Många spel- och sportintresserade svenskar drömmer om att en dag själva få bestämma oddsen på spelmarknaden. I Sverige har Svenskaspel monopol på spel och därför flyttar många utomlands för att förverkliga drömmen. Men hur bär man sig åt för att bli oddssättare?
De absolut flesta
spelbolagen är baserade på Medelhavsön Malta med över 300 soldagar per år, men även England är ett huvudsäte för många spelaktörer. Den vanligaste vägen att gå är att börja inom kundtjänst på ett spelbolag och därifrån bevisa att man behärskar spel och betting. Eftersom att personalomsättningen är stor i branschen kommer det förr eller senare att dyka upp ett läge.
Det viktigaste är att vara specialiserad på en sport. De allra flesta är intresserade av fotboll och det gör att efterfrågan minskar samtidigt som utbudet är enormt. Om du vill bli oddssättare är det bättre att rikta in dig på smalare sporter eller lägre divisioner så som skidåkning, pingis, speedway eller volleyboll. Inom dessa områden är efterfrågan på kompetenta oddssättare alltid hög.
Hur får jag jobbet?
Glöm inte att visa ditt intresse. Det finns ingen som kommer att fråga dig om du vill ha ett jobb som oddssättare. Du måste själv sätta press och visa ditt intresse till HR-avdelningen eller visa upp dina spelresultat till oddsavdelningen.
Det är inte alltid nödvändigt med universitet- eller högskoleutbildning för att anta en roll som oddssättare. Det absolut viktigaste är ett stort intresse för sport och kunskaper om hur spelmarknaden rör sig. Men många företag ser det som meriterande med en utbildning inom statistik eller ekonomi. Då krävs inte hundåren inom kundtjänst och du kan dessutom pressa upp lönen.
Många som jobbar med odds har fler än en sport eller liga att bevaka. De flesta har ett huvudområde och flera mindre uppgifter. Till exempel kan en oddssättare ansvara över svenska Superettan och Division 1 i fotboll samtidigt som han ansvarar över oddsen på Melodifestivalen och Idol. Därför är det alltid meriterande att ha koll på allt ifrån den svenska politiska situationen till svenska nöjesprogram.
Arbetsvardagen
Livet som oddssättare skiftar mycket från företag till företag. Men i regel är arbetsmiljön lugn och rofylld, men det finns också hektiska tider med helgjobb och sena kvällar i samband med världsmästerskap och liknande. Lönerna varierar också mycket. I England är lönerna generellt högre och upp emot £60 000 om året. På Malta är levnadsstandarden lägre och därför tjänar även oddssättarna mindre. Ingångslöner på €30 000 om året är inte ovanliga, men många gånger tillkommer ett bonusavtal som gör att du får högre lön om du tjänat in mycket pengar till företaget.
Egenskaper som värderas högt är främst analytisk förmåga, ögon för detaljer och goda kunskaper i Excel – ett program som används flitigt i branschen.
https://www.vm-handboll.se/