Bo och jobba i Litauen

Litauen är inte bara ett prisvänligt och säkert land att flytta till, det är dessutom ett av de länder som rankar högst på listor över länder...

Litauen

Litauen är inte bara ett prisvänligt och säkert land att flytta till, det är dessutom ett av de länder som rankar högst på listor över länder som har nöjda anställda och som kan erbjuda en bra balans mellan arbetsliv och familjeliv. Något som många emigranter ser som stora fördelar när de funderar på att flytta utomlands för arbete. Då det finns över 150 internationella företag i Litauen har du dessutom goda chanser att hitta ett bra jobb med en gedigen lön, oavsett om du har tidigare utbildning eller inte. 

Utöver att landet erbjuder fördelaktiga arbetsförhållanden, finns det mycket annat i Litauen som lockar emigranter. Levnadssättet förhöjs tack vare vackra omgivningar med städer som ser ut att vara från Medeltiden, imponerande byggnader och vacker natur. I Litauen bjuder de allra flesta städer på en charmig blandning av historia och kultur i kombination med modernitet. 

Om du är sugen på att byta ut ditt nuvarande liv mot en mer internationell atmosfär med outtömlig energi och rebellisk anda, kan Litauen vara landet för dig.

 

Innehållsförteckning:

Vilnius, Litauens huvudstad

 

Bo i Litauen 

 

Kort fakta om Litauen

Klimat: Klimatet i Litauen kännetecknas av milda, varma somrar och kallare vintrar. Temperaturen skiftar från +25 under sommarmånaderna till -4 °C under vintermånaderna.
Befolkning: Cirka 2.8 miljoner invånare
Historia: Litauen var en del av forna Sovjetunionen men vann sin självständighet under 1990, efter nästan 50 år under Sovjetisk ockupation.

Visste du att…? 

 • Litauen ligger bland de topp 20 länder med snabbaste internetuppkoppling 
 • Litauiska är ett av de äldsta språken i världen 
 • I Litauen finns även ett av Europas äldsta träd -  the Stelmuze. Detta träd överlevde de religiösa korstågen som skedde i Europa under 1000-talet 
 • I slutet av 1300-talet var Storhertigdömet Litauen det största landet i Europa och omfattade nuvarande Vitryssland, Ukraina, delar av Polen och Ryssland
 • Basket är den populäraste sporten i Litauen  
 • En tredjedel av landet är täckt av skog
 • Landet har sin egna officiella nationella doft, "the Scent of Litauen"
 • En av de mest kända litauiska rätterna är Cepelinai, uppkallad efter luftskeppet Zeppelin
 • Varje år i mars månad färgas floden Vilnia ljust smaragdgrön för St. Patrick's Day
 • Litauerna firar två självständighetsdagar: en den 16 februari och den andra den 11 mars

 

Hitta boende i Litauen

Om du bestämmer dig för att flytta till Litauen är det vanligaste alternativet att hyra en lägenhet. Precis som i de flesta länder kommer hyrespriserna vara högre om du vill bo i huvudstaden eller i större städer, men i mindre städer utanför stadskärnan kan du hitta mer prisvänliga alternativ. Jämfört med andra Europeiska länder kan Litauen dock erbjuda enrums-lägenheter i stadskärnan för runt 400-500 euro i månaden. Är du ute efter en större lägenhet får du räkna med 600-900 euro i månaden. I de tre största städerna (Vilnius, Kaunas, Klaipėda) ligger det genomsnittliga hyrespriset på cirka 200-400 euro/månad för en studiolägenhet.

​​Om du vill spara pengar kan ett alternativ vara att leta efter en lägenhet som du delar med en rumskamrat. På så sätt delar ni på hyran och alla kostnader som tillkommer, likt räkningar för el och vatten då dessa vanligtvis inte ingår i den ursprungliga hyran. 

När du hittat en lägenhet som faller dig i smaken brukar det vara standard att skriva på ett hyreskontrakt på 12 månader, men det går oftast att förhandla om en kortare eller längre period. Något att tänka på är att det är vanligt att betala en deposition som kan motsvara 1-3 månadshyror innan du flyttar in i en lägenhet, det är därmed smart att ha ett kapital av sparade pengar när du väl bestämmer dig för att flytta. Denna deposition kommer du dock få tillbaka när du väljer att flytta ut. 

Hemsidor som är användbara när du söker efter en lägenhet är bland annat https://domoplius.lt/en/, du kan också kika runt bland Facebookgrupper likt svenskar i Litauen och Foreigners in Lithuania, då du kan få många hjälpsamma tips därifrån. Det finns även grupper skapade specifikt för att du ska kunna hitta en lägenhet. Om det finns möjlighet kan du också fråga dina nya kollegor eller din arbetsgivare som kan ha bättre insikt i boendesituationen i landet. I vissa fall kan du även få en lägenhet via ditt nya jobb då en del arbetsplatser erbjuder ett så kallat “relocation package”. 

 

Levnadskostnader

Att leva i Litauen är i många fall billigare jämfört med andra europeiska länder, beroende på var du kommer ifrån, och Litauen röstades faktiskt fram som ett av de billigare länderna i Europa för några år sedan. Som tidigare nämnts kommer kostnader för hyra och även matvaror vara dyrare om du väljer att bo i huvudstaden (Vilnius) eller i någon av de större städerna inom stadskärnan. Men om du istället bosätter dig i en mindre stad kan du oftast spara pengar på matutgifter samt hyra.

När det kommer till matpriser kan du räkna med att ett restaurangbesök för två kommer landa på cirka 35 euro. Besöker du ett café eller en bar kan du få en cappuccino för 2,20 euro och en importerad öl (0,33 cl) för cirka 3 euro. Och i en matbutik hittar du potatis och ris med ett kilopris på under 2 euro. Utöver detta kan du köpa en liter mjölk för 0,88 euro och ett dussin ägg för 1,50 euro.

Levnadskostnader inkluderar även att ha internet i din lägenhet och pengar över att spendera på din fritid. I Litauen kan du teckna ett internetabonnemang med obegränsad data för så lite som 10 euro i månaden. Och när det kommer till din hälsa kan du köpa ett medlemskap på ett gym för 29 euro i månaden men det beror på vilket gym du väljer. Vill du besöka en biograf på en ledig dag kostar en biljett 7 euro. 

 

Vilnius

Livsmedel

 

1 kg apelsiner

€1.31

12 ägg

1 kg potatis

€1.7

€0.48

Restaurang/café

 

1 importerad öl (0,5 l)

€3.5

Måltid för 2 på restaurang

€42

Cappuccino 

€2.34

Nöje och hälsa 

 

Medlemskap på gym 

€33

Biobiljett

€8

Kollektivtrafik

 

Single ticket bus

€0.95

Taxi (normal taxa)

€0.7

Genomsnittslön

€1,100

 

Kollektivtrafik 

Ditt svenska körkort kommer gälla även i Litauen, så länge det inte är utgånget. Det är högertrafik som gäller i landet och om du är en erfaren bilförare kommer du inte stöta på några konstigheter. Litauen är ett utmärkt land att utforska på fyra hjul, och det finns ett överflöd av natursköna sjöar, skogar och slott. Östersjökustens sanddyner är bland annat väldigt imponerande! Även om litauiska vägar är bland de bästa i Östeuropa, kan trafikförhållandena skilja sig lite från vad du kanske är van vid eftersom litauiska förare är kända för att vara lite slarviga ibland.

Om du inte har körkort eller helt enkelt inte föredrar att köra bil, finns det flera alternativ inom kollektivtrafiken. Det vanligaste resesättet är via buss eller spårvagn, och för dessa kan du köpa en biljett för en enkelresa eller ett busskort som du kan fylla på allteftersom. Det är billigt att resa mellan städer med den litauiska kollektivtrafiken men det kan gå relativt långsamt. Tänk på att vissa städer som ligger bredvid viktiga vägar har två busstationer: en slutstation i stadens centrum och en annan på vägen för förbipasserande expressbussar.

Bussar mellan de största städerna är mycket frekventa, bussar från Vilnius till Kaunas avgår till exempel från varje terminalstation var 15:e minut. Om du vill resa från en liten stad till en annan kan det vara klokt att ansluta genom en större stad. En bussbiljett mellan dessa två huvudstäder kostar bara 8 euro, och du kan köpa den både online eller på busstationen.

Du kan också resa mellan städerna i Litauen med tåg, även om litauiska järnvägar inte är på samma nivå som de i Västeuropa. Mellan huvudstaden Vilnius och städerna Varena, Šiauliai och Klaipėda går det regelbundna tågförbindelser som drivs av LG Keleiviams-tåg. Eftersom de flesta större städer ligger cirka 1-2 timmar bort från Vilnius kan det vara den perfekta helgaktiviteten när du vill utforska Litauen lite mer!

Det finns även möjligheter att hyra en cykel eller scooter i landet, särskilt i större städer i Litauen där detta är ett populärt alternativ. Cykelvägar är vanliga vid havet, semesterorter och nationalparker men kan vara extremt sporadiska på andra håll.

Det sista alternativet när det kommer till kollektivtrafik är att beställa en taxi eller Uber och detta kan du göra via en app eller genom att googla taxibolagens telefonnummer och ringa och beställa en bil. En taxiresa i Litauen är relativt billig, särskilt jämfört med andra Europeiska länder. 

   

Kaunas                                                                                                       Klaipeda

 

Hur du kan spendera din fritid

Litauen är inte ett jättestort land till ytan men det finns trots det mycket att göra och många intressanta platser att besöka och utforska. Det finns till exempel flera reliker från den sovjetiska perioden, som bunkrar och museer, men du hittar också vackra kyrkor, kloster och palats som kan lära dig mer om landets kultur och historia. 

När du känner att du har kommit tillrätta med allt i ditt nya land kan det vara spännande att utforska din omgivning lite mera intensivt och det finns då flera platser som kommer imponera. Vill du gå på en sightseeing-tur skulle vi rekommendera att du börjar i Gamla Stan i Vilnius, denna stadsdel är nämligen att av UNESCO:s världsarv och du kommer snabbt förstå varför. Med sin fantastiska arkitektur och charmiga kullerstensgator är det svårt att inte bli förälskad. När du väl är där bör du också se till att besöka Gediminas Castle Tower, ett torn som är situerat 48 meter över Vilnius och ger dig en vacker utsikt över staden. 

När det är dags för en paus är ett besök på ett café eller en pub i staden perfekt för att uppleva en mysig och magisk atmosfär, särskilt på vintern! Det finns till och med ett talesätt som lyder: "Om du inte stöter på ett café i Vilnius var femte minut betyder det att du inte är i Vilnius längre".

Om Litauens bakgrund och historia intresserar dig är ett besök i nationalparken Grūto Parkas, något du bör prioritera. Här finns nämligen statyer och skulpturer från tiden på Sovjetunionen ockuperade landet. Om du är mer intresserad av konst erbjuder landet ett extraordinärt och unikt utbud av arkitektur. I staden Kaunas hittar du till exempel flera moderna och samtida byggnader, som står i kontrast till den sagolika miljön som kännetecknar Vilnius, den barocka attityden i Pažaislis-klostret eller det magnifika slottet på ön Trakai - den litauiske storhertigens mystiska gotiska residens.

En annan park som också är värd ett besök är Curonian Spit National Park, i Neringa. Här kan du inte bara njuta av de vackra omgivningarna, utan du hittar också ett spa med många läkande behandlingar, som inkluderar mineraler från Östersjön. Det erbjuds också massor av vattensporter och aktiviteter som folk kan utöva, då landets stränder sträcker sig över 90 kilometer, med många blåflaggade stränder (Palanga och Šventoji är värda ett besök!). 

En annan populär aktivitet är fågelskådning. Litauens himmel är den mest aktiva sträckan för migrerande fåglar i Östersjön, och anses vara bland de största i Europa samt runt om i världen. Om du vill prova på denna aktivitet är Nemunas Delta Regional Park platsen att vara på.

Det händer alltid något i Litauen, även på vintern. Landet definierar sig som teater- och jazzfestivalernas land och städerna återberättar berättelser och musik, med stor glädje och kreativitet. Sirenos Teaterfestival eller Vilnius Jazz Festival är två av de många alternativen du kan välja att utforska.

 

Hitta andra emigranter

I Litauen bor cirka 60 000 utlänningar som migrerat från övriga länder i världen, så det finns stora chanser att hitta andra som gör samma resa som du. För att ta kontakt med andra emigranter är ett alternativ att gå med i Facebookgruppen Foreigners in Vilnius eller återigen - svenskar i Litauen, om det är specifikt svenskar du vill prata med. Du kan även besöka Migration information centre (MIC) “I Choose Lithuania” för att hitta emigranter som vill skapa kontakt med andra. Här finns även användbar information så du smidigt kan påbörja ditt nya liv i Litauen.  

Litauerna upplevs ofta som reserverade, individuella och nära med sina familjer. I början kanske det känns omöjligt att lära känna dem då du kan stöta på en passiv, likgiltig attityd. Men låt dig inte luras av det. Det tar tid för litauer att öppna upp sig inför andra människor men när de väl känner sig bekväma kommer de ta emot dig med öppna armar och berätta sina livshistorier! Litauer är också kända för sin intelligens och sin kärlek till basket så om du är ett stort fan av denna sport kan du vara säker på att du kommer att få vänner på vilken pub eller bar som helst!

 

Lär dig Litauiska

På din arbetsplats kommer det officiella språket vara engelska, men om du skulle vara intresserad av att lära dig litauiska innan du bosätter dig i landet kan du börja med följande fraser:

 • Hej - Labas (ah-bahs)
 • Hej då - Sudie (soo-dyah)
 • Tack - Aciu (ah-choo - har misstagits för en nysning)
 • Hur mår du - Kaip laikaisi (Kayp SEh-kah-sih)
 • Förlåt/Ursäkta mig - Atsiprašau (ah-tsih-prah-shaoo)
 • Snälla - Prašau (prah-show)

 

Jobba i Litauen

Litauen har under senare år blivit en populär destination för arbetssökande från Europa, och det är till stor del tack vare landets växande ekonomiska förutsättningar som många väljer att bosätta sig och bygga en framtid där. Det finns inte ett stort antal svenskar i landet ännu, men ett hundratal lever, jobbar och trivs bra i Litauen för tillfället. 

De huvudsakliga jobbranscherna för emigranter är:

 • Fintech (ekonomiska tjänster + teknik): Litauen har positionerat sig som det primära FinTech-navet i EU. Detta stärks av att regeringen i Litauen har lovat att tillhandahålla europeiska operativa licenser till alla potentiella investerare inom 3 månader och inte ett helt år som i andra europeiska stater. De planerar även att locka fler finansiella företag som vill investera på andra platser efter Brexit. Google etablerade dessutom en betalningsfirma i Litauen 2018, och Revolut har ett huvudkontor i Vilnius.
 • Turism: turismsektorn är en avgörande del av den litauiska ekonomin, och som tvåspråkig hittar du flera möjligheter inom den här sektorn. Huvudgruppen av turister kommer från Storbritannien och Tyskland, och ett relativt populärt område är cykelturism, särskilt på cykelvägarna vid havet som är 2 342 mil långa. Luftballong är populärt i Trakai och Vilnius och spastäder är en toppdestination.
 • Outsourcing: med tanke på den låga kostnaden och den hjälp som företagen får när de etablerar sin verksamhet i Litauen, är de mest lovande sektorerna i landet BPO:er. Detta är också fördelaktigt för landets ekonomi men också för de som vill flytta och hitta ett jobb här. Några internationella företag som redan har delar av sin verksamhet i Litauen inkluderar Transcom och Western Union.

Neringa strand

 

Anställningsvillkor

Arbetsrätt 

Om du har tackat ja till ett jobb i Litauen är du officiellt anställd när du skriver på kontraktet. Efter detta kommer du ha en 40 timmars arbetsvecka från måndag till fredag, om du inte jobbar i skift. Det finns möjlighet att jobba övertid men detta är något som du kan diskutera privat med din nya arbetsgivare, och i regel ska din arbetsdag inte vara längre än 12 timmar. Du har även rätt att ta ut fyra veckors betald semester per år. 

I vissa fall kommer du ha en prövotid i ditt anställningsavtal. Maxtiden är 3 månader, men på begäran av arbetsgivaren kan denna gräns höjas till 6 månader. Detta kan också minska om båda parter är överens.

Anställda har rätt till betald sjukskrivning i upp till 6 månader (120 dagar). Under de två första sjukdagarna får anställda mellan 80-100 % av sin lön från sin arbetsgivare. Från den tredje till och med den sjunde dagen är den anställda berättigad till 40 % av sin lön. Därefter betalar den statliga socialförsäkringsfonden 80 % av den anställdes lön.

 

Uppsägningstid  

Uppsägning och uppsägningstid är ofta specificerat i ditt kontrakt. I de flesta fall kommer din uppsägningsperiod vara en månad men om du varit hos företaget i mindre än ett år kan tidsperioden bestå av endast två veckor. 

 

Lön och skatt

Den genomsnittliga månadslönen i Litauen år 2021 är cirka 1700 euro i månaden och minimilönen som fastställs enligt lag är 642 euro i månaden. Vad du tjänar beror dock på vilket yrke du har, en receptionist kan till exempel tjäna 1 000 euro i månaden och jobbar du på en resebyrå kan du få 1 400 euro per månad. 

Från och med 2021 ligger den officiella skatten på 20 % av din personliga inkomst och dras av från din lön. 20 % skatt gäller om din årsinkomst är mindre än 84 medellöner totalt. Om din årsinkomst överstiger 84 medellöner, betalar du 32 % i skatt - detta händer oftast om du arbetar för mer än en arbetsgivare.

Standardsatsen för sociala avgifter är 21,27 %, varav 1,77 % är arbetsgivarens del och 19,5 % är arbetstagarens del. Dessutom hålls 2,1/3 % av bruttoanställningsinkomsten för en anställd som deltar i vissa pensionsplaner.

Typ av försäkring

Vad arbetsgivaren betalar

Vad den anställda betalar

Totalt

Socialförsäkring och obligatoriska sjukförsäkringsavgifter

 

1.77 %

19.5 %

21.27 %

Valfria tilläggsavgifter för pensionsackumuleringsplan

0 %

2.1% / 3%

2.1% / 3%

Totalt

1.77%

19.5% / 21.6% / 22.5%

21.27% / 23.37% / 24.27%

Arbetsmiljö och kultur 

Många litauer är dedikerade till sina jobb och är kända för att arbeta hårt och vara stolta över den framgång de har i sina yrkesliv. Eftersom arbetsmarknaden är en aning konkurrenskraftig har många litauer ett starkt fokus på att komma vidare i sina karriärer, så de är inte alltid så förstående gentemot kollegor som har en lite mer avslappnad attityd.

Men utöver detta är arbetskulturen social och avslappnad och många litauer beskrivs som respektfulla. Litauer talar i allmänhet i en låg ton, är bra lyssnare och är inte särskilt känslomässiga. När du adresserar kollegor och chefer på arbetsplatsen bör du först använda dig utav deras professionella titel och deras efternamn, som ett tecken på respekt. Men när du väl lärt känna alla på företaget lite bättre kan du kalla dem via deras förnamn. En annan viktigt detalj är att hålla ögonkontakt när du pratar med någon på arbetsplatsen, även detta är för att visa respekt. Det finns ingen bestämd klädkod på kontor i Litauen men en oskriven regel är att alltid klä sig lämpligt och passande för en arbetsdag. 

I Litauen värdesätter många respekt, särskilt att du respekterar din och andras tid. Därför förväntas alla vara punktliga och komma i tid till möten, så att allt går enligt schemat. Hierarki är fortfarande en del av affärskulturen i landet, men detta håller på att förändras tack vare yngre generationer. Litauerna föredrar att möten hålls ansikte mot ansikte, eftersom det är viktigt att bygga ömsesidig förståelse och de gillar att förvandla affärsrelationer till vänskapsrelationer.

I allmänhet är arbetskulturen dynamisk, med allt fler företag som anammar innovativa arbetsmetoder och förändrar sin organisationskultur. Tyngdpunkten ligger nu på att individer gör allt de kan för att arbeta mer effektivt och leva det bästa livet de kan!

Balansen mellan arbete och privatliv är viktig för litauer och därför har allt fler företag börjat erbjuda flexibla arbetstider, vilket ger de anställda friheten att börja sin dag tidigare/senare. Oavsett vilka timmar du tilldelas förblir det viktigaste detsamma – att vara produktiv och leverera! Dessutom är fredagarna ofta kortare - runt klockan fyra kommer de flesta redan ha stängt av sina datorer för att gå ut och njuta av helgen.

 

Möjlighet att nätverka  

För både litauer och svenskar som bosatt sig i landet finns det goda möjligheter att nätverka och knyta kontakter via olika event och tillställningar. En användbar hemsida att besöka är eventbrite vars syfte är att just informera om nya möjligheter och ge dig mer insikt i affärsvärlden. Via en nätverkstillställning kan du skapa kontakter som kan vara bra att ha i framtiden, lära dig mer om ditt arbetsområde, eller träffa människor i samma sits som du som också flyttat till Litauen för att bo och jobba. 

Om du är sugen på att just träffa andra utlänningar är ett annat alternativ att gå med i Facebookgrupper likt expats in Lithuania där både administratörer och medlemmar ibland anordnar träffar och event som du kan delta i. 

     

Ärkeängeln Mikaels kyrka i Kaunas                                                                           Trakai slott

 

Anlända i Litauen

Som EU-medlem kommer du inte stöta på några problem om du planerar att flytta till Litauen. Om du vill flytta till ett land inom EU är det okej att stanna i det nya landet i 90 dagar utan att du behöver registrera dig och du klarar dig med ditt pass eller ID-kort som identifikation. 

Om du planerar att stanna en längre tid måste du dock ansöka om ett så kallad residence card, som en temporär eller permanent invånare. I Litauen sker denna ansökan hos landets migrationsverk - MIGRIS, och de dokument du behöver ta med dig är: 

 • Ditt pass eller ID-kort 
 • Ett kontrakt som visar att du är anställd i Litauen 
 • En ifylld ansökan om ett residence card 
 • En statlig avgift på 8,6 euro

Det första steget i denna processen är dock att du skickar ett mejl till migrationsverket i Litauen och förklarar att du vill ansöka om ett residence card. Du kan då boka en officiell tid att komma till kontoret med alla dokument redo. Intyget ska utfärdas senast en månad från dagen för inlämnande av ansökan.

I detta uppehållstillstånd/kort får du även ditt TIN-nummer, ett 11-siffrigt nummer, som är nödvändigt för att betala din skatt och bidra till socialförsäkringssystemet.

 

Sjukvård i Litauen

Litauen har ett utmärkt modernt statligt hälsovårdssystem, finansierat av regeringen genom ett nationellt sjukförsäkringssystem. Standarden på vissa lokala sjukhus kan fortfarande vara under kritik, men läkarna kompenserar detta genom att erbjuda bra vård till sina patienter. Stadssjukhusen tenderar att vara mycket bättre, och den allmänna standarden på sjukvårdsinrättningar i Litauen håller på att förbättras då regeringen prioriterar finansiering för hälsa och sjukvård.

För att få primär medicinsk hjälp i Litauen måste du registrera dig hos en lokal vårdcentral eller en lokal klinik som heter Poliklinika. Här tilldelas du en husläkare som du kan gå till när du är sjuk. Husläkaren kan även skriva ut sjukintyg som du kan ta med till din arbetsgivare om du måste stanna hemma från jobbet på grund av en sjukdom, samt skriva ut recept på medicin när det behövs. Så här går det till: 

 • Välj en vårdinstitution och gå till den vårdinrättning du väljer;
 • Ta med ditt ID och uppehållstillstånd (kom ihåg att din bostadsort måste deklareras i Litauen);
 • I receptionen kommer du att bli ombedd att:
 • Fylla i och underteckna ett ansökningsformulär;
 • Fylla i och underteckna patientens redogörelse om tillgång till hälso- och sjukvård;
 • Välja din husläkare;
 • Betala en avgift på 0,29 euro.

Om du föredrar ett privat vårdalternativ finns det möjlighet att besöka en privat vårdcentral i många städer i Litauen. Då en privat klinik har toppmodern utrustning och kvalificerad samt flerspråkig personal, är det oftast lättare att få hjälp där jämfört med offentliga vårdcentraler. Det är också perfekt för emigranter som inte talar litauiska eller ryska. Väntetiden är dessutom betydligt kortare och sjukförsäkringen täcker det mesta av behandlingen. 

Du kan hitta privata kliniker som har avtal med Riksförsäkringskassan. Detta underlättar övergången från det offentliga till det privata sjukvårdssystemet om du bestämmer dig för att fortsätta en behandling med din sjukvårdsförsäkring.

 

Öppna ett bankkonto

Att öppna ett bankkonto i Litauen är relativt enkelt, och det finns en hel del alternativ att välja mellan. Landet erbjuder bland annat några skandinaviska alternativ som Swedbank, Nordea och SEB, men du kan även välja digitala alternativ som Paysera, Mister Tango och Revolut!

När du ska öppna upp ett bankkonto måste du ta dig till en av bankernas kontor och ta med dig olika dokument som styrker din identitet, bland annat ditt pass och ett bevis på att du är bosatt i landet, likt ett residence card. Som tur är kräver inte litauiska banker att du tar med flera olika dokument när du vill öppna ett konto, utan förbehåller sig rätten att begära mer komplexa dokumentära bevis om de anser att det är nödvändigt. Om du öppnar ett enkelt konto ska du ha med dig följande:

 • Pass och ditt registreringsbevis/kort
 • Ansökningsformulär och ifyllt frågeformulär
 • Annan dokumentation likt ett kontoutdrag eller ett rekommendationsbrev från din tidigare bank

Efter att din ansökan är klar och godkänd bör ditt bankkonto vara klart inom fem arbetsdagar och ett bankkort levereras till din hemadress eller din lokala bank.

Innan du väljer vilken bank du vill använda kan det vara bra att kolla vilka avgifter som kommer med kontot. I vissa fall kan en månatlig administrationsavgift debiteras, eller så kan en årsavgift för innehav av ett kredit- eller betalkort dras från ditt konto. Det är också möjligt att du måste sätta in ett visst belopp när du väljer att öppna ett bankkonto, detta belopp skiljer sig mellan banker.

Även om detta inte gäller dig, kommer varje bank att ta betalt för vissa tjänster, som att ta ut kontanter från en bankomat eller göra internationella överföringar. Även om dessa ser ganska små ut, kan de snabbt ticka iväg! Vi rekommenderar att kontrollera allt detta innan du väljer bank så du kan sköta din ekonomi på bästa sätt.

 

De främsta anledningarna till att flytta till Litauen 

Litauen är kanske inte den första destinatonen du tänker på när du funderar på att omlokalisera, men det går inte att förneka att det finns något här som lockar flera emigranter varje år. Oavsett om du är redo att ge dig ut på ditt nästa stora äventyr eller är nyexaminerad och vill ta din karriär till nästa nivå, är detta land rätt plats för dig.

Här erbjuds inte bara rik historia och kultur utan även vackra miljöer och häpnadsväckande arkitektur. Och det finns mängder av saker att upptäcka: från den magnifika blandningen av sovjetisk arkitektur till charmen av välbevarade parker och sandstränder, några av dem anses till och med vara bland UNESCO:s världsarv. Republiken kallas också för Östeuropas juvel - på grund av dess blandning av prisvärd livsstil, riklig fritid oavsett dina hobbyer och den progressiva ekonomin, tack vare startup-scenens tillväxt.

I landet finns det dessutom flera jobbmöjligheter inom bland annat IT, kundtjänst och ekonomi och Litauen är känt för att ha flera nöjda anställda. Landet borde också vara på radarn för dig som vill ha balans mellan arbete och privatliv, söker låga levnadskostnader och vill vara omgiven av naturlig skönhet.

Så om tanken på att bo och arbeta i Litauen lockar dig, varför inte kolla in några av de lediga jobb som vi erbjuder i landet här på Workwide!

Plunge

 

Hitta din lägenhet i Litauen

Annons