Riga är inte bara den lettiska huvudstaden, det är också landets ekonomiska och kulturella mittpunkt. Med sina cirka en miljon invånare är det en av de mindre huvudstäderna i Europa. Staden känns fortfarande oexploaterad trots att de tar vara på sitt mångkulturella arv. Med detta i åtanke är det inte konstigt att allt fler unga väljer Riga som sin nya hemstad. Här har du nära till de övriga baltiska staterna samt stornationen Ryssland. Som flerspråkig har du stora möjligheter att finna ett jobb inom servicesektorn.
Arbeta i Riga
Arbetsmarknaden i Riga
Lettiska är det officiella språket i Riga. Därför är det störst chans för dig som svensk att hitta jobb där de söker folk med svenska som modersmål och med goda kunskaper i engelska. Vi på Workwide samarbetar med flera stora outsourcing företag som till exempel Transcom vilka har multinationella callcenters i staden. En av deras största kunder är Western Union inom ekonomisektorn. Normalt krävs inte några förkunskaper inom kundservice, det viktiga är att du talar svenska som modersmål, är kundvänlig och öppen för att flytta och bo i Riga.
Det blir vanligare att större företag outsourcar sin kundtjänst och andra avdelningar till internationella företag belägna i Europa. Här samlas unga och flerspråkiga människor från hela världen för att jobba, skaffa sig erfarenhet och knyta kontakter. Börjar du jobba på ett BPO kommer du träffa både andra svenskar och folk från hela världen. Detsamma gäller om du jobbar på ett SSC, Shared Service Center, där flera företag finns. De hjälper dig gärna att göra dig hemmastadd i Riga, kanske har de tips på någon som söker en rumskamrat eller vart du kan hitta boende. Företagen hjälper vanligen till med det praktiska som skattenummer och försäkring.
Jobbansökan i Riga
Det vanligaste är att du ansöker om jobb hemifrån och har intervju via telefon eller Skype. Du skickar in ditt CV, på engelska till en rekryteringsfirma som oss på Workwide och vi sköter kontakten med företaget. Vi gör en första gallring baserat på ditt CV och telefonkontakt, tycker vi att du har vad som krävs fixar vi en intervju med företaget i Riga. Var uppmärksam på att personlighet oftast väger högre än erfarenhet. Att ha arbetat i callcenter eller inom kundservice tidigare är ett plus men inget krav.
Arbetsmiljö/Arbetskultur i Riga
Om du arbetar på ett callcenter kommer du bli arbetskollega med flera olika nationaliteter, vilket betyder att din upplevelse skiljer sig från ett lettiskt företag. Trots detta kommer du ha kontakt med flera lokalinvånare under din tid på företaget. Generellt sett är det lettiska folket väldigt raka och ärliga och de förväntar sig samma sak från sina anställda. Precis som oss svenskar är de punktliga av sig och värdesätter folk som kommer i tid och sköter sina arbetsuppgifter på ett bra sätt.
Arbetslagar i Riga
Som bosatt i Lettland följer du de lettiska lagarna och betalar skatt i landet. Denna ligger på 24 % vilket är lägre än Sverige. Lönerna är generellt under Sveriges men betydligt högre än för den vanliga lettiska arbetaren. Hittar du ett bra boende kan leva gott och billigt i landet. Arbetsveckan ser ut som hemma, med 40 timmar fördelat på 8 timmar om dagen. Som regel har du rätt till fyra veckors betald semester under ett kalenderår. Vid sjukdom betalar företaget 75 % av lönen andra och tredje dagen.
- Du har normalt en månads uppsägningstid både när du säger upp dig och om du blir uppsagd.
- Under provanställning kan båda parter avsluta kontraktet med tre dagars uppsägningstid.
Knyta kontakter
Lettland ligger i Baltikum vilket innebär att du har närheten till Ryssland men även Skandinavien. När du jobbar i ett multiinternationellt företag kan du räkna med att det anordnas sociala events utanför arbetstid. Det kan vara allt från utflykter till andra delar av landet till drinkar på någon bar efter arbetstid. Här har du chansen att knyta värdefulla kontakter för framtiden. På Facebook och andra sociala medier hittar du grupper som förenar både svenskar och övriga inflyttade i Riga. Du kan börja med att gå med i dessa.
Att bo i Riga
Hitta bostad
Du kan välja att söka efter en hyreslägenhet på internet eller höra dig för på jobbet. Ofta har de anställda tips om hemsidor eller folk som söker efter rumskompisar eller hyresgäster. Många internationella företag hjälper till att hitta boende om du flyttar från Sverige eller utlandet. Standarden kan variera så titta alltid på lägenheten personligen innan du skriver kontrakt. Medelhyran för en etta i centrum ligger på cirka 350 euro. Var beredd på att få betala en deposit i samband med inflyttning.
Normalt ingår inte kostnader som el, varmvatten, gas och elektricitet i hyran utan tecknas med separata avtal. Ta alltid reda på om dessa betalas månadsvis via räkning eller genom en mätare. De flesta lägenheter hyrs ut möblerade vilket är en stor fördel om du flyttar från Sverige. Enligt avtal ska lägenheten normalt lämnas i samma skick som vid inflyttning. Den populäraste sajten att leta bostad på heter RentInRiga vilken är tillgänglig på engelska. Även City24 finns översatt på engelska och har flertalet lägenheter i staden.
Att göra i och omkring Riga
För att komma i det lettiska samhället kan du med fördel ägna dig åt en sport som fotboll eller basket. I de många Facebookgrupper för expats i Riga annonseras det ofta när inflyttade vill dra ihop ett gäng och sporta tillsammans. Du kan också höra dig för hos de lokala idrottsföreningarna. Riga blev utnämnt till Europas kulturella huvudstad 2014 och har flera fantastiska byggnader och sevärdheter. Börja i Gamla stan om du vill upptäcka vacker arkitektur. Utanför staden finns vacker natur och många utflyktsmöjligheter.
Internationell gemenskap i Riga
Om du får anställning på ett internationellt företag med inriktning mot Sverige kommer du träffa andra svenskar på jobbet. Du kommer med största sannolikhet arbeta tillsammans med andra skandinaver och nationaliteter. Ett tips är att gå med i gruppen "Svenskar i Riga" på Facebook för att komma i kontakt med andra inflyttade. Det finns även en Facebook community vid namn "Expats in Latvia" där alla nationaliteter är välkomna att dela information. Här är det vanligt att det anordnas sportaktiviteter och utekvällar.
Levnadskostnader i Riga
Levnadskostnaderna i Riga är i genomsnitt 35 % lägre än i Stockholm. En limpa bröd kostar i genomsnitt över 20 kronor i Stockholm i jämförelse med cirka 9 kronor i Lettland. En enkelbiljett i lokaltrafiken kostar cirka 40 kronor i Stockholm i jämförelse med cirka 12 kronor i Lettland. Något som faktiskt är dyrare i Lettland är räkningar så som el, vatten och värme. Här är månadskostnaden cirka 900 kronor i Stockholm och 1 700 i Riga så var sparsam på denna punkt.
Att lära sig lettiska
Det officiella språket i Riga är lettiska men många talar även flytande ryska. I huvudstaden talar majoriteten behjälplig engelska men kommer du ut på landsbygden får du vara beredd på att inte alla talar engelska. Oftast anordnar de internationella företagen gratis språkkurser i både lettiska och ryska för de som är intresserade. Du kan även vända dig till internationella språkskolor i staden, normalt mot en liten kostnad. På nätet hittar du flera av de vanliga och mest användbara fraserna och hur de ska uttalas.
När du ankommer i Riga
Registrering och administration
Då Lettland är med i EU behöver du inget visum för att få lov att arbeta i landet. Du behöver dock registrera dig och få ett så kallad Personas kods, likvärdigt med ett svenskt personnummer. Först bokar du tid hos PMLP kontoret i Riga, legitimerar dig med ditt pass och fyller i de nödvändiga dokumenten. Efter 10 dagar får du återkomma med bevis på sjukförsäkring och hämta ut ditt nummer. Inom en månad behöver du gå dit och lämna in bevis på hemadress, till exempel ditt hyreskontrakt.
- Boka tid hos PMLP-kontoret
- Fyll i de nödvändiga dokumenten
- Återkom 10 dagar senare med din sjukförsäkring
- Återkom inom en månad med bevis på adress
Öppna bankkonto
i Riga finns flera svenska banker som SEB, Swedbank och Nordea. Du kan även välja den lettiska banken Citadele. De flesta kontor har engelsktalande personal så du enkelt kan göra dig förstådd. Inför ditt möte bör du ta med dig ditt Personas kods och ditt arbetskontrakt. Inom ett par dagar får du meddelande om att ditt kort är redo att hämtas upp. Det kan vara svårt att öppna ett bankkonto utan jobb då du måste bevisa en koppling till Lettland för att bli beviljad.
Sjukförsäkring i Riga
Normalt får du sjukförsäkring av jobbet eller i alla fall alternativet att lägga till detta med avdrag från din lön. Du bör ta med ditt blå EU-kort som ger dig rätt till läkarvård när du befinner dig utomlands. Det är obligatoriskt att ha en sjukförsäkring under den tid som du bor i Lettland. Fördelen med att arbeta på ett internationellt företag är att dina arbetskollegor kan vägleda dig till vilken försäkring som är den mest fördelaktiga. Normalt kan du rådfråga HR för ytterligare tips.
Skatt och sociala avgifter
I Lettland betalar du 24 % skatt på din lön vilket dras automatiskt varje månad. Då Lettland är medlemmar i EU har du som inflyttad samma rättigheter som lokalinvånarna. Om du skulle vara sjuk längre än 11 dagar på jobbet är det inte längre din arbetsgivare som betalar ut din sjuklön. Då kan du istället begära det från det sociala nätverket och en institution vid namn Slimības pabalsti. Du måste dock ha betalat skatt i tre månader för att vara berättigad till detta.
De största anledningarna till att flytta till Riga
Riga är en billig stad. När du inte jobbar kan du njuta av deras prisvärda och goda öl, handla mat i den välfyllda saluhallen eller åka på utflykter i Baltikum-området. Här bor du bra i egen lägenhet eller tillsammans med andra. Riga är statistiskt sätt mer än 30 % billigare än Stockholm så du kan leva gott, speciellt på en callcenter-lön. Största chansen att få jobb är på ett outsorcing företag med svensk kundtjänst.