Bo och jobba i Thailand

Att bo och arbeta i Thailand är en dröm för många svenskar. Landet har blivit en av våra främsta semesterdestinationer under det senaste decenniet och alltfler...

Thailand

Att bo och arbeta i Thailand är en dröm för många svenskar. Landet har blivit en av våra främsta semesterdestinationer under det senaste decenniet och alltfler väljer nu också att ta steget österut på en permanent basis. I Thailand finns det världsberömda klimatet som ger hundratals soldagar varje år liksom en behaglig temperatur året om. Här finns också långa stränder och paradisöar som du kan besöka under dina lediga dagar. Fördelar med att jobba i Thailand finns det gott om och om du vågar hoppa på ett flyg för att flytta till Asien kan det vara början på ett stort äventyr.

Svenska jobb och företag

Thailand

När du flyttar till Thailand som svensk och letar efter jobb bör du först och främst söka jobb hos svenska eller internationella företag. Anledningen till detta är att lönenivåerna för inhemska arbetare såklart är låg jämfört med svensk standard, och det kan till och med vara olagligt att jobba inom vissa yrken som utlänning. Lyckligtvis finns det många internationella företag med kontor och delar av sin verksamhet i landet. Om du vill utnyttja dina kunskaper i svenska som ett verktyg i ditt jobbsökande kan du titta närmare på företag som har sin kundtjänst i Thailand. Här finns det kundtjänstcenter där du kan få möjlighet att jobba som telefonförsäljare eller kundservicemedarbetare. Ett annat jobb som passar bra för svenskar som letar jobb i Thailand är dykinstruktör. Detta är ett jobb som framför allt kräver goda språkegenskaper eftersom majoriteten av alla kursdeltagare är turister. Det är särskilt viktigt att behärska engelska, men det lönar sig också att kunna spanska, franska eller svenska.

Självklart måste du besitta rätt kompetens med relevanta dykcertifikat om du vill jobba som dykinstruktör, men om du lyckas få ett sådant jobb får du ynnesten att vara utomhus under arbetstid och dyka i det vackra havet. Det kan också ge dig karriärmöjligheter framöver eftersom jobb som dykinstruktör går att få i stora delar av världen, särskilt om du har erfarenhet. Många svenskar som arbetar i Thailand har jobb som är flexibla när det kommer arbetstider och arbetsplats. Ofta är dessa jobb relaterade till it och digitalt företagande, vilket innebär att det handlar om arbeten som webbutvecklare, skribent, fotograf eller något annat som kan utövas externt. Det betyder också att du kan resa runt i Thailand medan du jobbar på distans. Med temporära lägenhetskontrakt eller hotell har du möjlighet att ständigt vara på språng samtidigt som du försörjer dig på ett hel- eller deltidsjobb från Sverige. Tänk bara på den stora tidsskillnaden mellan Thailand och Sverige om du behöver kommunicera med svenska eller europeiska kollegor.

Arbetstillstånd

Om du planerar att resa till Thailand måste du ordna med visum i god tid före avresa. Det gäller även dig som endast vill stanna i några dagar eller veckor för att sondera terrängen och se om Thailand är något för dig innan flyttlasset går. I dessa fall räcker det med ett turistvisum som till att börja med gäller i 60 dagar. Det är dock viktigt att du inte börjar arbeta i landet när du endast har fått ett turistvisum beviljat, eftersom du då skulle göra dig skyldig till visumbrott. Om du vill arbeta i Thailand behöver du en annan typ av visum, närmare bestämt ett ”Non-Immigrant Visa Category B” där bokstaven b står för Business. Du ansöker om detta visum från Sverige redan innan du har åkt till Thailand. När du väl har fått visumet kan du gå vidare och ansöka om arbetstillstånd. Kombinerat visar arbetsvisum och arbetstillstånd att du har alla papper i ordning för att få arbeta lagligt i landet, och därför krävs dessa dokument för att få en anställning hos seriösa företag i Thailand, oavsett om de har thailändska eller utländska ägare. Utbildning Om du planerar att studera i Thailand har du några alternativ att välja på. Det finns flera universitet –framför allt i de större städerna – som håller fullgod nivå även i en internationell jämförelse. Flest universitet finns det i Bangkok och dessa erbjuder kurser inom ett brett utbud av ämnen, oavsett om du vill bli ingenjör, ekonom eller konstvetare. Normalt behöver du söka in till universiteten på egen hand för att bli accepterad. Se till att kurserna hålls på engelska om du inte behärskar thailändska. Det finns också andra universitet i städer som Chiang Mai och Songkhla.

Språk och affärsrelationer

Det officiella språket i Thailand är thailändska. Totalt finns det uppemot 50 miljoner människor som har thailändska som modersmål och det är så lokalinvånarna kommunicerar med varandra. Som utlänning kan det vara praktiskt att lära sig några artighetsfraser eller praktiska ord på thailändska, men på det stora hela klarar du dig utmärkt på engelska. Majoriteten av myndighetsföreträdare såväl som gatuförsäljare och människor i turistnäringen kan kommunicera på engelska. Ett skäl till detta är att Thailand har viktiga affärsrelationer med många andra länder – däribland Sverige – vilket bland annat beror på att det finns många utlänningar bosatta i landet.

Boende och samhälle

Boendepriserna i Thailand är omvittnat låga med svenska mått mätt och detta är en starkt bidragande faktor till varför så många svenskar väljer att flytta hit permanent. Här kan du hyra en större lägenhet eller ett hus utan att behöva betala miljoner i insats. Istället räcker det med några tusenlappar i månaden för att du ska få en lägenhet av klart godkänd kvalitet. Om du vill bo i centrala Bangkok eller i livliga turistområden blir priset högre, men generellt sett får du ändå bättre boende för pengarna i Thailand jämfört med Sverige. Vad gäller samhället i övrigt finns det här tillgång till grundläggande tjänster som skolgång för barn och sjukvård, som dock håller en något lägre kvalitet än hemma i Sverige.

Svenskar i Thailand

Om du som svensk vill flytta till Thailand kommer du inte att vara ensam. Oavsett om du endast planerar att resa hit i några månader eller om du vill flytta hit på obestämd tid kommer du att hitta svenskar i samma situation. Det enklaste sättet att ta kontakt med andra svenskar är att leta upp en organisation på nätet som har ett forum eller en Facebook-grupp.