Bo och jobba i Polen

Polen har mycket att erbjuda: Östersjön i norr, berg i söder och en varierad natur däremellan. Historia och traditioner möter moderna städer. Inte undra på att...

Polen

Polen har mycket att erbjuda: Östersjön i norr, berg i söder och en varierad natur däremellan. Historia och traditioner möter moderna städer. Inte undra på att landet blir alltmer populärt bland emigranter.

Ankomsten till Polen

Registrering

Eftersom Polen tillhör EU behöver EU-medborgare bara ett ID-kort eller pass för inresan. Om du vill stanna längre än 3 månader i landet måste du registrera dig på ditt lokala regionkontor senast Polen 30 dagar efter ankomst.

Viktiga identifieringsnummer

På Skattekontoret ska du ansöka om ett skatteregistreringsnummer, NIP (Numer Identyfikacji Podatkowej). Detta behöver du när du börjar en anställning. Du kan också ansöka om det personliga ID-numret PESEL men det är helt frivilligt. Då många myndigheter kräver detta kan det dock förenkla livet i Polen.

Bankkonto

Även om du klarar dig utan ett polskt bankkonto i början av din vistelse i Polen, bör du öppna ett senast innan din första lön betalas ut. För att öppna ett bankkonto behöver du vanligtvis bara uppvisa legitimation (ID eller pass) samt en adress till vilken alla dokument kan skickas. Det är värt att jämföra villkoren för olika banker för att hitta den bästa banken för dig.

Sjukförsäkring

För anställda i Polen råder sjukförsäkringsplikt. Den statliga sjukförsäkringen är den nationella vård- och hälsoskyddsfonden (Narodowy Fundusz Zdrowia - NFZ). Arbetsgivaren registrerar dig hos Socialförsäkringsmyndigheten (ZUS) och du registreras sedan automatiskt hos NFZ. Avgiften för sjukförsäkringen dras från lönen. Genom NFZ har du tillgång till fri offentlig sjukvård. ZUS ansvarar för socialförsäkring, arbetslöshetsförsäkring och sjukförsäkring.

Skatter och lön

Ju högre inkomst, desto högre blir skattesatsen i Polen. Inkomstskatten är dock relativt låg i jämförelse med övriga Europa. För en årsinkomst på 85 528 zloty (cirka 192 600 kr) betalar du 18 % skatt, därutöver 32 %. Den officiella genomsnittslönen i Polen är cirka 4 163 zloty per månad (ca 9 900 kr). Lönen varierar beroende på bransch. Inom informations- och kommunikationsbranschen tjänar man omkring 19 870 kr och inom handeln 12 000 kr. Lönen beror naturligtvis också på kvalifikationer, arbetsplats, företagets storlek och andra faktorer. Rent generellt ökar lönerna. Erfarenheter visar att du kan tjäna cirka 10 % mer inom ett yrke som kräver kunskaper i flera främmande språk, till exempel svenska och engelska. Polska löner bör inte jämföras med löner hemma, eftersom levnadskostnaderna i Polen är lägre.

Arbeta i Polen

Arbetsmarknaden

Polen, som många andra länder, kämpar med en brist på kvalificerad arbetskraft. Många kvalificerade arbetstagare flyttar utomlands. Den som har bra utbildning och arbetar inom ett efterfrågat yrke borde alltså inte ha några problem med att hitta ett jobb. Den ekonomiska tillväxten har varit positiv de senaste åren, och arbetslösheten ligger på den lägsta nivån på åratal. Men trots den positiva utvecklingen på arbetsmarknaden är många polacker rädda för att förlora sina jobb. De flesta arbetstagare har därför god arbetsmoral. Därför bör du ta ditt jobb på allvar och visa att du går att lita på. I många företag är tonen fortfarande ganska formell. Kollegor bör i första hand tilltalas formellt med "ni", och du bör använda personens efternamn för att inte anses vara oförskämd eller respektlös. Kända företag som Amazon, Google och Microsoft har slagit sig ner i olika större städer i Polen, och erbjuder bra jobbmöjligheter för utländska yrkesverksamma, då färdigheter i engelska är viktigare än polska. Framförallt IT-sektorn söker arbetskraft. Det nära ekonomiska förhållandet mellan Sverige och Polen märks naturligtvis också på företagen. För att lyckas på den svenska marknaden söker många företag efter personer som känner till marknaden väl och har goda språkkunskaper.

Arbetsrätt

Den normala arbetstiden är vanligtvis 40 timmar i veckan. Provanställningen i början av ett nytt jobb får inte överstiga 3 månader. Uppsägningstiden är varierar beroende på om det rör sig om en tidsbegränsad anställning eller en tillsvidareanställning, samt beroende på hur länge anställningstiden har varat. Antalet semesterdagar kan bestämmas av företaget men arbetsgivare är skyldiga att erbjuda minimiantalet. Anställda som har arbetat kortare tid än 10 år får minst 20 dagar. Ett tidsbegränsat kontrakt kan förlängas upp till tre gånger, men den maximala längden får inte överstiga 33 månader.

Anställningsavtal med provanställning, Art. 34 KP:

för en provanställning på upp till 2 veckor: uppsägningstid 3 dagar, för en provanställning på mer än 2 veckor, men mindre än 3 månader: uppsägningstid 1 vecka, för en provanställning på 3 månader: uppsägningstid 2 veckor.

Tillsvidareanställning Art. 36 § 1 KP:

för en anställning på upp till 6 månader: uppsägningstid 2 veckor, för en anställning på mer än 6 månader: uppsägningstid 1 månad, om anställd i minst 3 år: uppsägningstid 3 månader.

Ansökan

Polen

Precis som i andra länder ska en jobbansökan innehålla ditt CV och ett personligt brev. I brevet bör du kort förklara varför du är intresserad av jobbet, samt vad som gör dig till en lämplig kandidat. Som vanligt bör ditt CV lista alla de kvalifikationer och erfarenheter som visar att du är en perfekt kandidat för jobbet. Om du skickar en ansökan till ett polskt företag ska du lägga till en polsk anmälningsblankett efter ditt CV, för behandling av dina personuppgifter: „Oświadczam, że wyrażam zgodę na przechowywanie i przetwwarzanie moich danych osobowych, niezbędnych dla potrzeb procesu rekrutacji“ (zgodnie z Ustawą z dnia 29.08.1997 r. o Ochronie danych osobowych z późn. zm.). Översatt: "Jag tillåter att de av mina personuppgifter som krävs för ansökningsprocessen lagras och bearbetas (enligt lagen av den 29 augusti 1997 om skydd av personuppgifter)"

Bo i Polen

Boende

Du kan hitta lägenhetsannonser i olika dagstidningar, till exempel Gazeta Wyborcza eller Rzeczpospolita, alternativt på internet. Gazeta Wyborcza finns också på Internet på http://gazetadom.pl/dom/0,0.html. En av de största lägenhetsportalerna är Gratka.pl. Lägenheter hittar du här: http://www.gratka.pl/ogloszenia/nieruchomosci/mieszkania/lista.html?typ=1 Webbplatsen är på polska, så det kan vara svårt för dig att hitta det du söker. Självklart är sökningar utan kunskaper i polska språket mer ansträngande men de kan fortfarande leda till framgång (testa med Google Translate). Naturligtvis kan den som vill anlita en mäklare.

Ordlista:

  • mieszkanie – lägenhet
  • Domy - hus
  • Wynajem - hyra
  • Sprzedaż - köpa
  • Pokoj - rum
  • Powierzchnia - area

Levnadskostnader

Boendekostnaderna i Polen är låga. Dock är priserna högre i de större städerna än på landsbygden

Stockholm Warszawa
1 liter mjölk 10,76 kr 6,21 kr
1,5 l vatten 15,57 kr 4,68 kr
1 kg potatis 10,04 kr 4,48 kr
Månadskort kollektivtrafiken 850,00 kr 266,51 kr
Internet (per månad) 308,86 kr 109,44 kr
Bio 130,00 kr 64,24 kr
Gymkort (per månad) 385,73 kr 262,64 kr

Månadskostnaden för en person är cirka 4 750 kr, exklusive hyra. Den grundläggande hyran (kallhyran) för en 1-rumslägenhet är i genomsnitt 3 500 - 5 500 kr, beroende på område, storlek och utrustning. Särskilt i Warszawa är hyrorna relativt dyra. Generellt sett bör du undvika de mest centrala delarna i en storstad. De månatliga tilläggskostnaderna är cirka 1 490 kr för ett enmanshushåll. Ett billigare alternativ är att dela lägenhet med någon. Naturligtvis beror månadskostnaderna på den egna livsstilen. Många företag erbjuder sina anställda fördelar, såsom reseersättning / månadsbiljett eller gymkort. Människor som lever på 20 000 kr i månaden i Stockholm, behöver omkring 12 850 kr i Warszawa för att upprätthålla samma livsstil.

Trafik

Även om kollektivtrafiken i städerna är väl utvecklad och tågnätet är omfattande, är det många polacker som kör bil. Detta leder till tung trafik i storstäderna och långa restider till jobbet. Om du vill ta med din egen bil, måste den registreras senast sex månader efter det att den tagits in i landet. För registreringen måste alla relevanta handlingar (såsom pass, fordonsbevis, säljkontrakt etc.) översättas till polska av en auktoriserad översättare.

Svenskar i Polen

På Facebook går det att hitta grupper för svenska emigranter eller internationella expats, till exempel Svenskar i Warszawa eller Svenskar i Polen. Dessa grupper är bra för att hitta vänner eller ställa frågor. Polen

Hitta din lägenhet i Polen

Annons