Bo och jobba i Schweiz

Schweiz rankas regelbundet som ett av de bästa länderna i världen att bo och arbeta i, tack vare goda omdömen på flera områden. Med tillgång till...

Schweiz

Schweiz rankas regelbundet som ett av de bästa länderna i världen att bo och arbeta i, tack vare goda omdömen på flera områden. Med tillgång till utmärkt sjukvård, en väl fungerande offentlig sektor, bland de högsta lönerna i Europa och goda karriärmöjligheter är det inte konstigt att alltfler svenskar söker sig till det lilla alplandet. Förutom alla fördelar i samhället finns här också unika möjligheter till friluftsliv och enastående vyer vart du än vänder dig. Detta gör Schweiz till ett mycket trevligt land att slå ned bopålarna i, och med bra jobbmöjligheter för svenskar är Schweiz ett realistiskt alternativ för såväl barnfamiljer som äventyrare. Precis som Sverige har Schweiz länge varit orört från kontinentens krig och politiska oroligheter, och landet har kunnat bygga upp en väl fungerande infrastruktur samt ett framgångsrikt näringsliv. Schweiz har länge varit en viktig utgångspunkt för internationella företag, särskilt inom banksektorn, som har flyttat stora delar av sin verksamhet hit. Därför finns det gott om jobb i finansvärlden i Schweiz för den som har utbildat sig inom ekonomi. Här har också internationella organisationer som FN och Röda Korset sina huvudkontor, vilket ytterligare bidrar till en bred och varierad arbetsmarknad.

Svenska jobb och företag

Schweiz

Tack vare Schweiz internationella prägel finns det en hel del möjligheter för svenskar på landets arbetsmarknad. Om du vill jobba inom bankväsendet bör dina chanser vara goda att få jobb på en svensk bank med verksamhet i Schweiz. Andra branscher där du finner svenska företag i Schweiz är klocktillverkning och precisionsinstrumentteknik. Det betyder att du som har utbildat dig till ingenjör också kan hitta anställningar som motsvarar din kompetens i landet. När du arbetar för svenska företag är chansen stor att dina kunskaper i svenska kommer väl till pass. Det ger dig en bra merit på CV:t som gör att du sticker ut från mängden. Totalt beräknas svenska företag stå för drygt 20 000 jobbtillfällen i Schweiz, enligt den svenska ambassaden. De anställda på dessa företag kommer från hela världen, men en del av dem är svenskar som arbetar på plats i Schweiz. Om du vill bredda ditt jobbsökande kan du också söka jobb på utländska företag. Här finns både schweiziska och internationella arbetsgivare i överflöd, men eftersom antalet sökande också är högt är konkurrensen om jobben hård. Ett bra CV med hög utbildning och relevant arbetslivserfarenhet är normalt ett krav om du vill ha ett toppjobb i Schweiz. Om du istället söker ett mer okvalificerat jobb kan du exempelvis arbeta som au pair. Det ger dig en bra chans att komma in i landet, lära dig språket och få tillfälle att lära känna Schweiz på närmare håll. En annan stor sektor i Schweiz är turistnäringen. Särskilt är det vintersportresenärer som väljer att bege sig till Alperna i Schweiz. Här finns exempelvis den berömda skidorten Verbier som varje år lockar tusentals turister från hela världen. Därför finns det ett stort behov av alltifrån skidinstruktörer till bartenders för att ta hand om turisterna, varav många är svenskar. Här går det att få ett säsongsjobb som senare kan leda till ett mer permanent arbete om du märker att du trivs i Schweiz.

Arbetstillstånd

Schweiz är inte ett medlemsland i EU eller EES, vilket kan skapa problem för svenskar. Men det är lättare att få stanna i landet för den som har en arbetsmöjlighet, eftersom Schweiz har avtal med EU som gör det lättare för EU-medborgare att flytta till landet för att jobba. Detta medför att du kan åka hit och stanna i tre månader under loppet av ett halvår utan att behöva fylla i några papper. Det enda som krävs är att du har ett giltigt pass som anger att du är en svensk medborgare. Om du däremot vill stanna i Schweiz långsiktigt och arbeta måste du ansöka om uppehållstillstånd i kommunen som du planerar att bosätta dig i. Det gör du enklast genom att ta kontakt med de lokala myndigheterna. Mer information om detta hittar du här.

Utbildning

Schweiz har flera universitet som håller hög internationell klass. Universiteten i Zürich och Geneve brukar komma förhållandevis högt upp på europeiska listor och de erbjuder utbildningar inom allt ifrån ekonomi till filosofi. En fördel med de schweiziska utbildningarna är att de har en nära och naturlig kontakt till arbetslivet. Det betyder att du som exempelvis läser en MBA i ekonomi i Schweiz har goda möjligheter att få praktik och/eller jobb inom finansvärlden. Språk och affärsrelationer Med tanke på Schweiz geografiska läge mitt i Europa är det naturligt att det talas flera språk i landet. Tyskan är det största språket då det talas som modersmål av nästan två tredjedelar av alla medborgare. Det är också det viktigaste språket att lära sig för den som vill arbeta i landet. Det näst största språket är franska, som används framförallt i de västra delarna av landet. Om du reser ned till de sydöstra delarna av Schweiz kommer du också att höra mycket italienska. Tack vare denna breda språkkompetens bland annat har Schweiz mycket goda affärsrelationer med länder som Frankrike, Tyskland och Italien.

Boende och samhälle

Schweiz består av både storstad och landsbygd. Om du bor i en stad som huvudstaden Bern eller den största staden Zürich kommer du att se skyskrapor och glasbyggnader som i vilken storstad som helst. Där kan du också behöva dela lägenhet med andra alternativt söka dig ut till förorterna för att hitta en hyra för en vanlig budget. Om du däremot rör dig ut mot de vackra vyerna i Alperna kommer du att se ett vidsträckt område där det är den traditionella schweiziska arkitekturen som dominerar med gemytliga timrade stugor. Här kan du hitta billigare boende så länge du tar dig utanför de största turistorterna. För arbete och karriärmöjligheter är det dock storstäderna som gäller i Schweiz.

Svenskar i Schweiz

Eftersom tusentals svenskar har valt att bosätta sig i Schweiz finns det här gott om organisationer som jobbar för att hjälpa alla svenskar i landet. En av dem är Svenska Klubben, som framförallt har sin verksamhet i Lausanne och Geneve. Där ser de till att föra samman svenskar som bor i landet och som undrar över praktiska frågor eller som vill hitta någon att fira svenska högtider med. Även föreläsningar och filmvisningar med svenskt tema arrangeras med jämna mellanrum. Schweiz

Hitta din lägenhet i Schweiz