Bo och jobba i Tyskland

 Om du letar efter Europas mittpunkt för affärer och finanser samt ett land som erbjuder en mängd möjligheter för många emigranter, är...

Tyskland

Om du letar efter Europas mittpunkt för affärer och finanser samt ett land som erbjuder en mängd möjligheter för många emigranter, är det Tyskland som du ska ta dig till. Det centraleuropeiska landet har länge varit ett av de mest populära alternativen för dem som vill testa på det goda livet utomlands – och det är inte svårt att se varför så många människor blir kära i Tyskland.

Här finns fördelar som att en stor del av befolkningen talar engelska, massor av jobb i en rad branscher, och en enorm emigrant-befolkning. Tyskland är helt enkelt en naturlig plats för människor att flytta till. Det är dessutom ett organiserat och progressivt land där du kan njuta av en mycket hög levnadsstandard.

 

Som invånare i landet kan du tillbringa din tid med att utforska de livliga städerna, eller ta en avslappnande utflykt till de frodiga skogarna, vackra sjöarna och hisnande landskapen – det är med andra ord ett land som erbjuder något för alla.

 

Så vad väntar du på? Om du någon gång gått i tankarna på att flytta till Tyskland, låt den här artikeln vara den sista pushen för dig att få allt i ordning!

Bo i Tyskland

Oavsett om du redan tagit beslutet att flytta till Tyskland, eller om du fortfarande överväger dina alternativ och andra destinationer, hittar du här all grundläggande information du kan behöva om landet innan du flyttar:

Kort fakta om Tyskland:

 • Klimat: Tyskland har väder som liknar många av de andra kontinentala länderna i Europa. Klimatet kännetecknas av kalla vintrar med temperaturer så låga som 0°C, och varmare somrar som kan se toppar på 26°C.

 • Befolkning: Tysklands befolkning består av cirka 83 miljoner människor, vilket gör det till det mest befolkade landet i EU. Medelåldern ligger på cirka 45,7 år.
 • Historia: Tyskland har i sin mycket långa historia alltid varit känt som ett delat land – från romartiden, fram till separationen av Öst- och Västtyskland. Efter århundraden av konflikter, som bland annat kulminerade i inblandningar i världskrig och Nazityskland, gick Tyskland med i Europeiska unionen år 1978. Sedan Berlinmurens fall i november 1989 har Tyskland varit en progressiv och harmonisk plats att leva på.

Visste du att…?

 1. Tyskland är värd för Oktoberfest - den största ölfestivalen i världen. Under festivalen serveras det öl i 1 liters-glas!
 2. Tyskland har 1 500 sorters öl, 300 sorters bröd och 1 000 sorters korv.
 3. Tyska är det tredje populäraste språket i världen.
 4. Tyska dialekter låter så olika att vissa regionala filmer måste visas med undertexter.
 5. Tyskland har fler fotbollsfanklubbar än något annat land i världen.
 6. En tredjedel av Tyskland är täckt av skog.
 7. Berlin har en yta som är 9 gånger större än Paris och har fler broar än Venedig.
 8. 65 % av de tyska motorvägarna har ingen hastighetsbegränsning – de kallas för Autobahn.
 9. Tyskland har 6 200 museer, 820 teatrar, 130 professionella orkestrar och 8 800 bibliotek.
 10. Julgranstraditionen startades i Tyskland.

Boende i Tyskland

Om du bestämmer dig för att flytta till Tyskland kommer du inte känna dig ensam då det inte bara finns ett centralt nav för emiganter, det finns även ett antal olika städer som alla är lika populära bland människor som flyttar till landet. Naturligtvis är det självklara valet huvudstaden Berlin, men det finns även andra platser som erbjuder samma mix av kultur, historia och underhållning för invånarna att njuta av.

Oavsett om du är intresseard av stadslivet i ett pulserande och livligt centrum eller söker efter en mer avslappnad livsstil i några av de mindre områdena, kan du inte välja en bättre plats än Tyskland.

Om du inte har bestämt var i landet du vill flytta, tipsar vi här om några av de största städerna som är populära bland emigranter:

Berlin

Tysklands huvudstad, Berlin, är en avspänd och mångkulturell stad som erbjuder ett stort utbud av roliga aktiviteter, sevärdheter och historia för emigranter att njuta av. Majoriteten av staden förstördes under andra världskriget och byggdes sedan upp igen, så även om det finns en del gammal arkitektur kvar, är stora delar av staden mycket modern och progressiv.

Berlin består utav flera olika distrikt, alla med sin egen unika stil och karaktär, så det är en stad som du aldrig kan bli uttråkad av. Från exklusiva Charlottenburg till hipsterområdet Friedrichshain som är full av vintagebutiker, oberoende caféer och mer.

München

Trots att det är en av de dyraste städerna i Tyskland, väljer många emigranter fortfarande att slå sig ner i München. Några av orsakerna är de utmärkta universitet och det spännande nattlivet – för att inte tala om den världsberömda ölfestivalen, Oktoberfest, som är ett måste i staden.

München är en mycket framåtblickande och progressiv stad och har en blandning av aktiviteter för alla åldrar. Med goda sysselsättningsmöjligheter för dig som vill flytta av professionella skäl, till trendiga nattklubbar för ungdomar och studenter att njuta av.

Frankfurt

Om du letar efter ett jobb inom finans är chansen stor att de flesta jobben du tittar på finns i Frankfurt, detta då det är Tysklands finansiella huvudstad. Här hittar du skyskrapor och en stor pendlarbefolkning, vilket gör att det känns mer som New York än en tysk stad.

Staden är känd för att ha en hög livskvalitet och utmärkta jobbmöjligheter, vilket gör Frankfurt extremt populär bland unga som söker jobb, eller hos de som vill ta nästa steg i karriären.

Düsseldorf

Düsseldorf är den perfekta kosmopolitiska staden för alla som vill leva som tyskarna när de flyttar utomlands. Staden är inte bara rankad på 6:e plats i världen för god livskvalitet och infrastruktur, här finns också en salig blandning av kulturer som gör det till en extra intressant stad att utforska.

Det är hem för många stora företag, restauranger, kulturella aktiviteter och fantastiska universitet – med andra ord är det en stad som har allt.

Bostäder i Tyskland

Om du vill köpa en bostad i Tyskland kan det vara bra att veta att bostadsägandet är något lägre jämfört med andra europeiska länder, cirka 51 % av befolkningen äger sina hem. Det beror på att det i storstäderna är mycket vanligare att unga och ensamstående hyr lägenheter innan de börjar fundera på att köpa en egen bostad att bosätta sig i.

Om du flyttar till Tyskland rekommenderar vi alltid att hyra när du anländer. På så sätt har du möjlighet att känna in staden och snabbt gå vidare om du inte gillar området, samt ta tiden att fundera på om du vill testa på att bo någon annanstans innan du gör en permanent investering.

I Tyskland är hyrespriserna ganska höga jämfört med vissa andra länder, men priserna ligger dock på samma nivå som andra västeuropeiska länder likt Frankrike och Storbritannien. Kom ihåg att du normalt kommer få en högre lön i Tyskland vilket balanserar upp de högre hyrorna. I genomsnitt kan du förvänta dig att betala cirka 700 euro i månaden för en lägenhet med ett sovrum, men hyran kan vara mer eller mindre beroende på var du väljer att bo. De dyraste städerna är Berlin, München och Frankfurt, där hyrespriserna lätt kan gå upp till 1 000 euro i månaden för en lägenhet med ett sovrum i stadens centrum.

I de större städerna rör sig hyresmarknaden extremt snabbt, detta då det alltid finns gott om studenter och emigranter som flyttar in och ut ur städerna. På grund av detta måste du vara väldigt snabb när det gäller att fatta beslut om en lägenhet. Det är normalt bättre att leta efter boende när du redan är i Tyskland, men det finns några hemsidor du kan använda också – men se upp för bedrägerier!

De flesta hyresvärdar i Tyskland kommer att be dig att teckna ett hyresavtal för minst ett år, men du kan hitta undantag som går med på ett sexmånaderskontrakt om du har tur. När du skriver på ett hyresavtal i Tyskland, måste du betala en depositionsavgift (motsvarande tre månaders hyra) för att säkra din lägenhet. Denna summa kommer du få tillbaka i slutet av din hyresperiod. Du kommer också att behöva betala din första månadshyra i förskott.

Din månadshyra kommer normalt inte att täcka extra kostnader för el, värme och vatten, om det inte är specificerat i ditt kontrakt. Så se till att budgetera cirka 200 euro i månaden för dessa räkningar samt kostnader för internet.

I Tyskland är det mycket vanligt att unga vuxna och studenter väljer att bo tillsammans i gemensamma lägenheter istället för att bo ensamma. På så sätt kan de spara pengar på hyra och räkningar då det delas jämnt mellan alla i lägenheten, samt ha chansen att träffa nya människor eller bo med vänner.

Hur du kan spendera din fritid

Om du söker efter roliga aktiviteter att göra på fritiden finns det inte ett bättre ställe för dig att flytta till än Tyskland. Oavsett vilken stad du flyttar till finns det massor av saker att underhålla dig med.

Är du intresserad av historia kan du till exempel spendera din tid med att utforska de många slott, katedraler och vackra landskap som landet har att erbjuda. Platser som det kungliga slottet Neuschwanstein i Füssen, som besöks av över 1,3 miljoner människor varje år, är en av de mest populära attraktionerna.

Du kan också njuta av typisk tysk mat och regionala delikatesser var du än bor, då maten i varje region är väldigt olika. Från Currywurst till Döner Kebab och Reibekuchen, du kommer aldrig gå hungrig när du bor i Tyskland – och glöm inte all öl du kan testa!

I alla städer finns det dessutom massor av festivaler och evenemang som äger rum under årets alla månader. Här är några av de mest populära tyska festivalerna som du verkligen inte bör missa:

 • Oktoberfest
 • Carnival
 • Gay Pride Festival
 • DFB Pokal
 • Berlinale
 • Wurstmarkt
 • Wacken Open Air Music Festival
 • Rock am Ring Music Festival
 • Reeperbahn
 • Walpurgisnacht

Mat och dryck är en stor del av den tyska kulturen, så du behöver aldrig fundera allt för länge på vad din nästa måltid ska vara. Många av de regionala rätterna som du kan njuta av består utav kött, potatis och bröd.

Här är bara några av Tysklands favoriträtter:

 • German pretzels
 • Rumkuchen
 • Spargel
 • Wiener Schnitzel
 • Rouladen
 • Sauerbraten
 • Sauerkraut

Levnadskostnader i Tyskland

Alla som planerar en flytt utomlands måste överväga levnadskostnaderna i det nya landet. Du har kanske redan tänkt på några av de större utgifterna likt resor och hyra, men det finns också mindre, dagliga utgifter som du måste ha i åtanke. Dessa utgifter kan inkludera att gå ut och dricka kaffe med en vän, gå ut och äta på restauramg eller att köpa nya kläder – och alla dessa till synes små utgifterna kan snabbt öka.

Trots att Tyskland är ett populärt resmål för turister och emigranter, har den genomsnittliga levnadskostnaden förblivit ganska låg, särskilt om du är student. Den genomsnittliga levnadskostnaden i Tyskland är cirka 1200 euro i månaden, men kan vara högre eller lägre beroende på vilken stad du flyttar till. Majoriteten av denna månadskostnad kommer att gå till din hyra.

Du måste också tänka på mat- och livsmedelspriser men i Tyskland är dessa sällan alltför höga. Matpriserna är relativt låga jämfört med andra europeiska länder eftersom det odlas mycket mat i landet och det finns många lågprisbutiker som kämpar för att hålla priserna låga, som Aldi och Lidl.

De flesta människor skulle kunna leva på en matbudget på 50 euro per vecka, om de handlar ensamma, vilket innebär att den månatliga maträkning bör ligga på cirka 200 euro. Saker som kan höja veckopriset är om du köper mycket kött och alkohol.

Här är några av kostnaderna för populära matvaror i Tyskland:

Vara

Euro

Mjölk (1 liter)

€0.80

En limpa bröd

€1.30

1 kg kycklingfilé

€6.80

1 kg äpplen

€2.30

En flaska vin

€5.00

 

Kollektivtrafik

Som i de flesta europeiska länder är transportnätverket i Tyskland extremt avancerat och du har en rad kollektivtrafiksalternativ att välja mellan, likt bussar, tunnelbanor och spårvagnar.

I de tyska städerna har du normalt S-Bahn (pendeltåg) som är den snabbaste formen av kollektivtrafik, och U-Bahn som är deras tunnelbana. Många städer har också en spårvagnstjänst (Straßenbahn) som kan ta dig runt i staden och ett nätverk av bussar som du kan hoppa av och på runtom i städerna.

På de olika transportalternativen kan du köpa biljetter för kortare resor (Kurzstrecke).  Enkelbiljetter (Einzelfahrt), dagsbiljetter (Tageskarte), veckobiljetter (Wochenkarte) eller gruppbiljetter (Gruppentageskarte) kan du också köpa från biljettautomater, bra att veta är att du måste validera biljetten i en särskild maskin innan resan.

Priserna för transportbiljetter i tyska städer börjar på 3,80 euro för en enkel resa.

Till skillnad från andra transportsystem finns det inga spärrar eller liknande som hindrar dig från att hoppa på tåget eller tunnelbanan om du inte har en biljett. Däremot kommer du ofta stöta på biljettkontrollanter ombord som ber dig visa upp din biljett. Fångar de dig utan biljett riskerar du rejäla böter på upp till 60–100 euro.

Om du känner för att ta dig utanför Tysklands landsgränser finns det flera flygplatser runt om i landet som snabbt och enkelt kan ta dig till andra platser i Europa. Alla de större städerna har sina egna internationella flygplatser med utmärkta förbindelser runt om i världen.

Om kollektivtrafiken inte är din grej kan du också överväga att ta med eller skaffa en bil. Du kan använda ditt eget inhemska körkort om du är från ett EU-land, men om du inte är från EU måste du ansöka om ett lokalt körkort efter 6 månader.

Hitta andra expats och svenskar i Tyskland

Omkring 250 000 emigranter kallar nu Tyskland hem, så du behöver aldrig oroa dig över att vara ensam när du väl flyttar. Majoriteten av dessa emigranter finns i de största städerna, särskilt Berlin där det finns ett blomstrande emigrant-samhälle.

Om du vill träffa andra emigranter är det lätt att hitta onlinegrupper som organiserar möten, evenemang och resor. Sök bara efter utlandsgrupper i Tyskland (eller staden du befinner dig i) på Facebook eller Google så bör många alternativ dyka upp.

Det är naturligt att vilja träffa folk från Sverige som har gjort samma resa som du, men glöm inte vikten av att bli vän med några i lokalbefolkningen också. De flesta ungdomar i Tyskland talar engelska, så du behöver inte oroa dig för språkbarriären, även om det beror helt på var du väljer att bo.

De flesta av de stora städerna har en stor engelsktalande befolkning, och dessa människor kommer att vara bäst på att visa dig runt i din nya stad och hitta de bästa platserna att besöka.

Lär dig tyska

Om du ska bo i Tyskland är det en bra idé att lära dig språket för att göra din vardag lite enklare – även om de flesta talar mycket bra engelska.

Tyska kan vara lite svårt att lära sig i början, men ju mer du tränar desto lättare blir det.

Vi rekommenderar att du börjar med några grundläggande fraser innan du flyttar för att komma igång. På så sätt kan du imponera på alla dina nya vänner med dina språkkunskaper.

Här är några av de vanligaste orden och fraserna som vi tror att du behöver när du bor i Tyskland:

 • Hej - Hallo
 • God morgon - Guten Morgen
 • Hej då - Auf Wiedersehen
 • Hur mår du? - Wie geht es dir?
 • Tack - Danke
 • Förlåt men jag förstår inte - Es tut mir leid, ich verstehe das nicht
 • Pratar du engelska? - Sprechen Sie Englisch?

Jobba i Tyskland

Tyskland har alltid varit känt för sin goda arbetsmarknad. Många stora, globala företag har kontor i landet så det finns alltid gott om jobbmöjligheter, även om du kommer som emigrant och inte talar flytande tyska.

Några av de viktigaste industrierna i Tyskland som kan vara av intresse för emigranter inkluderar:

Mjukvaruutvecklare: Tyskland är ledande i Europa inom datorprogram så det finns alltid ett stort behov av fler mjukvaruutvecklare. Om du har datorvana kommer du inte att ha svårt att hitta ett jobb med en bra lön från ett av de många internationella företagen.

Ingenjörsvetenskap: Tyska tillverknings- och IT-företag har växt exponentiellt och är alltid i behov av tekniktalanger från utlandet så de kan expandera sina verksamheter. Det finns gott om ingenjörsmöjligheter inom flyg-, dator- och bilindustrin.

Grön teknik: Ökad hållbarhet har lett till att en stor mängd nya sol-, biomassa- och vattenkraftsföretag har öppnat i Tyskland. Dessa verksamheter söker efter människor med denna expertis för att komma in och hjälpa dem. Om du vill ha ett jobb där din roll indirekt är att rädda planeten är det här branschen att arbeta i.

Arbetsmiljö och kultur

Om du planerar att söka jobb i Tyskland måste du vara beredd på vissa skillnader i arbetskulturen. Som de flesta andra länder är den typiska arbetsveckan i Tyskland 40 timmar i veckan, vanligtvis 8 timmar om dagen i fem dagar och du är berättigad till 20 dagars årlig semester.

Tyskland är känt för att vara ett mycket rättvist land, vilket visas i arbetskulturen. De flesta arbetare har en gedigen lön, bra arbetsvillkor och arbetsplatserna har rättvisa disciplinära metoder. Du förväntas inte heller arbeta mer än dina avtalade timmar så du har alltid tid för ditt sociala liv.

Tyskarna är kända för att vara ganska direkta, så de möten du kommer medverka på kommer varken vara utdragna eller meningslösa. På kontoret görs också en strikt åtskillnad mellan allas personliga och professionella liv.

Får du jobb på ett större företag förväntas det att du klär dig prydligt och professionellt – särskilt om du jobbar inom finans- eller affärsvärlden. Men det finns även flera mindre nystartade och internationella företag där du kan komma undan med att klä dig ganska informellt – allt beror på där du jobbar.

På de flesta tyska arbetsplatser har du en prövotid på upp till 6 månader där din arbetsgivare kan avsluta ditt anställningsavtal utan varsel, om du gör något fel. Vill du säga upp dig måste du lämna in en uppsägningsansökan och arbeta den uppsägningstid som har angetts i ditt kontrakt. De flesta uppsägningstider kommer att vara mellan 1-3 månader.

Skatter och lön

I Tyskland försöker man göra saker så rättvist som möjligt genom att ha en minimilön som alla arbetare i landet ska få. Den nuvarande minimilönen är satt till 1 584 euro i månaden – vilket är högre än den genomsnittliga levnadskostnaden!

Kom dock ihåg att emigranter ofta kan förvänta sig en mer attraktiv lön, och i många fall ingår även bonusar.

Tysk inkomstskatt baseras på vad du tjänar. Om du tjänar mindre än 9 984 euro per år behöver du inte betala någonting. När du går över den tröskeln betalar du 14 % - 42 %, som sedan ökar ju mer du tjänar. Det maximala skattebeloppet är 45 %, men det är om du tjänar över 277 826 euro.

Tack vare att höga löner balanseras med landets genomsnittliga levnadskostnader är Tyskland en mycket kostnadseffektiv plats att bo och arbeta på. De flesta emigranter kan också spara pengar medan de bor i landet.

Möjligheter att nätverka

Om du precis flyttat till Tyskland kan det vara en bra idé att börja nätverka så snart du kan. Det finns gott om internationella arbetare i landet, särskilt i de större städerna, så det kommer finnas gott om människor du kan träffa och knyta kontakter med.

Det finns massor av evenemang som äger rum under hela året och de är öppna för alla, några arrangeras genom Meetup där du också kan söka efter evenemang inom ditt specifika område eller bransch.

Du kan också hitta evenemang och nätverkssessioner genom att söka efter saker som "Nätverksevenemang i Berlin" eller "Möt marknadsförare i Tyskland". Du kan till och med leta efter grupper på Facebook som kopplar samman emigranter i landet.

Anlända till Tyskland

Tyskland har länge varit en del av Europeiska unionen, så om du kommer från ett annat EU-land är det väldigt lätt att flytta. Allt du behöver för att vistas i Tyskland i upp till tre månader är en giltig legitimation.

Efter de tre månaderna kommer du att kunna stanna längre om du är anställd, söker arbete eller om du har tillräckligt med pengar för att försörja dig själv utan att få anställning.

Sjukförsäkring i Tyskland

National Health Service i Tyskland är tillgänglig för alla, såväl invånare som utlänningar. Det är dock viktigt att se till att du har en sjukförsäkring när du flyttar till ett nytt land, så se till att fixa detta innan du flyttar. Om du inte kan bevisa att du har sjukförsäkring vid ankomsten kan du nekas inresa till landet.

Det tyska sjukvårdssystemet är bland de bästa i Europa och alla invånare måste ha en sjukförsäkring som inkluderar vård på sjukhus och av läkare. Den offentliga sjukförsäkringen i Tyskland täcker 90 % av invånarna och inkluderar många grundläggande hälsovårdsbehov – även om viss specialistvård, som ögon- eller tandvård, kanske inte ingår. Du kan också ansöka om privat sjukvård i Tyskland, men det beror på din anställningsstatus och vilken lön du har.

I genomsnitt kan emigranter förvänta sig att betala cirka 110 euro per månad för offentlig sjukförsäkring från en av följande populära leverantörer:

 • Kaufmännische Krankenkasse
 • Techniker Krankenkasse
 • AOK Baden Württemberg
 • Barmer

Öppna ett tyskt bankkonto

Alla utlänningar som bor i Tyskland är berättigade att öppna ett tyskt bankkonto. Om du vill öppna ett eget bankkonto är processen relativt enkel, du behöver bara gå till den lokala filialen till din valda bank och be om att få öppna ett konto.

Några av de mest populära bankerna i Tyskland är:

 • Deutsche Bank
 • KfW Bankgrupp
 • Commerzbank
 • DZ Bank Group

När du har bestämt dig för vilken bank du vill satsa på, och du har hittat ditt lokala kontor, ta med dig följande dokument:

 • Ett giltigt pass eller nationellt ID-kort
 • Adress och kontaktuppgifter
 • Ett färskt kontoutdrag

Bankkontot öppnas direkt, men ditt bankkort levereras vanligtvis till din hemadress inom en vecka.

De främsta anledningarna att flytta till Tyskland

Tyskland är en av de mest populära destinationerna i Europa och av goda skäl. Landets varaktiga popularitet beror främst på att det är fullt av möjligheter för de allra flesta. Med fantastiska karriärmöjligheter, vackra landskap och hög livskvalitet finns det oändliga saker att utforska och få ställen erbjuder dig chansen att leva som du kan göra i detta pulserande land.

Du kan inte bara dra nytta av löner över genomsnittet när du flyttar till Tyskland, det är också parat med en relativt låg levnadskostnad. Detta gör att du kan spara pengar medan du bor och jobbar i landet, eller använda dem för att utforska dina omgivningar. Oavsett om du vill tillbringa din tid i Tyskland med att äta och dricka på någon av de många mat- och dryckesfestivalerna, eller bara insupa så mycket av landskapet och arkitekturen du kan, så finns det verkligen något för alla i detta land.

Om du är student eller nyutexaminerad men vill plugga vidare, kan du dra nytta av några av de bästa universiteten i världen. Utöver detta finns också en blomstrande nattklubbsscen i de flesta av de större städerna, och massor av barer, restauranger och caféer som du kan umgås med dina vänner på.

Här är våra 10 bästa anledningar till varför du bör överväga att flytta till Tyskland:

 1. Ett blomstrande emigrantsamhälle med massor av nätverksmöjligheter
 2. Flera fantastiska städer att välja mellan, alla med sin egen unika stil
 3. Goda arbetsmöjligheter inom en rad branscher
 4. En stark mat- och dryckeskultur som sällan kommer göra dig besviken
 5. Effektiva resenätverk gör det enkelt att ta sig runt och utforska
 6. Löner över genomsnittet och massor av engelsktalande jobb
 7. En relativt låg levnadskostnad
 8. De flesta i Tyskland talar bra engelska
 9. Oändliga mängder roliga aktiviteter och festivaler att engagera sig i
 10. Vacker arkitektur och sevärdheter runt varje hörn

 

Så om tanken på att bo och jobba i Tyskland lockar dig, varför inte kolla in några av de lediga jobb som vi erbjuder i landet här på Workwide!

 

Hitta din lägenhet i Tyskland

Annons