Hur du förhandlar din lön med din nuvarande eller framtida arbetsgivare

Det är känt att pengar inte kan köpa lycka och det viktigaste när det kommer till ditt jobb är att du brinner för det du gör, inte vad du tjänar. Men den lön du får bör reflektera det arbete du gör och leva upp till dina förväntningar. Efter ett eller flera år inom samma roll känner många att en löneökning kan vara på sin plats, och många ser detta som ett tecken på att företaget de jobbar hos uppskattar det arbete de lägger ner på att föra företagets visioner framåt. Men att be om en löneökning eller att diskutera lönen öppet med en framtida chef kan vara nytt för många, särskilt om det sker utomlands och inte på ditt modersmål. Det kan även vara en känslig fråga för en del arbetsgivare och det är svårt att veta hur dina chefer kommer reagera.

Att veta ditt värde

kvinna pratar om lönAtt veta vad du är värd är något av det viktigaste du bör ha med dig när du vill prata om eller förhandla din lön med din arbetsgivare. Den bittra sanningen är att du förmodligen kan bli ersatt av någon som kan göra ditt jobb lika bra eller även bättre, men du har också kunskaper och erfarenheter som andra saknar och företaget skulle bli lidande om du valde att sluta. I slutänden behöver oftast företaget dig och dina kunskaper mer än du behöver dem. Om du redan är anställd och vill boka in ett möte med din chef för att att prata om en eventuell löneökning, är det väsentligt att du tar upp viktiga saker som du bidrar med i ditt dagliga arbete, samt saker du har gjort för företaget sedan du startade. Ge tydliga exempel på tillfällen där du presterade väl, det kan till exempel vara situationer där du hjälpte företaget spara pengar, öka sin försäljning eller där ditt arbete gjorde stor skillnad generellt.

Framhäv dina kunskaper, din erfarenhet och dina prestationer

Om du förhandlar din lön med en framtida arbetsgivare under en anställningsintervju, är det viktigt att vara finkänslig. Att vänta tills din framtida arbetsgivare tar upp ämnet är rekommenderat, särskilt då det kan anses ohyfsat om du nämner det själv inom vissa kulturer. När ni pratar om dina förväntningar på din framtida lön är det ett bra tillfälle att nämna vad du tjänade i din tidigare roll och lägga vikt vid att du förväntar dig en lön som matchar den eller är högre än vad du hade. Om du tycker att det är svårt att ge en specifik siffra, kan du alltid fråga arbetsgivaren vilket löneomfång de överväger för rollen du söker. På så sätt får du en bild över hur de tänker och vet om det finns möjlighet att förhandla en aning. Du bör även göra reserach över vilka löneförväntningar den specifika rollen har innan din intervju, på så sätt vet du vad marknadsvärdet för rollen är och kan jämföra detta med den lön som du blir erbjuden.  För att se till att du blir erbjuden den summa du vill ha bör du alltid sälja in dig själv. Se till att belysa dina kunskaper, dina tidigare erfarenheter inom liknande roller eller uppdrag, och tidigare prestationer. Du kan även nämna idéer till förbättring och saker du vill genomföra inom företaget om du får jobbet.

Behåll lugnet och självförtroendet när du förhandlar om din lön

Hur du agerar på ett möte där du vill förhandla din lön är väldigt viktigt. Du vill vara samlad och lugn när du lägger fram den summa du tycker att du förtjänar, samt utstråla självförtroende utan att det spiller över till arrogans. Se till att du får allt du vill säga sagt och även om du tekniskt sett ber om mer pengar är tricket att övertyga din arbetsgivare att det inte finns något annat val än att ge dig en ökning. Det du bör framhäva främst när du ber om en löneökning eller förhandlar om din lön på en arbetsintervju, är varför du förtjänar mer pengar. Några av orsakerna kan vara att du har mer erfarenhet än vad företaget önskat i arbetsbeskrivningen, att du vill matcha lönen med vad du får från din nuvarande anställning eller en tidigare position, eller att du kan ge tydliga exempel på prestationer från tidigare roller som hjälpte företaget du jobbade på att gå med vinst. På så sätt upplyser du den eventuella arbetsgivaren att du kommer vara en tillgång för dem, eller ger nuvarande arbetsgivare en bättre bild av allt du gör för företaget. Det är alltså alltid fördelaktigt att ta upp exempel och ha motiveringar för att styrka dina önskemål. Det kan även vara bra om du är beredd på att din arbetsgivare kan ställa frågor eller kommentera saker som kanske gör dig defensiv. De kan till exempel fråga varför du inte fick en löneökning från ditt förra företag. Det är viktigt att du förbereder dig på situationer som är designade för att du ska känna dig en aning obekväm eller avslöja dina svagheter. Men så länge du håller dig lugn och inte låter dina känslor ta över, samt svarar ärligt och sakligt på alla frågor, bör det inte vara några problem. Genom att vara lugn och självsäker framstår du som professionell vilket tilltalar de allra flesta arbetsgivare.

Gör din research innan

kvinnor framför dator gör research om lönSom tidigare nämnts är det alltid smart att göra lite research gällande dina löneförväntningar innan du tar upp ämnet. Det är också bra att veta att lönen för samma position kan vara olika beroende på vilket land rollen är i. Idag finns det flera sajter där du kan kolla upp vad medellönen ligger på för det jobb du söker, samt vad personer i samma sektor med liknande utbildning och erfarenhet tjänar. På så sätt får du marknadsvärdet för din tjänst och vet vad du har att förvänta dig. Du kan även kolla om den lön du blivit erbjuden eller har är under eller över medel. Men se till att kolla upp och jämföra en handfull olika källor så att du får en tydlig och uppdaterad bild över vad du har att förvänta dig. Du bör även göra lite research på kulturen i landet du jobbar i eller söker jobb inom. Att prata om pengar och vad du tjänar är inte alltid lika accepterat eller vanligt jämfört med vad du är van vid hemma i Sverige. De metoder du planerar att använda för att löneförhandla kan även anses vara en aning aggressiva och ibland respektlösa utomlands. Detta då det inte är lika accepterat eller en del av normen att prata om öppet pengar, om inte din framtida eller nuvarande arbetsgivare tar upp det först.  Löneförhandlingar mellan länder kan skilja sig ganska rejält, i Portugal bör du till exempel vara beredd på att ett möte med denna agenda kan ta tid. De nyckelfaktorer du bör ta med dig till mötet är att respektera den portugisiska kulturen och de normer de följer, samt att vara artig men bestämd. Målet är att nå en ömsesidig överenskommelse. När det kommer till Spanien kan det vara svårt att komma överens med en arbetsgivare om en löneökning, detta då många företag i Spanien är hierarkiskt uppbyggda. Även om du löneförhandlar med din närmaste manager eller chef är det de högst uppsatta personerna i företaget, med störst makt, som tar det slutgiltiga beslutet. En löneökning blir oftast godkänd om en anställd haft samma roll under flera år eller om hen har jobbat hårt och visat betydande resultat under en bestämd tidsperiod.

Fråga om bonusar och andra fördelar

Det kan vara så att företaget du jobbar för inte har möjlighet att ge dig den löneökning du har bett om just nu. Detta är så klart en besvikelse men som plåster på såren kan företaget ibland erbjuda andra alternativ för att visa att de uppskattar dig och det jobb du gör. Du kan till exempel fråga om det finns möjlighet att få årliga bonusar. Detta kan handla om att du får en bonussumma utöver din lön varje kvartal om du når vissa mål som du har satt tillsammans med din chef eller manager. Eller så kan det handla om en klumpsumma som du får årligen för att du gjort ett bra jobb. Utöver din lön och eventuella bonusar, finns det andra saker att ta hänsyn till när du börjar på ett nytt jobb eller om du vill förhandla vissa villkor i ditt arbetskontrakt, efter några månader. Andra fördelar som du skulle kunna förhandla om är till exempel att företaget hjälper dig med flytten till det nya landet och står för vissa kostnader. Det kan till exempel innebära att de betalar din resa och hjälper dig att hitta en lägenhet när du flyttar till landet för att acceptera en roll. Ett annat exempel är att företaget kan betala för kurser du vill ta eller konferenser som du vill gå på som handlar om saker som rör ditt jobb. Dessa kan lära dig mer om ditt arbetsområde och hjälpa dig utveckla nya kunskaper. Du kan även fråga om det finns möjlighet för företaget att betala en privat sjukförsäkring för dig, om de kan hjälpa dig pensionsspara, och om du kan få bidrag till ett medlemskap på ett gym eller någon annan träningsform. Andra fördelar kan vara att ha flexibla arbetstimmar eller möjligheten att arbeta hemifrån. Många vill även veta om det finns möjligheter att bli befordrad inom en framtid. Allt detta är saker som du bör ha i åtanke om du får chansen att förhandla ditt kontrakt, tänk på kontraktet som en överenskommelse som inkluderar många saker, inte bara den lön du ska få. 

Om du får ett “nej”

Det är lätt att bli nervös när det kommer till möten där du vill förhandla din lön, men det värsta som kan hända är att din arbetsgivare säger “nej”. Om det händer är det lätt att bli en aning bitter och tro att företaget inte uppskattar dig, men det kan finnas flera orsaker till varför svaret blev ett negativt sådant och varför en löneökning inte är ett alternativ just nu. Kanske har företaget inte tillräckligt med pengar i sin budget för att ge de anställda en löneökning. Om det är fallet kan de troligtvis lova att du kommer bli utvärderad för en löneökning när budgeten ser bättre ut, och just nu kan de kanske erbjuda dig något annat istället. Kom ihåg att det som inte går att förhandla om idag kan vara möjligt imorgon.

Varje situation är ett tillfälle att lära dig

you got thisOm du aldrig har bett eller förhandlat om en löneökning innan kan det vara en nervig upplevelse och ibland kan det vara svårt att stå upp för dig själv. Detta kan resultera i att slutsumman som din chef bestämmer inte lever upp till det du önskade. Du bör dock inte se detta som ett alltför stort nederlag, istället är det ett bra tillfälle för dig att lära av dina “misstag” så att du är mer förberedd nästa gång du är i en liknande situation. Kom ihåg att ett jobb är mer än bara den lön du får. Pengar är självklart viktigt och vi behöver alla en inkomst så att vi kan betala vår hyra och våra räkningar, men det viktigaste är att du är nöjd med dina arbetsuppgifter, har kollegor och chefer som du trivs med och att du har möjligheten att utvecklas både personligt och professionellt. Lycka till med din löneförhandling!
Publiceringsdatum 09.02.2021
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder