Bo och jobba i Dubai

Dubai är en plats som stadigt växer i popularitet för svenskar. Under en lång tid har Dubai varit en plats som lockat till sig resenärer på...

Förenade Arabemiraten (UAE)

Dubai är en plats som stadigt växer i popularitet för svenskar. Under en lång tid har Dubai varit en plats som lockat till sig resenärer på semester, men det finns nu också möjlighet att stanna här på obestämd tid med hjälp av en anställning på ett företag i staden. Tack vare de enorma investeringar som har gjorts i Dubai – både av utländska och inhemska investerare – kan Dubai uppvisa en tillväxttakt som få städer i världen klarar av att mäta sig med. Detta är en anledning till att det numera finns gott om arbetstillfällen för svenskar som antingen har en universitetsutbildning eller arbetslivserfarenhet och vill flytta till Dubai. I Dubai hittar du inte bara en arbetsmarknad som innehåller en lång rad olika branscher och verksamheter, här finns också en levnadsstandard som är bland de bästa i världen.

Bo och jobba i Dubai

Oavsett om du tycker om att besöka populära nattklubbar eller slappna av på lyxiga stränder har Dubai något att erbjuda dig. Här finns också shopping i världsklass med flera gigantiska shoppingcentrum. Dubai har därmed blivit något av en metropol för den som vill jobba i en kombinerad storstad och semesterort, vilket har gjort att allt fler svenskar söker sig hit för att bo och leva. Dubai är en av sju emirat som utgör landet Förenade Arabemiraten, vilket gör det enkelt att ta sig till närliggande metropoler som Abu Dhabi och Sharjah.

Svenska jobb och företag

Om du letar efter svenska företag i Dubai kommer du snabbt att hitta något för dig. Oavsett vilken bransch du vill arbeta i finns det i regel ett svenskt företag som har en stark närvaro i staden. Det gäller särskilt byggbranschen som är enorm i Dubai. Här uppförs dagligen nya byggnader och många av dem bidrar till Dubais välkända skyline. Även telekombranschen är stor i Dubai. Några av de svenska företagen som har många anställda i Dubai är Sandvik, ABB och Ericsson. Om du tror att du besitter rätt kompetens för en jobböppning hos dessa företag kan du ha goda chanser att få en anställning i Dubai. Här finns också gott om andra företag som gärna anställer svenskar. Eftersom svenskar har ett rykte om sig att vara välutbildade och tala bra engelska är möjligheterna goda för att få jobb, särskilt om du har ett bra CV. Det är en fördel att ja arbetslivserfarenhet inom branschen eller en utbildning som är relevant för jobbet som du söker eftersom det kan råda hård konkurrens om platserna. Om du lyckas få jobbet kan du dock räkna med en attraktiv lön och fina förmåner som ligger i paritet med prisnivån i Dubai. Om du vill ha ett enklare jobb som inte kräver år av utbildning kan du hitta det i Dubai. Här är nanny och au pair ett bra exempel på det. Ofta är det svenska eller internationella familjer som letar efter någon som vill ta hand om deras barn. Arbetsuppgifterna varierar beroende på familj, men i regel handlar det om att skjutsa barnen till skolan, göra i ordning lättare måltider eller vara barnvakt när föräldrarna är borta. Att vara nanny är ett perfekt sätt att upptäcka Dubai utan att behöva oroa dig för boende eftersom du får allt inkluderat i din lön.

Arbetstillstånd

Om du har en karriär i Dubai i sikte är ett visum en viktig aspekt. Om du endast planerar att besöka Dubai under en period som är kortare än 90 dagar behöver du inte ansöka om visum i förväg. Istället får du ett turistvisum när du kommer till flygplatsen. Detta är praktiskt för dig som exempelvis vill besöka Dubai innan du flyttar hit för att få ett första intryck av staden, eller om du behöver resa hit för en jobbintervju. För att du ska få ett turistvisum måste ditt pass ha minst sex månader giltighetstid kvar och det får inte vara ett provisoriskt pass. Om du däremot har arbete i åtanke måste du ansöka om ett arbetstillstånd. Det gör du enklast på Förenade Arabemiratens ambassad i Stockholm där du ombeds fylla i dina uppgifter samt skäl för att flytta till Dubai. Det innebär också att du måste ha ett jobb klart för att bli beviljad arbetstillstånd i Dubai, vilket din framtida arbetsgivare också måste kunna intyga. När du väl har fått ditt uppehållstillstånd kan du stanna hur länge du vill i landet.

Utbildning

Om du har en svensk utbildning inom exempelvis byggnadsteknik eller kommunikationsteknologi kommer du att vara gångbar på arbetsmarknaden i Dubai. Eftersom svenska universitet i regel står högt i kurs – särskilt när det kommer till ingenjörsutbildningar – har du goda chanser att få jobb. Om du skulle vilja studera i Dubai finns det möjligheter att göra det också. Här finns exempelvis American University of Dubai som är ett universitet med engelska som studiespråk.

Språk och affärsrelationer

Arabiska är det officiella språket i Dubai och det betyder att mycket pappersarbete och officiella dokument är skrivna på detta språk. Däremot går det bra att klara sig på engelska i det dagliga livet. En anledning till det är att Dubais befolkning till majoriteten består av utländska arbetare från olika delar av världen. Här bor utvandrare från Indien, Pakistan och Bangladesh liksom västerländska länder som USA, Storbritannien och, förstås, Sverige. Det betyder också att Dubai har viktiga affärsrelationer med såväl svenska företag som länder och företag från andra delar av världen.

Boende och samhälle

Prisnivån i Dubai ligger relativt högt, vilket innebär att det kan vara svårt att hitta ett eget boende i form av en lägenhet eller ett hus som går att betala med en månadslön. Lösningen kan vara att dela boende med andra. Eftersom en stor del av Dubais invånare kommer utifrån och arbetar för internationella företag går det snabbt att hitta människor i en liknande situation som också letar efter boende. Det är också skälet till att Dubai är mångkulturellt och kosmopolitiskt med något för alla smaker.

Svenskar i Dubai

Om du vill ha kontakt med andra svenskar i Dubai är nätet en bra resurs. Här finns det grupper och communities på sociala medier med svenska utvandrare som firar jul och midsommar tillsammans, och som kan ge tips på hur du ska lösa den praktiska biten i ditt nya land. Bland annat finns Svenska kyrkan i Dubai och de anordnar både utflykter och firande av svenska högtider.