Bo och jobba i Aten

Är att bo och jobba i Aten ett bra val för expats? Vi på Workwide säger vi ja! Först och främst finns det mycket som du kan fylla din fritid med. Från kulturella sevärdheter som Akropolis och Parthenon till ett rikt nattliv och fantastiska naturliga sevärdheter, allt finns där. Här kan du njuta av medelhavsklimatet med milda vintrar och torra, varma somrar – med i genomsnitt 250 soldagar om året. Men självklart, för att njuta av livet i Aten behöver du också en inkomst. Aten erbjuder många jobbmöjligheter för svensktalande - Stora multinationella företag har etablerat sina flerspråkiga center i Grekland där du kan starta (eller fortsätta) din internationella karriär.

Vill du läsa mer om att bo och jobba i Grekland kan du göra det här.

 

Gata i AtenInnehåll:

 

 

Kort fakta om Aten

Aten är Greklands huvudstad och största stad med omkring 3,1 miljoner invånare. Staden har en händelserik historia och är en av de äldsta städerna i världen. Det sägs att de första bosättningarna skedde flera årtusenden f.Kr.

Visste du att:

  • Aten är den stad med flest teatrar i hela välden.
  • Aten är hem för de olympiska spelen.
  • Aten är demokratins födelseplats, en form av folkstyre fanns redan 600-400 f.Kr.
  • Från hela staden kan man se den berömda Akropolisklippan.
  • Klimatet i Aten är i allmänhet varmt och soligt.
  • Typiska ingredienser i den grekiska maten är lamm- och griskött, oliver, ost och yoghurt.

Hitta boende i Aten

Att flytta till en ny stad kan kännas som ett stort projekt för de allra flesta. Men det behöver inte vara så läskigt som det låter! Här hjälper vi dig i processen när det kommer till att hitta boende i Aten.

Vad är viktigt för dig? Pris, läge och god kollektivtrafik är vanliga primära reflektioner, men även hobbys och intressen som nattliv, goda sport- och idrottsmöjligheter, naturupplevelser, mat & dryck är bra att ha i åtanke. 

Vart i Aten ska man bo?

Aten är en stor stad med suddiga gränser mellan de olika stadsområdena, vilket gör den ännu mer inbjudande i sin helhet.

Många gånger är staden förknippad med semester och turism. Omkring 6.3 miljoner turister besöker staden varje år. Generellt sett är områden som Syntagma, Monastiraki, Psyrri och Acropoli turisttäta områden.

Om du vill uppleva Aten tillsammans med lokalbefolkningen bör du snarare söka dig till områden strax utaför turistattraktionerna, som Patissia, Kypseli, Pagrati, Koukaki, Galatsi eller Exarcheia. I dessa områden bor du centralt med goda transportmöjligheter.

Bo centralt i Aten 

Syntagma AtenOm du söker ett centralt boende i Aten kan Syntagma vara en stadsdel för dig! Där finns ett stort torg med hotell, parlamentsbyggnaden, flygkontor, banker, caféer och lättillgänglig kollektivtrafik.

Monastraki är en av de mest centrala områdena i Aten. Området bjuder på en mångkulturell atmosfär med en salig blandning av 1800-talsvillor, traditionella caféer, moderna barer och antik marknad. Hadrianus bibliotek, antika Agora och Attalos stoa är några av de kända sevärdheterna som finns i stadsdelen.

Bo familjevänligt i Aten

Ungefär tio kilometer från centrum finner du Chalandri som är ett av de bästa områdena i Aten, med allt du kan behöva för att leva bekvämt som banker, affärer, bibliotek och skolor. Det är ett av de mest populära områdena med över 70 000 invånare.

Bo billigt i Aten

Centralt belagda bostäder är generellt dyrare än bostäder i förorter. Aigáleo är ett område ungefär 15 minuter utanför centrala Aten som med sin tacksamma kollektivtrafik är både ett billigt och praktiskt alternativ för dig som vill bo i Aten.

Även området Peristeri, som ligger ungefär 20 minuter utanför centrum är ett billigare område i Aten. Området är inte bara ett av de billigare, utan också mysigt och familjevänligt med sina parker.

Bo exklusivt i Aten

Söker du ett lyxigt område i Aten kan Kolonaki vara rätt plats för dig eftersom det är stadens mest förmögna stadsdel. Här finner du exklusiva grekiska designbutiker, dyra gallerior och de finaste, eleganta restaurangerna med både internationell mat samt modern tolkning av den traditionella grekiska maten.

I Kifissia erbjuds lyxig shopping och boende. Området ligger ungefär 30 minuter utanför Atens mest centrala delar. Förutom shopping av exklusiva designmärken, moderna restauranger med fokus på lokal och ekologisk mat finns även en park som heter Kifisiás park med vacka skulpturer och dammar.

Bo mysigt i Aten

Ett område som är lätt att förälska sig i är Planka. En stadsdel med kullerstensgator som tillsammans med små lokala butiker och caféer skapar en mysig småstadskänsla.

Exarcheia är ett annat område i Aten med en personlig charm. Området har en cool, avslappnad, konstnärlig och alternativ stämning som skapats av en yngre generation. Området är känt som Atens studentkvarter. Barer och nattklubbar erbjuder ofta livemusik i form av blues, jazz och punk.

Hitta lägenhet i Aten

När du bestämmer dig att flytta till Aten behöver du hitta ett boende som passar. Det blir svårare och svårare att hitta en bostad i Aten då det blir allt mer vanligt att de som ansågs som "tomma lägenheter" idag blir Airbnb's.

I Grekland finns inte samma bostadskö som i Sverige, här gäller det istället att ha rätt kontakter eller en inkomst som är högre än genomsnittet.

Olika webbsidor kan användas beroende på om du vill köpa eller hyra din nya bostad. Här går vi igenom båda alternativen, så att du kan hitta vad som passar just dig!

Hitta lägenhet i Aten:

  1. Kolla på vår "Hitta boende utomlands" sida här på Workwide.
  2. Leta på webbplatser som Spitogatos och The Blueground för att hitta en lägenhet att hyra eller köpa.
  3. Engagera dig i facebookgrupper som "Svenskar i Aten" eller "Svenskar i Grekland" för att hitta bostad eller kontakter till trovärdiga hyresvärdar.

Bostadspriser i Aten

AkropolisBostadspriserna i Aten är billigare än en motsvarande lägenhet i Stockholm, både att köpa och hyra. Ett bostadsköp i Aten är mellan 60-80% billigare än i Stockholm, medans månadshyran för bostaden är 50-65% billigare.

Något att ha i åtanke när det kommer till att jämföra bostadspriser i Aten och Stockholm är den tillkommande utgiften för el, värme, kyla, vatten och sophantering på ungefär 30 kronor per kvadratmeter som tillkommer i Aten, medan flera av de nämnda utgifterna är inkluderade i bostadshyran i Stockholm.

Hyra lägenhet i Aten

För en central etta i Atens innerstad får du räkna med en månadshyra på ungefär 5 300 kronor i månaden, vilket är billigare än en motsvarande lägenhet i Stockholm som kostar omkring 14 500 kronor i månaden.

Söker du dig utanför stadens mest centrala områden kan en etta i Aten kosta omkring 4 600 kronor i månaden, vilket kan jämföras med 11 000 kronor i Stockholm för en liknande lägenhet.

Att hyra en trea i Aten kostar omkring 9 300 kronor i månaden i de centrala delarna av staden och 8 400 kronor i månaden för områden utanför centrum.

Livet i Aten

Vad du kan göra på fritiden i Aten

Aten är en stad med mycket liv och rörelse. Staden har ett stort utbud av restauranger, shopping, museum, konst, kultur och andra sevärdheter. Här listas flera exempel på vad du kan fylla dina lediga dagar i Aten med.

Konst & kultur

Akropolismuseet, Arkeologiska museet och Benakismuseet är några exempel på kända museum i Aten som definitivt är värda ett besök!

Utöver alla museum bjuder Aten även på modern konst i form av gatukonst. Du finner konst bland offentliga väggar och dolda hörn, speciellt i områdena Monastiraki och Gazi. Det finns över 2000 konstverk runtom på Atens gator.

Parker & natur

En upplevelse man inte vill missa är Lykabettos, Atens högsta kulle som ger en otrolig utsikt över hela staden. Du kan ta dig till toppen både genom en promenad till fots eller med bergbana.

Vill du besöka 15,5 kvadratkilometer av vacker natur i Aten finns nationalparken Ethnikós Kípos. Här kan du förlora dig själv i en labyrint av växter, blommor, antika ruiner, mosaiker, pelare, stigar, dammar och broar.

Sevärdheter

Bland sevärdheter i Aten är Akropolisklippan en självklarhet! Klippan ligger 150 meter över havet och är fylld med flera byggnader byggda i marmor. Den mest kända byggnaden är templet Parthenon.

Vill du se några kända grekiska platser finns det många kulturella och historiska skatter i Aten. Zeus Olympos tempel som är ett tempel från 500 år f.Kr tillägnad Zeus Olympos, gudarnas konung och himlens härskare i grekisk mytologi.

Panathinaikosstadion, idrottsarenan som ursprungligen tog in 80.000 åskådare när den byggdes 500 år f.Kr och har i århundranden används som arena för olika sport-, musik- och teaterevenemang.

Mat & dryck

Den grekiska maten är känd för stor fokus på råvaror av hög kvalité. Ofta förknippas Atens matkultur med grillad bläckfisk, lamm, fläsk eller kyckling, ostar, oliver, soltorkade tomater och såklart souvlaki, moussaka och tsatziki.

Falafellas och Souvlaki Gyristroula är två enklare men otroligt bra matställen i Aten. 360 och A for Athens är två restauranger men fantastisk utsikt över staden placerad på varsin takterrass. Vill du bli matinspirerad bör du besöka Athens Street Food Festival som går av stapeln tre helger i maj varje år

Är du nyfiken på dryck finner du Atens största utbud av öl i Psiri på Beertime. Är du i stället intresserad av viner kan du besöka Wine Station.

Vill du handla råvaror i en välbekant matbutik finns Lidlbutiker runt om i hela staden. För att känna den grekiska stämningen finns The Central Municipal Athens Market (lokalt känt som Varvakeios Agora), den största matmarknaden i Aten. Sklavenitis och Carrefour är två stora matbutikskedjor.

Aten Museum

Hitta vänner i Aten

När du flyttar till Aten kanske du funderar på hur du ska träffa nya människor och skapa nya vänskapliga relationer? Det finns många sätt att lära känna nya människor på:

  • Prata med kollegor på jobbet eller studenter i skolan.
  • Introducera dig själv för grannarna.
  • Besök lokala affärer och caféer regelbundet.
  • Gå med i grupper för att träffa andra expats, tex. meetup.com eller internations.org.
  • Jobba som volontär, här kan du hitta olika volontärarbeten i Aten.
  • Träna på ett lokalt gym eller börja i en yogaklass.

Även om nationalspråket i Aten är grekiska talar de flesta i Aten god engelska. Att umgås med lokalinvånarna kan vara ett effektivt tillvägagångsätt för att lära sig det grekiska språket och lära känna nya människor.

Några vanliga ord & fraser på grekiska är:

Svenska

Grekiska

Uttal

Hej

Γειά σου!

jia sou

God morgon

Καλημέρα

kalimera

God kväll

Καλό βράδυ

kalo vradi

Adjö

Αντίο

adio

Hur mår du?

Τι κάνεις;

ti kanis

Jag mår bra, och du?

Είμαι καλά, εσύ;

imae kala, esi

Bra, tack

Καλά, ευχαριστώ

kala, efharisto

 

Levnadskostnader

Att bo, arbeta och leva i Aten är generellt billigare jämfört med Stockholm. Generella konsumentpriser är omkring 18% lägre och bostadshyror mellan 50-65% lägre.

Det är billigt att åka kollektivtrafik, köpa kläder, skor och livsmedel, hyra eller köpa bostad, gå på bio, äta på restaurang och träna på gym i Aten. Kostnader som är dyrare i Aten är bensin, underhåll av bostad och dagiskostnader.

Den genomsnittliga nettolönen är lägre i Aten än Stockholm.

  • Genomsnittlig nettolön, Aten: 9 200 kronor
  • Genomsnittlig nettolön, Stockholm: 32 000 kronor.

Kollektivtrafik

Tåg i AtenDet finns flera sätt att ta sig fram i Aten. Om du inte har bil kan du åka kollektivt med:

  • Tunnelbana - "Metro"
  • Spårvagn - "Proastiakos"
  • Buss - "Trolleys"

Kollektivtrafiksystemen är prisvärda, pålitliga och täcker större delen av staden och förorterna. Alla allmänna transportmedel kan användas med samma biljett (förutom tjänster till/från flygplatsen).

Biljetter och resepass för kollektivtrafik säljs i biljettkiosker och automater på alla tunnelbane- och spårvagnsstationer. En standard enkelbiljett kostar 1,20 €. Studenter, pensionärer och barn mellan 7-18 år betalar 0,50 € och barn upp till 6 år reser gratis.

Det finns olika typer av biljetter, allt från enkelbiljett som är giltig i 90 minuter till årskort som ger dig obegränsat resande året runt. Här kan du läsa mer om de olika biljetterna.

Tunnelbana

Att åka tunnelbana är det snabbaste och smidigaste sättet att transportera sig genom staden. Tunnelbanan går dagligen från 05:00 till midnatt, på fredagar går linje 2 och 3 till kl. 02.00. Vid rusningstid går tågen var 5-6:e minut.

Trots att tunnelbaneskyltarna endast visas på grekiska går det relativt snabbt att få grepp om tunnelbanesystemet eftersom det bara finns tre linjer. Syntagma-stationen i centrala Aten är huvudstationen för tunnelbanans tre olika linjer.

  • Linje 1, (grön), går från norr via centrum till söder via Kifissia - Omonia - Monastiraki - Pireus.
  • Linje 2, (röd), går från nordväst via centrum till sydost via Agios Antonios - Omonia - Syntagma - Agios Dimitrios.
  • Linje 3, (blå), går från Egaleo via centrum till Atens flygplats i nordost.

Officiell hemsida för Atens tunnelbana är www.ametro.gr.

Spårvagn

Spårvagnstrafiken blev klar till sommar OS i augusti 2004 och är mycket fräsch och smidig att åka med. Den har en direkt förbindelse mellan Pireus hamn och Atens internationella flygplats. Spårvagnen går mellan 04:30 och 23:00 varje dag.

Buss

Atens bussförbindelser är omfattande och effektiva. De flesta bussar går dagligen mellan klockan 05:00 och midnatt, men det är alltid bäst att kontrollera tidtabellen för just din specifika rutt. Appen "OASA Telematics" håller dig uppdaterad med information om rutter och tabeller.

 

Jobba I Aten

Arbetsmarknad

I Europa är den grekiska ekonomin en av de minst utvecklade, med en hög arbetslöshet. Ett stort fokus ligger på att utveckla medelstora städer vilket påverkar och begränsar Atens tillväxt.

Trots detta är Grekland och Aten ett lönsamt alternativ för svenskar då den grekiska regeringen riktat sig till utlänningar genom tre olika områden, start-ups, turism samt kundtjänst och servicesektor som du kan läsa mer om här. Lediga jobb i Aten hittar du förstås hos oss!

En vanlig arbetsvecka är på fem dagar och innehåller 40 timmar. Arbetstider kan variera men det är inte ovanligt med klassiska 9-5 jobb. Antalet semesterdagar kan variera beroende på företag, men det finns 12 nationella helgdagar.

Stolar i skugganVanliga jobb för svenskar i Aten är:

  • Service inom hotell, restaurang & turism
  • Reseledare
  • Guide
  • Kundtjänst
  • Telefonförsäljare
  • Teknisk support
  • Webbutvecklare
  • Apputvecklare
  • Systemutvecklare
  • Databasutvecklare
  • Ingenjörer inom IT/data

Registrering och annan administration

Grekland är en del av EU, vilket gör det lätt för att flytta från Sverige till Aten. Som EU-medborgare behöver du varken visum eller arbetstillstånd. Det finns tre saker du behöver göra för att arbeta i Aten under en längre tid.

1. Ansök om ett registreringsbevis eller ID-kort och biometriskt uppehållstillstånd om din vistelse är längre än tre månader. Det gör du genom att besöka närmaste polisstation med utländsk avdelning och ta med en kopia av ditt pass, fyra passfoton, bevis på din grekiska adress, bevis på din medicinska täckning, väl på plats får du fylla i ett i ansökningsformulär, ta fingeravtryck och diskutera kort vad du gör i Grekland.

2. Ansök om AFM-nummer som är ett niosiffrigt skatteidentifieringsnummer som behövs för att betala skatt, öppna bankkonto och göra formella förfaranden. Ansökan görs på ett lokalt skattekontor.

3. Ansök om AMKA, ett 11-siffrigt grekiskt personnummer som ger dig tillgång till sjukdom - och arbetslöshetsförmåner etc. Om inte din arbetsgivare hjälper dig med registreringen kan du ansöka om personnumret på ett KEP-kontor eller socialförsäkringsinstitut med intyg om registrering och pass.

Du kan läsa mer om registrering och administration här.

Våra topp 5 anledningar att flytta till Aten

Sammanfattningsvis så är Aten

  • En billig stad att leva och bo i.
  • Soligt och varmt större del av året.
  • Rik på sevärdheter och händelserik historia.
  • Fullt av smakupplevelser.
  • Enkelt att flytta till som EU-medborgare.

Är du intresserad av att jobba och bo i Aten? Du finner alla våra lediga jobb här.

Publiceringsdatum 26.01.2023
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons