Bo och jobba på Irland

Alla rykten stämmer: Irland är makalöst. Denna lilla ö som ligger vid Englands och Wales kust har en häpnadsväckande mångfald i sitt landskap med sjöar och...

Irland

Alla rykten stämmer: Irland är makalöst. Denna lilla ö som ligger vid Englands och Wales kust har en häpnadsväckande mångfald i sitt landskap med sjöar och myrmarker, täckta av gröna böljande kullar och majestätiska berg, samt omgiven av en dramatisk kust. Varje region har också en egen karaktär, kultur och dialekt - vilket är ytterligare ett bevis på öns rikedom och variation i alla aspekter. Tack vare den senaste ekonomiska tillväxten och den utmärkta levnadsstandarden, har Irland blivit klassat som en framgångshistoria i Europa. Och flera multinationella företag har satt upp sina företag här, vilket i sin tur har lockat fler emigranter. Dessutom är landets charmiga karaktär och dess lika charmiga invånare också något som uppskattas - det finns inget bättre sätt att lära känna Irlands sanna själ än att lära känna dess invånare. Faktum är att många beskriver Irland som ett mycket välkomnande land. Céad míle fáilte!

Dublin, Irlands huvudstaden

Bo på Irland

Kort fakta om Irland

 • Klimat: Vädret på Irland är generellt fuktigt och milt. Under sommarmånaderna ligger temperaturen vanligtvis mellan 10-20 grader eller däromkring. När det kommer till irländska vintrar blir de oftast inte alltför kalla. En vinter kan passera med lite eller ingen snö, men som med irländska somrar är ingenting förutsägbart eller garanterat!
 • Befolkning: Cirka 5 miljoner invånare
 • Historia: Irländsk historia är lång och ganska komplex. Efter att ha invaderats av Celtics och vikingar, i början av 1600-talet, blev ön ett protestantiskt land medan större delen av befolkningen förblev katolsk. År 1801 blev landet en del av Storbritannien vilket utlöste en massrörelse för irländsk suveränitet, vilket i sin tur ledde till att landet hamnade i ett självständighetskrig i början av 1900-talet, följt av delningen av ön och skapandet av den irländska fristaten 1922 inom det brittiska imperiet. Det dröjde till 1948 innan större delen av Irland blev ett självständigt land, med undantag för 6 protestantiska län (som vi idag känner till som Nordirland).

Visste du att?

 • Irland är känt under namnet Emerald Isle (smaragdön) på grund av hur grönt det är. Dessutom bor över 30 % av befolkningen på landsbygden, vilket är högre än genomsnittet i EU som ligger på 27 %.
 • St Patrick (Irlands skyddshelgon) var inte irländare. Han föddes i Wales omkring år 386 e.Kr. och togs till fånga av irländarna. Han såldes sedan som slav och arbetade som herde. Han lyckades fly men återvände till Irland som missionär där han hjälpte till att sprida kristendomen.
 • Irland är det enda landet i världen som har ett musikinstrument som nationell symbol: en harpa.
 • Det sägs ofta att Irland är hem för fler fyrklöver än någon annan plats, vilket har fött uttrycket "irländarnas tur". Bladen sägs stå för tro, hopp, kärlek och tur.

Boende på Irland

Cliffs of Moher Att hitta en lämplig bostad är det första du behöver göra efter att du tecknat ett arbetsavtal. Något som är bra att ha koll på är dock att bostadskostnaderna fortsätter att stiga i Irland, särskilt i de största städerna, och det finns för tillfället ett lågt utbud gentemot den höga efterfrågan på bostäder. Av denna anledning kan det vara en utmaning att hitta en lägenhet som uppfyller alla dina förutsättningar. Vår rekommendation är att du till en början letar efter korttidsboenden, till exempel lägenheter med kortare uthyrningstid, för att testa på staden och ge dig själv tid att bosätta dig i den. När du känner till närområdet bättre kan du leta efter en lägenhet med längre uthyrningskontrakt som du tror du skulle trivas att bo i. *Tips: Tänk på att uthyrningsobjekt vanligtvis kallas "lettings" på Irland, så leta efter annonser med detta ord! Många emigranter bosätter sig i Dublin eller Cork då de flesta jobbmöjligheter finns där, så det är relevant att ta en snabb titt på boendealternativen i båda städerna:

 • Dublin: Irlands huvudstad är indelat i 24 olika postdistrikt. Historiskt sett föredrog lokalbefolkningen den södra delen, men du kan även hitta vackra stadsdelar i norr, till exempel Smithfield, Clontarf eller Howth, där bostäderna dessutom är lite billigare. Dublin 1 och 2 är stadens centrala områden där du hittar allt du behöver. Men om du föredrar att bo lite längre från den bullriga stadskärnan har du fler praktiska alternativ att välja mellan: Dublin 3, 4, 6, 7 eller 8. Dessa områden kommer också tillgodose alla dina behov då det finns hundratals barer, restauranger och stormarknader även i dessa distrikt!  Föga förvånande är Dublin ett av de dyraste områdena att hyra en lägenhet i. Den genomsnittliga hyran i South County Dublin är 2 156 euro per månad, följt av South Dublin City med 2 094 euro per månad. Central Dublin ligger på 2 016 euro per månad och i North Dublin City ligger hyrespriserna på 1 847 euro per månad.
 • Cork: I Irlands näst största stad, Cork, bor majoriteten av människorna i hus. Stadens centrum kan jämföras med San Francisco, då det finns flera kullar och gator som stiger och faller. Här finns trendiga områden som lockar unga, likt runt Elysian Tower, samt mer dyra och exklusiva kvarter likt Douglasområdet - som ligger söder om staden med ett stort utbud av butiker, pubar och restauranger. Cobh och Kinsale är två vackra kuststäder i Cork med en mer avslappnad atmosfär, idealiska för dem som gillar både naturen och liv och rörelse. Cork city har de näst högsta genomsnittliga hyrespriserna i någon irländsk stad, med cirka 1 252 euro i månaden.

Oavsett var du planerar att bosätta dig är att surfa på populära portaler som Daft.ie, Rent.ie eller Myhome.ie, det bästa sättet att starta din boendejakt i Irland. Ett annat alternativ är att kolla Facebook-grupper likt Accommodation in Ireland och Svenskar i Dublin.   Att kontakta en fastighetsmäklare är en annan väg att ta när du letar efter en bostad på Irland, men till skillnad från andra länder fakturerar dessa ofta hyresgästen och inte fastighetsägaren. Detta innebär att du kommer behöva betala en avgift till fastighetsmäklaren och denna motsvarar vanligtvis en månadshyra. Ett mer lönsamt alternativ, då hyreskostnaden kan vara ganska hög i vissa regioner, är att dela en lägenhet med andra (och det är ett perfekt sätt att träffa nya vänner på!). Det finns gott om webbplatser att titta på för detta ändamål men några populära är Roomster.com och roomigo.io.  Som en potentiell hyresgäst kan du behöva bevisa att du har råd med hyresavtalet (vilket du kan göra genom att skicka in ett kontoutdrag), och agenter eller hyresvärdar kan utföra bakgrunds- och kreditkontroller. Det är ett etablerat standardförfarande och inget att oroa sig för! När det gäller hyresavtal gäller dessa i allmänhet i 6 eller 12 månader på Irland, även om det inte finns någon standardiserad period så långt lagen gäller. Ingen av parterna får dock avsluta hyresrätten innan tidsperioden löper ut. Något att ha i åtanke är att du sannolikt kommer behöva betala en deposition tillsammans med den första hyran, som kan vara från en månadshyra upp till tre månaders hyra. Avtalet kommer också att beskriva vilka avgifter som ingår och de du måste täcka själv.  

Hur du kan spendera din fritid

Charles Fort Charles Fort

Det kanske låter klyschigt, men det finns faktiskt något för alla att göra på Irland, tack vare landets många olika miljöer och aktiviteter. Om du gillar stadsutflykter, aktiviteter vid havet eller föredrar att vistas i vacker natur, har du allt du behöver här. Om du inte vet var du ska börja har vi listat några av de viktigaste platserna som du kan besöka efter din ankomst.

The Cliffs of Moher och The Ring of Kerry

Cirka en och en halv timme med bil från staden Galway, hittar du Cliffs of Moher - en av Irlands mest kända sevärdheter och en UNESCO Global Geopark. Klipporna sträcker sig över 8 kilometer på västkusten och sträcker sig 214 meter över havet (den högsta punkten vid O'Brien’s Tower). Ta en promenad längs leden för att uppleva naturens kraft på sitt mest majestätiska sätt - det är svårt att hitta orden för att beskriva den spektakulära utsikten du kommer ha, särskilt under solnedgången och soluppgången. Dessutom kan du på en 3-timmars bilresa också nå The Ring of Kerry, ett område med häpnadsväckande natur för sportentusiaster och historieälskare: cykling, ridning och till och med vattensporter smälter samman med Ogham Stones (ett fort från järnåldern) och forntida kloster. *Tips: Har du en ledig vecka? Ett spännande alternativ är Wild Atlantic Way-rutten, en imponerande 2 500 kilometer lång kustväg runt denna sida av ön.

Newgrange, County Meath

Newgrange, Irlands mest kända förhistoriska monument, är en gravkammaren som faktiskt är äldre än Egyptens pyramider. Den mest anmärkningsvärda egenskap som denna fornlämning har är takboxen ovanför ingången - den ligger i linje med den stigande solen på vintersolståndet för att låta gravkammaren fyllas med solljus! Altaret i mitten har invecklade stenhögar som når en höjd av 19 meter. Något som definitivt är värt ett besök.

Grafton Street - Dublin

Grafton Street är Dublins shoppinggata som alltid är full av liv. Här kan du hitta underhållning oavsett vart du går och det finns otaliga platser att stanna till och njuta av cafékulturen som har tagit fart i huvudstaden, på (om du vill testa på en legendarisk irländsk frukost, gå till Bewleys Grafton Street Café). Passa också på att dyka ner i de många gränderna och de smala gatorna, omgivna av gatumusikanter, blomsterförsäljare och performanceartister, för att upptäcka de små hörnen av huvudstaden.

Slott, slott och mer slott

Du kan inte gå långt i Irland utan att få en glimt av ett slott - det finns nämligen fler än 30 000 slott i landet! Att besöka dem alla är något av en omöjlig uppgift men det är väl värt att besöka och checka av "de största" för att ta del av det förflutna. Ett exempel är Irlands mest kända slott, Blarney Castle. Många besöker detta medeltida fäste för att kyssa dess berömda Blarney Stone, detta kommer enligt legender ge dem “vältalighetens gåva". Andra slott som är värda ett stopp är Roch of Cashel, King John's Castle, Cahir Castle och Dunquaire Castle.

Den engelska marknaden i Cork och det irländska köket

Sedan slutet av 1700-talet har denna märkliga marknad i Cork haft en speciell plats i lokalbefolkningens hjärtan: här hittar du de bästa lokala råvarorna, inklusive hantverksbröd, ostar, färska skaldjur och kött. Det är med andra ord ett bra ställe att besöka om du vill prova på att laga äkta irländsk mat. Irish Stew (ett recept från 1800-talet), Soda-brödet (så mjukt), vitpudding (ett måste i den irländska frukosten) eller Colcannon (sed i många av de irländska spådomstraditionerna) är några exempel på härliga rätter. Alla rätter är en del av öns historia och traditioner och är lika charmiga som oemotståndligt läckra! Om du vill dröja kvar en stund på marknaden efter att du plockat på dig alla goda råvaror, finns det några mysiga hörn och caféer på övervåningen där du kan observera alla besökare samtidigt som du njuter av en irländsk kaffe eller, varför inte en Guinness? Cafékulturen har vuxit sig stor på Irland, och caféer är en ideal plats att träffa vänner på eller bara arbeta eller läsa en bok. 

Saint Patricks day

Den 17 mars anordnas en fantastisk fest för att hedra landets skyddshelgon Saint Patrick. Legenden säger att Saint Patrick körde ut alla ormar ur landet, men oavsett om du tror på detta eller inte, är det årets största fest för alla irländare. Människor bär grönt och fyller sina kläder och gator med klöver för att njuta av konserter, fester och parader. Om du ska flytta och bo på Irland kan du inte missa detta!  

Levnadskostnader

Som emigrant är det vanligtvis relativt enkelt att få tag på ett välbetalt jobb på Irland, vilket i sin tur innebär att du kan njuta av en hög livskvalitet. Av denna anledning kommer du också upptäcka att levnadskostnaderna i landet är hanterbara, men det beror också på vilken stad flyttar till och bosätter dig i (Dublin är den dyraste platsen att bo på), dina personliga behov och den livsstil du väljer. I allmänhet är Irland inte lika dyrt att bo i som andra europeiska länder, likt Storbritannien eller Sverige. Kom dock ihåg att det är en önation, vilket innebär att priserna på de flesta varor kommer vara högre då de måste importeras.

  Stockholm      Dublin Cork Galway Donegal
1 liter mjölk 10,76 kr 9,87 kr 8,96 kr 8,96 kr 9,47 kr
1,5 liter vatten 15,57 kr 12,83 kr 14,25 kr 9,26 kr 12,52 kr
1 kg potatis 10,04 kr 15,17 kr 12,11 kr 9,26 kr 10,18 kr
Månadskort kollektivtrafiken 850,00 kr 1.234,83 kr 824,58 kr 727,87 kr 1.018,00 kr
Internet (per månad) 308,86 kr                   489,86 kr                    476,93 kr                406,39 kr                406,39 kr
Bio 130,00 kr                   106,89 kr                      94,17 kr                   91,62 kr                   91,62 kr
Gymmedlemskap (per månad) 385,73 kr                   421,45 kr                    437,54 kr                384,40 kr                264,68 kr
Hyra (enrumslägenhet) 9.848,86 kr 13.436,07 kr 9.133,70 kr 7.633,37 kr 6.362,50 kr

 

Kollektivtrafik och trafik

Cobh, County Cork Att resa mellan Irlands större städer gör du enkelt med kollektivtrafiken. All kollektivtrafik i landet ligger över marken, vilket gör det till ett idealiskt sätt att ta sig runt och se allt landet har att erbjuda. För längre resor finns långdistansbuss som trafikeras av Bus Éireann, de tillhandahåller dock också lokal service i Cork, Galway, Limerick och Waterford. Det finns även expressbusslinjer som går direkt från en storstad till en annan och stannar vid ett begränsat antal platser. Denna tjänsten är dock begränsad till en högsäsong vilket innebär att vissa rutter kan försvinna helt under en del månader. Priserna är lika för alla platser. Till exempel kan en tur och retur från Dublin till Cork kosta 27 euro och Dublin till Galway city, 22 euro. I de mindre städerna och avlägsna byarna går vanligtvis bara en eller två busslinjer per vecka, via TFI Local Link. Vill du utforska landsbygden på Irland kan det alltså vara smidigare att hyra eller skaffa bil, även om trafiken har blivit alltmer tung på huvudvägarna. Förvänta dig långsamma jordbruksmaskiner och var beredd på att djurlivet plötsligt kan korsa vägen på landsbygdsvägar. Liksom alla länder i Storbritannien kör du på vänster sida i Irland. Irländska förare anses vara artiga och tålmodiga så om du är van att köra till höger och känner dig lite tveksam, ta det lugnt i början så du kan vänja dig vid tanken på hålla till vänster. Om du vill ta med dig din bil till Irland, bör du först informera dig väl. Att importera bilar är dyrt och innefattar mycket byråkrati. Dessutom är det inte alla bilar som lämpar sig för vänstertrafik När det gäller resor med tåg är de i allmänhet pålitliga, prisvärda och bekväma. Du kan också enkelt nå alla de viktigaste städerna från Dublin, tack vare järnvägsnätet Irish Rail, även om servicen mellan provinsstäder ibland innebär att du måste ta en omväg. För att komma till Cork City från Wexford, måste du till exempel åka via Limerick Junction. De bästa erbjudandena för din tågresa hittar du online och du kan boka minst en vecka i förväg. Du kan också spara pengar genom att använda ett TFI Leap Card, som kan användas på specifika stationer i Dublin samt från huvudstaden till andra städer. Vissa pittoreska områden kan du ta dig till via cykel men du kan då behöva investera i en egen då det inte finns särskilt många uthyrningsställen på landsbygden. Om du vill resa snabbt från Dublin till avlägsna områden är det också värt att överväga interna flyg. Beroende på säsong och efterfrågan varierar priserna från cirka 20 till 90 euro för en enkelresa.

Svenskar på Irland

På Irland bor människor med många olika nationaliteter. Om du vill söka information och hitta sällskap, kommer du inte ha några som helst problem med att hitta så kallade "expat communities". Särskilt på en arbetsplats finns det möjligheter att komma i kontakt med likasinnade personer eller med lokalbefolkningen. Också på nätet finns grupper för svenskar som antingen redan bor på Irland, eller planerar att emigrera, exempelvis Facebook-gruppen Svenskar i Dublin.

 

Lär dig iriska?

Även om engelska är det mest talade språket på Irland, och många har det som sitt första språk, är iriska det officiella språket. Det kan ses på alla officiella regeringsdokument, i kollektivtrafiken, samt på skyltar och offentliga byggnader. Många människor, inklusive lokalbefolkningen, kämpar dock fortfarande med att hålla en enkel konversation på "Gaeilge", eftersom det är så annorlunda gentemot andra språk. Men det kan vara roligt och hjälpsamt att lära sig en några vanliga ord och irländska hälsningar:

 • Hej - Dia duit (bokstavligen "må Gud vara med dig")
 • Hur mår du? - Conas atá tú?
 • Vad heter du? - Cad es ainm duit?
 • Tack - Go raibh maith agat

Jobba på Irland

Powerscourt House & Gardens in County Wicklow Powerscourt House & Gardens in County Wicklow

Under den globala lågkonjunkturen 2008 kämpade både emigranter och irländska medborgare med att hitta arbete i landet. Lyckligtvis studsade arbetsmarknaden tillbaka på rekordtid och redovisar idag anständiga ekonomiska tillväxtnivåer och låg arbetslöshet (cirka 7-8 % i september 2021). Många multinationella företag har sina europeiska baser på Irland, vilket gör landet till ett internationellt nav och ett av Europas Silicon Valley. Dessutom ses det som strategiskt användbart för många specifika industrier på Irland att anställa emigranter, då det finns kompetensluckor i många sektorer (mångfalden av jobb och möjligheter är huvudsakligen det som lockar många att bo och arbeta utomlands):

 • Teknisk sektor/Start-ups: Med företagsjättar som Google, Apple och Facebook som som nu har kontor på Irland, är det ett av de bästa länderna i Europa för tekniska tjänster. Andra relevanta arbetsgivare inkluderar PayPal, LinkedIn, Amazon och HubSpot. Tillsammans med dessa större företag har Irland också en blomstrande scen för start-up-företag - det är ett av de mest attraktiva länderna för företagande tack vare sina stödprogram, låga skatter och enkla procedurer för att starta ett företag. Här finns många erbjudanden för unga talanger samt rookies och väletablerade affärsmän!
 • Finansiella tjänster: Irland har en robust internationell finansiell tjänstesektor med särskilda styrkor när det gäller förvaltning av fonder och försäkringar. Dessutom är scenen för start-ups också involverad i denna bransch med skapandet av Fintech-sektorn. Det finns en stadig efterfrågan på flerspråkiga proffs inom redovisning och samtycke.
 • Företag/outsourcingtjänster: Callcenters har funnits i många år på irland, och tack vare landets position som ett globalt tekniknav och med ett starkt stödjande ekosystem för kundupplevelser, placerar landet sig i framkant av den snabbt föränderliga outsourcingen av affärsprocesser (BPO) och den globala affärsservicesektorn. Här är möjligheterna för flerspråkiga kandidater oändliga - från kundsupport, teknisk support, hantering av försäkringsskador, förförsäljning och försäljningsfunktioner till övervakning av sociala medier.

 

Arbetsmiljö och kultur

Även om du med största sannolikhet kommer att arbeta i en internationell miljö, finns det viktiga aspekter att ta hänsyn till när det kommer till den irländska affärskulturen. Generellt sett kommer integritet och samarbetsförmåga ta dig långt för att skapa förtroende för arbetsmiljön. Och kom ihåg att kommunikation är avgörande för att lyckas på arbetsplatsen. Stämningen på ett irländskt företag är välkomnande och vänlig - alla medarbetare tenderar att vara öppna, avslappnade och ödmjuka när de pratar med varandra. Andra särskilda faktorer när det gäller arbetskulturen är:

 • Punktlighet: Även om irländarna inte är lika tidskänsliga som andra europeiska länder, bör du sikta på att alltid komma i tid till jobbet. Med detta sagt bör du också ge utrymme när du väntar på dina irländska kollegor. Den avslappnade attityden när det kommer till tid sträcker sig till förhandlingar och tidsfrister så beslutsfattanden kan vara långsamma.
 • Möten: Möten tenderar att vara öppna, informella och avslappnade. Även om det finns en agenda är det mycket troligt att den inte följs särskilt strikt. Mötena kan dessutom ofta hållas på ett café, en pub eller en restaurang och ses som en plats att föra diskussioner snarare än att fatta beslut.
 • Hierarki: Irländsk affärskultur är hierarkisk men också avslappnad. Anställda med lägre positioner kan alltid uttrycka sin åsikt till ledningen när de behöver det!
 • Klädkod: Som i de flesta situationer är det bättre att börja i mer formell klädsel och följa dina kollegors klädkod. I allmänhet är klädkoden på Irländska kontor blygsam och konservativ. I internationella miljöer tenderar klädkoden att vara relativt informell men med vett - undvik kläder du har på dig på gymmet eller på fest. 
 • Humor: en skämtsam jargong är en del av arbetsplatsen. Irländarna är kända för sin goda humor och förväntar sig att deras kollegor delar samma sak. Visa att du också har humor genom att hänga med i skämten.
 • Hälsningar och personligt utrymme: Respektera personligt utrymme och håll en armlängds avstånd när du pratar med någon i Irland. Förutom ett varmt handslag undviker irländarna fysisk kontakt men håller ögonkontakt.

En sista sak att ha i åtanke är att vissa irländare andas in med ett kort andetag när de säger ”ja” under en konversation, något som också är vanligt i vissa nordiska länder. Detta kan vara obekant för många européer, men var inte orolig om någon gör det här ljudet (de visar bara att ni är överens!).   

Anställningsvillkor på Irland

Claddagh, Galway Claddagh, Galway

På Irland får din maximala genomsnittliga arbetsvecka inte överstiga 48 timmar. Det betyder inte att du aldrig kan arbeta mer än 48 timmar i veckan, utan att din genomsnittliga arbetstid över 4 månader inte ska överstiga 48 timmar i veckan. Om du arbetar på söndagar kan du ha rätt till förmåner, till exempel extra lön eller betald semester från jobbet. Det finns dock ingen laglig rätt att få betalt för ytterligare timmar. Om du ska arbeta i skift ska din arbetsgivare meddela dig om start- och sluttiden minst 24 timmar före din arbetsdag. De måste alltså ge dig minst 24 timmars varsel för varje dag du måste arbeta, samt ge dig 24 timmars varsel om du måste arbeta ytterligare timmar. De kan dock be dig att arbeta med mindre än 24 timmars varsel i oväntade fall (till exempel om en kollega blir sjuk).  På en irländsk arbetsplats har du lagligt rätt till 4 veckors betald semester per år om du arbetar heltid. Vissa företag kan dock ge sina anställda mer än 20 dagars semester per år, och om detta är fallet kommer det stå i ditt anställningsavtal. Har du dessutom jobbat i minst 8 månader, har du rätt till två veckors kontinuerlig årlig semester.

Uppsägningstid

Hur lång uppsägningstid du har och hur mycket varsel du eller din arbetsgivare måste ge, kommer att stå i ditt kontrakt. Men om det av någon anledning inte står där, är den lagstadgade minsta uppsägningstiden (det vill säga den kortaste uppsägningstiden du får ge enligt irländsk lag) en vecka. *Du kommer inte ha en uppsägningstid om du har arbetat hos företaget i mindre än 13 veckor. Om det är din arbetsgivare som avslutar din anställning, det vill säga att du blir uppsagd, beror uppsägningstiden på hur länge du har varit anställd i företaget:

Uppsägningstid
Anställd sedan Uppsägningstid
13 veckor till 2 år 1 vecka
2 till 5 år 2 veckor
5 till 10 år 4 veckor
10 till 15 år 6 veckor
mer än 15 år 8 veckor

Skatter och löner

Den nationella minimilönen i Irland har varit 10,20 euro per timme sedan 1 januari 2021. Under de senaste åren har irländska löner ökat med cirka 5-7 % årligen och den genomsnittliga årslönen för en heltidsanställd är cirka 35 000 euro. Detta är en anständig lön som tillåter dig att njuta av äventyret utomlands, och som du kan leva på utan att behöva oroa dig för mycket för utgifter som ska täcka dina levnadskostnader.  Din arbetsgivare kommer varje månad att dra av skatt på din lön, på uppdrag av Revenue, den irländska statliga myndigheten som är ansvarig för beskattningen. Detta kallas Pay As You Earn (PAYE), och mängden skatt som dras av beror på hur mycket du tjänar och dina personliga förhållanden:

  20 % på belopp upp till:  40 %
Ensamstående 35 500 € på överskridande belopp
Gift /Partner (en inkomst) 44 300 € på överskridande belopp
Gift/Partner (två inkomster) Upp till 70 600 € på överskridande belopp
(Höjning begränsad till beloppet för den andra inkomsten)
Ensamstående förälder/Änka el. änkling med barn 39 300 € på överskridande belopp

Alla skattebetalare som verkar under PAYE har också rätt till en skattelättnad som kallas Employee Tax Credit. Denna är värd 1 650 euro, år 2021. Skattekrediter minskar mängden skatt som du måste betala. Det finns även en ytterligare skatt på din inkomst som kallas "Universal Social Charge (USC)". Den debiteras på din bruttoinkomst innan eventuella pensionsavgifter dras (PRSI, som betalas in till socialförsäkringsfonden, som är 8,8 %):

Skattesats Inkomst
0.5 % Upp till 12,012 euro
2 % Från 12,012.01 euro till 20,687 euro
4.5 % Från 20,687 euro till 70,044 euro
8 % Från 70,044.01 euro och mer 
11 % Inkomst som egenföretagare över 100,000 euro

När du är fullt registrerad i landet (se avsnittet "Anlända till Irland") kommer du få ett skatteintyg som visar den skattesats som gäller för din inkomst och de skattekrediter du har rätt till. Din arbetsgivare kommer få en "Revenue Payroll Notification (RPN)" som innehåller detta intyg så att de kan dra av rätt belopp.

Möjligheter att nätverka

Som tidigare nämnt präglas irländsk kultur av vänliga och inbjudande individer, och detta skapar en gynnsam miljö för att bygga upp ditt professionella nätverk och förbättra dina karriärmöjligheter. Relationer är viktiga i Irland, så att prata med människor och delta i evenemang är nyckeln för att hitta nya kontakter. När du går till olika evenemang, försök att vara social och undvik att vara reserverad, vilket inte kommer att ta dig särskilt långt med vissa människor.  För att hitta olika evenemang och events att delta i, kan du spana in Internations, som har aktiva grupper i både Cork och Dublin, och eventbrite, som visar aktuella händelser (både fritids- och arbetsrelaterade) över hela landet. På dessa evenemang kan du träffa både andra emigranter och lokalbefolkningen som kan hjälpa dig att bosätta dig i landet, ge dig råd inom ditt arbetsområde och utöka din kunskap!  *Tips: våra kvinnliga kandidater kan hitta stöd hos Network Ireland, en professionell organisation som stödjer den personliga utvecklingen hos kvinnor i landet och erbjuder mentorskap, evenemang och konferenser.


Ankomsten till Irland

Forty Foot, Sandycove Forty Foot, Sandycove

Eftersom Irland är en del av den Europeiska Unionen är det inte svårt för invånare i andra europeiska länder att flytta hit. Du behöver inte registrera dig hos det lokala immigrationskontoret, och du behöver inget uppehållskort för att bo här. Kom dock ihåg att Irland inte är en del av Schengenområdet. Det betyder att du måste visa upp ditt pass eller ditt nationella ID-kort om du kommer till Irland från Schengenområdet.  När du anländer till Irland måste du dock skaffa ett Personal Public Service Number (PPSN). Detta är ett unikt referensnummer som hjälper dig att få tillgång till sociala förmåner, offentliga tjänster och information på Irland. Ett PPS-nummer består av 7 siffror följt av antingen en eller två bokstäver. För att få detta måste du gå till en statlig myndighet eller ansöka om det online på mywelfare.ie med följande dokumentation:

 • Ditt nuvarande pass eller nationella ID-kort
 • Erbjudandet om anställning från din arbetsgivare som bekräftar när ditt jobb ska börja eller när det började. Detta brev bör finnas på ett papper med företagets logga samt din arbetsgivares kontaktuppgifter och arbetsgivarens/företagets registrerade nummer.
 • Bevis på adress: ett dokument likt en räkning eller ditt hyresavtal som har ditt namn och din adress. Får inte vara äldre än 3 månader.

 För att kunna arbeta på Irland måste du också registrera dig för skatt. Det är bäst att göra detta så snart som möjligt så att din arbetsgivare får din Revenue Payroll Notification (RPN) före din första lönedag. Annars kommer beskattningen av alla dina intäkter att bli högre - något som kallas ”nödskatt”. Din nya arbetsgivare kommer att dra av skatt från din lön enligt ett systemet som vi nämnde tidigare, "PAYE". För att säkerställa att din skatt hanteras korrekt från början och att din arbetsgivare drar rätt skatt från din lön bör du göra två saker:

 • Ge din arbetsgivare ditt Personal Public Service Number (PPSN)
 • Registrera ett myAccount på Revenue-webbplatsen. När du fått ditt myAccount-lösenord kommer du kunna registrera dig för ditt nya jobb. För att registrera dig, klicka på länken "Update job or pension details" i "PAYE Services" i myAccount.

 

Sjukförsäkring på Irland

Irland har ett fantastiskt offentligt sjukvårdssystem som drivs av Health Service Executive (HSE). Rätten till hälso- och sjukvård i landet är främst baserad på bostad och medel snarare än din betalning av skatt eller lönerelaterad socialförsäkring (PRSI). Oavsett nationalitet har alla personer som accepteras av HSE som bosatta på Irland, rätt till hälsovårdstjänster. För att bevisa att du är bosatt direkt efter din ankomst till Irland måste du skicka in ditt anställningsavtal eller ditt hyreskontrakt till HSE. Den offentliga sjukvården på Irland omfattar flera olika tjänster från allmänläkarbesök till akutjourer, förlossningsvård, sjukhusvistelser där du måste stanna över natten, och mer. Det finns dock två separata kategorier för sjukvården. Kategori 1 är för personer som har medicinska kort (Medical Card), och kategori 2 är för dem utan medicinska kort. Huruvida du kvalificerar dig för Medical Card-systemet beror på din inkomst och medel. Därför är det troligt att du kommer att ingå i kategori 2. Här kommer du att debiteras för många olika medicinskt relaterade tjänster:

 • Ett besök hos en allmänläkare kostar cirka 50 till 60 euro. Om din läkare hänvisar dig till en specialist kan kostnaden för det besöket öka upp till 120 euro.
 • Ett besök på akuten kostar 100 euro och en övernattning på sjukhuset är 80 euro
 • Månadstaket för receptbelagda läkemedel är cirka 140 euro. Allt över detta belopp täcks.

*Tips: När du har skickat in ditt hyresavtal i Irland till HSE har du rätt att välja och registrera dig hos en allmänläkare i ditt närområde som du föredrar. Nästan 40 % av irländska invånare använder dock privat sjukvårdsförsäkring, en av de högsta procentsatserna bland europeiska länder. Även om det offentliga sjukvården håller en exceptionellt hög kvalitet, väljer många privat sjukvård då kostnaderna för det offentliga systemet är höga för de invånare som inte är berättigade till kategori 1 i Medical Card-systemet. Med privat vård är väntetiden dessutom mycket kortare, diagnostiska metoder är mer högteknologiska och tandläkare, optiker och öron-, näs- och halsspecialister är alltid tillgängliga för de försäkrade. Av denna anledning rekommenderar vi dig att överväga att teckna en internationell privat försäkring som också kan skydda dig på Irland.  

Öppna ett bankkonto

För att kunna få in din lön och betala dina räkningar samt skatter behöver du ett irländskt bankkonto. Lyckligtvis är det relativt enkelt att öppna ett bankkonto på Irland för alla invånare. Det vanligaste bankkontot i Irland är ett löpande konto, ett vardagligt konto med ett bankkort anslutet. Du kan också välja att öppna ett sparkonto, som erbjuder en högre ränta för långsiktigt sparande. Det finns många banker att välja mellan. När du gör din efterforskning, överväg bara banker som är reglerade av Central Bank of Ireland, som är en del av det europeiska systemet för centralbanker. Några exempel är Bank of Ireland (den äldsta och största banken), Allied Irish Bank, Ulster Bank eller KBC Bank Ireland. Försök sedan hitta det bästa erbjudandet. Det är vanligt att banker tar ut en underhållsavgift, vilket ofta kan undvikas genom att göra en återkommande insättning varje månad eller hålla ett minimisaldo på kontot. Dessutom tar många banker på Irland ut avgifter om du använder bankomater utanför deras nätverk, så se till att din bank har bankomater som passar dig. När du vet vilken bank som passar dina behov, ring den lokala filialen för att boka en tid. Hos vissa banker på Irland kan du öppna ett bankkonto online, men du kommer då behöva genomgå en mer noggrann verifieringsprocess. Om du redan är i landet är det lättare att gå till filialen och öppna ett konto personligen. I de flesta fall måste du ta med följande tre dokument:

 • Ditt pass
 • Adressbevis (ditt hyresavtal eller en elräkning)
 • Anställningsavtal
 • *Vissa banker kräver att du gör en första insättning för att öppna kontot

Om alla dina dokument är i ordning bör du få ett kontonummer godkänt. Ditt bankkort kommer sedan med posten, och i de flesta fall följer din PIN-kod separat. Du kommer därefter att få ytterligare instruktioner i ett e-postmeddelande om hur du skapar ett konto hos företagets nätbank.  

De främsta anledningarna att flytta till Irland

Irland är inte bara ett underbart land att kalla hem för sin oändliga skönhet och vilda djur, här finns även charmiga städer med vänliga och välkomnande människor. Landet har också lockat företag och proffs från hela världen för sin pro-business-kultur, vilket har gjort det till en av de snabbast växande ekonomierna i Europa. Följaktligen har landet blivit mycket mer mångsidigt och anpassat för en mångkulturell nation! Även om Irland inte har soliga dagar eller kritvita stränder att njuta av året runt, behövs inte solsken för att värma ditt hjärta. Landet med fyrklöver, pysslingar och det storslagna firandet av Saint Patricks Day kommer snabbt bli en del av dig med sina starka historiska och kulturella traditioner, förenade med modernitet och välstånd på arbetsmarknaden. Kan du föreställa dig vad detta skulle innebära för din karriär? Ansök om ett jobb på Irland genom Workwide nu!

Ring of Kerry Ring of Kerry

Hitta din lägenhet i Irland