Arbeta utomlands - Den ultimata checklistan

Förr eller senare känner alla människor att det är dags för ett nytt kapitel i livet. För några innebär det att äntligen färdiggöra den där universitetsutbildningen de länge drömt om, för andra att skaffa barn. För äventyrslystna kan det däremot handla om att söka sig utomlands för att arbeta.

Att arbeta utomlands kräver en hel del förberedelser. Om man inte planerar sin flytt till utlandet väldigt noggrant så finns det en risk för att man glömmer något väldigt viktigt. Därför har vi sammanställt en checklista innehållandes det absolut viktigaste för att bo och arbeta utanför Sveriges gränser!

 

Hitta ett jobb du tror du kommer att trivas med

Gillar du inte du att prata med människor hela dagarna? Då ska du troligen inte söka ett kundtjänstjobb på ett casino utan licens på Malta. Visst är ett jobb ett jobb, men ska man väl ta sig så långt utanför sin komfortzon att man faktiskt flyttar utomlands för att arbeta under en längre period, så föreslår vi att man jobbar med något man potentiellt kommer trivas med. Det betyder nödvändigtvis inte att du ska vända dig till en arbetsplats där du är garanterad underhållning dygnet runt, men åtminstone en arbetsplats där du kan känna dig någorlunda tillfredsställd med vad du gör.

Se över ditt nya hemlands regler

Regler och lagar varierar mycket mellan länder, så det är viktigt att du noggrant undersöker vad som gäller för det land du ska flytta till och vad som skiljer dessa gentemot det land du bor i nu. Detta är extra viktigt om du hade tänkt flytta till ett land utanför Europas gränser eftersom det då kommer finnas betydligt fler skillnader. Det är en god idé att kontakta en lämplig ambassad eller konsulat för information som är relevant för de som flyttar till ett annat land för att arbeta, inklusive:

 • Vad som gäller för visum och tillstånd.
 • Om några vaccinationer krävs och i så fall vilka.
 • Vad för slags försäkring(ar) du behöver.
 • Om det finns några specifika skatteregler för föremål du ska ta med dig in i landet.

Se till att du lämnar in alla dina ansökningar om tillstånd eller visum som du behöver i god tid. Var uppmärksam på om dina viktiga dokument är på väg att upphöra att gälla inom en snar framtid.

Ha din ekonomi i åtanke

Om du flyttar utomlands måste du veta hur du ska försörja dig själv, så en av de första sakerna att tänka på är hur levnadskostnaderna i ditt nya hemland skiljer sig från där du bor nu. Detta kan verka skrämmande, men genom att sätta dig in i dessa uppgifter kommer det så småningom kännas lättare att flytta utomlands för att arbeta.

Dessutom är Sverige ett relativt dyrt land att bo i gentemot flera andra europeiska länder, men det beror också på att vi tjänar bra och har tillgång till flera förmåner tack vare skatten i landet. Nedan är några punkter gällande din privatekonomi som är bra att ha i åtanke när du planerar din ekonomi inför framtiden:

 • Levnadskostnaderna i landet dit du ska flytta – Kontrollera vad genomsnittliga matkostnader, hyror och allmännyttiga tjänster ligger på. Estimera vad du kommer hamna på och jämför detta med vad du betalar nu. Detta kommer att ge dig en uppfattning om hur dina utgifter kommer att förändras och därmed hur du eventuellt kan prioritera om din privatekonomi.
 • Arbetsmarknaden i landet dit du ska flytta – Detta har att göra med din ekonomi eftersom vissa länder har högre arbetslöshet än andra och olika löner beroende på vad man jobbar med. Att ha en bild av vad man förväntas tjäna och hur svårt eller enkelt det överhuvudtaget kommer vara att få ett jobb är superviktigt när man flyttar till ett annat land.
 • Pensionssparande – Ska du flytta till utlandet är det viktigt att hålla koll på vad som gäller för pension. Jobbar du för ett svenskt företag och därmed skattar i Sverige får du pension som vanligt. Skattar du däremot i utlandet så tjänar du inte in till din svenska pension. Du kan läsa mer om hur pensionen påverkas av att jobba utomlands på Pensionsmyndighetens hemsida.

Glöm inte att göra detta när du väl flyttat

När du väl landat i ditt nya land och påbörjat din första arbetsdag (och förhoppningsvis fått en trevlig bostad att slå dig ner i) finns det några viktiga punkter att avklara innan du kan pusta ut:

 • Öppna ett bankkonto. Om möjligt är det bra att ha ett bankkonto löst innan du överhuvudtaget flyttar.
 • Anmäl dig till vården. Detta gäller även om du flyttar till ett land i Europa och har det europeiska sjukförsäkringskortet.
 • Sätt dig in i dina skatteplikter.
 • Teckna en eller flera försäkringar beroende på vad du kommer att behöva försäkra.
 • Skaffa ett lokalt telefonnummer. Även om det idag går att använda sitt svenska nummer praktiskt taget överallt i världen, är det både billigare och smidigare att skaffa ett SIM-kort som du kan ha kopplat till ett inhemskt telefonnummer.
Publiceringsdatum 27.04.2022
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder