Bo och jobba i Frankrike

Har du fått upp ögonen för landet med det fantastiska kulturarvet, det romantiska språket och den häpnadsväckande arkitekturen? Att flyta till Frankrike är en tanke som...

Frankrike

Har du fått upp ögonen för landet med det fantastiska kulturarvet, det romantiska språket och den häpnadsväckande arkitekturen? Att flyta till Frankrike är en tanke som många spenderat långa timmar att dagdrömma om, det är en väldigt populär destination för just svenskar när de vill ta sitt pick och pack och testa lyckan på arbetsmarknaden utomlands. Drömmen om Frankrike är lite som en saga, att landa i ett land där mat, kultur och historia vävs samman i en magisk kompott, men det är icke att förglömma att inget land är perfekt.

Att kunna behärska det franska språket är till exempel inget krav men det uppskattas då många franska invånare är stolta över sitt språk och inte alltid är öppna med att kommunicera på engelska. Vill du bosätta dig i huvudstaden Paris får du också räkna med att det kommer bli ganska dyrt. Då Frankrike är medlem i Europeiska Unionen behöver du som svensk medborgare inget arbetsvisum eller något uppehållstillstånd, du har rätt att arbeta och vistas i landet fritt. Vissa arbetsplatser i Frankrike kan dock vilja ha någon form av bevis på att du har rätt att vistas i landet, detta kan du i så fall söka hos franska ambassaden.

Bo och jobba i Frankrike

Hälso- och sjukvårdssystemet

Frankrike

Det svenska systemet med vårdcentraler är inget du kommer stöta på i Frankrike. Det finns allmänläkare men de har oftast egna privata mottagningar. Ett besök hos en läkare betalar du själv men kan därefter få en viss procent återbetalat av en allmän sjukförsäkring i landet. Har du utöver detta skaffat en personlig sjukförsäkring kommer det bolaget att stå för resten av kostnaden. Detta privata försäkringsbolag stödjer då även specialvård och bland annat tandläkarbesök och besök hos optikern genom ersättning. Vissa läkemedel kan du också få ekonomiskt stöd för om du skriver in dig hos försäkringskassan och får ett försäkringskort som du visar upp. Innan du åker till Frankrike kan det vara bra att ansöka om det europiska försäkringskortet från Försäkringskassan i Sverige, med detta kan du motta nödvändig medicinsk sjukvård till samma pris som franska medborgare. På vissa arbetsplatser i Frankrike kan du ha en sådan tur att din arbetsgivare eller företaget på jobbar hos erbjuder dig en privat försäkring genom bolaget. Du behöver då inte tänka på att fixa med papper och ansökningar eller liknande utan din arbetsgivare tar hand om allt detta.

Arbetsmiljö och arbetstillfällen

Det finns många franska organisationer och företag som söker efter svensk kompetens. Det finns även flera svenska företag med ett säte i Frankrike, bland annat industrier och företag som jobbar med digitalisering och IT. Så det finns flera möjligheter beroende på var du vill jobba, allt från tjänster passande dig som precis tagit examen från universitetet till dig som söker en tjänst på högre nivå likt manager eller projektledare. Åker du till Frankrike i hopp om att hitta jobb när du väl är på plats kan du registrera dig hos Agence Nationale Pour l’Emploi, som är motsvarigheten till den svenska Arbetsförmedlingen. Det finns även en del franska arbetsförmedlingar som är specialinriktade och erbjuder kvalificerade jobb för de som har en universitetsexamen. De typer av anställningsformer som finns i Frankrike är tillsvidareanställning och tidsbegränsad anställning. Här kan det innan du skriver på vara bra att noga läsa igenom ditt kontrakt. Du lär även vara provanställd i en månad men detta måste vara tydligt kommunicerat till dig från din arbetsgivare, eller stå i ditt kontrakt.

Svensk community

Reser du till Frankrike ensam och inte känner någon annan svensk i landet kan en liten tröst när hemlängtan kickar in vara att prata eller träffa något som vet vad du går igenom. Det finns en del samfund i Frankrike för just svenskar som bor i landet och en av dessa är Facebook-gruppen Svenskar i Frankrike. Detta är en grupp för de svenskar som antingen planerar att flytta, redan bor i landet eller har bott i Frankrike. Det är ett öppet community där medlemmar kan dela erfarenheter, be om råd samt dela tips och nyheter med likasinnade människor. Frankrike

Hitta din lägenhet i Frankrike

Annons