Bo och jobba i Storbritannien efter Brexit

Förenade kungariket Storbritannien och Nordirland är inte bara ett populärt resmål för många unga européer, utan också det land som många emigranter drömmer om. Särskilt huvudöarna...

Storbritannien

Förenade kungariket Storbritannien och Nordirland är inte bara ett populärt resmål för många unga européer, utan också det land som många emigranter drömmer om. Särskilt huvudöarna i Atlanten lockar, med sin utpräglade brittiska charm och många jobbmöjligheter. Och det engelska språket som idag i stort sett var och en behärskar, utgör ytterligare ett incitament att flytta till landet.

 

Ankomsten till Storbritannien 

Brexit

Efter att man i juni 2016 röstade för att lämna EU, har antalet nya invandrare minskat dramatiskt i antal. Inte att undra på, för osäkerheten är stor om huruvida EU-medborgare kan fortsätta att leva och arbeta i Storbritannien efter landets utträde ur EU. I mars 2017 begärde den brittiska regeringen officiellt utträde ur EU. Från och med detta datum kommer båda sidor att ha två år på sig att förhandla om villkoren för utträdet. Det officiella utträdesdatumet är den 29 mars 2019. Förhandlingarna om Storbritanniens framtid började i juni 2017. En stor del av förhandlingarna kommer givetvis att handla om rätten till fri rörlighet för EU-medborgare. Naturligtvis är ingenting ännu bestämt. Storbritannien har dock tagit fram ett förhandlingsbart erbjudande för EU-medborgare. Rätten att stanna kommer att bero på hur länge du har bott i Storbritannien och när du anlände. Fristen är satt till 2019-03-29 men det kommer att finnas en övergångsperiod.

För personer som: Har bott i Storbritannien i 5 år utan avbrott fram till 2020-12-31. Det går att ansöka om obegränsad rätt att stanna, för att erhålla en "permanent boendestatus". Anlände till Storbritannien före 2020-12-31 men inte har bott där i 5 år EU-medborgare som inte har bott i Storbritannien i 5 år kan ansöka till den 2021-06-30 om ett temporärt uppehållstillstånd, som tillåter de att stanna i landet tills de har nått 5-års-gränsen och kan ansöka om "permanent boendestatus"

De som anländer till Storbritannien efter 2019-03-29. EU-medborgare som anländer under övergångsperioden (2019-03-30 – 2020-12-31) kan i början få lov att stanna som beskrivet ovan, men måste registrera sig för en vistelse som överstiger 3 månader.

EU-medborgare som kommer till Storbritannien efter 2020-12-31 kan ansöka om uppehållstillstånd enligt framtida invandringslagstiftning. Det innebär att EU-medborgare som flyttar till Storbritannien och får arbete där före den 31/12 2020 har en god chans att få stanna kvar även efter Brexit. Från 2021-07-01 är det obligatoriskt att ha permanent boendestatus eller tillfälligt uppehållstillstånd.

Aktuell information om Brexit finner du här: https://www.gov.uk/guidance/status-of-eu-nationals-in-the-uk-what-you-need-to-know En översikt med exempelfall finner du här: https://www.gov.uk/government/case-studies/example-case-studies-eu-citizens-rights-in-the-uk

Registrering

Så länge Storbritannien fortfarande är med i EU, behöver du som EU-medborgare inte ansöka om arbetstillstånd: du har det automatiskt och kan börja jobba omedelbart vid ankomsten till landet. Förutsättningen är att du har ett giltigt pass eller ID-kort. Endast Isle of Man och Kanalöarna kräver ett arbetstillstånd. Om du vill stanna längre i Storbritannien kan du ansöka om uppehållstillstånd (BRP) från Immigration and Nationality Directorate på Home Office (inrikesministeriet). Detta kan göras upp till 6 månader efter att du anlänt till landet. På grund av Brexit-situationen rekommenderas du att ansöka om uppehållstillstånd. I Storbritannien finns det ingen motsvarighet till den svenska folkbokföringen och inget krav på registrering hos polisen. Det betyder att du inte behöver uppsöka någon myndighet för att registrera dig.

Viktiga identifieringsnummer

Den som vill bo och arbeta i Storbritannien behöver ett nationellt försäkringsnummer – National Insurance (NI). När du har hittat ett jobb måste du genast ansöka om ett NI-nummer. Du behöver också ett NI för socialhjälp och pensionsförmåner. Ansök hos Jobcentre Plus, Storbritanniens arbetsförmedling. Det första steget för ansökan är att ringa till National Insurance number application line för att boka ett möte för en personlig intervju. Tidpunkten för mötet samt information om vilka dokument du bör ta med dig kommer då att skickas till dig. Under intervjun kommer du att få olika frågor, exempelvis om varför du behöver ett NI-nummer.

Bankkonto

När du börjar jobba i Storbritannien bör du också öppna ett bankkonto, så att din arbetsgivare kan överföra din lön direkt till ett nationellt konto. Det är bäst att jämföra olika banker för att se vilken som är bäst för dig. Generellt behövs giltig legitimation för att öppna ett konto, helst i form av ett pass, samt ett bevis på din brittiska adress. Som bevis kan du till exempel visa upp ditt hyresavtal. Det är svårare om du bor i en delad lägenhet, eller ännu inte har en egen lägenhet och därmed inte kan uppvisa ett hyresavtal i ditt namn. Då behöver du ett annat dokument, till exempel ett officiellt brev som skickats till din adress. Detta kan vara en räkning eller ett brev från Jobcentre Plus. En enkel räkning, exempelvis för ditt mobilavtal, accepteras vanligtvis inte. Det är bäst att fråga banken direkt vilka dokument som accepteras.

Sjukförsäkring

Den nationella hälso- och sjukvården (NHS) ansvarar för sjukvården i landet. Om du bor eller arbetar i Storbritannien har du också rätt till sjukvård. För att kunna nyttja vården när du behöver det ska du registrera dig hos en allmänläkare (General Practitioner eller GP) . Du registreras då automatiskt hos NHS. Du kan själv välja vilken läkare du registrerar dig hos. Tänk på vad som är viktigt för dig och jämför olika läkare enligt dina kriterier, exempelvis i närheten av din bostad eller till arbetet. Det kan också vara till hjälp att få åsikter från vänner eller kollegor.

Skatter och lön

I Storbritannien är det vanligt bland många företag att lönen betalas ut varje vecka. Den genomsnittliga lönen är cirka 539 pund (cirka 5 920 kr) per vecka eller 28 028 pund per år (cirka 300 814 kr). Inkomstskatten beror på hur mycket du tjänar. Tjänar du under ett visst belopp betalar du ingen skatt på den inkomsten. Det beloppet ligger på cirka 11 500 pund (cirka 126 000 kr). I Skottland skiljer sig skattesatserna från resten av Storbritannien. Förutom inkomstskatt dras också sociala avgifter från lönen.

  Skattepliktig inkomst  Skattesats
Skattebefriad inkomst Upp till 11.500 £ 0%
Basic rate 11.501 £ till 45.000 £ 20%
Higher rate 45.001 £ till £150.000 £ 40%
Additional rate Över 150.000 £ 45%

Källa: https://www.gov.uk/income-tax-rates

Arbeta i Storbritannien

Arbetsmarknaden

Det förvånar knappast någon att Londons storstadsområde har den största ekonomiska potentialen. Här efterfrågas främst personer i ledande ställning inom service och IT. Banker, försäkringsbolag och telekommunikationsföretag söker efter personal, och hälsosektorn är intresserad av att få in läkare, sjuksköterskor och radiologer. Goda karriärmöjligheter finns för akademiker och kvalificerade arbetssökande. Vid en arbetsintervju är det bra att ha med vidimerade översättningar av sina betyg och intyg. För att framgångsrikt söka jobb kan ett erkännande av dina examensintyg vara nödvändigt, särskilt om du vill arbeta i ett så kallat fritt yrke med vissa behörighetskrav. Det inkluderar läkare, terapeuter, apotekare, lärare och arkitekter. Det bästa sättet att ordna detta på är att kontakta brittiska Naric - National Academic Recognition Center. För några yrken finns även ett europeiskt yrkeskort (European Professional Card) tillgängligt online.

Arbetsrätt

Man får arbeta högst 48 timmar per vecka. För en 5-dagars vecka har brittiska arbetstagare rätt till 28 betalda semesterdagar. Dessutom tillkommer 9 eller 10 helgdagar. Om man arbetar en helgdag finns det ingen lagstadgad rätt till betald ledighet eller påslag på lönen. De flesta arbetsgivare ger dock sina anställda en ledig dag med lön. Helgdagar som infaller på en lördag eller söndag kommer istället att tas ut följande veckodag som inte är en helgdag. Minimilönen i Storbritannien beror på arbetstagarens ålder. I april 2017 var minimilönen per timme:

Ålder 25 och äldre 21 till 24 18 till 20 Under 18 Lärling
  7.50 £ 7.05 £ 5.60 £ 4.05 £ 3.50 £

Källa: https://www.gov.uk/national-minimum-wage-rates

Ansökan

Jobbansökningar i Storbritannien bör endast bestå av ett personligt brev och ditt CV. I stället för att i ansökan bifoga arbetsintyg anger du namn och kontaktuppgifter till olika referenser i slutet av ditt CV. Dessa kan vara tidigare överordnade eller kollegor, men också professorer eller lärare som känner dig personligen och som kan säga något om din arbetsmoral. Betyg eller examensbevis bifogas vanligtvis inte. Du ska helst ha arbetat tillsammans med angivna referenser relativt nyligen (max fem år tidigare). Ditt CV ska vara relativt anonymt. Eftersom fokus ska vara på dina professionella och yrkesrelaterade kvalifikationer behöver vissa personuppgifter inte uppges. Din ålder, ditt kön, civilstånd eller foto behöver inte finnas med i CV:t. Du bör lista dina utbildningar samt arbetslivserfarenheter i omvänd kronologisk ordning; börja med den senaste.

Leva i Storbritannien

Boende

Ett bra sätt att hitta en lägenhet eller ett hus i Storbritannien är att söka på internet. De största webbsidorna med fastigheter är Rightmove och Zoopla. Ett annat alternativ kan vara att använda en fastighetsbyrå eller hyresmäklare. Även om detta är förknippat med kostnader så kan det innebära fler valmöjligheter. Dessa byråer tar dock inte ut någon avgift om de endast placerar ditt namn på en lista eller om de skicka dig en lista med olika erbjudanden. Hyran, utan övriga kostnader, betalas oftast månadsvis (pcm = per calender month) eller veckovis (pw = per week). Läs därför noggrant igenom ett eventuellt kontrakt innan du bestämmer dig, för att undvika missförstånd. Ofta sträcker sig ett hyresavtal över sex eller tolv månader, med möjlighet till förlängning om inga problem har uppstått under den tiden. Hyresvärden har rätt att besiktiga fastigheten var tredje månad. Det är vanligt att en depositionsavgift krävs.

Till hyran tillkommer också den månatliga kommunalskatten (Council Tax) som används för kommunala tjänster – såsom sophantering, polis, brandkår, skola och så vidare. Ta därför dessa extra kostnader i beaktning när du tecknar ett kontrakt, eftersom dessa inte är inkluderade i hyran i Storbritannien. Du måste dessutom själv anlita en leverantör för el och gas när du flyttar in. Framförallt i London är det boendet väldigt dyrt.

London Bridge

Levnadskostnader

I allmänhet är levnadskostnaderna i Storbritannien något över det normala i Europa. London är en av de dyraste städerna i världen. Hyreskostnaderna är höga överlag i landet, medan levnadsstandarden är lägre än i vissa andra länder. På grund av de höga bostadskostnaderna, särskilt i storstäderna, är resan till jobbet ofta lång. Eftersom levnadskostnaderna varierar kraftigt från region till region, har vi sammanställt en översikt med uppgifter från flera större städer runt om i Storbritannien.

  Stockholm London Cardiff Edinburgh Belfast
1 liter mjölk 10,76 kr 10,65 kr 10,13 kr 10,18 kr 10,08 kr
1,5 liter vatten 15,57 kr 11,37 kr 10,90 kr  13,23 kr 11,50 kr
1 kg potatis 10,04 kr 14,72 kr 12,23 kr 14,76 kr 17,92 kr
Månadskort kollektivtrafik  850,00 kr  1.541,50 kr 636,45 kr 610,49 kr 616,09 kr
Internet (per månad)  308,86 kr 361,25 kr 307,52 kr 305,50 kr 240,45 kr
Bio 130,00 kr 140,14 kr 64,23 kr 113,10 kr 76,35 kr
Gymmedlemskap (per månad) 385,73 kr    542,47 kr 274,04 kr 345,00 kr 265,70 kr
Hyra (enrumslägenhet) 9.848,86 kr 16.172,19 kr 6.315,67 kr 7.254,06 kr 5.162,07 kr

Källa: Numbeo

Trafik

Som alla känner till så är det vänstertrafik som råder i Storbritannien. Det betyder att du behöver vara särskilt uppmärksam i trafiken under dina första månader i landet. Kollektivtrafiken är välutvecklad. Det finns bussar, tåg och färjor som tar dig från ett ställe till ett annat. Om du ska resa en längre sträcka kan du antingen ta tåget eller någon av de många långdistansbussarna. Man bör dock vara medveten om att förseningar, avbrott och överfulla transportmedel inte är ovanligt.

Svenskar i Storbritannien

Om man vill ha information om landet eller har organisatoriska frågor inför flytten finns det gott om grupper på internet för svenskar i Storbritannien, som till exempel Facebook-grupperna Svenskar i London och London Svenskar samt LondonSwedes egna grupp. Det finns också mycket information om livet i London och om svenska evenemang i London på webbsidan LondonSwedes.

Hitta din lägenhet i Storbritannien

Cookies

Workwide använder cookies för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt. Genom att fortsätt använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies.