Bo och jobba i Palma de Mallorca

Palma de Mallorca är en fascinerande stad med mycket att erbjuda i form av kultur, uteliv och mat. Med över 300 soltimmar om året är det inte konstigt att det är en svensk favorit. Det finns gott om arbetsmöjligheter för svenskar i Palma de Mallorca antingen på ett av de många internationella företagen eller på den svenska skolan. Du kan alltså bo och arbeta i Palma de Mallorca utan att kunna tala spanska då du klarar dig långt på svenska eller engelska.

Arbeta i Palma de Mallorca

Views of Palma de Mallorca

Jobbmöjligheter / arbetsmarknaden

Då Mallorca är en semesterö dit många svenska turister vallfärdar kan du hitta jobb för olika reseföretag. Många företag har sina Shared Service Centers i Palma de Mallorca, och du kan även jobba på BPO (Business Process Outsourcing) där du arbetar med svenska kunder. Den här typen av kundservice-tjänster är speciellt enkla att få om du behärskar svenska, men även har goda engelskkunskaper. Oftast är tidigare kundserviceerfarenhet inget krav utan det viktigaste är att du har en positiv inställning och är villig att lära. De vanligaste jobben för svensktalande personer på Palma de Mallorca är antingen inom kundtjänst eller försäljning. I staden finns även Svenska Skolan, där du kan ansöka om lärarjobb eller andra administrativa tjänster. Det stora resebolaget TUI är ett av de företag med kundcenter i Palma de Mallorca där de söker svensktalande personal som kan hjälpa turister när de har frågor eller problem. Du kan även arbeta som reseledare på ett av de många hotell och resorts som finns utspridda på ön.

Skriva jobbansökan

Om du vill söka ett jobb i Palma de Mallorca kan du göra det via vår jobbportal där vi lägger upp lediga tjänster med jämna mellanrum. Det finns de företag som vill ha ditt CV på engelska, medan andra vill ha det på svenska. Oftast handlar det om att fylla i ett formulär med personliga uppgifter, arbetserfarenhet och utbildningar. Lyft fram dina fördelar och varför just du passar för tjänsten. Om svenska är ett krav kommer du behöva visa dina språkkunskaper i någon form av test.

Arbetsmiljö / arbetsplatskultur

När du arbetar i Spanien är arbetsplatsen för det mesta mer hierarkisk, chefen är mer auktoritär än i Sverige där alla klassas som medarbetare. Dock förekommer det skillnader mellan olika företag men överlag är hierarkin viktigare i Spanien. I Spanien är det också viktigt att klä sig respektabelt, oftast används långbyxor eller jeans. Det gäller även att vara vänlig mot dina kollegor. Arbetskulturen kan skilja sig en del åt om du arbetar för ett internationellt företag, och det är en bra idé att ta reda på hur det ser ut.

Arbetsrätt och lagar

Arbetsveckan i Palma de Mallorca ligger på 40 timmar, och du måste vara ledig minst 1,5 dagar i veckan. Du får max ta ut 80 timmars övertid per år enligt spansk lag. Arbetstiderna skiljer sig mellan olika företag och arbetsuppgifter. Semesterledigheten är på 30 kalenderdagar per år, vilket innebär cirka 4 veckors semester. Myndigheterna vill helst ha kontrakt som gäller för evigt, men det finns en del tillfälliga kontrakt som kan accepteras. Lönen varierar men kan ligga på 1 200 euro vilket du kan leva på i Palma de Mallorca.

Möjlighet till att nätverka

Det finns gott om sajter där du kan träffa andra personer i Palma de Mallorca, samt att många svenskar bor i staden och har bland annat hotell, barer och butiker i staden. Du kan bland annat hitta en Facebook-grupp för svenskar som bor på Mallorca. Det finns även 4good, Sveriges största kvinnliga nätverk, som har events i Palma de Mallorca. SWEA Mallorca är en annan grupp för kvinnor som hjälper dig att utvidga ditt nätverk i staden. På Facebook finns även internationella grupper med expats från hela världen.

Bo i Palma de Mallorca

Building in Palma de Mallorca

Att hitta boende

När det kommer till att hitta ett boende i Palma de Mallorca kan du börja med att kolla på nätet. Hör dig för i Facebookgruppen för svenskar på Mallorca om de kan tipsa dig om någon som hyr ut ett boende. Det finns också olika mäklarfirmor som du kan vända dig till för att hitta långtidsboende. Hyreskontrakten för lägenheterna brukar ligga på minst 6 eller 12 månader, beroende på uthyraren. Du kan också köpa ett boende och då finns det både svenska och internationella mäklarfirmor som du kan välja mellan på Palma de Mallorca. Om du redan befinner dig i Palma kan du kolla i tidningar samt kolla i ditt nätverk. En del företag som söker anställda via oss erbjuder även boende till sina anställda. De kan till exempel bistå med en lägenhet de första veckorna som en extra trygghet.

Att göra i Palma de Mallorca med omnejd

Palma de Mallorca har mycket att erbjuda dig som bor i staden, speciellt med alla soldagar. Du kan fördel ta dig ut på utflykter utanför staden. Det finns många trendiga restauranger som du kan besöka och om du är intresserad av historia finns det mycket att se så som gamla staden. Då Palma de Mallorca är en relativt liten stad och det finns mycket turister kan det vara svårt att undvika turistställena när du bor på ön.

Svenskar och expats i Palma de Mallorca

Vi rekommenderar att du går med i Facebookgruppen Svenskar på Mallorca där du kan få mycket matnyttig information om hur det är att bo och arbeta på ön. Det finns även Svenska Skolan som ligger mitt i Palma de Mallorca, plus svenska kyrkan som är en naturlig samlingspunkt. Det är perfekta ställen där du kan möta andra svenskar. Om du arbetar på ett internationellt företag kommer du även att träffa många svenskar som också har flyttat till Palma de Mallorca för att arbeta där.

Levnadskostnader i Palma de Mallorca

Det är lite billigare att leva i Palma de Mallorca än i Stockholm, priserna är cirka 25 procent lägre om vi ser till genomsnittet. En trerätters meny i Stockholm går på 700 kronor, medan det kostar ungefär 420 kronor i Palma. Kollektivtrafiken i Palma de Mallorca är mer än hälften så billig som i Stockholm, en enkelbiljett kostar cirka 16 kronor mot 40 kronor i Stockholm. 1 kilo ris kostar i Stockholm cirka 25 kronor mot cirka 10 kronor i Palma de Mallorca.

Att lära sig spanska

Spanska är det tredje största språket i världen och det pratas av cirka 470 miljoner människor. I Palma de Mallorca är det spanska som gäller och några av er kan ha turen att ha lärt er det i skolan i Sverige. Om inte så finns det många sätt för dig att lära dig språket på. Det kan vara en fördel att kunna prata med lokalbefolkningen även om du inte behöver spanska för ditt arbete. Oftast erbjuder de internationella jobben gratis språkkurser för anställda.

Ankomst till Palma de Mallorca

Streets of Palma de MAllorca Majorca Valldemossa typical village with flower pots in facades at Spain

Registrering och annan administration

Som svensk medborgare kan du åka till Palma de Mallorca utan visum och stanna där i tre månader som längst. Om du ska arbeta i landet behöver du dock ett NIE-nummer, som är det nummer som identifierar dig som utländsk medborgare. Du kan ansöka på Spanska Ambassaden i Stockholm och du måste sedan boka tid online för ett möte i Palma de Mallorca. Med ditt NIE-nummer kan du bland annat hyra lägenhet, arbeta, köpa fordon och annat som är viktigt att kunna göra som boende i ett land.
  • Skaffa ett NIE-nummer
  • Hitta ett boende
  • Öppna ett bankkonto

Att öppna ett bankkonto

När du har fått ditt NIE-nummer är det en god idé att öppna ett bankkonto i landet där du kan få in din lön. För att öppna ett bankkonto går du till en av de många bankerna som finns i staden, det bästa är att gå på förmiddagen. Tänk på att alla banker inte har anställda som talar engelska och att om dina dokument inte finns på spanska kan de behöva översättas. Du behöver exempelvis ditt pass, ditt NIE-nummer och ditt arbetskontrakt för att kunna öppna ett bankkonto.

Sjukförsäkring i Spanien

Om du arbetar i Spanien ska du skriva in dig på seguridad social, vilket ger dig rätten till fri sjukvård. Du får du ett försäkringsnummer som gäller livet ut. Både din arbetsgivare och du betalar en viss andel av din inkomst varje månad för att du ska kunna ta del av de här rättigheterna. Är du egen företagare betalar du in det själv. Många väljer ändå att ha en privat sjukförsäkring då det finns de försäkringar som har svensktalande läkare och liknande.

Skatter och sociala avgifter

När du har fått ditt NIE-nummer kan du arbeta och då behöver du betala skatt, NIE-numret är din skattekontoreferens i Spanien. I Spanien används en progressiv skattesats på 24 till 45 %. De sociala avgifterna betalas både av dig som anställd och av din arbetsgivare, du som anställd betalar 6,35 % för de sociala avgifterna och arbetsgivaren betalar 29,9 %. Det är de här sociala avgifterna som låter dig få fri sjukvård och andra förmåner när du arbetar i Palma de Mallorca.

Främsta anledningarna till att flytta till Palma de Mallorca

Att flytta till Palma de Mallorca ger dig en annorlunda livsstil än om du bor i Sverige. Du kan spendera mer tid utomhus då solen skiner cirka 300 dagar om året samt att du lever billigare än i Sverige. Palma de Mallorca erbjuder gott om arbetsmöjligheter för svensktalande personer, både inom turism, kundservice och försäljning. Du kan träffa andra svenskar när du bosätter dig på Palma de Mallorca, en plats som blir allt vanligare bland svenska företagare. Palma de Mallorca har sol, kultur och spännande arbetsupplevelser att erbjuda dig som flyttar dit.
Publiceringsdatum 28.08.2019
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons