Bo och jobba i Portugal

Med sitt milda klimat, 250 soldagar per år och 850 kilometer av fantastiska stränder nära Atlanten, är Portugal den perfekta platsen att bosätta sig på. Detta...

Portugal

Fun Facts om Portugal

Säkerhet

Enligt Global Peace Index 20222 så är Portugal det 6. säkraste landet – i hela världen!

Fisk

Portugal är landet med tredje högsta konsumtion av fisk, efter Japan och Island. Så du kan se framemot en rad härliga rätter från havet!

Extra löning

I Portugal är det standard att man får 14 löneutbetalningar per år. 12 månadslöner plus en extralön till Jul och till sommaren.

Med sitt milda klimat, 250 soldagar per år och 850 kilometer av fantastiska stränder nära Atlanten, är Portugal den perfekta platsen att bosätta sig på. Detta är ett land som har Europas äldsta gränser, en exceptionell mångfald i sina landskap, massor av fritidsaktiviteter och ett unikt kulturarv där tradition och modernitet blandas i perfekt harmoni. Portugals fantastiska kök, fina viner och gästvänliga människor gör landet till ett medelhavsparadis av högsta kvalitet.

Många internationella företag har också valt att flytta sina verksamheter eller bygga sina servicecenter i Portugal tack vare landets strategiska läge och ytterligare affärsmöjligheter. Här växer också start-up-scenen dubbelt så snabbt som det europeiska genomsnittet! Om du flyttar hit kommer du att arbeta med människor från hela världen, och många emigranter har valt att omlokalisera för att fly från hemländernas hektiska arbetskultur och uppleva vad den portugisiska arbetsmarknaden, mer mångkulturell än någonsin, kan erbjuda dem.

Porto, Portugal

Porto

 

Bo i Portugal

Kort fakta om Portugal:

Klimat: För dem som söker efter ett varmt, soligt klimat är Portugal en bra destination. Landet har ett tempererat klimat under stora delar av året, men en blöt säsong på vintern. Räkna med cirka 16 grader under vintermånaderna och toppar på 30 grader under sommarmånaderna.

Befolkning: Portugal har en befolkning på 10,3 miljoner. 

Historia: Det har bott människor i Portugal sedan 30 000 f.Kr. och landet blev en av de största makterna i Europa på 1400- och 1500-talen. Efter jordbävningen i Lissabon 1755 och efter att Brasilien (som var en koloni i Portugal) fick sin självständighet, förlorade landet större delen av sin rikedom. I modern historia var Portugal en av de grundande medlemmarna av Nato och gick med i EU år 1986.

Visste du att...?

 • Portugal grundade det allra första globala imperiet
 • Landet är en av de äldsta nationerna i Europa
 • Portugal är Europas västligaste punkt
 • Den mest kända efterrätten är en paj som heter Pastéis de nata
 • Portugal var det första landet som avskaffade slaveri
 • Portvin är en av de mest kända exporterna från landet
 • Portugiserna har sin egen sångstil, kallad Fado
 • Japansk tempura är faktiskt en portugisisk uppfinning!
 • Den största våg som någonsin surfats var i Portugal - 23,77 meter utanför Nazarés kust i Portugal

 

Hitta boende i Portugal

Bostadsmarknaden i Portugal går för närvarande bra tack vare den ekonomiska tillväxten i landet, så att hitta en lägenhet är inte ett omöjligt uppdrag för emigranter.

Här är några av de populäraste städerna som många emigranter väljer att flytta till:

Lissabon

Portugals huvudstad, Lissabon, är det populäraste resmålet för emigranter över hela världen. Förutom att vara en av de äldsta städerna i Europa, finns också en livlig stadskänsla med massor av caféer, barer, arkitektur och ett pulserande nattliv för att hålla dig sysselsatt, vilket lockar människor i alla åldrar.

Det finns en mångfald av människor som bor i de olika stadsdelarna i Lissabon, och de bjuder på allt från en kommande konstscen, moderna shoppingdistrikt, lugna bostadsområden och natursköna kustplatser - det finns något för alla med andra ord. Något att ha i åtanke är att det kan bli hektiskt under vissa delar av året, särskilt under turistsäsongen, så förvänta dig massor av buller och evenemang!

Porto

Beläget norr om Lissabon är den näst största staden i Portugal, Porto. Detta är också ett av Portugals främsta kultur- och nöjesnav men som erbjuder en lite mer avslappnad känsla än Lissabon. Det finns inte lika många turister - men det är fortfarande ett topprankat resmål.

Det finns mycket att göra i staden, inklusive att njuta av utsikten över floden Douro och den historiska stadskärnan (som nu finns med på UNESCO:s världsarvslista).

Braga

Den tredje mest populära destinationen för emigranter är staden Braga i norr, en gammal stad känd för sina pittoreska kullerstensgator, smala gränder och gamla kyrkor. Perfekt för emigranter som som inte längre söker fest och livliga kväller utan söker efter en lugn och fridfull vardag.

Boendekostnaderna är ganska låga i Braga, och du kan hitta stora tomter i de yttre förorterna som inte kommer att kosta mycket - kom bara ihåg att de förmodligen kommer kräva en del renovering.

Algarve

Om du vill ha orörda stränder och sol året runt, bör du överväga att flytta till Algarve-regionen, beläget på Portugals sydkust som sträcker sig mellan Faro och Sagres.

Regionen är hem för några av de mest exotiska stränderna i Europa, och ett populärt resmål för semesterfirare, familjer och surfare på grund av det strålande vädret som kan upplevas året runt. Om du inte har några problem med stora tillströmningar av turister på sommaren och något högre fastighetspriser, kan detta vara ett utmärkt val för dig.

Kväll i Lissabon

 

Bostäder i Portugal

Eftersom Portugal får en stor del av sina inkomster från turister är bostadsmarknaden säsongsbetonad. Det gör att priserna kan variera mycket beroende på när du väljer att hyra bostad. Om du planerar att stanna på lång sikt gör du bäst i att teckna ett kontrakt som sträcker sig över minst ett år. På så sätt vet du att hyran inte kommer att höjas under sommaren då det blir hårdare konkurrens om lägenheterna.

Det är dock inte svårt att hitta lägenheter med rimliga hyrespriser var du än befinner dig i Portugal. Det finns både mäklarfirmor och privata alternativ för att hjälpa dig hitta boende. Tänk på att faktorer som närheten till havet och lägenhetens standard avgör det slutliga priset du ska betala.

Till en början är det normalt en bra idé att hyra i Portugal innan du bestämmer dig för att ta steget att eventuellt investera i en fastighet. På så sätt kan du utforska olika städer i Portugal och kommer inte att vara bunden till ett specifikt område. Hyrespriserna kommer att variera beroende på var i landet du bor, men om du skulle flytta till Lissabon eller de populära områdena i Algarve kan du förvänta dig att betala cirka 600 euro i månaden. Du kan dock betala så lite som 450 euro för någon annanstans i landet. Dessa kostnader inkluderar vanligtvis räkningar för el och vatten, men dubbelkolla alltid vad hyresavtalet anger! Du bör inte behöva betala mer än cirka 100 euro för vatten, gas och el. Tänk också på att vatten eller el kan betalas varannan månad när du hanterar din budget.

För att hitta lägenheter att hyra kan du leta via Facebook-grupper eller söka via lokala tidningar för att se om några hyresvärdar lägger upp annonser. Det finns även populära hemsidor du kan besöka för att se lediga lägenheter, två exempel är Idealista och Kyero.

När du skriver på ett hyresavtal i Portugal blir du vanligtvis ombedd att betala en deposition i förskott, vilket kan motsvara 1-3 månaders hyra. Beroende på din hyresvärd kan du också behöva betala din första månadshyra i förskott. Men som vi alltid rekommenderar, betala aldrig i förskott eller innan du har sett rummet eller lägenheten!

Hur du kan spendera din fritid

Att bo i Portugal är ett utmärkt val om du gillar sjöfartsrelaterade aktiviteter, då landet sträcker sig 800 kilometer längs Atlantens kust. Du kommer därmed aldrig vara för långt från en vacker strand, oavsett var du befinner dig i landet. När det kommer till Portugals natur består landskapet av en blandning av karga och natursköna områden i kombination med böljande sträckor av Medelhavslandskap. Eftersom det ligger längs kusten hittar du några fantastiska stränder här, förutom pittoreska vikar, idylliska byar och en blomstrande kulturscen i Lissabon och Porto.

Portugal har blivit en av de bästa destinationerna i Europa när det kommer till sportaktiviteter, känt för sina utmärkta surfstränder i Ericeira och Peniche, orörda golfbanor och massor av naturliga platser att utforska i det portugisiska solskenet. Om du vill hitta på något lite mer exotiskt har Portugal också en rad öar att njuta av, som Madeira, som också går under namnet Garden Isle tack vare sin frodiga växtlighet, eller den avskilda och fridfulla ögruppen Azorerna. Vart du än väljer att åka kommer Portugal definitivt inte att göra dig besviken!

Om du inte gillar sport och action kan Portugal också erbjuda en lugn och avslappnad takt för dem som föredrar att ta det lugnt på fritiden. Ett exempel är att unna dig ett besök på Torre dos Clerigos i Porto, där du kan få en panoramautsikt över staden. Inte långt därifrån hittar du Dourodalen, som finns på UNESCO:s världsarvslista, och är bland de vackraste landskapen i Europa. Du kan besöka vingårdar, njuta av en Vinho Verde eller ett glas portvin, eller bara stirra på den magnifika utsikten i detta portugisiska hörn.

Om du föredrar att njuta av den vackra arkitekturen, är Bom Jesus do Monte, strax utanför Braga, en fristad som ligger på toppen av ett pittoresk berg. Promenera i vinklade trappor för att beundra de många arkitektoniska detaljerna, likt fontäner tillägnade var och ett av de fem sinnena. För att ta dig tillbaka ner igen kan du ta en bergbana som bjuder på en vidsträckt utsikt över den historiska staden. Se till att spana in det färgglada palatset Sintra som ligger i söder. Detta medeltida kungliga residens är bara ett av många enorma, överdådiga palats som finns bland stadens glamorösa kullar! Och om du uppskattar små detaljer kan du hålla utkik efter azulejos (fajansplattor) när du tar dig runt i Portugal - en morisk konstform som består av livfullt målade kakel från 1400-talet. 

Portugal har förfört hjärtan hos emigranter från hela världen, med det är inte bara tack vare sina vackra landskap, sånger och stränder, utan också tack vare sin gastronomi. Oavsett om du är svag för den salta smaken av bacalhau, den söta vaniljsåsen från pasteis de nata eller den skarpa kombinationen av paprika, vitlök och lagerblad som utgör grunden för många lokala recept, erbjuder Portugals traditionella rätter djärva och fantastiska smaker.

Det finns också något för alla på landets regelbundna festivaler under hela året. Om du är intresserad av att höra hur fado låter rekommenderar vi starkt att du åker runt i Alfama i Lissabon - du kommer garanterat att höra en sorgsen fadomelodi när du vandrar genom gatorna. Hur som helst, här är några av de mest populära evenemangen:

 • Carnival
 • Semana Santa
 • International Sand Sculpture Festival
 • Festa das Cruzes
 • Peregrinação de Fátima
 • Feast Day of Saint Anthony
 • Rock in Rio
 • Festa de São João, Porto
 • Festa dos Tabuleiros, Tomar
 • São Martinho

Levnadskostnader i Portugal

Levnadskostnaderna i Portugal är relativt överkomliga, men det pris du kan förvänta dig att betala kommer att variera mycket beroende på vilket område du väljer att bo i. I synnerhet kan Algarve-området vara mycket dyrare eftersom det är ett så populärt turistmål .

Eftersom lönerna i Portugal är något lägre än EU-genomsnittet, runt 750 euro i månaden, återspeglar priserna detta. Vilket innebär att du kommer att hitta många saker som är relativt billiga, särskilt om du flyttar från en dyrare europeisk stad, likt Stockholm.

Generellt kan levnadskostnaderna i Portugal vara 38 % billigare än Paris, 46 % billigare än London och 35 % lägre än Stockholm. Kostnaden för en måltid på en billig restaurang kommer landa på cirka 10 euro, en öl kostar cirka 2 euro, och en kopp kaffe på ett café kommer att kosta mindre än 2 euro på de flesta ställen.

 

Portugal 

Livsmedel

 

1 kg apelsiner

€1.36

12 ägg

1 kg potatis

€1.73

€1.32

Restaurang/café

 

Öl (0,5 l)

€2

Måltid för 2 på restaurang  

€36

Cappuccino 

€1.58

Sport & Fritid

 

Medlemskap på gym

€33

Biobiljett

€7

Kollektivtrafik

 

Bussbiljett för enkelresa

€1.4

Taxi (normal taxa - 1 km)

€0.5

Genomsnittslön

€1,000

 

Kollektivtrafik

För emigranter som vill utforska mer av det vackra landet, har Portugal en imponerande och tät kollektivtrafik som gör att du enkelt kan resa inom din stad, eller längre bort bekvämt och prisvärt. Det finns också utmärkta internationella reseförbindelser via landets stora flygplatser, så du kommer aldrig att känna dig alltför frånkopplad från resten av världen. Transportförbindelserna över hela landet är vanligtvis mycket pålitliga och kommer nästan alltid i tid, så oavsett om du pendlar till och från jobb eller vill resa inom landet är kollektivtrafiken vanligtvis det bästa transportsättet.

Utbudet av resealternativ i städerna inkluderar spårvagnar, bussar och taxibilar - där du kan köpa biljetter från en rad biljettautomater, eller direkt hos busschauffören (även om du ofta blir ombedd att betala med jämna pengar). I Lissabon och Porto finns också ett tunnelbanesystem. Lissabons tunnelbanesystem har fyra olika linjer; lila, gul, grön och orange och är mycket effektiv och lättnavigerat. Biljetter är billiga och kan köpas på stationerna.

Busstjänster i Portugal inkluderar regionala, lokala bussar och internationella bussar. Det finns oftast både en expresstjänst och en vanlig tjänst och priserna kommer att variera beroende på avstånd, tid och företag. Några av de största portugisiska bussoperatörerna är: InterCentro, InterNorte och InterSul – alla trafikerar nationella och internationella rutter. 

Om du vill resa smidigt mellan städer kan du även göra det med tåg. Portugal har ett bra järnvägssystem som består av ett omfattande nätverk av regionala, interregionala och förortståg som täcker hela landet. Det portugisiska järnvägsbolaget CP (Caminhos de Ferro Portuguese) täcker större delen av fastlandet och har en del internationella tjänster till ett rimligt pris. Till exempel tar en resa mellan Lissabon och Porto cirka 3 timmar och kostar dig 25 euro. Du kan till och med ta ett tåg till Spanien och Frankrike! Snabbtågen Alfa Pendular erbjuder snabba och bekväma förbindelser mellan Lissabon och Algarve och mellan olika destinationer i norr. Det finns också en intercity-tjänst, The Intercidades, som fungerar över hela landet och förbinder många av de största städerna på antingen 1:a eller 2:a klass biljetter.

Om du bestämmer dig för att hyra eller ta din bil, har landet ett stort nätverk av vägar och varje stad och by kan nås med ett effektivt vägsystem. I Portugal kör du på höger sida av vägen, och något som är bra att veta är att du måste betala ett specifikt belopp i olika vägtullar för att kunna köra på motorvägen. Generellt är det lätt att köra i landet, men det kan vara mer utmanande i de gamla medeltida byarna på grund av de smala gatorna.

Sintra, Portugal     Algarve

Palast i Sintra                                                                                      Faro vid Algarvekusten                                                                                     

Hitta andra emigranter

Att flytta till ett nytt land kan vara ganska läskigt, speciellt när du flyttar själv, så det är oftast en bra idé att försöka träffa nya människor. Det uppskattas att det nu bor omkring 900 000 emigranter i Portugal (främst i Lissabon och kuststäderna) så det finns gott om andra internationella människor att lära känna i landet.

Ett av de enklaste sätten att träffa nya människor är att anmäla dig till portugisiska språklektioner. Det finns gott om skolor över hela landet och kan vara det perfekta sättet att träffa andra engelsktalande som också nyligen har flyttat utomlands.

Du kan också leta efter expat-grupper online för att hitta andra i samma situation som du, dessa grupper kan du hitta genom att helt enkelt googla namnet på staden du flyttar till och "expatgrupper" eller "internationella grupper".

 

Lär dig språket

Det primära språket i Portugal är portugisiska, men som du snabbt kommer upptäcka kan många människor i några av de större städerna prata engelska, särskilt i Lissabon och Porto. Om du befinner dig i ett område med många engelsktalande kan det vara frestande att bara kommunicera på engelska, men vi rekommenderar dig att ta några språkkurser för att lära dig portugisiska, eller åtminstone lägga några grundläggande fraser på minnet. Lokalbefolkningen, och särskilt äldre generationer, kommer att uppskatta det!

Här är några vanliga fraser du kan lära dig för att komma igång med portugisiskan:

 • Hej - Olá
 • Ja/Nej - Sim/não
 • Hur mår du? - Tudo bem?
 • Tack - Obrigado
 • Snälla - Por favour
 • Förlåt - Desculpa

Jobba i Portugal

Portugal är inte bara en sommardestination, många unga människor flyttar hit för att jobba och njuta av livet till fullo året runt. Och då Portugal har brist på flerspråkig och utbildad personal i växande branscher som IT, hälsa, turism, jordbruk och kommunikation, finns det flera möjligheter för människor som vill bo och arbeta i detta sydeuropeiska land. På grund av Portugals strategiska läge har många företag valt att etablera sina företag och koppla samman sina verksamheter över hela världen.

Cisco Systems, BNP Paribas, EUROPCAR, Fujitsu, Xerox och IBM är några av de 450 företag baserade i Portugal som erbjuder utmärkta tjänster inom finans-, personal-, IT- och logistiksektorerna. Dessa företag letar ofta efter motiverade medarbetare som kan prata två eller fler språk. Så om du gillar professionella utmaningar, att arbeta i en omväxlande miljö, och vill lära känna nya kulturer och seder från människor från hela världen, är Portugal den idealiska platsen för dig!

Arbetsmiljö och kultur

Arbetsplatser i Portugal är traditionellt sett mer hierarkiska jämfört med Skandinavien och Centraleuropa, och personliga möten värderas mer än konferenssamtal och mejl. Om du arbetar för ett internationellt företag kommer du dock inte att märka av detta på samma sätt, men en portugisisk arbetskultur värdesätter ändå att du är artig, vänlig och behandlar kollegor med respekt. Klädkoden är också lite mer elegant om du jobbar på kontor. Tänk på att göra ett gott första intryck när du träffar nya arbetskollegor, håll dig reserverad och formell, och hälsa med ett fast handslag och ögonkontakt. När ni blir bekanta kommer hälsningar att bli mer informella.

Men portugiser är också sociala, långa pauser för lunch eller kaffe är en del av den typiska arbetsdagen, och när ni är bekanta med varandra är det vanligt att berätta om sin vecka, mindre vardagsproblem och goda nyheter. Det är ett typiskt sätt att koppla av och varva ner innan du går tillbaka till jobbet eller börjar en ny dag. Men det är viktigt att skilja på sociala och affärsmässiga situationer – i ett socialt sammanhang är portugiserna inte vana vid att diskutera affärsfrågor om det inte tas upp specifikt. 

När det gäller deadlines är attityden mer avslappnad. Även om punktlighet inte verkar spela så stor roll i ett socialt sammanhang, förväntar sig portugiserna att folk ska vara punktliga på jobbet. En bra balans mellan arbete och privatliv är också väldigt viktigt. I Portugal värderas familj och vänner mer än något annat, inklusive vänner inom deras familjekrets.

I allmänhet är portugiserna naturligt nyfikna, öppna och väldigt pratsamma. Om du är blyg och inte har lätt för att träffa nya vänner eller komma i kontakt med människor, kommer portugiserna att hjälpa dig och få dig att känna dig bekväm. Och om du har gått vilse i staden och behöver hjälp finns det alltid någon som är villig att hjälpa dig, även om den personen inte talar engelska!

Anställningsvillkor

Som anställd har du samma rättigheter som en portugisisk medborgare vad gäller lön och arbetsvillkor. Den maximala lagliga arbetsveckan i Portugal är 40 timmar, och du har rätt till minst 22 årliga semesterdagar. Dessutom finns det 12 obligatoriska helgdagar och två valfria helgdagar i Portugal. Uppsägningstiden för ett anställningsavtal beror på hur länge du har arbetat hos företaget:

 • Om du har arbetat i mindre än 1 år är uppsägningstiden 15 dagar 
 • Om du arbetat där i 1-5 år är uppsägningstiden 30 dagar 
 • Om du arbetat där i 5-10 år är uppsägningstiden 60 dagar 

Bruttominimilönen för 2021 har satts till cirka 750 euro. Som emigrant tjänar du vanligtvis mer, med ett genomsnitt på cirka 1 620 euro per månad. Detta kan verka mindre än vad du är van vid, men glöm inte att du kommer ha mer överkomliga levnadskostnader i Portugal.

     

En av de berömda spårvagnarna i Lissabon                                                             Utsikt över Porto

Skatter och sociala avgifter

Som emigrant från EU kan du ta del av samma sociala skydd som portugisiska medborgare, oavsett vilken typ av anställningsavtal du har. När du är anställd betalar du personlig inkomstskatt på dina inkomster och de dras automatiskt från din lön. Skattesystemet i Portugal är mildare än i andra länder i Europa, och ju högre inkomst du har desto högre skatt dras av. Skattesatsen är 14,5 % för den lägsta inkomstnivån och 48 % (+2,5 %) för den högsta inkomstnivån:

Årlig skattepliktig

inkomst

Portugal

inkomstskattesats

upp till 7,112 euro

14.5 %

7,113–10,732 euro

23 %

10,733–20,322 euro

28.5 %

20,323–25,075 euro

35 %

25,076–39,967 euro

37 %

39,968–80,882 euro   

45 %

80,883 euro

48 %

Möjlighet att nätverka

Det finns flera sajter på nätet där du kan hitta information om allt som händer i Portugal. Eventbrite eller InterNations Lissabon är två exempel på hemsidor som arrangerar eller föreslår möten för dig som jobbar eller är ny i staden. Du hittar allt från "Coachingfrukost" till "träna din hjärna" och även grupper för dig som vill träffas på ett café eller en bar för att diskutera affärstrender och möjligheter.

Ankomst till Portugal

Eftersom Portugal är en del av EU är det inte svårt för EU-medborgare att flytta hit. Det finns dock några riktlinjer som du måste följa enligt portugisisk immigrationspolitik. Om du vill arbeta i Portugal som EU-medborgare måste du ansöka om skatteregistreringsnumret NIF (Número de Identificação Fiscal). Detta kan du göra på ett av följande ställen:

Dokumentkraven för ett NIF-nummer är inte många. Du behöver bara ha med dig en giltig fotolegitimation, bevis på att du har en adress i Portugal (t.ex. elräkning) och ett anställningsavtal. Ditt NIF-nummer är nödvändigt att ha för flera saker, bland annat för att öppna ett bankkonto, kunna betala räkningar, köpa en bil eller ansöka om körkort, samt betala skatt, osv. 

När du har ett NIF-nummer behöver du ett CRUE (Certificate of Residency) certifikat som du får i Stadshuset (Câmara Municipal). För att få det behöver du ha med dig pass och anställningsavtal med ditt NIF-nummer.

Pasteis de Nata

Portugisiska specialitén Pasteis de Nata

 

Sjukvård i Portugal

Den primära sjukvården i landet sköts av Serviçio Nacional de Saude (SNS), som är skattefinansierad och organiserad av Portugals hälsodepartement. SNS säkerställer att alla invånare i Portugal har tillgång till sjukvård, vilket är stadgat i konstitutionen. Vuxna betalar vanligtvis bara en liten självrisk för läkarbesök och sjukhusvistelser, men detta gäller inte längre för barn och kroniskt sjuka.

Om du arbetar i Portugal bör din arbetsgivare automatiskt registrera dig och ordna med inbetalningar till socialförsäkringssystemet i landet, varefter du är berättigad till en sjukförsäkring. Det betyder att du får det personliga personförsäkringsnumret (NISS) från Försäkringskassan (Segurança Social). Läkare använder NISS för att ordinera mediciner, kontrollera din sjukdomshistoria och hantera dina sjukskrivningar, samt mamma- och pappaledigheter. För att träffa en specialist (t.ex. kardiolog eller psykolog) genom det statliga sjukvårdssystemet behöver du vanligtvis remitteras av en läkare. Patienter måste också betala en extra kostnad för att träffa en specialist i Portugal. Beroende på vilken typ av behandling du behöver och vilken typ av specialist du vill träffa, får du ofta räkna med en väntetid - även om kvaliteten på vården är hög kan det ibland bli lång väntan på att få träffa specialister i Portugal på SNS.

När du väl är registrerad i systemet måste du gå till en "Centro de Saúde" (poliklinik) med ditt pass och NISS-nummer och registrera dig. De skickar då ett sjukvårdskort (cartão do utente) till dig som du bör ha med dig hela tiden och gör att du kan få rabatt på sjukvård.

För vissa yrkesgrupper tillkommer även ytterligare socialförsäkringar. Det är också möjligt att få en privat försäkring för en specifik avgift i Portugal, precis som i andra länder i Europa. Faktum är att 20 % av invånarna väljer privat sjukförsäkring för att komplettera sin offentliga sjukförsäkring. Detta kan vara för att täcka extra tjänster som det statliga portugisiska sjukvårdssystemet inte inkluderar eller för att täcka 100 % av kostnaderna. Detta ger dem även rätt till behandling från privata vårdgivare i Portugal, vilket faktiskt kan vara snabbare än offentlig sjukvård.

Öppna ett bankkonto

När du har ordnat med NIF-nummer och CRUE-certifikat är det dags att öppna ett bankkonto så att du kan få in din lön på ett portugisiskt bankkort. Du kommer att kunna slutföra processen på bara ett besök och bankkortet skickas vanligtvis till din folkbokförda adress inom några dagar. Vilka dokument som krävs varierar från bank till bank, och vissa filialer kan ha olika krav, särskilt om du vill ha tillgång till kreditfaciliteter.

För att öppna ett bankkonto i Portugal behöver du vanligtvis ta med följande dokument:

 • Pass som bevis på din identitet
 • Ditt NIF (skattenummer)
 • Bevis på bosättning (senaste elräkningen eller ditt hyreskontrakt)

De mest populära portugisiska bankerna för emigranter är Caixa Geral de Depósitos (CGD), Banco Santander Portugal, Banco Comercial Portugues (BCP) och Novo Banco. Du kan också be om råd från andra emigranter eller dina kollegor för att hitta den bank som passar dina behov bäst.

I Portugal finns det några avgifter kopplade till bankkort som är bra att känna till:

 • Kontounderhållsavgift: Många löpande konton i Portugal är gratis att öppna och använda, även om banken kan begära en minsta insättning - vanligtvis från 100 till cirka 250 euro. Men vissa konton kommer med en månatlig avgift, som kan vara mellan 2,50 upp till 7,50 euro i månaden.
 • Bankomaters avgifter: De flesta av huvudbankerna ingår i tjänsten Multibanco, som är ett nätverk av bankomater över hela landet. Så du ska inte debiteras något för att använda ditt portugisiska betalkort för att ta ut kontanter, men det lönar sig alltid att dubbelkolla.
 • Överföringsavgifter: att skicka och ta emot pengar till andra länder kan vara dyrt, speciellt om mottagaren har en annan valuta.

De främsta anledningarna till att flytta till Portugal

Med några av Europas mest hisnande landskap och strålande väder nästan året om, kan det vara lätt att avfärda Portugal som en populär semesterdestination och inte som ett potentiellt hem. Men när du fått upp ögonen för detta land kommer du märka att det inte bara finns en stark internationell kultur tack vare frekventa ankomster av utlänningar, utan Portugal är även väldigt sofistikerat och kulturellt.

Portugal erbjuder en otrolig mångfald för att vara ett litet land. Beroende på vilken region du väljer hittar du en mängd olika livsstilar: Om du vill fly från sommarvärmen och folkmassorna, bege dig till den norra delen. Om du är sugen på stadsliv är de dynamiska städerna Porto och Lissabon perfekta för dig. Och om du söker efter sol, surf och strandliv är det till söder du ska bege dig.

Dessutom har fler och fler internationella företag etablerat sig i Portugal under de senaste åren, vilket ger en utmärkt möjlighet för flerspråkiga kandidater att hitta arbete. I kombination med den livsstil du bara hittar i länder kring Medelhavet, överkomliga levnadskostnader och portugisernas välkomnande natur, är det en attraktiv möjlighet för alla som vill börja ett nytt liv utomlands!

Här är 5 av de främsta anledningarna till att vi tror att du skulle älska att bo och arbeta i Portugal:

 1. Utmärkta möjligheter för flerspråkiga kandidater i internationella företag
 2. Flera positioner inom marknadsföring, teknik och media
 3. Möjlighet till en bra balans mellan arbete och privatliv
 4. Överkomliga levnadskostnader
 5. En ung och mångkulturell miljö

Så om allt detta låter intressant så bör du titta på de lediga jobb vi har i Portugal på Workwide.se just nu!

Lagos

Lagos

Hitta din lägenhet i Portugal