Bo och jobba på Malta

Med sitt läge nästan mitt i Medelhavet, 93 kilometer söder om Sicilien, har det lilla landet Malta blivit alltmer populärt hos både turister och de som...

Malta

Fun Facts om Malta

Språkhinder?

Det finns två officiella språk på Malta: maltesiska och engelska. Så du kommer långt med engelska på myndigheter, sjukhus etc.! Italienska talas för övrigt också av de flesta, men är inget officiellt språk.

Akta trafiken!

På Malta gäller vänstertrafik. Ett arv från brittiska kolonialtiden.

iGaming

iGamingindustrin är urstark på Malta. Den stod för 8% av hela ekonomin i 2022 – och det leder till många intressanta jobb!

Med sitt läge nästan mitt i Medelhavet, 93 kilometer söder om Sicilien, har det lilla landet Malta blivit alltmer populärt hos både turister och de som funderar på att flytta utomlands. Det är inte bara det vackra vädret, det kristallklara vattnet och landets fascinerande historia som lockar, den växande arbetsmarknaden är också värd att nämna. Många internationella företag har etablerat sina huvudkontor på ön, och landet är nu centrum för den europeiska iGaming-industrin samt en viktig plats för finansiella tjänster. Malta är faktiskt en skärgård som består av tre öar: Malta, den största ön och det kulturella, kommersiella och administrativa centrumet; Gozo, den näst största ön som också är bebodd men har mer landsbygd; och Comino, den minsta och nästan obebodda ön, hit åker de flesta på somrarna för att besöka de vackra kritvita badstränderna. Maltas läge mellan två olika kontinenter (Europa och Afrika) och det yttre inflytande som emigranter tar med är anledningarna till att Malta anses vara en kulturell smältdegel, hem till flera internationella gemenskaper.

Innehållsförteckning

 

 

Bo på Malta

Kort fakta om Malta

 

 • Väder: Malta är ett av de varmaste länderna i Europa. Vädret på de maltesiska öarna är typiskt för Medelhavet och påverkas starkt av havet, med milda vintrar och varma somrar.
 • Befolkning: Över +500 000 medborgare
 • Historia: Landet har en rik historia som sträcker sig över 7 000 år och det strategiska läget i Medelhavet har spelat en avgörande roll. Under åren har fenicierna, kartagerna, romarna, bysantinerna, araberna, spanjorerna, fransmännen, italienarna och britterna styrt öarna. De senare styrde på Malta fram till år 1964 när landet vann självständighet. Det var dock inte förrän 1974 som landet blev en republik. Under 2004 gick Malta med i EU.

 

Visste du att...?

 

 • Malta ligger på 204:e plats av 236 länder/oberoende regioner när det kommer till landets storlek och är det minsta landet i Europeiska unionen. Det är också världens tionde minsta och femte mest tätbefolkade land.
 • Det finns inga skogar eller floder på Malta eller dess öar. Landskapet är dock fullt av enhetliga "vagnspår". De ska ha bildats i förhistorisk tid av trähjulsvagnar som eroderade den mjuka kalkstenen som landet är uppbyggt på.
 • I huvudstaden Valletta finns mer än 300 monument. Staden har belönas av UNESCO med att vara ett av de mest koncentrerade historiska områdena i världen.
 • Om du gillar populärkultur, närmare bestämt film och serier, vet du kanske redan att flera produktioner har spelats in på Malta. Några exempel på filmer är 'Gladiator', 'Troy' och 'Captain Phillips' och den mest populära serien är 'Game of Thrones'.
 • På grund av det inflytande den brittiska ockupationen hade på Malta kör folk på den vänstra sidan av vägen.

 

Hitta boende på Malta

För att vara ett så litet land är det faktiskt överraskande enkelt att hitta boende på Malta, och de flesta som flyttar hit har stor chans att hitta bostäder av hög kvalitet som passar deras livsstil och budget. Valet sträcker sig från urbana platser runt huvudstaden Valletta till systerön Gozo. Dina individuella behov och intressen kommer dock att styra ditt beslut om var du ska bo.  Då de flesta jobbmöjligheterna för emigranter ligger runt de norra och södra hamnregionerna, är det logiskt att bosätta sig i nått av dessa områden. Lägenheter inom dessa områden kan skilja sig lite i pris jämfört med andra delar på ön, på grund av dess popularitet. Huvudskillnaden mellan båda områdena ligger i deras atmosfär:

 • Södra hamndistriktet: består av Valletta och de "tre städerna" Birgu, Conspicua och Senglea. De är gamla historiska städer med en och annan antik stenmur, perfekta för barnfamiljer och här har du alltid nära till lokala butiker, inklusive sportkomplex samt flera underhållningsalternativ och museum. Det är i allmänhet ett bostadsområde med charmiga promenadstråk, kuperade gator och färgglada byggnader med utsikt över havet.
 • Norra hamndistriktet: situerat närmare havet och inkluderar Sliema och St. Julians, de två mest populära städerna för unga emigranter. Du har kanske hört talas om det pulserande nattliv som främst St Julians kan erbjuda, och för att det också är det mest populära resmålet för turister. Då många företag också ligger i just dessa områden behöver du inte tänka på några bussförbindelser eller annan transport om du arbetar och bor där, allt finns inom gångavstånd. (Bor du i Valletta finns en färja som går flera gånger varje dag). De fastigheter som finns att hyra här är mer benägna att vara i lägenhetskomplex och det finns många nybyggda lägenheter att hitta.

Saint Julians - Malta St. Julians & Sliema

Eftersom det norra hamndistriktet har blivit mer populärt att bo i kan du hitta fynd på södra sidan. En annan plats att ha i åtanke som emigrant är St. Paul's Bay, ett område som ligger lite utanför stadskärnan, ungefär en halvtimme bort från huvudstaden, och mer vid havet, men som ändå erbjuder närhet till aktiviteter. Om du har en bil bör du definitivt överväga det här alternativet! Innan du flyttar kan du börja leta efter en lägenhet eller ett rum via olika Facebook-grupper eller hemsidor. När du väl anländer finns det också fastighetsmäklare på ön som kan hjälpa dig hitta rätt. Bortsett från att hjälpa dig med processen att hitta och hyra ett rum eller en lägenhet, kan de förklara hur elkonsumtionen kommer beräknas och hur du får tillgång till internet. I och med att de flesta lägenheterna på Malta redan är möblerade behöver du inte oroa dig för att släpa med större bohag. När du har hittat en lägenhet du vill flytta in i skriver du på ett hyresavtal. I de flesta hyresavtal på Malta anges det om en deposition måste betalas (denna består oftast av 1-2 månaders hyra), hur framtida räkningar ska betalas och om de ingår i hyran eller inte, samt hur långt hyresavtal du tecknat och hur lång uppsägningstid du har. Långsiktiga hyresavtal är vanligtvis mellan 6 och 12 månader med möjlighet till förnyelse. Hyreskostnaderna på Malta har ökat ganska snabbt de senaste åren eftersom intresset för ön har ökat. Bostadspriserna har stigit över hela ön men främst i de mest populära områdena, i det södra hamndistriktet kan du till exempel hitta en enrumslägenhet för 450-800 euro. Hyrorna i huvudstaden Valletta och dess inre förorter tenderar att börja runt 800-900 euro. Sliema och St. Julians i det norra distriktet har de dyraste hyrorna, här får du räkna med 700 till 1000 euro. Så om du vill bo i dessa städer är ett billigare alternativ att dela en lägenhet med en eller två andra. Längre norrut och mer bort från stadspulsen blir boende billigare. I det nämnda området St. Paul's Bay ligger Mellieha vars hyrespriser är mellan 750 och 900 euro, beroende på storlek och bekvämligheter. Samma situation gäller den södra delen av ön, till exempel i Marsaxlokk eller Marsaskala. Utöver hyran måste du också tänka på kostnader för vatten, el och internet. Kostnader för el och vatten ligger vanligtvis på 60-100 euro per månad, beroende på hur mycket varmvatten du använder på vintern och hur ofta du har på luftkonditioneringen på sommaren. En detalj att tänka på om du planerar att flytta till Malta är att kranvatten tekniskt sett är säkert att dricka i hela landet. Det är dock något av en omdebatterad fråga, de flesta väljer att köpa flaskvatten i affär och använder detta till dryck och matlagning då vattnet från kranen kan ha en lätt metallisk smak. När det kommer till uttag är det pluggarna med tre rektangulära stiftproppar som gäller, som i Storbritannien. Har alla dina laddare skandinaviska pluggar är adaptrar lätta att hitta på ön!

Levnadskostnader

Även om det är sant att lönerna är betydligt lägre på ön än i andra europeiska länder, är levnadskostnaden på Malta en av de aspekter som sticker ut för människor som vill flytta och ha en bekvämare, mer lättsam livsstil. Det finns två faktorer som du bör ha i åtanke när det kommer till maltesiska levnadskostnader: den första är att vissa priser inte kommer vara så låga som du kanske först tror, detta är på grund av Maltas geografiska läge (kom ihåg att det är en ö och landet måste göra fler importer än andra länder). Den andra faktorn är att undvika shopping och att köpa matvaror runt turistområdena eftersom priserna tenderar att vara högre där. 

  Valletta Stockholm
Livsmedel    
1 kg apelsiner €2.35 €2.5
12 ägg 1 kg potatis €1.82 €1.33 €3.5 €2.6
Restaurang/café    
Importerad öl (0,5 l) €3 €6
Måltid för 2 på restaurang €50 €60
Cappuccino  €1.69 €3.6
Nöje och hälsa    
Medlemskap på gym €40 €50
Biobiljett €7 €15
Kollektivtrafik    
Enkelbiljett för buss €1.50 €2-3
Taxi 1km (normaltaxa) €1.68 €3
Genomsnittslön €925 €2.500

 

Kollektivtrafik

Gata i Mdina Gata i Mdina

Då varken Malta eller Gozo har ett järnvägssystem, är bussar de viktigaste lokala transportsystemet. Båda öarna har omfattande rutter som förbinder alla områden, men det finns även andra alternativ som färja och ett mer traditionellt vattentaxi-system som kallas "dgħajsa". Detta är ett bra alternativ för dem som vill upptäcka landet på ett mer spännande sätt. Bussar på båda öarna går vanligtvis från klockan 05:30 till 23.55, med mindre frekvent nattrafik på helgerna. När du letar efter rätt buss kan vissa indikationer vara till hjälp, bussar med en- eller tvåsiffriga nummer är huvudrutter som går till och från Valletta, medan bussar markerade ”X” kör rutter till och från flygplatsen. En enkelbiljett på bussen kostar 1,50 euro (2 euro under högsäsong vilket är sommarmånaderna, och 3 euro är nattaxa), men om du ansöker om ett så kallat Tallinja-kort betalar du endast 0,75 euro per resa upp till en maximal gräns på 26 euro varje månad. Det betyder att när de totala utgifterna når 26 euro, betalar du inte för resorna under resten av månaden! Du kan köpa detta förbetalda kort på busstationen eller i de flesta mindre kiosker som du hittar i var och vartannat hörn, eller beställa det online och få det hemskickat. Tallinja erbjuder också en Smartphone-app som du kan ladda ner för att kolla busstabeller och ha som hjälp för att navigera på ön. Trots ett bra linjenätverk och billiga biljetter är det mycket biltrafik på Malta (det finns nästan lika många bilar som invånare!), och vissa busslinjer går bara var 30:e minut. Den maltesiska regeringen strävar för närvarande mot att förbättra kollektivtrafiksystemet, och inom de områden där de har lyckats är det nu möjligt att få en smidigare genomresa.  Som i Storbritannien är all trafik på vänster sida, så var särskilt uppmärksam under de första dagarna om du tar med din bil i flytten. När du registrerar dig som invånare måste du också registrera ditt fordon inom 7 dagar, annars riskerar du att få böter.

Hur du spenderar din fritid på Malta

Listan över saker att se, göra och besöka på Malta, är så lång att den nästan förtjänar ett eget inlägg! Trots att ön inte kan erbjuda samma grönska och natur som andra länder, har äventyrare som bor på Malta gott om möjligheter att njuta av landets vackra landskap. Här finns bland annat färgglada gamla fiskebyar, lugna hamnar, historiska städer och bra väder året om. Under dina första lediga dagar är ett besök i de populäraste städerna ett utmärkt sätt att börja utforska landet. Börja med ett besök i huvudstaden Valletta och fortsätt sedan till städerna tvärs över hamnen - Sliema, St. Julians och Gzira (då Malta är litet och avstånden korta hinner du med alla på samma dag). Valletta ligger på kullen Mount Sciberras och var den första planerade staden i Europa. Här finns ett blandat utbud av olika arkitekturstilar i kombination med en unik medeltida charm. Mest framträdande i stadens silhuett är St. John's Cathedral byggd av St. Johns riddare, en katolsk militärorder som styrde på ön från 1500 till 1800-talet. 

The Blue Lagoon - Malta The Blue Lagoon - Comino

En promenad runt Valletta bjuder på charmiga smågator, huvudstråk med shopping och vill du få en otrolig panoramautsikt över Grand Harbour är ett besök i The Upper and Lower Barakka Gardens ett måste. Har du gastronomiska intressen finns det flera ställen på ön där du kan hitta autentiska maltesiska rätter, till exempel i Sliema. Maltesisk mat har influenser från både Medelhavet och Storbritannien och en av de populäraste “rätterna” är den ugnsbakade smördegspajen Pastizzi. Detta är ett väldigt populärt snack som du kan hitta i de flesta gatukök. Pastizzi kommer antingen fylld med ricottaost eller ärtblandning och båda väldigt välsmakande.  Men det finns mer att göra än att bara äta i Sliema, här finns bland annat flera shoppingmöjligheter, du kan till exempel besöka en av de största Zara-butikerna i Europa eller shoppingcentret The Point där du hittar flera affärer under samma tak. Men det finns också flera trevliga promenadstråk längs med vattnet som leder dig direkt från Sliema till St Julians. Detta är de två centrala affärsdistrikten och de mest bebodda områdena - många företag har etablerat sina huvudkontor där och här hittar du dessutom de flesta barerna och nattklubbarna. Om du vill träffa andra som emigrerat eller turister som är på besök är det rätt plats att vara på! Vill du lära dig lite mer om Maltas kultur och historia finns det flera monument, kyrkor och gamla städer att upptäcka. Trots sitt isolerade läge har Malta en livlig historia och du kan utforska denna genom att besöka reliker från Maltas förhistoriska och medeltida perioder. Ett exempel är den imponerande megalitiska tempelbyggnaden Safal Saflieni Hypogeum, som går tillbaka till omkring 4000 f.Kr. Men det finns också olika fästningar och i Valletta kan du besöka Grand Master's Palace från de maltesiska riddarnas tid. Den medeltida staden Mdina är också värt ett besök - detta är Maltas gamla huvudstad och här kan du få en förtrollande upplevelse med fantastisk utsikt över hela ön. Under sommarmånaderna vaknar de flesta maltesiska byarna till liv och det anordnas flera religiösa festivaler (festas) och utomhuskonserter: från Marsaxlokk i söder, en fiskeby känd för sina färgglada Luzzus (målade båtar), till pittoreska Mellieha i norr, en populär turistdestination med den största stranden på ön. Om du gillar områden längst med kusten kommer Dingli Cliffs och Blue Grotto med sina kalkstensgrottor imponera på dig (de är också populära dykdestinationer!). Och för de som bara vill koppla av på en sandstrand, är Golden Bay Beach eller en båttur till Blue Lagoon i Comino, en naturlig pool känd för sitt turkosa vatten, platser värda att besöka (tänk dock på att de är väldigt välbesökta under somrarna).  Sist men inte minst är ett besök på Gozo under en helg något att göra någon gång under ditt äventyr på Malta. Du tar dig till Gozo via färja och väl på plats kan du njuta av öns landskap, stränder och gamla fiskehamnar som ger dig en inblick i dåtiden och bort från den livliga, moderna världen. Gozos sanna skönhet ligger i byarna, och särskilt i den medeltida staden Rabat (Victoria) och badorten Marsalforn, där tiden verkar stå still och där lokalbefolkningen njuter av sin avslappnade livsstil. Glöm inte att spana in öns viktigaste arkeologiska plats - Ggantija-templen.

Träffa andra svenskar och emigranter

Det finns en stor andel skandinaver och särskilt svenskar som bosatt sig på Malta. Om du vill komma i kontakt med andra svenskar är ett hett tips att gå med i Facebookgruppen Maltasvenskar. Som nämnts innan hittar du också flera emigranter runt de livliga områdena i Sliema och St Julians, där de flesta arbetar och bor. Här kan du komma i kontakt med människor som är på samma resa som du, vilket kan vara bra om du behöver råd eller vill jämföra erfarenheter.   Sverige utgör en av de största expatgrupperna på den lilla ön. Därför är det inte så konstigt att du kan hitta särskilda svenska evenemang på Malta. Svenskklubben Malta organiserar till exempel nationaldagsfirande och andra sammankomster för svenskar. På Facebook hittar du olika grupper, exempelvis Svenskar på Malta, där du bland annat kan utbyta erfarenheter av livet på Malta. Vill du ansluta till andra som emigrerat som inte bara är svenskar, kan du gå med i Facebook-gruppen Expats in Malta, här hittar du människor från flera olika länder som bor eller funderar på att flytta till Malta. Via webbplatser som Internations kan du också ansluta till andra emigranter samt hitta evenemang och andra aktiviteter att delta i om du vill träffa människor utanför din arbetsplats.

Samhälle

Malta är en trevlig och spännande plats att bo på, inte enbart tack vare Medelhavsklimatet. Det brittiska arvet är allestädes närvarande och har tillfört ön en bra administrativ organisation, och sedan anslutningen till Europeiska unionen har infrastrukturen och levnadsstandarden förbättrats avsevärt. Huvudstaden Valletta, som är lättillgänglig från alla orter på ön, erbjuder alla moderna faciliteter en storstad bör ha – exempelvis en hamn och närhet till en flygplats, belägen i byn Luqa. Under senare år har flera nya lägenheter och hus av mellaneuropeisk standard byggts på Malta. Människorna är mer avslappnade och livet verkar gå långsammare på grund av de höga temperaturerna. Myndigheter, såväl som posten, betraktas som pålitliga men långsamma. Folk är vänliga och öppna. Livet på Malta är relativt säkert jämfört med de flesta andra europeiska länder. Med undantag för småbrott i turistområdena är brottsfrekvensen mycket låg.

Malta - ett flerspråkigt land 

Det finns en klar fördel med att flytta till Malta och det är att det andra officiella språket är engelska, vilket 90 % av befolkningen talar. Dessutom kan de flesta invånarna prata flytande italienska på grund av inflytandet och närheten till Sicilien. Om du behärskar ett av dessa språk kommer du alltså enkelt kunna kommunicera med lokalbefolkningen! Det första officiella språket är dock maltesiska - ett semitiskt språk som härrör från medeltida siciliansk-arabiska och latin, och har engelska influenser. Lokalbefolkningen kommer att uppskatta om du lär dig några ord eller meningar, även om det kanske inte känns så nödvändigt:

 • Hej! Hur mår du? - Ħello, Kif int?
 • Tack så mycket - Grazzi ħafna
 • Vad heter du? - X’jismek?

 


 

Jobba på Malta

Arbetsmarknaden

Rabat - Gozo Rabat - Gozo

Utöver sin naturliga skönhet, erbjuder Malta också flera karriärmöjligheter för emigranter, särskilt under de senaste åren. För de som vill flytta till Malta är inte bara den engelsktalande arbetskraften en fördel utan det ständiga behovet av flerspråkig talang är en viktig aspekt att överväga. Som arbetssökande kan du förvänta dig en medelmåttig lön, särdeles inom följande tre sektorer som är särskilt starka:

 • iGaming: denna sektor har haft en avgörande roll i landets ekonomiska tillväxt. Många kända namn i branschen har Malta som hem, bland annat Betsson Group, Tipico, Mr. Green och Videoslots, för att nämna några. Som svensk kan du vara säker på dina framtidsutsikter här och det finns flera tillgängliga roller: från kundtjänst till accounting manager.
 • Finansiella tjänster: Malta är ett av Europas snabbast växande finanscentrum tack vare en statlig digital strategi. Både startups och etablerade företag här är i behov av utländsk talang för att kunna utvecklas. Fintech-sektorn har också visat sig vara en av de mest stabila under pandemin.
 • Turism: När den värsta fasen av pandemin har lagt sig förväntas turismsektorn blomstra igen. Och då Maltas öar lockar människor från hela världen är språkkunskaper en konkurrensfördel för utländska arbetssökande.

När du söker jobb på Malta bör du innan kontrollera att du har den erfarenhet och de relevanta skickligheter som jobbet kräver, och att du har formulerat dessa i ditt CV för den position du söker. Kom ihåg att skicka ditt CV tillsammans med ditt personliga brev - detta kan göra att du sticker ut från andra kandidater. Intervjuer sker övervägande via videosamtal, men tar du dig vidare i anställningsprocessen kommer du också bli inbjuden till en intervju ansikte mot ansikte. Många intervjuer sker i en avslappnad ton (särskilt inom iGaming).

Arbetsmiljö

Marsaxlokk Marsaxlokk

Många malteser är vänliga och artiga och något du kommer märka av är att många är patriotiska och mycket stolta över sin medelhavskultur och livsstil! I en kontorsmiljö kommer du träffa på flera olika karaktärer men de flesta är öppensinnade och vanligtvis informella vilket skapar en atmosfär av förtroende. Då Malta har ett mångkulturellt arv är flera malteser mycket toleranta inför andra seder och övertygelser, även om majoriteten är kristna. På maltesiska arbetsplatser kommer atmosfären vara varm och välkomnande med en personlig touch. Förvänta dig dock en viss nivå av hierarki. Som emigrant lär du arbeta i en internationell miljö, dessa kontor är vanligtvis mer avslappnade och du kan ha direkt kommunikation med arbetskamrater och chefer. Teamwork spelar i allmänhet en viktig roll, men initiativ och personlig ansvarsskyldighet värderas också. Andra aspekter att ha i åtanke är punktlighet och snabba svar, detta är uppskattade då telefonsamtal föredras framför e-post. Även om malteser är öppna för alla konversationsämnen, kan ämnen likt politik eller religion vara lite känsliga, i värsta fall kan det leda till allvarliga debatter och argument (även om inget ämne är ett stort tabu). Ärlighet och blygsamhet är också viktigt för malteser, då de inte uppskattar människor som ställer in sig eller är skrytsamma.

Utbildning

Det finns ett stort behov av välutbildade människor på ön. Den som har fullgjort sina studier eller sin praktik har betydligt bättre chanser på den maltesiska arbetsmarknaden. Det finns ett stort behov av högskoleexaminerade i olika discipliner samt av arbetstagare med fördjupad kunskap. Men också yrkeserfarenhet och olika branschspecifika utbildningar och certifikat är välkomna. Ytterligare något som kan höja din ansökan över andras är färdigheter i flera olika språk, då i princip alla företag är internationellt orienterade. På grund av bristen på kvalificerad personal inom vissa områden finns det nu också en del erbjudanden på Malta som ger yrkesverksamma en chans att kvalificera sig genom att exempelvis ta vissa certifikat.

Arbetsrätt

Arbetsveckan på Malta är 40 timmar, och du kan enligt lag jobba max 48 timmar. Många har kontorstider mellan 08:00 och 17:30, men om du arbetar i skift kan du behöva jobba måndag till söndag och sedan ha lediga dagar under kommande veckan. Om du ska jobba natt måste ditt kontrakt specificera detta och lönen är vanligtvis högre under dessa skift. Hos många företag börjar ett anställningsavtal med en provperiod (probation). Denna period brukar vara max 6 månader lång (men kan vara längre för högre positioner). Under denna försöksperiod kan både du och din arbetsgivare säga upp arbetsavtalet utan att ange en egentlig orsak, genom att meddela detta skriftligen en vecka före uppsägningen. Som anställd på Malta har du laglig rätt till 25 dagars semester (eller 200 timmar semesterledighet per år). Rätten till deltidsledighet beräknas proportionellt. Eftersom Malta har 14 helgdagar får du också en ledig dag från jobbet de dagarna (om de inte faller på en lördag eller söndag).  Anställda har också rätt till betald sjukledighet. Denna rättighet kommer från socialförsäkringen och gäller efter att du tagit ut tre sjukdagar och kan visa ett läkarintyg inom tio dagar.

Uppsägningstid

Ifall du inte har ett tydligt kontrakt som sträcker sig längre än din provperiod, är det följande som gäller vid uppsägning.  Din uppsägningstid beror på hur länge du har varit anställd i företaget:

Över 1 månad, inte längre än 6 månader 1 vecka
Över 6 månader, inte längre än 2 år 2 veckor
Över 2 år, inte längre än 4 år 4 veckor
Över 4 år, inte längre än 7 år 8 veckor
Över 7 år 8 veckor + 1 vecka för varje arbetsår (max. 12 veckor)

Skatter och löner

Mellieha Mellieha

Malta är ett av de europeiska länder där en nationell minimilön har lagstiftas. Denna lön ligger för närvarande på 724,32 euro i månaden för personer över 18 år. Enligt National Statistics Office är dock den genomsnittliga årliga bruttolönen på Malta cirka 18 660 euro, och specialister och emigranter från andra länder kan tjäna mycket mer. Till exempel kan en UX/UI-designer förvänta sig upp till 30 000 euro årligen, och i finanssektorn ligger den genomsnittliga lönen på 27 000 euro. Generellt varierar den genomsnittliga månadslönen bland anställda i grundläggande yrken, men den ligger oftast på cirka 900 euro i månaden. För chefer är lönen runt 2 500 euro.  Anställda på Malta får också en lagstadgad bonus. Den kommer i kvartalsvisa utbetalningar utöver lönen, och under 2020 uppgick den till 512 euro totalt:

 • Utbetalning i slutet av juni (för perioden januari - juni) - 135,10 euro 
 • Utbetalning i slutet av december (för perioden juli - december) - 135,10 euro 
 • Utbetalning i slutet av mars (för perioden oktober - mars) - 121,12 euro
 • Utbetalning i slutet av september (för perioden april - september) - 121,12 euro 

Utöver detta finns en liten årlig levnadskostnad (Cost of Living Allowance, COLA) för alla anställda, som ligger på 1,75 euro per vecka under 2021. Regeringen justerar COLA för att upprätthålla och skydda människors levnadsstandard när levnadskostnaderna stiger. När det gäller den personliga inkomstskattesatsen på Malta har landet tre uppsättningar: en för enskilda, en för föräldrar och en för gifta par. Malta använder ett progressivt system med skatteklasser för att beräkna hur mycket inkomstskatt som ska dras av. Kategorin du hamnar i avgörs beroende på om du ansöker som individ, par eller förälder och på hur stor din inkomst är. Kom ihåg att sociala avgifter tillkommer utöver din inkomstskatt, som för närvarande uppgår till 10 %. Individer på Malta betalar inkomstskatt på följande skala:

 • Lön på €0 - 9100 = 0 % i skatt, utan subtraktion
 • Lön på €9101 - 14.500 = 15 % i skatt med en subtraktion på €1365 
 • Lön på €14501 - 19 500 = 25 % i skatt med en subtraktion på €2815 
 • Lön på €14501 - 60.000 = 25 % med en subtraktion på €2725
 • Lön på € 60,001 = 35 % i skatt med en subtraktion på €8255

Som du ser balanserar de överkomliga levnadskostnaderna och inkomstskattesatsen ganska snyggt, även om lönerna inte är så höga!

Möjligheter att nätverka

Till en början kanske en ö i medelhavet inte verkar som den typiska platsen för att bygga ett professionellt nätverk, men att ha professionella kontakter är en av de största byggstenarna inom affärskulturen på Malta. Letar du efter nätverksmöjligheter på Malta är ett utmärkt tips att spana in professionella organisationer eller att delta i affärsevenemang, där du kan lära känna människor inom din bransch och skapa långsiktiga värdefulla kontakter.


 

Ankomsten till Malta

Valletta Valletta

Arbetssökande från Sverige eller ett annat EU-land behöver inte visum eller arbetstillstånd för att arbeta på Malta, och enligt EU-regler har medborgare i alla EU-länder (utom Kroatien) rätt att bosätta sig i landet. Oavsett var du kommer ifrån måste du dock ansöka om ett residence card om du tänker stanna på Malta i mer än 90 dagar. Detta kommer underlätta din vardag och kortet fungerar som ett bevis på att du är bosatt i landet för både lokala och utländska banker. Att ansöka om ett residence card är för EU-medborgare relativt enkelt, följ bara dessa steg:

 1. Ha bevis på en bostadsadress: även om det inte finns något sådant krav i ansökningsblanketten, kommer ett hyresavtal att motivera kravet på bosättning. Se till att din hyresvärd inkluderar sin personliga information (ID-nummer) i avtalet och registrerar avtalet online.
 2. Signerat anställningsavtal: Förutom bevis av identitet och adress, måste du också bevisa att du är anställd på Malta.
 3. Ansök om Social Security-nummer: denna ansökan görs online och du måste bifoga en kopia av ditt pass och ditt anställningsavtal. Med ett social security-nummer får du olika förmåner som sjukpenning och arbetslöshetsersättning, etc. Det krävs också för betalning av sociala avgifter. När du har fått ditt social security-nummer får du automatiskt ett TIN (Tax Identification Number) inom 2-3 arbetsdagar. TIN används för inkomstskatt, lön, löneskatt och källskatt.
 4. Ansök om ett e-Residence card: när du fixat föregående steg kan du ansöka om ett residence card genom att skicka ett mejl till Identity Malta Agency [email protected]. Du måste bifoga följande dokument i din ansökan:
  • En kopia av ditt pass
  • En kopia av ditt anställningsavtal
  • En kopia av ditt hyreskontrakt
  • Form A - Ansökan om uppehållsdokumentation
  • Form ID1A - Identitetsregistreringsformulär
  • GDPR-formulär - Allmän dataskyddsförordning

Efter din ansökan måste du vänta på ett svar från IMA. Om alla dokument är i sin ordning kommer du att få en bekräftelse via e-post och ett datumet när du kan komma förbi deras kontor för att ta biometrisk data (dvs. bild, fingeravtryck, längd, etc.). Efter några veckor bör du få ett brev till din hemadress med ytterligare ett mötesdatum för att hämta ditt residence card gratis vid en anläggning i Msida eller Gozo.

Öppna ett bankkonto

Parliament House Parliament House

Vissa emigranter beskriver processen med att öppna ett bankkonto på Malta som frustrerande. Processen kan vara riktigt långsam och det faktum att kraven kan variera från bank till bank är de mest förvirrande aspekterna med denna uppgift. Men bli inte alltför överväldigad! Det finns flera sätt att lösa detta på, du kan bland annat be din arbetsgivare om hjälp (på vissa företag kan de ta hand om ansökan åt dig, eller så har de kontakter på vissa banker där processen går smidigare), var tålmodig och försök att anpassa dig till hur saker och ting fungerar på Malta. Byråkratin tenderar att gå långsammare jämfört med andra central- eller nordeuropeiska länder (men det betyder inte att den inte fungerar - det är bara deras sätt att göra saker). Generellt sett måste du besöka banken du vill öppna ett konto hos och boka en tid personligen. Men hos vissa banker behöver du endast fylla i ett onlineformulär (till exempel HSBC). För att din ansökan ska bli godkänd ska du ha med dig:

 • Ditt pass
 • En räkning till din hemadress som bevis på boende på Malta och ditt e-Residence card

Vissa banker kräver dock att du också har med detta: 

 • Pengar så du kan göra en första insättning
 • Ett referensbrev från din senaste bank som säger att du är skuldfri
 • Anställningsbevis på Malta eller en referens från din arbetsgivare 
 • Hyreskontrakt

Processen att öppna ett bankkonto kan variera från bank till bank, och det kan ta allt från två veckor till två månader, och vissa banker kommer också kräva att du går tillbaka till filialen för att slutföra processen. De mest populära bankerna bland emigranter är BNF, Bank of Valletta och HSBC.

Sjukförsäkring

Trots sin ringa storlek är medelhavsön känd för att ha ett av världens främsta sjukvårdssystem. Det finns både offentliga och privata hälso- och sjukvårdssektorer på Malta, och landet har många faciliteter tillgängliga: sju på Malta och en på Gozo. Huvudsjukhuset och det mest utrustade är Mater Dei i Msida. Maltas omfattande hälso- och sjukvårdssystem stöds av skatter och sociala avgifter från anställda och arbetsgivare. Detta bidrag är cirka 10 % av din inkomst och dras automatiskt från din lön. Det betyder att, till skillnad från andra europeiska länder, det inte finns någon extra avgift som du behöver betala när du bokar en tid hos en läkare. När du väl är officiellt registrerad på Malta tilldelas du automatiskt ett hälsocenter i området du bor och en läkare. Tänk dock på att inte alla behandlingar omfattas av den offentliga hälso- och sjukvården (tandvård ingår till exempel inte). Eftersom alltfler invånare på Malta väljer att teckna en privat sjukvårdsförsäkring ökar antalet privata vårdinrättningar och dessa har ett utmärkt rykte och håller höga krav (som St. James Hospital Group i Sliema). Några av de läkare som är anställda i privata kliniker verkar också som allmänläkare i de offentliga lokalerna! För saker som inte täcks av den allmänna sjukförsäkringen, finns internationella alternativ för emigranter som bor på Malta. Att köpa en sådan försäkring kan vara smart om du vill se till att du är helt täckt.  

De främsta anledningarna att flytta till Malta

Malta har stärkt sin roll som internationell paradisö under de senaste åren, och många utlänningar vill etablera ett nytt kapitel i sina liv i denna lilla skärgård. I själva verket erbjuder Malta den bästa kombinationen av det traditionella med det samtida, och förkroppsligar det bästa av Medelhavets charm. Det är ett land med rik historia likt ett stort utomhusmuseum, passionerade människor och med mer än 300 soliga dagar om året, vilket gör det till ett paradis för vintertrötta svenskar! Dessutom har den stadigt växande ekonomin och högkonjunkturen i sektorer som iGaming och Fintech ökat efterfrågan på flerspråkiga kandidater för att täcka många olika roller, vilket gör det svårt för företag att fylla dessa positioner. Så om du är nyfiken på hur det skulle vara att bo i det här lilla hörnet i Europa, varför ger du det inte en chans? Kolla in några av de jobbmöjligheter som vi erbjuder här på Workwide!  

Annons