Att bo och jobba i Lissabon

Lissabon har etablerat sig som en av de trendigaste huvudstäderna i Europa. Många företagare och internationella företag har flyttat delar av sin verksamhet hit efter den...

Portugal

Lissabon har etablerat sig som en av de trendigaste huvudstäderna i Europa. Många företagare och internationella företag har flyttat delar av sin verksamhet hit efter den ekonomiska krisen, och det är lätt att förstå varför. Staden erbjuder över 250 soldagar om året och ligger nära en fantastisk kust med vackra stränder och natur. Allt detta, tillsammans med de överkomliga levnadskostnaderna, den avslappnade livsstilen och de livliga gatorna, gör Lissabon till en stad som är värd att upptäcka!

Lissabon panorama

Bo i Lissabon

Kort fakta om Lissabon

 • Klimat: Milt subtropiskt klimat - varma, torra somrar och milda vintrar
 • Befolkning: Befolkningen i Lissabon under 2020 var cirka 3 miljoner
 • Historia: Lissabon är en av de äldsta städerna i Västeuropa. För ungefär 3 000 år sedan bosatte sig fenicierna i Lissabon, som då hette Alis Ubbo (Delightful Shore)

Visste du att…

 • En sägen från 1600-talet är att Lissabon byggdes på sju kullar: São Jorge, São Vicente, Sant'Ana, Santo André, Chagas, Santa Catarina och São Roque, alla synliga från floden Tagus. Men det finns en kulle till: Graça, den högsta.
 • Lissabon är också känt som Europas San Francisco på grund av likheter mellan de båda städerna. Detta inkluderar bland annat hängbroarna, linbanorna, och stränderna.
 • Du kan besöka en av de minsta bokaffärerna i världen i Lissabon.
 • I Lissabon finns Vasco da Gama-bron - den längsta bron i Europa, som är över 12 km lång.
 • År 1755 förstörde en massiv jordbävning över hälften av staden.

Hitta boende i Lissabon

Alfama Alfama

Lissabon har blivit en av de främsta turistdestinationerna i Europa och blir allt mer populär bland de som planerar en flytt utomlands. Det är en av de tätast befolkade städerna i Europa och att bosätta sig i staden är därmed inte en lätt uppgift. Många hyresvärdar tycker också att det är mer intressant att hyra ut sina lägenheter via Airbnb, vilket leder till att bostadsbristen ökar. Av denna anledning måste du börja leta boende i god tid om du vill hitta en lägenhet som du kan hyra under en längre period. Ställen att börja leta boende via är Facebook-grupper som ”Lisbon Apartments/Rooms/Houses for Rent/Sale” och “Apartments and rooms in Lisbon - flat sharing”, eller via hemsidor likt longtermlettings.com och sublet.com, där du kan hitta ett rum i en delad lägenhet eller ett korttidsboende. Naturligtvis kan du också kontakta fastighetsbyråer, såsom ImmoStreet.

Här anger annonserna tydligt vilken typ av lägenhet du tittar på och hur många rum den har. T0 är en studiolägenhet, T1 betyder att det finns ett sovrum, T2 är två sovrum, och så vidare. Rum att hyra är markerade på engelska eller portugisiska - quarto para alugar. Några populära områden bland ungdomar eller utlänningar som flyttat till Lissabon, är Avenida Almirante Reis, mellan Bairro Alto och Castelo São Jorge, Baixa-distriktet, Amoreiras, Benfica och Penha de França, som inte är så långt från stadens centrum. Många bestämmer sig för att bo i dessa områden då det kan vara lite svårare med vardagliga sysslor i stadskärnan där området är kuperat och marken ojämn. En rekommendation är att du alltid besöker lägenheten eller rummet du är intresserad av innan du skriver på ett kontrakt, och betala aldrig någonting i förskott!

Hyrespriserna för lägenheter i Lissabon är i allmänhet lägre jämfört med andra stora städer i Europa, till exempel börjar hyran för ett rum i en delad lägenhet på 250 euro. Men om du vill bo själv kan en lägenhet med två sovrum kosta i genomsnitt 600 euro per månad i de områden som nämnts ovan. Tänk på att hyran vanligtvis inte inkluderar några räkningar, utan du måste betala dem separat. Eftersom du ofta betalar en deposition motsvarande 2 eller 3 månadshyror när du flyttar in, bör du även inkludera detta i din budget för att undvika missförstånd eller oväntade överraskningar. Det kan vara bra att veta att många företag erbjuder att ordna bostad åt dig som en del av anställningsavtalet. Gäller detta dig rekommenderar vi att du tar tillfället i akt, eftersom det kommer att säkerställa att du har en plats att bo när du anländer till din första arbetsdag i Lissabon. Därefter får du mer tid att hitta en plats som kanske passar dig bättre! 

Att göra i Lissabon med omnejd

Det gynnsamma klimatet i Lissabon gör att du kan spendera tid utomhus året runt. Det betyder att du kan upptäcka nya aktiviteter som att surfa eller segla på stranden i Estoril eller Cascais, som endast ligger 30 minuter bort med tåg. Eller ta en vandringstur i Monsanto Forest Park, samtidigt som du kan njuta av en spektakulär panoramautsikt över staden. För en annan utsiktspunkt över Lissabon, ta färjan till distriktet Cacilhas, på andra sidan av floden Tagus, eller ta en kryssning genom samma flod för att se Lissabon från ett annat perspektiv. Lissabon är en liten stad men har ett stort kulturutbud. Festivaler och evenemang äger rum hela tiden, men det finns också en stark café- och restaurangkultur.

Ett exempel är Pastéis de Belém-bageriet, ett obligatoriskt stopp för nyanlända. Detta café har funnits sedan 1834 och har specialiserat sig på att baka världsberömda pastéis de Belén - varma, krämiga tårtor med smördeg gjorda enligt ett hemligt recept. Om du gillar matupplevelser rekommenderar vi dig också att gå till Time Out Market Lisboa, här finns över 40 restauranger under samma tak där du kan testa stadens olika smaker. Och om du har lite energi kvar efter middagen, hittar du Pink Street ett stenkast från marknaden, platsen att besöka om du vill uppleva Lissabons nattliv tillsammans med Bairro Alto.

Vill du ta del av Lissabons historia ska du ta dig till andra sidan av centrum, Alfama. Här finns området som överlevde jordbävningen 1775 och som därför är stadens äldsta område. Ta en promenad genom gränderna och de smala gatorna och besök Castelo de São Jorge, på toppen av kullen med utsikt över Baixa-distriktet och floden Tagus. Tornen, trädgårdarna och utsiktspunkterna kommer ta dig tillbaka till medeltiden.

Carros eléctricos Carros eléctricos

Om du gillar att besöka loppmarknader ska du åka till Feira da Ladra. Där finns lite av allt möjligt, från strumpor och vintagekläder till begagnade böcker. Besök även Mercado de Alvalade Norte, en daglig marknad där du kan köpa mat direkt från de lokala producenterna, särskilt färsk fisk och nybakat bröd. Fotboll är den nationella sporten i Portugal, så ett besök på Luz Stadium, hem till Benfica Football Club och hem för legendariska fotbollsspelare, är ett måste. Stadion har också ett museum där du kan lära dig mer om klubben och Eusebio, Portugals kändaste fotbollsspelare.

Lär dig mer om historien 

Lissabon är känt för sina många historiska byggnader, monument och kyrkor, och att gå runt i Lissabon kommer nästan kännas som att du går igenom en historiebok! Du kan till exempel välja att besöka Lissabon-katedralen: den viktigaste romersk-katolska katedralen i staden. Den första versionen av denna katedral var färdig i början av 1200-talet, och sedan dess har nya sektioner byggts till och några andra har moderniserats och restaurerats. Du behöver inte betala en inträdesavgift och katedralen är öppen varje dag. I Lissabons mest historiska områden finns det några saker du inte får missa. Till exempel Jerónimos-klostret (Mosteiro dos Jerónimos), där upptäcksresaren Vasco da Gama tillbringade sin sista natt före sin resa till Asien. Eller Belém-tornet (Torre de Belém), ett befäst torn från 1500-talet och ett av de mest ikoniska monumenten, som byggdes för att försvara staden. När du känner för att koppla av kan du besöka Café Martinho de Arcada. Detta kafé är ett av de äldsta i Lissabon och är välkänt tack vare den portugisiske författaren Fernando Pessoa som ofta besökte det. Njut av en drink på uteserveringen eller prova en utsökt portugisisk maträtt.

Möt lokalbefolkningen

Ett roligt sätt att träffa och lära känna lokalbefolkningen i Lissabon är att besöka de mest populära platserna i staden, här samlas inte bara turister utan det är det perfekta sättet att även umgås med lokala portugiser. Det är till exempel alltid en bra idé att åka till Largo do Intendente eftersom det finns gott om barer och restauranger där. Hotellkollektivet Independente är en annan populär plats bland digitala nomader och studenter där det erbjuds ett spännande nattliv, särskilt då hotellet har en scen där flera nya band uppträder. Ett annat tips är att besöka Park Bar, särskilt under vintern och våren. Många lokala portugiser gillar att planera sina kvällar ute i denna populära bar med fantastisk utsikt mot floden Tagus.

Svenskar i Lissabon

Ett effektivt sätt att träffa andra utlänningar som flyttat till Lissabon, är att anmäla dig till en portugisisk språkkurs. På det här sättet kommer du att träffa nya människor som också vill lära sig språket och samtidigt hitta vänner, precis som du. Det finns många portugisiska språkkurser som hålls i olika skolor i Lissabon, så du kommer inte ha problem att hitta en. Du kan också besöka ett av många evenemang som anordnas för nyanlända i Lissabon. Det finns flera olika till exempel, “You are not alone: Support group for expats in Lisbon”, “New friends Lisbon”, och “Expat beer lovers in Lisbon”. För att hitta dessa grupper behöver du bara registrera dig på meetup.com och gå med i en grupp, eller skapa ett eget offentligt evenemang. Ett annat alternativ som alltid är tillgängligt är att bli medlem i grupper på Facebook. Prova till exempel "Expats in Lisbon" eller "Lisbon Expats & Locals".

Levnadskostnader i Lissabon

Portugal har en av de lägsta levnadskostnaderna i Västeuropa. Nästan allt, från boende till mat, är överkomligt och mycket billigare än i de flesta andra länder i Europa. Att äta ute på en restaurang behöver inte heller vara dyrt. Den portugisiska ”prato do dia” (dagens lunch) kostar i allmänhet cirka 8 till 11 euro per person och inkluderar en komplett måltid inklusive dryck. En cappuccino på en terrass i Lissabon kostar cirka 1,63 euro och du kan dricka en importerad öl för ungefär 3 euro. Dessutom är minimilönen i Portugal cirka 750 euro (vilket innebär att det är det minsta belopp du kan få i lön om du arbetar heltid) och den genomsnittliga lönen i Lissabon är 1 000 euro per månad, men som utländsk kan du förvänta dig ännu mer.  

  Lissabon Stockholm
Livsmedel    
1 kg apelsiner 12 kr 20 kr
12 ägg 1 kg potatis 18 kr 10 kr 35 kr 26 kr
Restaurang/cafe    
1 importerad öl (0,5 l) 30 kr 60 kr
Måltid för 2 på restaurang 350-400 kr 500 kr
Cappuccino  17 kr 36 kr
Nöje och hälsa     
Medlemskap på gym  330 kr/månad 490 kr/månad
Biobiljett 70-80 kr 260 kr
Kollektivtrafik    
Single ticket bus 17 kr 20-30 kr
Taxi (normal taxa) 50 kr 200-300 kr
Genomsnittslön 10 000-15 000 kr 25 000 kr

Kollektivtrafik

Cascais Cascais

När du anländer till Lissabon kommer du att märka att staden har fem allmänna transportmedel: buss, spårvagn, tunnelbana, tåg och färjor över floden. Tunnelbanan är det snabbaste sättet att resa till vissa områden, och det finns totalt fyra linjer. De delar av staden där det inte finns någon tillgång till tunnelbanan finns istället Lissabons spårvagnar som täcker stora delar av Lissabon.  Dessutom har Lissabon ett omfattande nätverk av bussar som täcker hela staden. En bussbiljett för en enkelresa kostar cirka 1,60 euro. Ett annat alternativ är att ta en taxi. En taxiresa runt staden är billig jämfört med andra länder och städer, och det kostar dig ungefär 5 euro. Vi rekommenderar att du köper ett Viagem-kort så snart du anländer till Lissabon. Detta kort är en snabb och enkel betalningsmetod för kollektivtrafikresor i Lissabon, och du kan använda det för att resa med tunnelbana, buss, spårvagn, linbana, färja och tåg. Att resa med ett Viagem-kort är billigare än att köpa en enkelbiljett ombord innan varje resa.

Att lära sig portugisiska

Om du ska bo och arbeta i Lissabon kanske du överväger att lära dig portugisiska. Även om det kan vara frestande att kommunicera på engelska är det värdefullt att lära dig det lokala språket, och det kan vara användbart när du reser i Portugal på dina lediga dagar eller när du vill träffa lokalbefolkningen. Dessutom är den engelska nivån i landet inte lika hög som i andra områden i Europa. De bästa språkskolorna i Lissabon är: Portuguese Connection, Center of Languages, Lusa Language School, och Speak. Det finns flera fördelar med att anmäla dig till en språkkurs, ofta är det ett suveränt sätt att få en bättre bild av landets kultur i ett internationellt samhälle, och det är ett perfekt tillfälle att träffa människor och lära känna ditt nya land! Här har du några grundläggande ord att börja med:

 • God morgon - Bom Dia
 • Tack - Obrigado
 • Hur mår du - Como você está

Jobba i Lissabon

Karriär och arbetsmarknad

Praça do Comércio Praça do Comércio

Unga människor åker inte bara till staden Seven Hills för semester, de flyttar dit för att arbeta och njuta av livet till fullo. I Lissabon finns en brist på utbildad personal inom växande industrier som IT, hälsa, turism, jordbruk och kommunikation. Alla sektorer har vuxit enormt under de senaste åren, vilket ger möjligheter för människor som vill bo och arbeta i Lissabon.  På grund av sitt strategiska läge har dessutom många företagsägare valt Portugal för att etablera och ansluta sina företag till resten av världen. Cisco Systems, BNP Paribas, EUROPCAR, Fujitsu, Xerox och IBM är några av de 450 företag baserade i Portugal som erbjuder utmärkta tjänster inom ekonomi, HR, IT och logistik. Dessa företag letar ofta efter motiverade tvåspråkiga eller flerspråkiga anställda.  Så om du gillar utmaningar och att arbeta i en miljö som är i ständig förändring, samt vill lära känna nya kulturer och människor från hela världen, är den gränslösa världen av SSC och BPO i Lissabon den idealiska platsen för dig!

Skriva jobbansökan

Du kan söka jobbet i Lissabon från Sverige via vår jobbportal – här finns flera spännande tjänster utannonserade. Internationella företag inom exempelvis IT och BPO kommer behöva ditt CV och personliga brev på engelska, oftast fyller du i ett formulär för den tjänst du söker. Själva ansökan ska, precis som du är van vid, lyfta fram dina positiva egenskaper och visa varför du är ett bra val för tjänsten. Söker du ett jobb där svenska är ett krav kommer du även att testas på dina språkkunskaper. Är du ute efter en tjänst inom turism eller på ett portugisiskt företag kan portugisiska också vara nödvändigt. I Lissabon finns flera språkkurser att gå innan du söker jobb.

Arbetsplatsmiljö och kultur

Torre de Bélem Torre de Bélem

Arbetsplatsen i Portugal är traditionellt mer hierarkisk än i Skandinavien eller Centraleuropa, och personliga möten värderas mer än konferenssamtal och e-post konversationer. Om du arbetar för ett internationellt företag kommer du inte att märka detta på samma sätt, men en portugisisk arbetskultur värderar fortfarande att du är artig, vänlig och behandlar kollegor med respekt. Klädkoden är också lite mer elegant om du arbetar på ett kontor. Håll dig reserverad och formell när du träffar arbetskamrater för första gången, ett hårt handslag med ögonkontakt är lämpligt vid ett första möte, och när du är mer bekant med kollegorna blir hälsningarna mer informella. Långa lunchraster är en del av den typiska arbetsdagen i Portugal. Men det är viktigt att skilja mellan sociala möten och affärssituationer, eftersom portugiser i ett socialt sammanhang inte är vana att diskutera affärsfrågor om inte värden tar upp ämnet. När det gäller deadlines har många antagit en mer eller mindre avslappnad attityd. Även om punktlighet inte verkar ha så stor betydelse i ett socialt sammanhang, verkar portugiserna förvänta sig att människor ska vara punktliga på jobbet.

Arbetsrätt och lagar

Som anställd har du samma rättigheter som en portugisisk medborgare när det gäller betalnings- och arbetsvillkor. Den maximala lagliga arbetsveckan i Portugal är 40 timmar och du har rätt till minst 22 lediga dagar per år. Dessutom finns det 12 obligatoriska helgdagar och två valfria helgdagar i Portugal. Uppsägningstiden för ett anställningsavtal beror på hur länge du har arbetat i företaget:

 • Du har en uppsägningstid på 15 dagar om du arbetat i mindre än ett år;
 • Du har en uppsägningstid på 30 dagar om du arbetat i ett till fem år;
 • Du har en uppsägningstid på 60 dagar om du arbetat i fem till tio år

Minimilönen för 2021 har fastställts till cirka 750 euro. Som utländsk tjänar du vanligtvis mer, med i genomsnitt cirka 1 620 euro per månad. Det här kan verka mindre än vad du är van vid, men glöm inte att levnadskostnaderna kommer vara lägre än hemma så du kommer kunna leva gott och väl på denna lön.

Möjlighet till att nätverka

Det finns flera sajter på nätet där du hittar information om allt som händer i Lissabon. EventBrite, Meetup eller InterNations Lisbon anordnar eller tipsar alla om träffar för dig som jobbar eller är ny i staden. Du hittar allt från "coaching breakfast" till "train your brain" men även grupper för dig som vill träffas på café eller bar. Är du intresserad av ett specifikt ämne som hälsa, entreprenörskap, arkitektur eller kanske den portugisiska folkmusiken fado finns det grupper för det också.  

Ankomst till Lissabon

Som bekant så ger arbetsgivarna som samarbetar på Workwide.se ofta dig information och administrativ support under flytten. Även om de i många fall ordnar det mesta för dig rent administrativt kan det vara bra att läsa på om de olika reglerna och processerna nedan.

Registrering och annan administration

Museum of Art, Architecture and Technology Museum of Art, Architecture and Technology

Eftersom Portugal är en del av Europeiska unionen är det inte svårt för EU-medborgare att flytta hit. Det finns dock några riktlinjer som du måste följa enligt portugisisk invandringspolitik. Om du vill arbeta i Portugal som EU-medborgare måste du ansöka om ett skatteregistreringsnummer som heter NIF (Número de Identificação Fiscal). Du kan göra detta på flera olika platser:

Dokumentkraven för ett NIF-nummer är små. Du behöver bara uppvisa ett giltigt fotolegitimation, bevis på din adress (t.ex. elräkning) och ett anställningsavtal. Ditt NIF-nummer är nödvändigt för olika saker, som att öppna ett bankkonto, kunna betala räkningar och skatt, köpa en bil eller ansöka om körkort, osv.  Efter detta behöver du ett CRUE-certifikat (Certificate of Residency) som du får i stadshuset (Câmara Municipal). För att få det måste du ta med ditt pass och ditt anställningsavtal med ditt NIF-nummer.

Öppna ett bankkonto

När du väl har ordnat NIF-numret och CRUE-certifikatet är det dags att öppna ett bankkonto för att få din lön. Du kommer att kunna slutföra processen på bara ett besök. Bankkort skickas vanligtvis till din registrerade adress inom några dagar och de dokument som krävs varierar från bank till bank, vissa konton kan ha olika krav, särskilt om du vill ha tillgång till kreditfaciliteter. För att öppna ett bankkonto i Lissabon måste du vanligtvis ta med följande dokument:

 • Pass för att bevisa din identitet
 • Ditt NIF-skattenummer
 • Bevis för uppehållstillstånd (t.ex en elräkning eller ditt hyresavtal)

De mest populära portugisiska bankerna för expats är Caixa Geral de Depósitos (CGD), Banco Santander Portugal, Banco Comercial Portugues (BCP) och Novo Banco. Du kan fråga andra som flyttat till staden eller dina kollegor om råd för att hitta den bank som passar dig och dina behov bäst.

Sjukförsäkring i Portugal

Primärvård tillhandahålls av Serviçio Nacional de Saude (SNS), som är skattefinansierad och organiserad av Department of Health. SNS säkerställer att alla invånare i Portugal har tillgång till hälso- och sjukvård, vilket föreskrivs i konstitutionen. Skulle du behöva besöka en läkare betalar du som vuxen vanligtvis bara en liten självrisk, detta gäller inte för barn och kroniskt sjuka människor. Om du arbetar i Portugal bör din arbetsgivare automatiskt registrera dig och ordna med betalningar till det sociala trygghetssystemet i det land som du kan få sjukförsäkring i. Detta innebär att du får ett personnummer för socialförsäkring (NISS) från Socialförsäkringskontoret (Segurança Social). Läkare använder NISS för att ordinera medicinering, kontrollera din medicinska historia och hantera din sjukledighet, samt mamma- och pappaledighet.   När du är registrerad måste du gå till "Centro de Saúde" (en öppenvårdsklinik) med ditt pass och NISS och registrera dig. De kommer sedan att skicka ditt sjukvårdskort (cartão do utente), som du alltid ska ha med dig då det ger dig rabatterad vård. För vissa yrkesgrupper finns det också ytterligare sociala försäkringar. Det är även möjligt att få en privat försäkring mot en viss avgift i Portugal, som i andra länder i Europa.

Skatter och sociala avgifter

Liksom medborgare drar nyanlända från EU nytta av portugisiskt socialt skydd, oavsett typ av anställningsavtal. Du måste betala personlig inkomstskatt på dina inkomster, och detta dras från din lön. Skattesystemet i Portugal är mildare än i andra länder i Europa, och ju högre inkomst du har desto högre blir skatten. Skattesatsen är 14,5 % för den lägsta inkomstnivån och 48 % (+ 2,5 %) för den högsta inkomstnivån:

  Årlig skattepliktig inkomst   Inkomstskattesats i Portugal
upp till €7,112 14.5 %
€7,113–€10,732 23 %
€10,733–€20,322 28.5 %
€20,323–€25,075 35 %
€25,076–€39,967 37 %
€39,968–€80,882 45 %
€80,883+ 48 %

Främsta anledningarna till att flytta till Lissabon

Att bo och jobba i Lissabon kommer bli en rolig och givande upplevelse. En stor fördel är det milda och varma klimatet som lockar många utlänningar att testa på ett nytt liv i staden. När arbetsdagen är över kan du till exempel njuta av de ljumma temperaturerna på ett café med vänner eller ta ett dopp i havet. Men viktigast av allt, en vistelse utomlands i Lissabon kommer att gynna dina framtida karriärmöjligheter! Starta ditt äventyr i den portugisiska huvudstaden genom att ansöka om ett jobb via Workwide idag!

Hitta din lägenhet i Portugal