Välj rätt land utanför Sverige att bo och jobba i
Det har blivit dags att lämna familj och vänner bakom sig och bosätta sig och jobba i ett främmande land och du står nu inför det första valet av många inom den närmaste framtiden - vilket land?
Om du baserar ditt på klimat, arbetsmöjligheter eller för att tillfredsställa en barndomsdröm finns det eventuellt ett par regler eller bestämmelser att tänka på i ditt val av land att utvandra till.
Sverige är en medlem i EU och det betyder generellt sett att det är enklare som svensk att flytta och bo i ett av de 28 medlemsländerna än vad det är för någon som kommer från ett annat icke-europeiskt land.
Innan vi dyker lite djupare i vad det innebär från ett jobbperspektiv att jobba inom ett EU-land är det värt att kort nämna Schengen-avtalet. Schengen är den stad i Luxemburg där ett avtal om fri rörelse inom EU skrevs på 1990 och som trädde i kraft 1995 som gäller i alla EU-länder förutom Bulgarien, Kroatien, Cypern, Irland, Rumänien och Storbritannien. Det finns även länder som inte är med i EU som ändå är med i det så kallade Schengen-området och dessa är, Island, Norge, Schweiz och Liechtenstein.
Kort sammanfattat innebär Schengen-avtalet att du som svensk kan åka till dessa länder utan att behöva genomgå extra gränskontroller och i stort sett kan resa med ditt pass som enda resedokument. Det innefattar givetvis inte slumpmässiga kontroller eller andra polisiära insatser.
Genom att flytta till ett annat EU-land behöver du ett pass eller nationellt ID för att kunna legitimera dig under de tre första månaderna i det nya landet och har du inte ditt pass på dig vid en kontroll så kan det leda till böter. Länder som Estland och Finland exempelvis kräver inte att du som EU-medborgare har ditt pass annan ID-handling på dig.
Har du tänkt bosätta dig och arbeta i landet kan du behöva anmäla din närvaro hos en myndighet, vanligast är hos polisen eller motsvarande migrationsverket. Om du till en början bor på ett hotell så ligger ansvaret på att anmäla din närvaro på hotellet i länder som Tjeckien, Slovakien. Dessa regler gäller för vistelser i landet som är kortare än tre månader.
När det kommer till klimatet som faktor vid en flytt till utlandet kan man flytta till länder som har ungefär samma klimat som Sverige, som i vår grannländer Norge och Finland eller Baltikum (Estland, Lettland, Litauen) där du även har det faktum att du är närmare hem till familjen.
Om det är precis kylan och begränsat solsken du vill bort ifrån, ja då är det värt att titta på länder som ligger närmare ekvatorn än vad Sverige gör och då är Malta, Grekland, Cypern eller Italien “heta” kandidater.
Är en riktig storstad du är ute efter att flytta till och då har du Paris i Frankrike, Berlin i Tyskland eller Madrid i Spanien att välja bland. Dessa tre länder är också så pass stora att du kan välja en mindre stad och uppleva ett annat klimat, beroende på var i landet du väljer att bo i.
Är det natur du är ute efter när du flyttar från landet så finns det fantastiskt fina landskap såsom Rumänien, Kroatien, Slovenien och Bulgarien.
I slutändan handlar det om att hitta vad som intresserar dig mest så att du kan matcha det med ett land utanför Sverige.
Publiceringsdatum 25.05.2017