Hitta jobb utomlands efter utlandsstudier

Att flytta utomlands en tid för att studera kan vara både ett äventyr och en investering i din framtid. Men tänk på att dina utlandsstudier inte kommer att vara för evigt. Om du efter studierna vill fortsätta din karriär utomlands, antingen genom att arbeta i det land där du studerat eller genom att söka dig vidare ut i världen, är det viktigt att börja förberedelserna i god tid. Du kan njuta betydligt mer av examensdagen om du vet vad som väntar därefter. Även om du vill fortsätta bo utomlands är det viktigt att inte tappa kontakten med hemlandet. Dels behöver du referenser, dels kan du bli aktuell för många jobb just i egenskap svensk – och för många av dessa jobb efterfrågas en god insikt i det svenska samhället. Därför är det extra viktigt att du håller ett vakande öga på sociala medier, nyhetskanaler och liknande. Du bör även med jämna mellanrum höra av dig till alla potentiella jobbkontakter och referenser du hade innan du flyttade utomlands. De har fullt upp i sin egen vardag, vilket betyder att du kan behöva påminna dem om att du finns där ute. Speciellt när det börjar närma sig examen eller avslut för din del.

Ta hand om ditt nätverk

Precis som kundvård är "nätverksvård" en viktig aspekt i ditt jobbsökande. De flesta kanske inte tänker på det, men om du har det i åtanke gör du dig själv en stor tjänst. När jobben annonseras ut och du skickar in din ansökan kommer arbetsgivaren med all sannolikhet känna igen ditt namn och förknippa det med något positivt. Det här är din chans att visa att du är någon att räkna med. Studerar du utomlands kommer du mest troligt knyta många internationella kontakter. Var inte rädd för att använda dig av dessa. Håll kontakten med dina studiekompisar och ställ själv upp med att förmedla kontakter om du kan. Under studietiden är det bra att engagera dig i olika studentföreningar så långt som tiden räcker till, gärna sådant relaterat till dina studier eller ditt tilltänkta yrke. Vill du stanna i värdlandet är det en bra idé att besöka universitetets karriärdagar. Där kan du möta rekryterare ansikte mot ansikte och göra ett personligt intryck.

Översätt dina betyg och intyg

Se över betyg, intyg och annat som kan vara till nytta i jobbsökandet. Tänk på att alla former av rekommendationsbrev är bra - så länge du framstår i goda dager det vill säga. Be din hyresvärd, din mentor, din tillfälliga arbetsgivare eller någon annan som kan gå i god för dig, att skriva ett kort rekommendationsbrev. Väljer du att stanna i landet du har studerat i och vill söka jobba där, är det viktigt att du översätter dina svenska betyg, rekommendationsbrev och andra intyg som du har. Kolla upp vad tidigare studier i Sverige motsvarar för kurs/poäng/examen i det nya landet och se till att all relevant information finns tillgänglig när du sedan söker jobb. Inte sällan skiljer sig betygssystemen mellan olika länder, vilket gör det ännu viktigare att kolla upp.

Lyft fram dina styrkor

Eftersom det ofta är många som söker samma jobb bör du fundera över vad som gör just dig unik. Vad kan du erbjuda företaget och hur har dina utlandsstudier/din utlandsvistelse påverkat dig? Redan där har du en god chans att lyfta fram erfarenheter, lärdomar och kunskaper som kanske ingen annan har. En utbildning utanför Sverige kan vara det som skiljer dig från mängden och väljer du att stanna i ditt nya land och söka jobb där, kan det faktum att du kan prata svenska vara en fördel. Var inte rädd för att framhäva dig själv, dina färdigheter och speciella erfarenheter. Att bo och arbeta eller studera utomlands är en bedrift och något du ska vara stolt över. Redan där visar du styrka, mod och företagsamhet, så spinn vidare på det och lyft fram det på ett tydligt sätt i din ansökan. Ännu bättre är det om du har arbetat extra vid sidan av studierna.

Hur skriver du en bra ansökan?

Det krävs en del eftertanke och tid för att skriva en bra ansökan om du vill hitta ett jobb efter utlandsstudier. Du har förmodligen läst och hört om människor som spelat in videos eller på annat sätt använt lite mer icke-traditionella sätt att sticka ut i mängden. Det kan säkert vara bra, men att skriva ett välformulerat och sakligt brev, samt ta sig tid att sätta ihop ett välstrukturerat CV, är inte att förkasta. Om du skriver din ansökan på ett annat språk än svenska skadar det inte heller att låta någon med det språket som modersmål se över din ansökan för att korrigera stavning och grammatik.

CV och personligt brev

Läs igenom annonsen och referera till den när du skriver din ansökan. Söker de en självgående och flexibel person ska du framhäva just de egenskaperna hos dig själv. Om de stämmer in på dig såklart, för det är viktigt att vara ärlig. Alla har vi någonting att lära och det är inget fel med det. Så länge du skickar en välskriven ansökan som är relevant för tjänsten har du goda chanser att få jobbet.
Publiceringsdatum 11.10.2018
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder