Bo och jobba i Tjeckien

Med en välkomnande lokalbefolkning, ett blomstrande internationellt samhälle och en varierande kulturell scen, kan Tjeckien mycket väl vara ditt nästa hem. Det centraleuropeiska landet med över...

Tjeckien

Med en välkomnande lokalbefolkning, ett blomstrande internationellt samhälle och en varierande kulturell scen, kan Tjeckien mycket väl vara ditt nästa hem. Det centraleuropeiska landet med över 2 000 slott, 12 UNESCO-världsarv och tusentals internationella företag, har nämligen blivit en strålande destination för emigranter. Oavsett om du är ute efter hisnande landskap eller öl av högsta kvalitet, har Tjeckien allt. Dessutom erbjuds utmärkta löner och låga levnadskostnader, vilket kommer få dig att boka ditt flyg till detta vackra land snabbare än du kan säga jedno pivo prosím (en öl tack)!

Bo i Tjeckien

Kort fakta om Tjeckien

Väder: Med milda somrar och kalla, blåsiga vintrar är det smart att packa ner en extra tjocktröja i resväskan. På sommaren når dagstemperaturerna dock 20-25 °C, men ibland relativt högre, 30 °C eller mer. Vintertemperaturerna kommer att nå -5 °C, och ännu kallare på högre höjder.

Befolkning: Cirka 10,7 miljoner invånare

Historia: Böhmen, som landet först hette, var ursprungligen bebott av kelter, germaner och så småningom slaviska människor. Det var en del av det romerska riket, som sedan togs över av Österrike. Efter första världskriget bildades Tjeckoslovakien av de tjeckiska och slovakiska länderna i det österrikiska imperiet. Tjeckoslovakien styrdes sedan kort av Tyskland under andra världskriget och Sovjetunionen strax efter. När Sovjetunionen föll 1990 fick Tjeckien sin självständighet. Tjeckerna och slovakerna kom också överens om att vilja ha en egen nation, så Tjeckien och Slovakien delades fredligt. Tjeckien blev medlemmar i Europeiska Unionen år 2004. 

Visste du att...?

 • Prag är den enda större europeiska staden som inte bombades under andra världskriget och stadens många historiska monument skonades därmed från förstörelse.
 • Tjeckerna konsumerar mest öl per capita i världen.
 • Global Peace Index rankar Tjeckien som den åttonde säkraste platsen att bo på jorden, under år 2021. 
 • Tjeckien är känt som det land i världen med flest slott, här finns över 2 000 slott.
 • Omkring 500 000 utlänningar bor för närvarande i Tjeckien.

Prag, Tjeckien Prag, Tjeckiens huvudstad

Hitta boende i Tjeckien

Boende i Tjeckien är billigare än i de flesta andra länder och större städer, vilket är bra med tanke på att du kommer att vara i ett så historiskt rikt och mångsidigt land. Priserna varierar beroende på var du väljer att bo, men inte alltför mycket, och då Tjeckien har ett varierat landskap är det lätt att hitta boende som passar din livsstil. Oavsett om du älskar landsbygden eller föredrar hjärtat av staden, kommer du att hitta ditt idealiska läge som passar din budget. Innan du anländer kan du gå med i olika Facebook-grupper för att börja spana lite på vad som finns tillgängligt i boendeväg. Du kan också titta på lokala hemsidor; detta kan dock vara ganska förvirrande utan tillräcklig kunskap i tjeckiska. Var också försiktig med hemsidor som riktar sig till emigranter, eftersom dessa vanligtvis kan komma med höga priser. Ett annat alternativ är att hitta en mäklaragent som kan hjälpa dig att hitta en lägenhet när du är på plats. Detta sätt kan vara något enklare då du kan besöka lägenheterna och hitta något inom intervallet av det du letar efter. Ha dock i åtanke att agenter tar ut en förmedlingsavgift.

 

Populära städer att bo i:

Prag: Prag är huvudstaden och den största staden i Tjeckien, med 1,4 miljoner människor och ett storstadsområde på drygt 2 miljoner. Många emigranter väljer att bosätta sig här då många internationella företag har sitt europeiska huvudkontoret i staden. Det är också centrum för turistnäringen för Tjeckien, vilket gör möjligheter för emigranter att hitta arbete stora!

Om du vill hyra ett rum i en delad lägenhet i Prag, kommer du betala cirka 7000 CZK – 12 000 CZK i månaden (280 – 470 euro) beroende på läget. För en egen lägenhet med 1 sovrum, ligger hyran på cirka 15 000 CZK - 25 000 CZK i månaden (600 - 1 000 euro) beroende på läget.

Brno: Brno är Tjeckiens näst största stad, med cirka 377 000 invånare. Det är en stor universitetsstad full av unga människor och även här flera jobbmöjligheter, främst inom IT-området. Brno har också massor av lokala hantverksbryggerier och caféer som är extra populära under sommarlovet!

För ett rum i en delad lägenhet, räkna med att betala cirka 7000 CZK – 10 000 CZK i månaden (280 – 400 euro) beroende på läget. För en egen lägenhet med 1 sovrum, ligger hyran på cirka 10 000 CZK - 15 000 CZK i månaden (400 - 600 euro) beroende på läget.

Plzeň: Plzeň (uttalas även Pilsen) är den fjärde största staden i Tjeckien med cirka 180 000 invånare. Om du känner igen detta som en typ av öl, så är detta förmodligen staden för dig. Det är hem för Pilsner-ölen och ett av de bästa idrottslagen i Tjeckien. Detta är också den perfekta platsen för alla som letar efter en riktig tjeckisk upplevelse, inte bara en weekendresa som Prag eller Brno.

För en lägenhet med 1 sovrum, kommer hyran ligga på cirka 8 000 CZK - 10 000 CZK i månaden (300 - 400 euro) beroende på läget. Tänk på att räkningar för el och vatten samt andra avgifter vanligtvis inte ingår i hyran. Beroende på hur varmt du vill ha det inomhus på vintern, får du räkna med att betala ytterligare 1000 CZK – 1700 CZK (40 – 65 euro) per månad.  

Levnadskostnader

Som du säkert har märkt, använder Tjeckien fortfarande sin egen valuta, även om de är en del av EU. Detta är den tjeckiska koruna. Även om Prag anses vara den dyraste staden i landet, är levnadskostnaderna fortfarande relativt sett billigare än i de flesta andra europeiska städer. Bostäder, utbildning och vissa fritidsaktiviteter ligger i den högre delen av spektrumet, men livsmedel, alkohol, transporter och kommunikationer (internet, telefon, etc) är mycket billiga. Genomsnittslönen i Tjeckien är cirka 32 000 CZK - 35 000 CZK (1250 - 1380 euro) per månad. Denna anständiga lön, i kombination med låga levnadskostnader, gör Tjeckien till en topprankad destination för emigranter och studenter från hela världen. Och om du är en digital nomad är det en win-win! Du får fortfarande betalt i din hemmavaluta, och tack vare de fantastiska växelkurserna med USD och EUR, kommer du att kunna ha en utmärkt livskvalitet samtidigt som du gör en massa besparingar.

Český Krumlov Český Krumlov

 

  Prag Stockholm
Livsmedel    
1 kg apelsiner € 1,50 € 2.5
12 ägg1 kg potatis € 0.77 € 2.6
1 kg potatis € 0.77 € 2.6
Restaurang/café    
Importerad öl (0,5 l) € 1,38 € 6
Måltid för 2 på restaurang € 28 € 60
Cappuccino € 1,96 € 3.6
Nöje och hälsa    
Medlemskap på gym € 32 € 50
Biobiljett € 7 € 15
Kollektivtrafik    
Enkelbiljett för buss € 0,95 € 2-3
Taxi 1km (normaltaxa) € 1,1 € 3
Genomsnittslön € 1,300 € 2.500

 

Kollektivtrafik

Prag är den enda staden i landet med tunnelbana, och den är också utrustad med spårvagnssystem, trådbussar och bussar, vilket gör det väldigt enkelt att ta sig runt i staden. Dessutom är kollektivtrafiken mycket pålitlig. En av de främsta fördelarna med att vara i ett land som Tjeckien är att det är enkelt och billigt att ta sig överallt och även över till Östeuropa. Till exempel kostar en buss från Prag till Brno bara cirka 7 euro och en buss till Berlin kostar cirka 15 euro.  Om du har lite mer pengar att spendera eller letar efter ett snabbare färdsätt är tåget ett utmärkt alternativ. En tågresa till Berlin från Prag kommer till exempel att kosta dig runt 30 euro, och du tar dig dit på bara 4 timmar, jämfört med 10 timmar med buss. Det sista alternativet för den som vill resa med stil är att ta ett flyg. Europa har många lågprisflygbolag som erbjuder alla olika typer av resor och Tjeckien är tillgängligt med flyg från flera internationella flygplatser. Den största tjeckiska flygplatsen är Václav Havel flygplats nära Prag, även om det finns flera andra internationella flygplatser i Brno, Karlovy Vary och Monov (nära Ostrava). Bilkörning är också ett alternativ under din vistelse, men om du inte tar med dig din bil eller inte känner dig redo att ge dig ut på vägarna är kollektivtrafiken mer än tillräckligt för att ta dig från en plats till en annan. Om du dock bestämmer dig för att köra kommer de flesta EU-körkort att accepteras. Men kontrollera reglerna för ditt specifika land för att veta om du måste få ditt körkort konverterat eller översatt.  

Hur du kan spendera din fritid

Tack vare att Tjeckien är ett enormt land med väldigt olika landskap, kommer du aldrig att få slut på saker att göra, och du kommer definitivt aldrig att få slut på slott att besöka och förundras över. Från vackra, pittoreska byar till det ljuvliga tjeckiska vinlandet, vart du än väljer att åka kommer du hitta något att förälska dig i, i detta land. Det är också hem för 12 UNESCO världsarv! Om du är mer av en friluftsmänniska, kommer du att vara upptagen med att besöka alla fantastiska platser som Tjeckien har att erbjuda. Ett exempel är nationalparken Bohemian Switzerland, som ligger i den nordvästra delen av landet, bara några timmar från Prag. Med en enormt varierad miljö som inkluderar sjöar, grottor och berg, är detta den perfekta platsen för vandring, fotografering och för att vara nära naturen.

Bohemian Switzerland, Tjeckien Bohemian Switzerland, Tjeckien

Ett annat exempel är Pastýřská stěna - en enorm klippa som är tillgängligt för allmänheten att bestiga. Du kan hyra utrustning när du anländer och sedan omedelbart börja klättra på den massiva väggen. Med 14 olika sätt att klättra finns det plats för alla, oavsett din kompetensnivå. Bortsett från detta finns det många andra aktiviteter i Tjeckien för friluftsentusiaster. Du kan till exempel hyra en cykel och trampa dig fram till ett av de många slotten istället för att köra bil. Cykelvägen Ohre visar dig regionen Västra Böhmen, som börjar i Tyskland och tar dig hela vägen till Prag! Om alla dessa äventyr lämnar dig törstig, finns det flera sätt att släcka törsten på i Pálava-regionen. Detta är den varmaste regionen i Tjeckien, full av vandringsleder och blåsiga cykelvägar. Ta en vandringsled som leder till en av de många vingårdar som ligger undangömda i detta område. Om utomhusaktiviteter inte är din grej behöver du inte oroa dig. Landet är även täckt med tusentals museer, slott, grottor och bryggerier att besöka, och som nämnts finns över 2 000 slott som bara väntar på att visas upp på din Instagram-story. För att inte tala om alla fantastiska små caféer, restauranger och pubar där du kan varva ner efter en lång dag med sightseeing.

Hitta andra utvandrare

Tjeckien har genomgående varit bland de tre bästa länderna för emigranter att arbeta i. Ungefär en halv miljon av alla människorna som för tillfället bor i Tjeckien är utlänningar, så du kommer inte ha svårt att träffa andra emigranter som är i samma sits som du. Då de flesta av dem bor i Prag kommer det inte att vara svårt att knyta an till det utländska samhället. Åk till platser där de mest sannolikt kommer att arbeta, likt resebyråer, vandrarhem, och restauranger, etc. Ett enklare sätt skulle vara att gå med i Facebook-grupper som Svenskar i Prag, Expats in Prague eller Brno Expats, eller använd dig utav sajter som InterNationer! Vårt tips är att leta efter språkutbytesgrupper. Detta kommer inte bara att hjälpa dig att hitta andra emigranter, utan du kommer sannolikt också träffa människor från lokalbefolkningen som vill öva på sin engelska eller något annat språk du kan prata.  

Lär dig tjeckiska

Såvida du inte bor i någon av de större städerna som Prag eller Brno, där de flesta kommer ha åtminstone en grundläggande förståelse för engelska, kan det vara användbart att kunna lite grundläggande tjeckiska. Många äldre generationer talar bara tjeckiska, särskilt i mindre byar, så det är bra att ha några fraser i rockärmen. För att inte tala om hur roligt det är att se butiksägares ansikten lysa upp när du försöker prata med dem på deras modersmål. Att tala det lokala språket kommer också att ge dig pluspoäng när du söker jobb. Här är några grunder:

 • Hej - Dobrý den (do-bree den)
 • Tack - Dĕkuji (dye-ku-yi)
 • Jag förstår inte - Nerozumím (neh-roh-zah-mim)
 • Var är ölträdgården? - Kde je pivní zahrada? (kdeh yeh peev-nee zah-hra-da)

Jobba i Tjeckien 

Tillgängliga jobb

Tjeckien är ett av de mest mångfaldiga länderna i EU och ett av de mest metropolitanska. Tack vare det centrala läget använder många internationella företag Tjeckien som bas för sina kontor. Bonusen är att engelska är det huvudsakliga affärsspråket, vilket gör det till en idealisk plats för utlänningar och emigranter att hitta arbete. Tjeckiens arbetslöshet är på den lägsta nivån någonsin, så att hitta en lämplig bransch kommer inte att vara svårt. Två populära arbetsområden i Tjeckien inkluderar turism och tillverkning, där finans och IT har blivit allt mer populärt de senaste åren. Turism: Prag är en av Europas mest populära destinationer, och turism har alltid varit en stor del av ekonomin i Tjeckien. Den stora tillströmningen av turister ger jobb främst inom hotellbranschen. Som utlänning är det lätt att arbeta på restauranger, hotell, vandrarhem, och reseföretag, etc. Eftersom engelska är huvudspråket i dessa branscher är det inte svårt att se varför dessa jobb väljs först. Men med COVID-19 har många emigranter, som levde bekvämt och förlitade sig på turism, börjat tänka om sina karriärer.

Karlovy Vary Karlovy Vary

Tillverkning: Under krigstiderna blev Tjeckoslovakien (som det hette då) en av de ledande tillverkningsekonomierna i världen. Bilar, teknik, ståltillverkning, läkemedel och andra sektorer är viktiga industrier i Tjeckien. Bilindustrin är den största i landet, men förutom bilar är öl en viktig del av den tjeckiska ekonomin; Tjeckien är Europas sjätte största ölproducent. Outsourcing av tjänster: Även om tillverkning och turism är enorma industrier här, växer tjänstebaserade branscher som finans och IT snabbt till att bli de mest produktiva industrierna i Tjeckien. Efterfrågan på internationella medarbetare ökar för varje år. Detta innebär att unga yrkesverksamma människor över hela världen lätt hittar många möjligheter inom IT, mjukvara och affärsutveckling, marknadsföring och mycket mer! För människor från länder i EU ska det inte vara några problem med att komma till Tjeckien och hitta ett jobb direkt. Men personer utanför EU måste ansöka om arbetstillstånd. Den maximala längden på ett arbetstillstånd är två år, men det kan förlängas.

Arbetskultur

Arbetskulturen i Tjeckien kommer att variera helt beroende på vilken typ av jobb du har. Ett affärsföretag som kräver möten med kunder kommer att ha en helt annan miljö än ett nystartat IT-företag. Klädkod: De flesta affärsföretag, såsom banker och advokatbyråer, etc., kommer vanligtvis att ha en mer formell klädkod. I vissa start-ups och IT-företag kan klädkoden vara vad du vill att den ska vara. Vissa människor går till jobbet med flipflops och shorts, och det är okej.  En bra tumregel är en business casual klädkod när du går på intervjuer. Det är alltid bättre att vara överklädd än att vara för avslappnad. När du väl är på intervjun kan du se vad alla andra har på sig eller helt enkelt fråga om klädkoden. Var noga med att fråga om ditt företag har en så kallad "casual friday" eftersom många företag börjar introducera detta. Punktlighet: Punktlighet anses vara normen. Om ett möte arrangeras vid en viss tidpunkt förväntas det starta vid den tidpunkten. De flesta företag drivs med precision, men återigen kan detta bero på vilken typ av jobb du har. Hierarki: Som med de flesta företag kommer förhållandet mellan högre och underordnade att variera. Det är mer hierarki inom bank/finanssektorn. När du pratar med andra på företaget finns det en formell och informell “du” på det tjeckiska språket, precis som på franska eller tyska. I de flesta fall är det bäst att använda det formella “du” med äldre kollegor eller högre uppsatta. Men om ditt företag använder engelska som huvudspråk behöver du inte oroa dig för det. Balans mellan arbete och privatliv: Balansen mellan arbete och privatliv i Tjeckien varierar också beroende på bransch. På de flesta jobb slutar arbetsdagen klockan 17:00 och de flesta kommer att vara på väg ut från kontoret vid denna tidpunkt. Vissa företag uppmuntrar dock sina anställda att arbeta övertid, och att gå hem klockan 19:00 eller senare kommer att vara normen. De mer avslappnade jobben, likt start-ups kommer vanligtvis att ha sammankomster efter jobbet varje vecka, vanligtvis på fredagar. Glöm inte att Tjeckien ligger på förstaplatsen för ölkonsumtion, så en AW efter jobbet är alltid uppskattat.  

Anställningsvillkor

Ett heltidsjobb i Tjeckien innebär 40 timmar per vecka, arbetsdagen börjar oftast klockan 9:00 och slutar 17:00. Du kan också komma överens med din arbetsgivare om att arbeta deltid, men detta skulle innebära lägre lön. Arbetsgivaren kan kräva högst åtta timmar övertid per vecka, dock högst 150 timmar per år. Eventuella övertidstimmar betalas som bonus. Tjeckien erbjuder också 25 dagars betald semester per år, med 13 extra helgdagar och mammaledighet som varar i 28 veckor. Se alltid över ditt kontrakt, ställ eventuella frågor och diskutera alla villkor med din chef innan du skriver under det. Ditt avtal kommer alltid att säga dig följande:

 • Arbetstid – mellan vilka tider du ska arbeta
 • Lönebelopp och lönedag
 • Provanställning (om någon)
 • Hur du kommer att kompenseras för övertid
 • Mängden årlig semester
 • Villkor under vilka du kan skickas på tjänsteresor mm.

Uppsägningstid

Om du inte är nöjd med ditt jobb kan du alltid säga upp dig. Vanligtvis behöver du bara skriva ett avtal om uppsägning, och uppsägningstiden är vanligtvis två månader. Du kan endast sägas upp från din tjänst utan uppsägningstid i fall av grovt tjänstefel eller särskilda fall som rör fällande dom för brott. Du och din arbetsgivare kan komma överens om en provanställning, även om det inte är nödvändigt. Den kan pågå i upp till 3 månader (6 månader för chefer). Under denna tid kan du bestämma om jobbet är rätt för dig. Om inte, då kan du säga upp dig utan varsel; din arbetsgivare kan dock också säga upp dig utan varsel under denna tid.

Skatter

Minimilönen i Tjeckien är cirka 92 CZK (3,50 euro) per timme. Även om detta kanske inte verkar så mycket, måste du ta i beaktning att levnadskostnaderna i Tjeckien också är låga. Denna siffra kan variera beroende på vilken sektor du arbetar i. Till exempel kommer en restauranganställd att tjäna cirka 3,50 euro per timme, medan någon som arbetar på en bank kan tjäna 11 euro per timme. Tjeckien har ett schablonskattesystem på 15 %. Detta gäller om du är försäkrad av socialförsäkringssystemet i ditt hemland. I annat fall kommer du att beskattas med 20,1 %, vilket inkluderar inbetalningar till sjukvård och socialförsäkring.

Möjligheter att nätverka

När du väl anländer till Tjeckien finns det många sätt att utöka din sociala och professionella krets. Även om det kan verka lite skrämmande till en början, är interaktion med lokalbefolkningen det första primära sättet att nätverka. Stereotypen är densamma som många "östeuropeiska" länder; människorna är kalla och inte vänliga. Detta kunde dock inte vara längre från sanningen. I verkligheten, även om det tjeckiska folket kanske inte ler hela tiden, är de vanligtvis alltid intresserade av att träffa nya människor. De älskar också en chans att öva sin engelska när tillfälle ges. Var därför aldrig rädd för att starta en konversation med en främling på ditt lokala café; du vet aldrig vad det kan leda till. Om du inte känner dig bekväm med att prata med lokalbefolkningen behöver du inte oroa dig, du kan gå med i onlinegrupper för att nätverka lika effektivt. Det finns oändliga online-communities; ett par av de vanligaste är Eventbrite eller Meetup. Förutom dessa finns det massor av Facebook-grupper som du kan gå med i specifikt för emigranter. Dessa kan vara allt från roliga språkutbyten till professionella "boot camps". Du kan också helt enkelt gå med i några klubbar, som kulturhus eller idrottsklubbar. Dessa kan vara ett roligt och engagerande sätt att träffa nya människor.  

Anlända till Tjeckien

Borg Bouzov Borg Bouzov

För EU-medborgare är det relativt enkelt att registrera sig i Tjeckien. Du behöver ingen typ av visum och du är berättigad att arbeta och bo i Tjeckien utan problem. Medborgare från Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz har liknande rättigheter som EU-medborgare. Om du ska stanna längre än 3 månader kan du ansöka om registreringsbevis. Även om du som EU-medborgare inte behöver göra detta, kommer det att göra processen att bo här mycket lättare för saker som att betala elräkningar eller registrera din bil.

Processen för att få ditt registreringsbevis är enkel:  

 1. Kontakta ditt närmaste kontor för inrikesministerium (MOI) och boka en tid för att skicka in din ansökan.
 2. Ta med alla nödvändiga dokument som krävs för den tillfälliga bostaden:
 • Pass eller ID
 • Dokument som bekräftar syftet med vistelsen (anställningsavtal etc.)
 • Ett foto i passtorlek
 • Bevis på boende

När ditt boende har godkänts kan du gå tillbaka till MOI och hämta certifikatet. Handläggningstiden för ansökan tar generellt 30 dagar. Myndigheterna kommer också automatiskt ansöka om utfärdande av skatteidentifikationsnummer (TIN), som består av ett 10-siffrigt nummer. Detta nummer är viktigt för att identifiera dig i landet, betala din skatt eller öppna ditt bankkonto. Detta dokument är giltigt i 10 år och kommer att ingå i ditt certifikat.

Öppna ett bankkonto

När ditt långsiktiga uppehållstillstånd har godkänts tilldelas du som sagt ett identifikationsnummer. Detta tiosiffriga nummer kommer att fungera som ditt skatteidentifikationsnummer (TIN) och du behöver detta nummer för att öppna ditt bankkonto. (Det är bättre att öppna ett lokalt bankkonto för att undvika växlingsavgifter).  Vissa banker är mer populära än andra bland emigranter. Något att tänka på är att välja en bank med låga serviceavgifter som tillåter internationella överföringar, om du bestämmer dig för att åka hem vill du inte att dina pengar ska sitta fast i Tjeckien. Här är några av de mest populära bankerna som inte erbjuder några öppnings- eller förvaltningsavgifter:

 • Equa Bank
 • Unicredit Bank
 • Airbank
 • FIO Bank

När du har ditt TIN och du har bestämt vilken bank du ska välja, är detta allt du behöver för att öppna ett bankkonto:

 • Ett pass
 • En annan form av identifiering, såsom körkort, anställningskort, adressbevis.
 • Pengar att sätta in. Minimibeloppet kommer att variera beroende på bank, men det är vanligtvis mellan 200 CZK-2 000 CZK (7 - 80 euro).

Det är bra att försöka hitta en bank som har engelsktalande personal och låga växlingsavgifter om du planerar att göra överföringar mellan konton. Bankavgifter för detta kan variera kraftigt. Det finns även specialerbjudanden som ändras varannan månad. Användning av en bankomat debiteras, vanligtvis cirka 6 CZK för uttag från valfri hembanksautomat. Om du använder en bankomat utanför nätverket kan avgifterna bli högre. Tänk dessutom på att tjeckiska banker är kända för att ta lång tid att leverera betal- och bankomatkort, så ha tålamod. Det kommer så småningom landa i din brevlåda.

Sjukförsäkring

Sjukvårdssystemet i Tjeckien är känt för att vara ett av de bästa i EU. Det stöds av skatter och sociala avgifter som betalas av anställda och arbetsgivare. Sociala avgifter täcker pensioner, arbetslöshetsersättning och sjukkassa. Totalt bidrar arbetsgivarna med 33,8 % av en anställds lön medan den anställde bidrar med 11 %. Tjeckien erbjuder gratis sjukvård till medborgare, de som bor i landet permanent och utlänningar som arbetar för lokala företag. Sjukvårdsskyddet i Tjeckien täcker till och med tandvård. Emigranter kan välja att antingen använda den offentliga sjukvården eller att teckna en privat sjukförsäkring. Eftersom antalet läkare per invånare i Tjeckien är ett av de högsta bland alla EU-länder är det lätt att förstå varför det offentliga hälso- och sjukvårdssystemet är utmärkt och privat sjukförsäkring egentligen inte behövs bland medborgarna. De flesta läkare på offentliga sjukhus har utbildats vid västerländska universitet, vilket är bra när du behöver någon som talar engelska. Privata försäkringar blir däremot lite dyrare. Men i gengäld får du ett mycket mer serviceinriktat bemötande från dina läkare samt kortare väntetider.

De främsta anledningarna att flytta till Tjeckien 

Som du nu vet har Tjeckien mycket att erbjuda. Med sin pulserande kulturhistoria och sin snabbt växande ekonomi, lockar landet allt fler emigranter varje år. Med hjälp av närvaron av många internationella företag gör Tjeckien det enkelt för utlänningar att få sina arbetsvisum och det är inte konstigt varför en halv miljon emigranter kallar denna vackra plats sitt hem. Du kan lita på att det tjeckiska folkets värme kompenserar för de kalla vintrarna och ger din vistelse en autentisk smak. Och även om huvudstaden Prag är en blomstrande metropol, finns det mycket mer att utforska - så tveka inte att hoppa på en buss eller ett tåg för att uppleva den ofta förbisedda landsbygden. Oavsett om det är de olika landskapen eller bara ölen som lockar dig att flytta hit, vänta inte en dag till! Kolla in de jobbmöjligheter vi erbjuder på Workwide.    

Prag, Karlsbron 

Hitta din lägenhet i Tjeckien

Cookies

Workwide använder cookies för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt. Genom att fortsätt använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies.