En stad att hålla ögonen på är Krakow, som på kort tid har seglat upp som ett center för business och start-ups. Krakow ligger i södra Polen och är känd som en av Europas verkliga kulturstäder, strategiskt belägen i mitten av Europa. För dig som uppskattar kultur, musik och historia finns det möjlighet att skapa fantastiska minnen här. Låga levnadskostnader och närhet till flera huvudstäder, nationalparker och skidorter gör att Krakow är en perfekt destination för dig som vill skaffa dig arbetslivserfarenhet i internationell europeisk miljö.
Jobba i Krakow
Arbetsmarknad och möjligheter
BPO (Business Process Outsourcing) och Shared Service Centers är sektorer som etablerat sig stort i Krakow, vilket innebär tjänster inom IT-support, finans, personalhantering och kommunikation. Du kan också arbeta med kundsupport på webben eller per telefon. Har du språkkunskaper kommer du långt inom dessa sektorer, då en kombination av engelska och ett mindre europeiskt språk som svenska gör dig unik och extra attraktiv inom kommunikativa yrken. Det finns dessutom goda möjligheter att avancera inom dessa företag. I Krakow kan du alltså bättra på dina meriter avsevärt genom att arbeta i en internationell miljö samtidigt som du upptäcker en ny stad och ett nytt land.
Du som precis tagit examen och vill visa upp dina talanger har mycket att välja på i Krakow då flera svenska och internationella företag som VISMA, Yggdrasil och ABB har kontor i staden. Även globala företag som Shell, Uber och IBM har centraliserat vissa av sina europeiska funktioner så som kundtjänst, lätta finansiella roller och IT-support och förlagt dem till Krakow. Dessa företag söker ofta efter kvalificerad och språkkunnig arbetskraft inom logistik, IT, försäljning, kundtjänst eller finansspecialister med bas i Krakow. Det går även att hitta praktikplatser inom exempelvis forskning. På så sätt kan du alltså få in en fot på ett internationellt företag med kontor i flera länder, vilket gör dina valmöjligheter och ditt kontaktnät större.
Att söka jobb
Från Sverige kan du söka efter jobb i Krakow online. Vi listar flera intressanta tjänster särskilt för svensktalande personal som du kan söka. Söker du online skickar du ett CV på engelska med eventuella intyg och meriter tillsammans med personligt brev. Är det ett polskt företag ska du även lägga till en klausul i CV:t som ger företaget tillstånd att behandla dina personuppgifter – du hittar den klausulen i vår artikel om att
bo och jobba i Polen.
Arbetsmiljö och kulturer på arbetsplatsen
Den ekonomiska tillväxten i Krakow har varit god de senaste åren med fler jobbtillfällen för polacker och flera etablerade internationella företag. Arbetet och god arbetsmoral är något som därför uppskattas, det är viktigt att arbetet tas på allvar och att du går att lita på. Arbetsmiljön är formell jämfört med Skandinavien. Personer tilltalas ofta med "ni" (Pan/Pani) och du förväntas ibland att tilltala din chef med dennes efternamn. Klädkoden är ofta kostym eller dräkt om du jobbar på kontor. Då Krakow även är en studentstad med unga företag finns dock utrymme för mer informella möten och arbetsplatser.
Arbetsrätt och lagar
Arbetsveckan i Polen består liksom i Sverige av åtta timmas arbetsdag och 40 timmar/vecka. Har du en provanställning ligger den på tre månader eller mindre. Antal semesterdagar är också reglerat av EU, även om det kan bestämmas av företaget måste de alltid erbjuda minimiantalet som är 20 dagar. Ett kontrakt som är tidsbegränsat kan förlängas tre gånger. Uppsägningstiden på ett företag beror på om du har en tidsbegränsad anställning eller är fast anställd. Vad som också spelar in är hur länge du arbetat på företaget.
Uppsägningstid med provanställning:
- Två veckor - tre dagars uppsägning.
- Tre månader - en vecka.
- Mer än tre månader - två veckor
Uppsägningstid med fast anställning:
- Sex månader - två veckor.
- Mer än sex månader - en månad.
- Tre år - tre månader
Möjligheter till att nätverka
Det finns fina möjligheter att bredda ditt nätverk i Krakow. På sajten Meetup finns flera grupper för professionella nätverkare och småföretagare i Krakow som du kan gå med i. Här anordnas träffar av olika slag och du kan hitta allt från träffar för entreprenörer och start-ups till mer informella grupper som vandrar eller cyklar tillsammans. Krakow Post har en engelskspråkig del, dels med en guide till hur du etablerar dig i Krakow med jobb och boende, men även tips på event och restauranger. Du kan även gå med i "Professionals in Krakow" på Facebook för att ta del av allt som händer för dig som jobbar i staden. Vill du lära känna andra expats har InterNations en grupp i Krakow. De ordnar regelbundna events och genom dem kan du också träffa andra svenskar om du vill.
Bo i Krakow
Hitta ett boende
Du kan hitta information och annonser i olika tidningar som engelskspråkiga Krakow Post, som också finns på internet. En av de största lägenhetsportalerna är gratka.pl som dock är på polska. Vill du hyra eller köpa lägenhet kan du även ta kontakt med lokala mäklare som mot en avgift kan hjälpa till att sammanställa ett hyresavtal på polska som du undertecknar tillsammans med uthyraren. Vanligtvis betalar du deposition för en eller flera månader. På nätet kan du hitta mäklare och lägenhetsportaler som
property-krakow.com som kan hjälpa dig vidare.
Då Krakow är en studentstad och ett centrum för start-ups och internationella företag är det relativt stor rörelse på bostadsmarknaden, vilket kan göra det enklare att få tag på boende. En genomsnittlig hyra för en enrummare i centrala Krakow ligger på 4–5 000 kronor, cirka hälften av priset i Stockholm. En trerummare kan kosta drygt 8 000 kronor i centrala Krakow, men hyran blir lägre om du bor utanför. Vill du köpa en lägenhet centralt ligger kvadratmeterpriset på cirka 23 000 kronor, vilket motsvarar priserna i en mindre svensk stad.
Att göra i Krakow med omnejd
Krakow är Polens andra stad storleksmässigt och landets historiska huvudstad, dessutom ett kulturellt, akademiskt och vetenskapligt centrum. Staden har attraherat studenter, entreprenörer och turister i många år och innebär ett stort utbud av aktiviteter med marknader, fotoutställningar och gallerier, musik och festivaler. I Krakow finns det något för alla under hela året. Det finns även gott om parker och promenadstråk längs floden Wisla, och vill du komma ut i naturen på riktigt kan du åka till nationalparken Ojcowski 16 kilometer norr om staden, med vandringsleder och renässansslott.
Svenskar och andra expats i Krakow
Beroende på om du vill träffa andra svenskar, expats eller umgås med Krakowbor finns flera alternativ. Facebookgrupper som Svenskar i Polen och Krakow expats gör att det finns stora möjligheter till att nätverka och få all slags information du behöver som ny i staden. Det finns också grupper för språkutbyte och olika intresseområden i Krakow på Facebook. Jobbar du på ett internationellt företag med ditt eget språk är chansen stor att det finns andra på samma arbetsplats i liknande situation som du själv.
Levnadskostnader i Krakow
Att bo i Krakow är betydligt billigare än i Sverige, trots att det är en stad i Stockholms storlek med nästan 800 000 invånare. En lokal öl kostar exempelvis endast ca 20 kronor i Krakow jämfört med Stockholms ca 65 kronor. Priset på en cappuccino är hälften av vad det kostar i Stockholm och likadant med en liter mjölk. Ett månadskort i lokaltrafiken kostar det tredubbla i Stockholm jämfört med motsvarande ungefär 200 kronor i Krakow. Vill du gå på bio är det också dubbelt så dyrt i Stockholm jämfört med Krakows biografer.
Att lära sig det lokala språket
Polska är ett slaviskt språk som talas av 55 miljoner invånare, inte bara i Polen utan runtom i världen. Språket är det näst största slaviska språket och kan alltså vara bra att kunna, åtminstone grunderna, om du ska arbeta i Krakow. Det finns en mängd språkskolor i denna studentstad, men för dig som arbetar kan en kvällskurs eller en språkkurs online vara ett bra alternativ. Du kan också kombinera språkinlärning med att träffa nya människor genom någon av de många grupper för språkutbyte som finns.
Ankomsten till Krakow
Arbets- och uppehållstillstånd
Eftersom Polen liksom Sverige tillhör EU behövs inga arbetstillstånd för att arbeta i Krakow. Du behöver endast ett giltigt svenskt pass eller nationellt ID-kort som styrker din identitet för att kunna börja jobbet direkt. Vad du dock behöver tänka på är att du behöver ett skatteregistreringsnummer (NIP) för att jobba och betala skatt i Polen. Du bör registrera dig som boende i Krakow och kan även ansöka om ett personligt ID-nummer (PESEL). Det är frivilligt men kan underlätta ditt dagliga liv och kontakt med företag och myndigheter.
Öppna ett bankkonto
Även om du klarar dig med ett svenskt bankkonto i början är det en bra idé att öppna ett polskt innan du får din första lön. För att öppna ett konto behöver du vanligtvis endast legitimation samt en postbox/adress dit alla dokument och information från banken skickas. Jämför villkor för olika banker innan du bestämmer dig då vissa banker tar ut mer avgifter än andra. Kredytbank, Citibank och Milleniumbank är välkända polska banker. Tänk på att du får betalt i polska zloty när du arbetar i Krakow.
Polsk sjukförsäkring
I Polen gäller sjukförsäkringsplikt för anställda, vilket innebär att arbetsgivaren registrerar dig hos ZUS, Socialförsäkringsmyndigheten, när du börjar ditt arbete. Därmed registreras du också automatiskt hos NFZ som är den nationella sjuk- och hälsoskyddsfonden. Detta är avgifter som dras från din lön och inget du aktivt behöver engagera dig i. Som anställd har du tillgång till den offentliga sjukvården som även innefattar social- och arbetslöshetsförsäkring. Om du skulle bli sjuk under vistelsen i Krakow har du alltså rätt till det allmänna skyddsnätet i och med din anställning.
Skatter och sociala avgifter
Inkomstskatten är relativt låg i Polen jämfört med andra europeiska länder, även om den höjs i takt med din inkomst. Det finns två typer av skatter där du betalar 18 % skatt när du tjänar under 85 528 zloty, över denna summa blir skatten 32 %. I och med att du skaffar ett polskt 10-siffrigt skattenummer har du möjlighet att deklarera och få tillbaka på skatten. Detta nummer används som ett personnummer för din socialförsäkring. De sociala avgifterna till ZUS delas mellan dig och arbetsgivaren, och rapporteras in av din arbetsgivare.
Främsta anledningarna att flytta till Krakow
Det finns många anledningar till att flytta till Krakow för att jobba. Du får möjlighet att påbörja en internationell karriär på stora företag och i Krakow kan du också leva billigt och ta del av all den kultur och historia som finns i staden. Det är också ett utmärkt tillfälle att lära sig ett nytt språk och knyta nya kontakter. Från Krakow är det dessutom enkelt att ta sig ut i naturen och till andra spännande städer i Europa som Bratislava, Prag och Wien, som endast är några timmar bort med tåg. Ta en titt på de tjänster vi listar i Krakow – kanske väntar det perfekta jobbet på dig där?