Vad ingen berättade för dig innan du flyttade utomlands

Det är alltid skönt att prata med andra expats som har varit i just det landet du funderar på eftersom att alla länder är olika. Men det finns några gemensamma punkter som expats nämner på frågan "vad önskar du att någon berättat innan du flytta utomlands?". Därför har vi sammanfattat svaren till denna lista med råd om saker du önska du visste innan du flytta utomlands.

Att flytta utomlands är stort och modigt. Flytten kommer påverka dig resten av ditt liv genom de nya perspektiven du får från ny kultur, politik, miljö, sjukvård, arbetsmarknad, människor och levnadsstandard. Första flytten till ett nytt land är extra speciell, eftersom du inte har en aning om vad du kan förvänta sig.

1. Flytten tar längre tid psykiskt än fysiskt

När du bestämt dig för att flytta utomlands kan det gå fort från att hitta ett jobb, bostad, packa väskorna till att sitta i den nya lägenheten, i det nya landet med nya rutiner och ett nytt jobb.

Att förflytta sina saker och aktiviteter behöver inte ta många timmar. Men att flytta rent mentalt genom att känna sig bekväm i den nya kulturen och hitta nya fungerande rutiner kan ta desto längre tid.

Ensam in storstaden

2. Du påverkas av att livet hemma går vidare utan dig

När man själv lämnar hemlandet och ger sig ann nya utmaningar i ett främmande land kan det vara lätt att tänka att livet hemma läggs på is. Men så är inte fallet.

Förbered dig på att det kan kännas i hjärtat när du ser bilder eller videoklipp på din dina vänner och din familj som har roligt utan dig. För din egen skull behöver du acceptera att deras liv går vidare. Var glad för dem och fokusera på allt du har att vara tacksam för.

3. Det är en annan arbetskultur

Arbetskulturen skiljer sig runt om I världen, förbered dig på att det kan vara annorlunda mot vad du är van med hemma.

Några exempel är Englands te drickande, Sverige är mer eller mindre kända för sitt “fika”, i södra Europa finns begreppet merienda, som är en lättare måltid som äts på eftermiddagen så man står sig till middag vid klockan 21.

Konflikthantering, tillvägagångssätt för att utföra arbeten, punktlighet och klädkoder kan vara några av de områden där du kan känna av landets annorlunda arbetskultur. Som tur är kan du lära dig handskas med kulturella skillnader på arbetsplatsen!

4. Ditt språk påverkas

Du kanske lämnar hemlandet med höga förväntningar på att utveckla dina språkkunskaper! Du kommer med största sannolikhet att utveckla och förbättra språket som talas i det nya landet, både när det kommer till att förstå, tala och skriva.

En sak du inte räknat med är att ditt modersmål kan försämras. Helt enkelt på grund av att du inte använder språket lika frekvent. Kanske lär du dig nya ord på det nya språket som blir så naturliga att använda att du till och med tar med det hem och blandar in det med ditt modersmål.

Plötsligt är du inte längre van vid att höra ditt modersmål

5. Du blir känslomässigt påverkad när något påminner dig om ditt hemland

Om du tror att du inte har någon speciell eller djupare relation med ditt hemland kommer du bli förvånad när du möter något eller någon om kan koppla dig samman med det i under tiden som du bor utomlands.

Förbered dig på att dina ögon skiner upp lite extra när du hör någon prata om mat, musik, varumärken eller ord som kommer från ditt hemland.

6. Maten smakar annorlunda

Nostalgin från maten du växt upp med kan vara svår att finna oavsett vart i världen du reser. Räkna med att all mat smakar lite annorlunda eftersom matlagning, matkultur och råvaror skiljer sig i olika länder. Man kan tycka att pizza borde smaka pizza oavsett vart man är, men med den inställningen kan du tyvärr bli besviken.

Men varje land har också någon mat som de gör extra bra. Försök att hitta landets nationalrätt och lokala specieliter och njut av smaker du inte får uppleva i ditt hemland. Till exempel Spaniens patatas bravas eller den italienska pizzan.

Du kanske inte älskar all mat utomlands.

7. Du fortsätter konvertera valutor i ditt huvud

Flyttar du till ett land med en annan valuta än den du är van med får du räkna med att beräkna om priser. Det kan ta ett tag att lära sig de lokala priserna, hitta billiga butiker och bli medveten om hur priserna skiljer sig från ditt hemland.

Ge det lite tid!

8. Människorna är annorlunda

När du flytta hade du säkert en tanke på att människorna skulle vara annorlunda I det nya landet, men det är först när du upplever det som du verkligen förstår det.

Kanske kommer du till ett land fullt med människor med en lugn och härlig inställning I livet, eller så flyttar du till en stad med tempo och höga ambitioner.

Den nya miljön, omgivningen och människors inställning kanske gör dig till en bättre variant av dig själv. Har du hört om att “surround yourself with the right people”? Att flytta utomlands kan vara ett sätt I rätt riktning.

Och känns det läskigt att träffa nya människor och hitta vänner, så har vi här 10 tips för att hitta vänner utomlands!

9. Du värderar hemlandet annorlunda

Efter att ha varit ifrån ditt hemland ett tag kommer du värdera det annorlunda. Kanske resulterar det I att du inte ens vill flytta tillbaka hem som du planerade från start. Du kanske trivs bra I det nya landet eller till och med fått mersmak, vill uppleva världen och flytta vidare för mer äventyr.

Att vara ifrån något skapar perspektiv som kan vara ögonöppnande och viktiga att ha med sig i framtiden. Hemlandet finns alltid kvar och det finns många platser I världen värda att besöka.

Med det sagt önskar vi dig lycka till med din utlandsflytt!

Publiceringsdatum 01.11.2023
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons