8 tips för att bota hemlängtan när du har flyttat utomlands

Hemlängtan är en känsla av stress eller ångest som orsakas av separation från människor och platser man känner till. Så när du flyttar utomlands är det nästan garanterat att du kommer att sakna hemmet någon gång. Du ska lämna allt du känner till här hemma: din familj och vänner, det svenska systemet, dina vardagliga bekvämligheter och rutiner. Istället står du inför ett helt nytt äventyr.

Det här kan du göra när du har hemlängtan

Det nya landet kommer innebära nya miljöer, rutiner, kulturer, arkitekturer och spännande upptäckter. Förhoppningsvis kommer du älska det! Men kanske möter det nya landet inte de höga förväntningar du åkte dit med och du har svårt att omfamna de lokala attityderna, vilket resulterar i att du känner dig malplacerad.

Även den som känner sig förberedd och positivt inställd för en utlandsflytt kan få smaka på kulturkrock (läs mer om kulturchock här) och hemlängtan. Därför har vi samlat de 8 bästa tipsen på hur du får ditt nya land att kännas som hemma.

1. Ta med dina favoritsaker

Om din nya bostad känns opersonlig och främmande kan det vara skönt att ta med dina favoritsaker hemifrån, ett föremål med en emotionell koppling och trygghet.

Det kan vara vad som helst; en bild på din familj eller husdjur, en nallebjörn, favorit-kaffekoppen, gjutjärnspannan du fick av mormor i julklapp eller blommorna du har i köksfönstret. Med bekanta föremål i hemmet kan du minska på hemlängtan.

Favorit kanin

2. Skapa en rutin

Den nya miljön kan kännas överväldigande men undvik att stänga in dig i bostaden och skrolla på telefonen hela dagen eftersom det inte kommer gynna dig i längden.

Kom på en daglig och veckovis rutin som får dig att komma ut ur bostaden och lära känna staden. Bestäm en dag för mathandling, en för lokala besök av sevärdheter, en för fysisk aktivitet, en för att nätverka.

Rutinerna hjälper dig när motivationen sviker och du tvekar på att lämna bostaden. Det hjälper dig hitta en balans i vardagen och prioritera dina långsiktiga behov.

Forskning visar att bra rutiner kan hjälpa till att minska stress, vilket kan leda till mer tid för avkoppling, bättre mental hälsa och mindre ångest. Låter som att det är värt ett försök, eller hur?

3. Lär känna staden

När du anländer till din nya stad, börja med att leta upp de viktigaste platserna för dig och ta reda på hur du tar dig dit. Det kan till exempel vara en matbutik, ett gym, en skola och en park.

För att lära dig hitta i staden är det absolut bästa tillvägagångsättet att ge sig ut i den. Räkna med många felstopp, U-svängar och tidstillägg än planerat för att ta dig fram i början. Se det som en spännande upptäcktsfärd istället för att bli irriterad och frustrerad.

Beroende på vilket land du flyttar till kan infrastrukturen, trafiken och lokaltrafiken skilja sig från den du är van hemma. När du kan bemästra lokaltrafiken och ta dig fram utan nervositet kommer din relation till staden förändras. Helt plötsligt ser du fler möjligheter av att ta dig till olika platser, utan att det tar på din energi.

4. Hitta dina favoritställen

Hitta ett favoritställe utanför din bostad för att bekanta dig med den nya kulturen samtidigt som du kan koppla av och trivas. Om du gillar att läsa, gör det på ett lokalt kafé istället för att sitta hemma.

Leta efter en plats där du trivs, som lugnar dig om allt annat känns överväldigande. Där du känner dig bekväm och hemma. Om inte ett kafé kan det vara till exempel ett bibliotek, stall, gym, eller en bar, park, förening, strand eller hamn.

5. Skapa lokala vänskaper

Kanske flyttar du till ett nytt land med andra expats och det mest naturliga är att umgås med dessa. Expatbubblan kan vara trevlig, men missa inte att lära känna lokalbefolkningen eftersom det kan hjälpa dig att känna dig mer som hemma.

Prata med dina grannar och människor i lokala butiker. Du kan fråga dem om deras dag eller be om tips och råd för att lära känna området. Ett annat sätt att socialisera sig med lokalinvånarna är genom att gå med i organisationer och aktiviteter som inte är riktade för expats.

Om du gillar att träna, varför inte välja ett gym med ett brett gruppträningsutbud eller med loungeytor i anslutning? Gillar du att läsa, gå med i en lokal bokklubb! Läs mer om hur du träffar nya vänner utomlands här.

6. Lär dig språket

Ett främmande språk och bristande kommunikation kan definitivt skapa en känsla av utanförskap och hemlängtan. Att se hur andra hälsar, kommunicerar och beter sig men känna att man själv inte passar in kan vara tufft.

Genom att lära dig ett nytt språk och förstå det lokala språket kommer det kännas mycket lättare och minska kulturchocken. Det kommer underlätta praktiskt i vardagliga situationer som att gå till banken, handla i affären, ta sig fram med lokaltrafik, men också skapa förståelse för kulturella och sociala koder.

7. Meditera

När det känns överväldigande och hemlängtan är stor är det extra viktigt att inte direkt agera på de starka känslorna. Med meditation kan du förbättra förmågan att reglera känslor genom att kunna växla perspektiv.

Fokusera på din andning och lägg undan tankarna om hemlängtan, utanförskap, felplacering och tvivel för en stund. Samla energi, lugna dig och plocka fram dem igen när du känner dig redo för att se det med andra ögon.

8. Ha tålamod

Sist men inte minst. Ha tålamod. Det kan ta tid att hitta sin plats och känna sig hemma i en ny miljö. Allting är nytt och nytt kan kännas läskigt. Det är inte konstigt alls. Ge det tid, gör ditt bästa för att ge den nya miljön en ärlig chans och ge inte upp.

Fick du lust att söka jobb utomlands? Då borde du kolla på alla våra jobb här!

Publiceringsdatum 06.09.2023
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder