Undvik dessa 6 bedrägerier när du är på lägenhetsjakt utomlands!

En av de största och svåraste sakerna när du flyttar utomlands är att hitta en bostad. Hyran kommer ta upp en stor del av din budget och det kan kännas överväldigande att veta vart man vill bo, vad det kan kosta och vem man kan lita på. Tyvärr finns det bedragare som tar tillfället i akt när de märker av din okunskap och brådska kring bostadsletande i det nya landet. Allt för att lura dig på pengar.

Vi har sammlat de 6 vanligaste bedrägerier när du söker bostad utomlands

För att göra det enklare att hitta en trygg hyresvärd med rätt bostad för dig har vi samlat sex bedrägerier att se upp för när du letar lägenhet utomlands. Du kan också hitta kontrollerade och säkra hyresvärdar och lägenheter via våra samarbeten med de största företagen inom branschen här.

1. Hyresvärden vill ha betalt innan ni skrivit avtal

De flesta hyresvärdar är ärliga och bra att ha och göra med, men det är inte alltid fallet. Tyvärr finns det oärliga hyresvärdar som utger sig för att ha en lägenhet, men i senare skede visar det sig att så inte är fallet. Därför bör du inte betala hyra eller deposition innan du sett bostaden och fått nycklarna.

Om hyresvärden är mycket insisterande på att få betalningen direkt kan det vara en "red flag" att vara uppmärksam på. Kanske försöker de pressa på affären genom att säga att andra vill hyra fastigheten, men de kommer att hyra ut till dig för att de gillar dig bättre - så länge som du kan betala i förskott.

2. Hyresavtalet har stavfel och dålig grammatik

En skicklig bedragare är kreativ och övertygande. Det kan gå så långt att de skickar en kopia av ett hyresavtal till dig, i hopp om att det ska öka förtroendet som leder till affär.

Det finns flera saker du bör vara uppmärksam på när det kommer till hyresavtal. Det mest uppenbara är dålig stavning och grammatik men se också upp för utebliven hyresadress eller att hyresadressen inte existerar samt att hyresvärdens personuppgifter saknas eller är falska. Om kontraktet ser väldigt oprofessionellt ut är det troligtvis fallet.

3. Hyresvärden vill inte träffa dig personligen

Föreställ dig en omvänd sits, du ska hyra ut din lägenhet. Visst vore det viktigt för dig att det är en tillförlitlig och ansvarsfull person som hyr lägenheten?

En hyresvärd i ett annat land kanske inte har möjlighet att träffa dig personligen, men bör åtminstone vara intresserad av ett videosamtal för att få en uppfattning om dig samt ge dig en videotur av lägenheten.

Kommer hyresvärden med ursäkter till varför lägenheten inte kan visas eller om hyresvärden inte är intresserad av att träffas eller prata i videosamtal är det bra att dra öronen åt sig och fundera på om det kan vara ett försök till bedrägeri.

Osynliga hyresvärdar

4. Priset är för bra

Det gamla ordspråket "Om det låter för bra för att vara sant - så är det nog det" går definitivt att applicera i detta sammanhang. Har lägenheten du kollar på ett för bra pris kan det vara ett tecken på att något inte stämmer.

Istället för att glädjas åt det billiga priset och impulsivt tacka ja bör du istället fundera på om det är för bra för att vara sant. Jämför kostnaden för liknande lägenheter i samma område för att bilda dig en prisuppfattning.

5. Hyresvärden screenar dig inte

En bra och trovärdig hyresvärd är rädd om sin fastighet och vill inte hyra ut den till någon som är oansvarig, oekonomisk eller opålitlig. Förvänta dig därför att bli tillfrågad om vissa dokument som bekräftar att du är en bra hyresgäst, till exempel:

  • Personidentifiering
  • Anställning- eller studiebevis
  • Inkomstbevis

Om hyresvärden inte screenar dig kan det vara ett tecken på att det är en bedragare. Samtidigt bör du också vara försiktig om hyresvärden har bråttom med att se dina dokument, eftersom det kan vara ett försök till att sno din identitet.

Känner du dig osäker, fråga vad de behöver dina dokument till och varför. Får du ett stött, irriterat eller dåligt svar kan du vända på klacken och tacka för dig.

6. Hyresvärden betalar inte tillbaka depositionen vid utflyttning

Deposition är en summa som betalas av hyresgästen till hyresvärden vid inflyttning och betalas tillbaka när hyrestiden tagit slut förutsatt att hyresgästen lämnar bostaden i ett godtagbart skick.

Eftersom regler och lagar kring deposition kan skilja sig mellan olika länder är det extra viktigt att se till att det står i kontraktet när du får tillbaka depositionen.

Ta bilder på eventuella skador i lägenheten vid inflyttning tillsammans med hyresvärden för att veta vilka skador som fanns vid in-flytt och vilka som tillkommit under perioden du hyrt bostaden.

Använd dessa tips för att känna dig trygg

Undvik att gå i fällan hos bedragare och göra ditt bostadsletande säkrare genom att undvika dessa sex bedrägerier. För att vara på den säkra sidan kan du också leta efter din nya bostad via Workwide. Se lediga, kontrollerade och säkra bostäder utomlands här.

Var försiktig och lycka till!

Psst... Utöver bostadsbedrägeri finns också andra bedrägerier att se upp för när du flyttar utomlands, du kan läsa mer om dessa här.

Publiceringsdatum 22.06.2023
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder