Bo och arbeta i Bulgarien

Bulgarien är något av en dold pärla i Europa som, trots att det inte är det mest populära turistmålet jämfört med till exempel Spanien eller Portugal,...

Bulgarien

Bulgarien är något av en dold pärla i Europa som, trots att det inte är det mest populära turistmålet jämfört med till exempel Spanien eller Portugal, har blivit en fristad för digitala nomader, studenter och yrkesverksamma emigranter. Hit kommer de som vill bo i ett prisvärt, kulturellt rikt och vackert land. Denna Balkan-nation kallas ofta för det "billigaste landet i Europa" tack vare huspriser som sjunker i värde och överkomliga levnadskostnader. Förutom att vara en billig destination jämfört med de stigande priserna i många grannländer, är Bulgarien också ett kulturland. Landet är en smältdegel av grekiska, persiska och ottomanska influenser, vilket har skapat ett rikt arv som sipprar in i varje tum av de skiftande områdena, inklusive traditionell musik, hantverk, dans och en kärlek till naturen. Det lockande landskapet och de låga levnadskostnaderna leder till att människor från olika länder ständigt söker sig hit, så oavsett om du väljer att flytta till Bulgarien för arbete eller fritid är det ett beslut du inte kommer att ångra!
Sofia, Bulgarien

Sofia

Bo i Bulgarien

Oavsett om du fortfarande överväger dina alternativ, eller har ditt hjärta inställt på en flytt till Bulgarien, kan det vara kul att ta del av grundläggande information som du bör känna till:

Kort fakta om Bulgarien:

 • Klimat: Vädret i Bulgarien är ganska likt många kontinentala länder i Europa. Det kännetecknas av kalla vintrar med temperaturer så låga som 0 grader Celsius. Somrarna är varmare med temperaturer på upp till 30 grader Celsius. Vädret kommer dock att variera mycket beroende på var du väljer att bo, Bulgariens kuststäder tenderar att vara mildare, och de bergiga städerna är ofta mycket kallare.
 • Befolkning: Bulgariens befolkning består av cirka 6,9 miljoner invånare, och medelåldern ligger på cirka 45 år.
 • Historia: Bulgarien har en rik och levande historia som går att spåra 1,4 miljoner år tillbaka. Genom tiden har det funnits många olika civilisationer som har kallat landet hem, inklusive bysantinerna och ottomanerna, vilket har lett till landets kulturella mångsidighet. Efter en orolig historia gick landet in i en period av stabilitet och gick med i Europeiska Unionen 2007.

 

Visste du att..?

 • Bulgarien är det äldsta landet i Europa som har behållit samma namn sedan det grundades 681 e.Kr
 • Landet är det tredje i listan över länder med de viktigaste arkeologiska platserna - slaget av endast Grekland och Italien
 • Nästan en tredjedel av landet är täckt av skog och här finns över 40 berg
 • Den första datorn i världen skapades av en bulgar
 • Den bulgariska armén har aldrig förlorat en enda flagga i strid
 • Den äldsta gyllene skatten hittades i Bulgarien - 300 guldföremål som var mer än 6 000 år gamla
 • Bulgarien är hem för 9 UNESCO-platser, 7 kulturella platser och 2 naturplatser
 • Bulgarien har en av de snabbaste internethastigheterna i Europa
 • Landets nationella instrument är gaida, vilket är deras ord för säckpipa
 • Europaparlamentet röstade fram Shopska (bulgarisk sallad) som den bästa rätten i Europa

 

Hitta boende i Bulgarien

Balchik Castle, Varna Balchik Castle, Varna

Som emigrant finns det flera alternativ när det kommer till att välja var du ska bo i Bulgarien. Landet har egentligen inte någon stad som är extra populär hos emigranter, utan de flesta är utspridda runt landets största städer. Det spelar därmed inte så stor roll vilken stad du väljer att bosätta dig i - du kommer alltid att hitta människor i samma sits som du. Oavsett om du vill bo nära de snötäckta bergen eller vara inom gångavstånd från vackra stränder har Bulgarien den perfekta platsen för dig att slå dig ner på. Här är några av de största städerna som många emigranter väljer att flytta till:

Sofia

Bulgariens huvudstad, Sofia, är ett självklart val för många emigranter. Här finns flera av de bekvämligheter som kommer med en storstad - massor av människor, restauranger och saker att göra, men här finns också en dos av den avslappnade bulgariska atmosfären. Denna moderna och ungdomliga stad kanske inte har samma spännande underhållningsalternativ som vissa av landets skid- och kustorter erbjuder. Det finns dock fortfarande ett livligt nattliv, vacker arkitektur, grönskande trädgårdar och tillräckligt med caféer och barer för att hålla dig sysselsatt i flera år!

Bankya

Bankya är en stad som ligger relativt nära Sofia, så den är lätt att pendla till om du har ett jobb i huvudstaden. Trots närheten till huvudstaden erbjuder Bankya dock sina invånarna ett mycket långsammare förortsliv. Denna lilla stad är känd för sina mineralkällor och bad som har använts i hundratals år. Det finns också gott om parker och grönska runt staden. Bankya är en utmärkt påminnelse om alla de olika kulturella influenser som har skapat landet, med rester av kyrkor och arkeologiska platser från tidigare århundraden som alla historieintresserade kommer vilja utforska.

Bansko

En ny fristad för emigranter är skidorten Bansko, som ligger vid foten av Pirinbergen. Denna stad har blivit särskilt populär hos yngre människor de senaste åren tack vare de många coworking-utrymmen, caféer och restauranger som finns. Plus alla vintersporter utomhus du kan drömma om. Om du har en passion för skidåkning men inte gärna vill besöka en större ort i Frankrike eller Schweiz, är Bansko den perfekta destinationen. Bansko har ökat rejält i popularitet bland turister och företag inom nyutveckling, så om du funderar på att flytta hit bör du göra det snart innan priserna ökar!

Varna

Om du är sugen på ett hem vid kusten är Varna en av de hetaste platserna i Bulgarien. Staden som också är ett affärsnav, ligger precis vid Svarta havets kust och är populär på grund av att det finns bra transportförbindelser med resten av Europa. De vackra stränderna i Varna är inte olika de gyllene kusterna på några av Europas mest populära semestermål. Så om du vill känna att du är på en strandsemester året runt är detta den perfekta staden för dig.

Bostäder i Bulgarien

Antalet husägare i Bulgarien är mycket hög, men om du flyttar till landet för första gången som emigrant är det förmodligen bäst att börja med att hyra. Genom att hyra lägenhet kan du testa på att bo i olika städer och se vilken du föredrar, och när du väl ska bosätta dig kan du fundera på att göra en mer permanent investering. I Bulgarien är hyrespriserna mycket låga för att balansera ut de lika låga lönerna, en lägenhet ligger vanligtvis på runt 300 euro i månaden. Om du flyttar till en av de större bulgariska städerna får du dock räkna med att betala mellan 400 och 450 euro i månaden för en 2-rumslägenhet i ett bra område. Den bulgariska bostadsmarknaden erbjuder många olika bostadsstilar, så du kommer inte ha några större problem med att hitta ett hem som passar din personliga smak. Hyreshus från kommunisttiden är standarden i många städer, men du kan också hitta lägenheter i historiska byggnader eller lyxhus om du är villig att bo lite längre bort från stadskärnorna. Ett hyreskontrakt i Bulgarien tecknas normalt på 12 månader, men detta kan förhandlas med din hyresvärd beroende på din situation. Många emigranter börjar sin lägenhetsjakt online, men det är bra att vara medveten om att det finns många bedrägerisajter som drar fördel av emigranters begränsade kunskaper i det bulgariska språket. Har du otur kan det sluta med att du förlorar mycket pengar. Om du kan, är det bästa alternativet att leta efter en lägenhet när du är på plats i landet. Då kan du ta hjälp av en agent från en mäklarfirma som kan visa dig några av de bästa husen eller lägenheterna inom din budget. När du tecknar ditt hyresavtal förväntas du betala en depositionsavgift (som ofta motsvarar en månadshyra). Denna kommer du få tillbaka i slutet av din hyresperiod. Du kommer också bli ombedd att betala din första månadshyra i förskott. Beroende på var du väljer att bo kan du också behöva betala extra för städkostnader, sophämtning och parkeringsplatser. I de flesta hyreshus i Bulgarien kommer kostnader för elektricitet och vatten inte ingå i hyrespriset, så se till att ta med dessa extra utgifter när du planerar din budget. Grundläggande kostnader för vatten, el och uppvärmning, etc, kostar vanligtvis cirka 100 euro i månaden. Du kommer också ha en separat internetkostnad men denna bör inte vara mer än 15 euro i månaden.

Hur du kan spendera din fritid

Boyana waterfall Boyana waterfall

Om du gillar att hålla dig sysselsatt och utforska din omgivning på fritiden har Bulgarien mycket att erbjuda dig - oavsett om du gillar att vara utomhus och gå på längre promenader eller om du tycker om att umgås med vänner och träffa nya människor. Bulgarien är inte bara känt som världens spahuvudstad, med massor av orter runt om i landet som hjälper dig att koppla av och varva ner, det är också den perfekta platsen för alla som älskar mer adrenalinspäckade aktiviteter. Du kan till exempel ge dig ut på långa vandringar i landets bergsregioner, koppla av på stranden i kuststäderna eller testa på några vintersporter i landets många skidorter. Landet har ett fantastiskt landskap att utforska, men kan vara minst lika spännande om du bor i en av storstäderna. Bulgarien har nämligen en stark kultur när det kommer till musik, sport, nattliv, dans och mat, så det sker alltid evenemang och festivaler under hela året. Här är några av de mest populära bulgariska festivalerna som du inte får missa:

 • Humour Carnival 
 • Festival of Roses
 • Fire Dancing Festival
 • Wake Up Open Air Festival
 • Wrong Fest
 • International Bagpipe Contest
 • Pirin Sings Folklore Festival

Om du är en matälskare kommer du att ha en fantastisk tid i Bulgarien. Landets lokala rätter är en riktig blandning som exemplifierar alla de olika influenser som har gjort Bulgarien till det land det är idag. I bulgarisk mat kan du se inslag av grekisk, rysk och italiensk matlagning. Varje region har sina egna individuella matlagningsstilar och maten som äts i kuststäderna är väldigt annorlunda jämfört med vad som äts i städerna i bergen! Det bulgariska köket delar också många recept med Mellanöstern, så om du gillar rätter som moussaka och baklava kommer du att vara på helt rätt plats.

Levnadskostnader i Bulgarien

Om du planerar att flytta till Bulgarien kommer du snart inse att du inte behöver en särskilt stor budget för levnadskostnader, men kom ihåg att detta kombineras med lika låga löner. Som vi redan har diskuterat är hyrespriserna i Bulgarien mycket låga oavsett vilken stad du bestämmer dig för att bo i, men det är även billigt att äta ute på restaurang.  En genomsnittlig måltid ute på en restaurang kostar bara 10 BGN, vilket motsvarar 5 euro. Även när du går ut och tar en drink betalar du inte mer än 3 BGN för en öl (1,5 euro), så du behöver inte oroa dig över ditt banksaldo om du besöker en bar med dina vänner. Bulgarien är också känt för att ha utmärkta matvaror, så förvänta dig att hitta många lokala frukter och grönsaker i snabbköpen till låga priser. De dyraste produkterna i en bulgarisk mataffär är vanligtvis importerade, så om du håller dig till lokala och säsongsbetonade produkter kan du hålla dina veckovisa inköp relativt låga. I genomsnitt kan en ensamstående person förvänta sig att betala cirka 400 euro i månaden för att leva, exklusive hyreskostnaden. Det är mer än 50 % lägre än de typiska 900 euro du skulle betala för att bo i en svensk stadskärna, till exempel.

  Sofia Stockholm
Livsmedel    
1 kg apelsiner €1,16 €2.5
12 ägg 1 kg potatis €1,62 €0.6 €3.5 €2.6
Restaurang/café    
Importerad öl (0,5 l) €1,23 €6
Måltid för 2 på restaurang €25 €60
Cappuccino  €1,21 €3.6
Nöje och hälsa    
Medlemskap på gym €20,4 €50
Biobiljett €6 €15
Kollektivtrafik    
Enkelbiljett för buss €0,6 €2-3
Taxi 1km (normaltaxa) €0.4 €3
Genomsnittslön €800 €2.500

 

Kollektivtrafik

Buzludzha Peak Buzludzha Peak

När du bor i Bulgarien behöver du aldrig oroa dig för hur du ska ta dig runt eftersom landet har mycket goda förbindelser. Här finns etablerade flyg-, järnvägs-, och vattenvägar för att hjälpa emigranter att utforska landet och bortom det. Om du funderar på att köpa en bil när du är i Bulgarien kommer du hitta flera överkomliga alternativ och du kan använda ditt svenska körkort för att utforska landet via väg. Du kan dock bara använda ditt svenska körkort i ett år, stannar du i landet under en längre tid  kommer du behöva ta ett lokalt bulgariskt körkort.  Även om alla kör på höger sida av vägen i Bulgarien, är bulgarerna kända för att köra lite hänsynslöst, så ett tips är att var uppmärksam och försiktig på vägarna i början. I städerna kan du förvänta dig mycket trafik, men när du kommer ut från de befolkade områdena minskar trafiken avsevärt - förutom ett enstaka djur på vägen! Du kan också förvänta dig att kvaliteten på vägarna sjunker något. Om du pendlar, eller vill utforska mer av landet, är Bulgariens järnvägar ett prisvärt och effektivt sätt att ta dig runt. En genomsnittlig tågresa på 2 timmar kostar bara cirka 3 euro (9 BGN). Järnvägarna är byggda för att koppla ihop de mest svåråtkomliga områdena, så det är ett utmärkt alternativ även om du bara vill hoppa på ett tåg för att få en naturskön utsikt över det vackra bulgariska landskapet. Bulgarien har också 5 internationella flygplatser med utmärkta förbindelser runt Europa och utanför, så även om du väljer att slå dig ner i landet har du fortfarande resten av världen inom nära räckhåll.

Hitta andra emigranter

Om du är sugen på att träffa andra människor som, precis som du, gjort samma resa för att bosätta sig i Bulgarien, är det ingen svår uppgift. Det finns nästan 60 000 emigranter i Balkanlandet, och de flesta av de större städerna har en blomstrande gemenskap av emigranter. Så oavsett vart du går, kommer du säkert att hitta andra internationella människor. Det finns också gott om Facebook-grupper och andra organisationer som organiserar möten, evenemang och resor. Du kan hitta dessa grupper genom att helt enkelt googla namnet på staden du flyttar till, till exempel "Svenskar i Sofia" eller "internationella grupper i Sofia/Bulgarien". Även om du vill hitta andra människor från Sverige eller andra länder, är det också viktigt att bli vän med lokalbefolkningen. Deras engelska kanske inte är den bästa, men förhoppningsvis kan du, med grundläggande kunskaper i bulgariska och deras kunskaper i engelska, fortfarande kunna föra en konversation - och de kan också hjälpa dig att förbättra dina språkkunskaper!

Lär dig bulgariska

Bulgariska har faktiskt klassats som ett av de svåraste språken i världen, så oroa dig inte allt för mycket om det tar ett tag att få kläm på fraserna och uttalet, men ju mer du övar desto lättare blir det. Det är också så mycket lättare att lära sig ett nytt språk när du är fördjupad i det, så att flytta till Bulgarien och träffa bulgariska människor kommer att göra processen mycket enklare. Trots det höga antalet emigranter som bor i Bulgarien är antalet bulgarer som talar engelska relativt lågt. Även om du lätt kommer att kunna hitta andra svenskar att prata med kan det vara användbart att känna till några vanliga ord och fraser, likt:

 • Hej - здравей (zdravei)
 • God morgon - добро утро (dobro utro)
 • Hur mår du? - как си (kak si)
 • Tack - благодаря (blagodarya)
 • Jag förstår inte - не разбирам - (ne razbiram)
 • Pratar du engelska? - говорите ли английски (govorite li anglijski)

En annan viktig sak att komma ihåg är att bulgarer ofta skakar på huvudet för att säga “ja” och nickar när de säger “nej” - vilket kan vara förvirrande för många emigranter som är vana vid att det är tvärtom!

Jobba i Bulgarien

Burgas Beach Burgas Beach

Det finns gott om professionella möjligheter i Bulgarien för emigranter, oavsett om du vill arbeta på distans eller i ett av de blomstrande nystartade företagen i huvudstaden Sofia. Den goda nyheten är att många företag är i behov av flerspråkiga kandidater och utländsk erfarenhet som de inte kan hitta lokalt. Några av de viktigaste industrierna i Bulgarien som kan vara av intresse för emigranter är:

 • Outsourcing: Bulgarien är ett utmärkt outsourcingmål för många företag och har en stadig utveckling av IT- och affärstjänster. Det finns mer än 600 bulgariska företag som sysslar med outsourcing av affärsprocesser (BPO) och outsourcing av informationsteknologi (ITO), och flera indikatorer visar på ekonomisk tillväxt utan motstycke i framtiden.
 • Turism: Bulgariens turistindustri spelar en avgörande roll i landets ekonomi. Liksom resten av sydöstra Europa finns en lovande marknad för hotellägare i Bulgarien eftersom det erbjuder nya destinationer för affärs- och fritidsresenärer. Även här finns ett behov av flerspråkig personal som företag är villiga att betala mer än genomsnittslönen för.

Arbetsmiljö och kultur

I Bulgarien är den typiska arbetsveckan 40 timmar lång, och du är berättigad till 20 dagars årlig semester. Vad som är unikt med att jobba i landet är att de flesta bulgariska chefer kommer ge dig en bok där du kan fylla i alla dina kunskaper och kvalifikationer i början av din anställning. Denna lämnar du sedan tillbaka till din arbetsgivare, som i sin tur ger tillbaka den till dig när din anställning upphör. Detta användbara dokument visar de prestationer och färdigheter du har utvecklat, och kan sedan ges till andra framtida arbetsgivare. Arbetskulturen i Bulgarien handlar om att skapa goda relationer med andra människor. Förtroende är superviktigt för bulgarer så de kommer anstränga sig för att lära känna dig – även om de kan ta sin lilla tid till en början. Bulgarer är vanligtvis rättframma och samarbetsvilliga och tycker om att arbeta med andra människor och i team. Liksom i andra länder kommer de flesta jobb att omfatta en provanställningstid på upp till 6 månader. Inom denna tid kan du eller din arbetsgivare avsluta anställningsavtalet utan förvarning. Om du känner att det är dags att gå vidare från ditt nuvarande jobb efter dessa 6 månader, kan du säga upp dig och endast arbeta din angivna uppsägningstid. Denna period varierar från arbete till arbete, men lagen slår fast att uppsägningstiden för ett tillsvidareanställningsavtal är 30 dagar, om du och din arbetsgivare inte har kommit överens om en längre period, dock högst 3 månader.

Skatter och lön

Bulgarien har en nationell minimilön, vilket innebär att det är olagligt för en arbetsgivare att betala dig mindre. Bulgariens nuvarande minimilönelagar innebär att den genomsnittliga personen får 300 euro i månadslön om de är över 18 år. Kom dock ihåg att emigranter oftast får en mer attraktiv lön, och i många fall ingår även bonusar! Alla inkomster som tjänas in i Bulgarien beskattas med en schablonbeskattning på 10 %. Från din inkomst kommer också olika avgifter till socialförsäkring, pension och sjukförsäkring dras av. Så totalt kommer din inkomst att beskattas med cirka 13 %. Bulgariens låga skatter och överkomliga levnadskostnader balanseras för att göra det till en prisvärd plats att bo på - och du kommer förmodligen att kunna spara en del av dina pengar medan du är där!

Möjligheter att nätverka

Om du vill utöka ditt professionella nätverk i Bulgarien har du tur - det är nämligen väldigt enkelt då det finns en blomstrande start-up-kultur, särskilt i Sofia. Det finns massor av evenemang under hela året som många deltar i. Vissa hittar du genom Meetup där du kan se event i ditt område eller inom din bransch. Du kan också hitta evenemang på Google genom att helt enkelt söka efter saker som "Networking events in Sofia" eller "Meet marketing professionals in Bulgaria". Du kan till och med leta efter grupper på Facebook som kopplar samman affärsmän i landet.

Anlända till Bulgarien

Plovdiv, Bulgarien Plovdiv

Bulgarien är en del av Europeiska Unionen, vilket innebär att det är enkelt för människor från andra EU-länder att flytta dit. Du behöver bara ansöka om ett långvarigt uppehållstillstånd för att kunna bo och få vistas i landet i mer än 90 dagar. Detta uppehållstillstånd kommer att gälla i 5 år och ansökningsprocessen är relativt enkel, du går till det lokala migrationskontoret i ditt område och har med dig följande dokument:

 • Kopia av ditt pass
 • Arbetsavtal från din arbetsgivare
 • Adressbevis
 • Kvitto på betalning 

Du måste också fylla i ett ansökningsformulär som du får på kontoret. Myndigheterna kommer sedan gå igenom din ansökan, men förvänta dig inte att få besked direkt då det kan uppstå förseningar (som med alla myndighetsprocesser). Det kan ibland ta några veckor innan du är godkänd.  Med detta tillstånd kan du ansöka om skatteregistreringsnummer och ID-kort. TIN (ett skattenummer med 10 siffror) krävs utöver uppehållstillståndet för att registrera sig hos de bulgariska myndigheternas institutioner, för att kunna betala räkningar och för att betala skatt. Ansökan för ett TIN-nummer sker också på det lokala migrationskontoret och kan ta upp till 30 dagar.

Sjukförsäkring i Bulgarien

National Health Service i Bulgarien är tillgänglig för alla invånare och utlänningar. Om du arbetar i Bulgarien kommer en summa dras från din lön varje månad för att täcka dina allmänna sjukförsäkringskostnader, vilket ger dig tillgång till förstklassig medicinsk vård. Även om läkare och medicinsk personal är högutbildade, ansågs sjukvårdssystemet i Bulgarien inte alltid vara så bra på grund av tidigare dålig finansiering. Kvaliteten håller inte samma standard som i de flesta västeuropeiska länder och som nyanländ kanske du tycker att faciliteterna är dåliga och att engelska inte talas i tillräckligt stor utsträckning. Men på senare år har sjukvården upplevt en märkbar förbättring - Bulgarien spenderar nu 4,2 % av sin BNP på sjukvård. Med enkla ord betyder det att landet har cirka 1,8 läkare per 1 000 personer, vilket är över genomsnittet inom EU. Den offentliga sjukvården täcker en rad behandlingar, diagnostik, medicinering och rehabiliteringstjänster som du kan behöva när du bor i landet. Du har också rätt att välja din allmänläkare och tandläkare. Ändå väljer många emigranter att använda privat sjukvård. Standarden hos privata mottagningar är vanligtvis överlägsna de offentliga klinikerna, och det privata systemet är jämförelsevis billigare än i Västeuropa. De flesta privata läkare är också tvåspråkiga, och kötiderna är kortare.  

Öppna ett bulgarisk bankkonto

Även om du inte fått ditt uppehållstillstånd ännu, får du som emigrant öppna ett bankkonto medan du vistas i Bulgarien. Att öppna ett bankkonto i Bulgarien är relativt enkelt, även om den bulgariska administrationen är känd för mängden papper du kommer behöva fylla i. I de flesta fall behöver du bara besöka den lokala filialen till din valda bank och meddela att du vill öppna ett konto. Vi rekommenderar dock att du läser på om de olika bankerna innan du gör ditt val, bulgariska banker tenderar att ta betalt för allt, till och med ta en avgift när du ska ta ut pengar, så du vill se till att du får det bästa erbjudandet! Några av de mest populära bankerna i Bulgarien är:

 • UniCredit Bulbank
 • DSK Bank
 • First Investment Bank (FiBank)
 • Postbank
 • United Bulgarian Bank

När du väl har bestämt dig för vilken bank du vill satsa på och har hittat ditt lokala kontor, måste du ta med dig följande dokument för att öppna ditt konto:

 • Ett giltigt pass eller nationellt ID-kort
 • Adress och kontaktuppgifter
 • Ett färskt kontoutdrag
 • Minsta insättningsbelopp (vanligtvis 10BGN)

Bankkontot öppnas direkt, men ditt bankkort levereras vanligtvis till din hemadress inom en vecka.

De främsta anledningarna att flytta till Bulgarien

Bulgarien är en av Östeuropas dolda pärlor och erbjuder både vackra bergiga landskap såväl som en livlig stadskärna - det finns mycket att utforska för emigranter med andra ord. Landet är inte bara extremt prisvärt, här finns även allt annat du kan tänkas behöva. Om du är ett ung och vill träffa nya människor att umgås med finns det gott om platser där saker alltid händer. Och om du vill stärka din karriär finns många lediga jobb inom turism- och outsourcingsektorn där du kan använda dina flerspråkiga färdigheter. Emigranter kommer för att uppleva Bulgariens förtrollande blandning av natur, historia och kultur. Här finns berg som konkurrerar med Svarta havets gyllene stränder, Donau - Europas näst längsta flod och städer som surrar av nattliv och konst. Om du vill leva i ett land som har en blomstrande kultur och mycket historia att njuta av, finns det verkligen ingen bättre plats än denna Balkan-nation. Här är våra 9 bästa anledningar till varför du bör överväga att flytta till Bulgarien:

 • Låga levnads- och hyreskostnader
 • Utmärkta transportförbindelser runt om i landet - och till resten av Europa
 • Lägre inkomstskattesats
 • Den perfekta blandningen av kuststäder och skidorter
 • Vänliga och välkomnande människor
 • En blomstrande nystartad företagskultur
 • Massor av historiska och arkitektoniska platser att besöka
 • Europas spahuvudstad
 • En rik kultur med musik, dans och mat

Så om tanken på att bo och arbeta i Bulgarien lockar dig, varför inte kolla in några av de lediga jobb som vi erbjuder i landet här på Workwide!

Balchik city Balchik city

Hitta din lägenhet i Bulgarien