Bo och jobba i Madrid

Välkommen till fascinerande Madrid, Spaniens pulserande hjärta! Här kan du läsa allt om att bo och jobba i Madrid. Denna livliga metropol erbjuder en unik mix av rik kultur, historisk charm och modern innovation, vilket gör den till ett toppval för svenskar som vill flytta till Madrid. Upplev förstklassig mat, en levande konstscen och en exceptionell balans mellan arbete och fritid samtidigt som du fördjupar dig i den äkta spanska livsstilen. Följ med oss när vi utforskar Madrids många underverk och avslöjar hemligheterna till framgång i denna förtrollande stad.

Innehåll

Madrid, Puerta de Alcala

Bo i Madrid

Kort fakta om Madrid 

Madrid, Spaniens huvudstad sedan 1606, är en folktät stad med hela 3,2 miljoner invånare. Staden bjuder på ett skönt klimat, med försommarvärme året runt!  

Visste du att:  

 • Den valuta som används i Madrid är Euro. 
 • Madrids befolkning har ökat med drygt 2 miljoner sedan 1900-talet.  
 • Real Madrid, Madrid, är det fotbollslaget i världen som vunnit La Ligan flest gånger.  
 • Lunch är dagens huvudmål och äts mellan klockan 14:00-16:00.  
 • Det är generellt sett 23% billigare att leva i Madrid än i Stockholm.  
 • Uttrycket Mañana Mañana som betyder "imorgon, imorgon" präglas av den spanska kulturen som inte gärna stressar i onödan.

Hitta boende i Madrid 

Att flytta till en ny stad kan kännas som ett stort projekt för de allra flesta. Men det behöver inte vara så läskigt som det låter! Här hjälper vi dig i processen när det kommer till att hitta boende i Madrid. 

Vad är viktigt för dig? Pris, läge och god kollektivtrafik är vanliga primära reflektioner, men även hobbys och intressen som nattliv, goda sport- och idrottsmöjligheter, naturupplevelser, mat & dryck är bra att ha i åtanke.

Distrikt i Madrid 

Med tanke på stadens storlek underlättar stadsindelningen mycket. Staden delas in i 21 olika distrikt vilket sedan delas in i 128 olika stadsdelar, som på spanska kallas barrios.  

För att hitta ett distrikt som passar just dig kan du läsa mer under kategorierna nattliv, familjevänliga-, billiga-, exklusiva- och mysiga distrikt, såklart i Madrid! 

Nattliv i Madrid  

Distriktet Centro med främst fokus på stadsdelarna Puerta del Sol och Huertas är populära bland turister, studenter och ungdomar på grund av mångtaligt trendiga barer, restauranger, caféer och nattliv.  

För att uppleva en kosmopolitisk miljö kan du bege dig till kvarteren Salamanca, Chamartín eller Chamberí.  Söker du ett HBTQ-vänligt nattliv? Stadsdelen Chueca är mer eller mindre känt för sin positivitet till HBTQ-rörelsen.Du som söker en mer konstnärlig atmosfär riskerar du att förälska dig i Las Letras eller La Latina som är avslappnade och bohemiska delar med långa gågator.

Madrid, Las Letras

Familjevänliga distrikt i Madrid  

Madrid är en barnvänlig stad full av aktiviteter och underhållning för hela familjen! Allt från parker, nöjesparker, museum och monument till ett brett shoppingutbud. Los Jardines del Buen Retiro är en nöjespark i Centro som du inte vill missa!  

Med barn vill man såklart bo säkert. Det kan därför vara bra att välja ett av de lugnare och säkrare områdena som Salamanca som också är fullt med sevärdheter som det kungliga palatset, Palacio Real.  

Vill du hitta ett område för din fotbollsintresserade familj? Att nämna för de små att ni ska bo i samma stad som Reals Madrids hemmaarena i Chamartín kommer förmodligen få dem att packa resväskan direkt.  

I Alcobendas finns det en svensk skola i Madrid som erbjuder förskola, grundskola och gymnasium. Utöver studierna erbjuder skolan också eftermiddagsaktiviteter som musik, idrott, dans, gymnastik och keramik. 

Billiga distrikt i Madrid 

Lägenhet är ett billigare alternativ till bostad i Madrid än vad hus är.

Tetuán är ett område som är något billigare med mycket fina lägenheter. Det finns god kollektivtrafik som tar dig in till centrum på endast 20-30 minuter.

La Elipa i östra Madrid tillhör distriktet San Blas-Canillejas och är ett säkert område med rimliga hyror som erbjuder alla grundläggande behov som mataffärer, restauranger, cykelvägar och grönområden.  

I områdena Arganzuela, Latina, Puente de Vallecas, Moratalaz och Usera (söder om Madrids stadsmotorväg) kan du hitta billigare lägenheter.

Exklusiva distrikt i Madrid 

Salamanca är ett distrikt med prestigefyllda bostadsområden, exklusiva restauranger och designerbutiker. Faktum är att området till och med har en gata som kallas Golden Mile, vilket är en gata full av lyxbutiker.  

Populära stadsdelar är Goya, Lista och Recoletos som är unika för sin nätformade struktur och vinkelräta gator. Den som bor i Salamanca har god tillgång till välkända banker och företag. Lokalbefolkningen sägs uppleva lugn, säkerhet, ordning och lyx.  

Mysiga distrikt i Madrid 

Om du vill bo på små, mysiga gator med stora, vackra och antika byggnader och torg är La Latina i Centro troligen en stadsdel i din smak. Stadens mest kända loppmarknad, Rastro, erbjuder varje söndag och helgdag en otrolig möjlighet till både fynd och socialisation.  

För dig som söker ett trendigt, händelserikt, bohemiskt distrikt för en billigare peng kan Chamberí passa som handen i handsken. Chamberí är ett traditionellt 1800-talskvarter i Madrid som på senare tid även fått överflöd av byggnader i modern stil. 

Hitta lägenhet i Madrid  

När du bestämmer dig att flytta till Madrid behöver du hitta ett boende, vilket inte alltid är det lättaste. Som tur är finns det flera olika tillvägagångsätt för att hitta rätt hem i din nya stad.  

 1. Hitta lediga lägenheter i Madrid på vår Bostadssida på Workwide
 2. Leta på webbplatser som Fotocasa, Tucasa eller Idealista
 3. Engagera dig i Facebookgrupper som "Svenskar i Madrid" eller "Expats in Madrid" för att hitta bostad eller kontakter till trovärdiga hyresvärdar.  
 4. Besök hyresvärdar i Madrid, ett uppskattat och flera gånger lyckat sätt att hitta bostad i Madrid då hyresvärdarna ofta är mycket öppna och gästvänliga.  

Madrid, Palacio de Cibeles

Boendepriser i Madrid 

De flesta priserna i Madrid är billigare än i Stockholm, inklusive bostadspriserna som generellt är 50% billigare. Men likt andra städer är det dyrare ju mer centralt du bor.

Hyra lägenhet i Madrid 

För en central etta i Centro, Aravaca, Salamanca eller Chamartín i Madrid får betala ungefär 11 000 kronor i månaden, vilket är billigare än en motsvarande lägenhet i Stockholm som kostar omkring 14 500 kronor i månaden.  

Söker du dig utanför stadens centralaste områden kan du hyra en etta i Madrid för ungefär 8 000 kronor i månaden, vilket kan jämföras med 11 000 kronor i Stockholm för en liknande lägenhet.  

För en trea i Madrid kan du räkna med omkring 18 000 kronor i månaden i de centrala delarna av staden och 13 000 kronor i månaden för områden utanför centrum.  

Köpa lägenhet i Madrid 

Om du istället funderar på att köpa en lägenhet i Madrid kan det vara bra att veta att priset varierar beroende på vart i staden bostaden lokaliseras, skick och storlek. Generellt sett är bostadspriserna i Madrid nästan halverade i jämförelse med Stockholm i Sverige.  

Mindre centrala lägenheter, i distrikt utanför stadsmotorvägen som Moratalaz och Usera är billigare än de mer centrala distrikten. Priset är omkring 36 500 kronor per kvadratmeter, jämfört med Stockholms 70 500 kronor per kvadratmeter.  

En central lägenhet i områdena Centro eller Chamartín kostar ungefär 54 000 kronor per kvadratmeter, jämfört med Stockholms genomsnittliga pris per kvadratmeter för motsvarande lägenhet på 116 000 kronor.  

Har du en stor plånbok och söker lyx finns det många lägenheter som skulle falla dig i smaken i Madrid. En exklusiv lägenhet i Salamanca kan kosta upp emot 80 miljoner svenska kronor.  

Leva i Madrid  

Vad du kan göra på fritiden i Madrid 

Madrid är minst sagt en levande stad, både dag- och nattid. Så länge som du går ut kommer du alltid finna något som underhåller eller fascinerar dig, om det så är konst, sport, mat eller natur.  

Konst & kultur

Staden erbjuder aristokratiska delar med det det kungliga palatset som är världens näst största palats, Palacio Real, Operahuset och Catedral de la Almudena som är en romersk-katolsk katedral.  

I Madrid finns det över 60 museum, bland annat Reina Sofía som är ett Nationalmuseum med verk av kända konstnärer som Picasso, Joan Miró, Salvador Dalí och Juan Gris. Ett annat är Thyssen Bornemisza-museet med över 800 tavlor och ett tredje Pradomuseet som är ett av världens finaste konstmuseer.  

Parker & natur 

I Madrid finns det gott om välskötta och gröna parker som gör huvudstaden till en av de grönaste i Europa. Några av de vackra parkerna är Retiroparken - tidigare de spanska kungligheternas park, Casa de Campo, Juan Carlos och Real Jardín Botanico. I den botaniska trädgården Real Jardín Botanico finns en staty på den svenska botanikern Carl Von Linné.  

I parkerna kan du ta en promenad eller joggingtur, ha en picknick, läsa en bok, njuta av solen, mata ekorrar eller ta en paddeltur i någon av dammarna.  

Sevärdheter

Det finns många sevärdheter i Madrid! Allt från det vackra slottet Palacio Real till historierika torg och mäktiga byggnader.  

Plaza Mayor ett torg från 1600-talet och är en populär turistattraktion i Madrid. Ett annat torg är Puerta del Sol, känt som Spaniens mittpunkt, då alla vägar utgår härifrån. Du kan se en skylt med texten "0km" på trottoaren. 

En fantastisk byggnad är Atocha-stationen, Madrids äldsta järnvägsstation. Byggnaden har funnits sedan 1851 men byggdes om i början av 1990-talet av Rafael Moneo. Vänthallen är minst sagt originell, resenärerna väntar på sin transport i en djungel.  

Madrid, Atocha station

Mat & dryck

Valmöjligheterna när det kommer till mat och dryck är nästintill oändligt i Madrid, även om tapas är det mest vanliga. Utbudet av restauranger och barer är ett brett spann från kvarterskrogar till lyxrestauranger i världsklass.  

Till skillnad från Sverige öppnar de flesta restauranger först klockan 21, och det är bäst att boka bord i förväg för att säkra sin plats.  

Två av de mest kända restaurangerna i Madrid är DiverXO som belönats med tre Michelinstjärnor och drivs av stjärnkocken David Muñoz, samt Restaurante Etimo av Begona Fraire.  

Söker du klassisk spansk mat kan du testa Casa Lucio, för bästa köttet Restaurante Zeraín, utsökta skaldjur Ribera do Miño och vill du äta stadens bästa paella är det La Barraca du ska besöka. 

Nattliv & nöje  

Flamenco är en spansk konstform med musik, dång och dans. Om du är sugen på att se dansen live bör du besöka Corral de Morería dit de bästa artisterna åker för att uppträda. En annan flamencolokal är Casa Patas som har föreställning varje kväll.  

Tjurfäktning är en aktivitet som berör. Antingen gillas det eller så avskys det. Oavsett är det en viktig del av den spanska kulturen. Vill du se tjurfäktning kan du göra det i Madrid på Plaza de Toros de Las Vantas.  

Fotboll i Madrid är mer eller mindre heligt. Kanske känner du igen något av stadens tre lag, Real Madrid, Atlético de Madrid eller förortslaget Rayo Vallecano? Real Madrid är det laget i världen som vunnit La Ligan flest gånger.  

Det finns många möjligheter till shopping i Madrid. Allt från stora shoppingcenter som ABC-Serrano, El Jardín de Serrano eller La Vaguada till små lokala gatustånd.  

När det kommer till nattliv har Madrid mycket att erbjuda. De bästa veckodagarna för en livfull utekväll är torsdag, fredag eller lördag. Vanliga barer stänger vanligtvis klockan ett och klubbar mellan klockan tre och sex på morgonen.  

Hitta vänner i Madrid 

Det är vanligt att träffa nya vänner på barer eller caféer i Madrid eftersom lokalbefolkningen är sociala. Vill du träffa människor i Madrid kan du hänga i Malasañas där du bör besöka Calle Fuencarral, en livfull huvudgata med mängder av shopping. Även torget Manuela Malasaña är en av de populäraste mötesplatserna i området.  

Andra sätt att träffa nya människor kan vara genom att engagera sig i volontärarbete, gå på yoga, språkskola, hälsa på grannarna och handla lokalt. Det finns också hemsidor som hjälper dig att lära känna likasinnade människor som couchsurfing.com eller meetup.com.  

För att hitta andra svenskar i Madrid kan du använda:  

Utforska Madrid med vänner

Levnadskostnader i Madrid

Priserna i Madrid är genomsnittligt omkring 20 procent längre än de svenska priserna, speciellt när det kommer till alkohol-, transport- och bostadspriser.  

När det kommer till internet, telefoni, möbler och el är priserna i Sverige något billigare än de spanska. Den största prisskillnaden mellan länderna är förskola, där det skiljer sig rejält. Det är nästan 4000 kronor dyrare i månaden att ha sitt barn på en förskola i Madrid jämfört med en i Sverige.  

Den genomsnittliga månadslönen i Madrid är runt 1500 euro, men som svensk kan du räkna med en högre lön.  

Matkostnader 

Mat på restaurang finns i alla prisklasser. Räkna med att en lunch kostar mellan 120-200 kronor, vilket är ungefär samma summa som i Sverige. Medan en trerätters är nästan 20% billigare i Madrid.

Föredrar du att laga mat hemma kan du gå till en lokal marknad för att handla färsk mat. Det finns också matbutiker som Mercadona, Lidl och Aldi med bra priser.  

Nöjeskostnader  

Att handla kläder i Madrid kan vara billigt eller dyrt beroende på vart du handlar. I Madrid finner du kläder från lokala butiker eller marknader, kända butiker som Zara eller H&M och lyxiga franska, spanska eller italienska butiker. Generellt sett är kläder och skor omkring 20% billigare i Madrid än i Sverige.  

Att gå på bio kostar ungefär 100 svenska kronor per person i Madrid och runt 150 svenska kronor per person i Sverige. Ett abonnemang på Netflix eller HBO i Spanien kostar omkring 150 svenska kronor i månaden.  

Priser för konsertbiljetter varierar, precis som i Sverige, beroende på vilken artist som spelar och på vilken arena. Räkna med att en konsertbiljett i Madrid kostar mellan 200 till 2 000 svenska kronor.  

Solnedgång i Madrid

Kollektivtrafik  

Det finns flera tillvägagångsätt för att ta sig runt i Madrid, det ena mer effektivt än det andra. Det enklaste sättet att ta sig fram genom staden är med kollektivtrafik.  

För en månadskostnad mellan 800-1000 kronor kan du åka kollektivt med tunnelbana och bussar i Madrid. Kollektivtrafiken är väl fungerande och oftast i tid. Du kan köpa din biljett i en biljettautomat eller direkt i appen.  

Trots att Madrid är en storstad är bilkörningen mer sansad än i många andra städer. Det är sällan någon som kastar sig på tutan eller tränger sig före. Det kan dock vara svårt att hitta en parkering och har du en svenskregistrerad bil bör du parkera i ett parkeringshus för att undvika inbrott.  

Lär dig spanska

I Madrid pratar lokalbefolkningen främst spanska, men inom hotell-och restaurangbranschen kan de flesta tala engelska.  

Om du vill lära dig spanska? Två av stadens fem universitet (Universidad Completense & Universidad de Alcalá) har spanska för utlänningar. Det finns också privatskolor, appar och digitalt material på internet som hjälper dig med det nya språket.  

Några vanliga ord & fraser på spanska är:  

 • Godmorgon/Goddag! - ¡Buenos días! 
 • Hej! - ¡Hola! 
 • Hur är läget? - ¿Qué tal? 
 • Hej då - Adios 
 • Trevligt att träffas - Mucho gusto 
 • Tack – Gracias

Jobba i Madrid  

Arbetsmarknaden i Madrid för svenskar

Då spanska invånare ofta har begränsade språkkunskaper finns det flera yrken på arbetsmarknaden där företagen är öppna för att anställa personer från andra länder. Hantverk och egenföretagande är vanliga yrkesområden i Madrid eftersom det är relativt lätt att driva eget företag i Madrid. Slutligen är IT-jobb attraktivt med tanke på den digitala utvecklingen.  

Vanliga jobb för svenskar i Madrid:  

Registrering & annan administration när du flyttar 

När du bor och jobbar utomlands behöver du införskaffa skattenummer för hjälp från den offentliga sjukvården vid behov, då grundläggande hälso- och sjukvård är gratis för skattebetalare som bidrar till socialförsäkringssystemet.

Du kan också välja att utöka din täckning med en privat försäkring. Skattesatserna i Madrid varierar från 19 till 45 procent beroende på din lön.  

Som EU medborgare krävs inget visum, men några saker som du behöver tänka på är:  

 • Social security number ger dig tillgång till socialförsäkringstjänster och vård.  
 • NIE-nummer är ett skattenummer som alla utlänningar som ska betala skatt i Spanien behöver.  
 • Registrering i Folkbokföringsregistret.  
 • Sjukförsäkring för svenska gäller om man tar med Försäkringskassans EU-kort som berättigar dig till gratis akutvård. Kortet beställs hos Försäkringskassan. 
 • Bankkonto. Du behöver öppna ett bankkonto i Spanien vilket du gör på plats med pass, NIE-nummer, kontoutdrag med din gamla adress, bevis på din adress i Spanien och anställningsavtal eller studentkort.  

Du kan läsa mer om registrering och administration i Spanien här.  

Madrid, Plaza Mayor

Våra topp 10 anledningar att flytta till Madrid 

 1. Det sydeuropäiska klimatet i Madrid resulterar i många soltimmar!  
 2. Tempot i Madrid känns lugnare och stressfriare, Mañana Mañana som man säger!  
 3. Invånarna är sociala, öppna och kommer välkomna dig med öppna armar.  
 4. Madrids nattliv är något utöver det vanliga!  
 5. De generella kostnaderna är 20% billigare i Madrid än i Sverige.  
 6. Det finns gott om arbetsmöjligheter för dig som är svensktalande.  
 7. Shopping finns tillgängligt runt varje hörn!  
 8. Madrid har några av landets och världens bästa tapasrestauranger!  
 9. I staden kryllar det av häpnadsväckande arkitektur och fantastisk konst som är svår att få nog av. 
 10. Du kan enkelt transportera dig genom staden tack vare den välfungerande kollektivtrafiken. 
Publiceringsdatum 26.05.2023
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder