Så ordnar du internationell sjukvårdsförsäkring när du flyttar utomlands

Ska du snart flytta och börja jobba utomlands? Då kommer du uppleva ett spännande och livsomvälvande äventyr! Dock är det nödvändigt att förbereda dig optimalt för det här nya äventyret, eftersom det kommer bespara dig en mängd onödiga problem både under och efter din flytt. En oerhört viktig aspekt innan du flyttar (särskilt under pandemitider) är att kontrollera om dina behov täcks av den hälso- och sjukvård som finns i det nya landet eller om du måste teckna en sjukvårdsförsäkring istället. I den här artikeln hittar du allt om internationella sjukvårdsförsäkringar, vad du bör tänka på när du väljer en och vad du ska göra om du redan har en i ditt hemland.  

Vad är en internationell sjukvårdsförsäkring och varför är det så viktigt?

sjukhus teckenEn internationell sjukvårdsförsäkring täcker mycket mer än den vanliga reseförsäkringen. Den är skräddarsydd för människor som flyttar utomlands så att de får tillgång till bättre sjukvård i det landet de flyttar till, som till exempel möjlighet att välja mellan olika sjukhus, tandvård, möjlighet till flerspråkig hjälp dygnet runt, etcetera. Allt detta till en lägre kostnad. Den internationella sjukvårdsförsäkringen är dessutom mer flexibel än en sjukvårdsförsäkring du har i ditt hemland eftersom den gäller var du än är - i det nya landet du flyttat till, ditt hemland och under dina resor.

Vad täcker den?

Det går att hitta olika paketlösningar på marknaden men i de flesta grundpaket som erbjuds av försäkringsbolag ingår vanligtvis sjukhusvård, operationer, tandvård, akutsjukvård och allmänna läkarbesök. Det kan vara bra att veta att du kan skräddarsy din internationella sjukvårdsförsäkring genom att välja tilläggspaket för att se till att dina behov täcks. Dessa tillägg kan bestå av psykologbesök, vaccinationer, ögonsjukvård, föräldraledighet, repatriering med mera.

Din sjukvårdsförsäkring i ditt hemland och hur du byter mellan olika försäkringar

En fråga som många utlandsboende (eller snart är) har är hur länge de kan förlita sig på att den sjukvårdsförsäkring de har hemifrån eller om de har rätt till den statliga sjukvården när de har flyttat utomlands. När det gäller sjukvårdsförsäkring är det viktigt att kontrollera vilka regler försäkringsbolaget har för uppsägning. En del kan ha regler som att du måste säga upp försäkringen innan ett visst datum, andra bolag kan ta ut en avgift om du säger upp avtalet, särskilt om du inte betalt din premie eller om du tecknat en försäkring för en viss tid. Om du bara är skyddad av den statliga sjukvården så gäller det vanligtvis inte när du slutar din anställning. Dock kan det finnas särskilda bestämmelser när du flyttar till ett nytt land för när du har rätt till den statliga sjukvården. Därför är det viktigt att se till att du inte är oförsäkrad när du ska byta sjukvårdssystem genom att teckna en internationell sjukvårdsförsäkring innan du flyttar. Då kan du fokusera på andra saker istället som att hitta en lägenhet eller andra praktiska göromål när du väl flyttar till ditt nya land.

Din internationella sjukvårdsförsäkring och europeiska sjukförsäkringskortet

Som medborgare i EU har du rätt att ansöka om det europeiska sjukförsäkringskortet (EHIC) i det EU-land du har bosatt dig i. Kortet ger dig tillgång till statligt tillhandahållen hälso- och sjukvård under en tillfällig vistelse i EU/EES-länder och Schweiz, med samma villkor som personerna som är försäkrade i det landet. Dock är EHIC-kortet inte ett alternativ till din internationella sjukvårdsförsäkring eftersom det inte täcker privat sjukvård.   

Hur du väljer rätt internationell sjukvårdsförsäkring

män i naturenNär du tecknar en internationell sjukvårdsförsäkring är det inte bara viktigt att se över kostnaden, utan även din livsstil och de behov du har. Du kanske vill utöva någon sport som innebär en del risker. Du kanske har en sjukdom som gör att du får sämre villkor för försäkringen eller som kanske till och med gör så att du inte får lov att teckna den. Så bortsett från att kontrollera vad försäkringen faktiskt täcker bör du också ha dessa saker i åtanke:

  • Vad är premien och självrisken (hur ofta och hur mycket du måste betala)
  • Skadeanspråk - se till att du vet exakt på vilka begränsningar och restriktioner som finns
  • Dokumentation som krävs - du kan behöva ange din medicinska historik med alla dina tidigare hälsoproblem och sjukdomar.
  • Villkor för uppsägning
  • Hur omfattande deras nätverk av sjukhus, doktorer och andra medicinska instanser är
  • Dygnet runt support och på vilka språk
  • I vilka länder försäkringen gäller och vilka villkor som gäller för medicinsk hemresa och repatriering.

Se till att du fått svar på alla dina frågor så du inte får några ovälkomna överraskningar. Och för att vara riktigt trygg bör du be ditt försäkringsbolag ge dig information om de har tilläggsförsäkringar och se om din försäkring inkluderar allt du behöver. Du vill inte ta några risker när det gäller sjukvård, särskilt inte utomlands.  

Vad är den ungefärliga kostnaden för en internationell sjukvårdsförsäkring?

Kostnaden för en internationell sjukvårdsförsäkring bestäms vanligtvis av olika faktorer som till exempel vilket område den täcker, vilka begränsningar den har, hur stor självrisken är, din medicinska historik, vilka tillägg du vill ha och hur länge försäkringen gäller. Därför är det svårt att göra en uppskattning på ett genomsnittligt belopp som gäller alla. Försäkringen kommer till exempel att kosta betydligt mer om den ska gälla i USA eftersom sjukvården är så dyr där. En annan faktor som spelar in är självrisknivån. Ju större belopp du är villig att betala själv för din sjukvård, desto mindre kostar din försäkring. Vanligtvis erbjuder de flesta försäkringsbolag en gratis offert så att du vet vad kostnaden blir innan du tecknar försäkringen.  

Internationell sjukvårdsförsäkring och Covid-19

kvinna som reser med ansiktsmaskEn annan sak som är viktigt att kolla upp i tider som dessa är om den sjukvårdsförsäkringen du vill teckna gäller för behandling av Covid-19 på samma sätt som den skulle göra för andra virusinfektioner eller om försäkringen har ett undantag för pandemier. Villkoren varierar mellan olika försäkringsbolag och det är viktigt att du kontrollerar vilka villkor som gäller för Covid-19.

Provtagning för Covid-19

Om den internationella sjukvårdsförsäkringen täcker rutinkontroller kanske du kan få pengarna tillbaka för eventuella provtagningar för Covid-19 som du måste ta i framtiden. Tänk på att de kanske bara täcks om du har symptom och inte för om du måste testas för att få lov att resa.

Medicinsk evakuering och repatriering under Covid-19

Om din internationella sjukvårdsförsäkring gäller för medicinsk evakuering och repatriering kommer det att ordnas om det inte finns lämplig behandling för Covid-19 där du befinner dig. Dock kan denna förmån påverkas av restriktioner vad gäller begränsad rörelsefrihet för att begränsa pandemin. Det kan vara så att din försäkring inte täcker för detta om du har rest trots att utrikesdepartementet avrått från att resa till det landet.  

Workwides urval - Internationell sjukvårdsförsäkring från Expatriate Group

Det kan kännas ganska överväldigande och problematiskt att välja rätt internationell sjukvårdsförsäkring, men det behöver det inte vara! De flesta människor börjar med att läsa recensioner och kolla upp vad försäkringen täcker. När de söker på detta ser de exempel på hur bra kundtjänsten fungerar och vilken försäkring som bäst passar deras behov. När du ska flytta utomlands kan du hitta många försäkringsbolag och Expatriate Group rekommenderas varmt av Workwide.

De har erfarenhet av att tillhandahålla internationell sjukvårdsförsäkring till utlandsboende över hela världen. De har försäkrat över 225 000 människor i 182 länder sammanlagt under de senaste 25 åren. Med Expatriate Group kan du teckna internationell sjukvårdsförsäkring som gäller under en kortare eller längre tid (3-11 månader) och som garanterar dig sjukvård direkt (utan väntetider), medicinsk assistans dygnet runt och ett heltäckande skydd. Dessutom ingår det en hel del förmåner i deras försäkring som du annars får köpa till som tilläggsförsäkringar hos andra försäkringsbolag.

Det ingår bland annat försäkring för sjukdomar som du redan har, det finns ingen begränsning på sjukhusvård, det ingår både tandvård och ögonsjukvård, vanliga mediciner och behandlingar med mera. Expatriate Group ser verkligen till att du som flyttar utomlands inte behöver oroa dig för att ha tillgång till sjukvård var än livet tar dig genom att skräddarsy en försäkring som möter dina behov. Är du inte säker på vilken av de internationella sjukförsäkringarna som passar bäst för dina behov? Begär en offert så får du mer information!

Publiceringsdatum 07.11.2022
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons