Bo och jobba i Estland

Om du vill byta ut ett intensivt stadsliv mot Europas kanske vackraste natur, kan Estland vara nästa land du kallar hem. Landet, som ligger i norra...

Estland

Om du vill byta ut ett intensivt stadsliv mot Europas kanske vackraste natur, kan Estland vara nästa land du kallar hem. Landet, som ligger i norra Europa, är känt för sina stora landområden; från skogar och sjöar, till vackra klippstränder.

Sedan landet blev självständigt från Sovjetunionen 1991, har det varit på god väg att bli en kommersiell ledare i Europa. Utbildningssektorn och ekonomin frodas, vilket gör det till en utmärkt plats för alla som vill ta nästa steg i karriären.

Det ofta förbisedda landet har även massor av fantastisk arkitektur, bland annat flera slott och kyrkor som du kan besöka på din fritid - du kan också ta dig tiden att utforska några av landets 1 500 öar. Det finns dessutom en blomstrande startup-community, vilket gör landet till en suverän destination för alla som är sugna på att driva ett eget företag.

Gamla stan i Tallinn

 

Bo i Estland

Är du sugen på att flytta till Estland? Eller vill du flytta utomlands men kan inte bestämma dig för ett land? Oavsett vilken position du befinner dig i, kan du här ta del utav grundläggande fakta om Estland, som eventuellt kan hjälpa dig fatta ett beslut.

Kort fakta om Estland:

Klimat: Trots det ganska nordliga läget förblir klimatet i Estland relativt milt året runt. Den kallaste månaden är februari med temperaturer på -5 grader, och i den varmaste månaden juli kan det bli så högt som 20 grader.

Befolkning: Estlands befolkning ligger på cirka 1,4 miljoner människor.

Historia: Estländare nämndes för första gången i historien under det första århundradet men under stor del av landets moderna historia har Estland dominerats av främmande makter, främst Sovjetunionen (fram till 1991) där landet sedan upplevde en vändpunkt och förvandlades till en parlamentarisk demokrati, för att sedan ansluta sig till EU 2004.

Visste du att...?

 • Huvudspråket i Estland är estniska, men många talar också ryska och engelska
 • Över 50 % av landet är helt täckt av skog
 • Estländare älskar spa, särskilt i staden Kuressaare där det finns över 1 200 spasängar för de 15 000 invånarna
 • Estland har det högsta antalet internationella supermodeller per capita
 • Estland är det 132:a minsta landet i världen utifrån landmassa
 • Estland vann Eurovision Song Contest år 2001, vilket överraskade de flesta
 • Det finns 1 500 öar, 1 000 sjöar och 7 000 floder över hela landet
 • Ett ek-träd i Orissaare vann år 2015 pris för Årets träd i Europa med över 60 000 röster
 • Estland har två UNESCO-världsarv; Tallinns gamla stadsdel och Struves geodetiska båge
 • År 2005 blev Estland det första landet i världen att låta sina medborgare rösta online

Boende i Estland

Bostadsmarknaden i Estland går för närvarande bra tack vare den ekonomiska tillväxten i landet, så att hitta en lägenhet borde inte vara en omöjlig uppgift för emigranter.

Här är några av de viktigaste städerna som många emigranter väljer att flytta till:

 

Tallinn

Tallinn är Estlands huvudstad, men i jämförelse med andra större europeiska städer är den relativt liten; med en befolkning på drygt 430 000 personer, motsvarande 30 % av landets invånare.

Det bästa sättet att beskriva denna stad är ‘liten men mäktig’. Det är en kompakt stad, men den är full av några av de bästa nystartade företagen, restaurangerna och fantastisk medeltida arkitektur, vilket gör den till en av de mest populära destinationerna för alla utlänningar. Du har dessutom bara en 30 minuters bilresa till havet.

På dess gator hittar du moderna restauranger och mysiga caféer tillsammans med imponerande museer och evenemangsställen som skapar ett livligt nattliv.

 

Tartu

Tartu är mest känd för att vara en av Estlands studentstäder, så förvänta dig massor av roliga evenemang och attraktioner som kan förgylla dina kvällar. Till skillnad från huvudstaden finns det en färre mängd rysktalande bosatta i Tartu, staden har en mer internationell känsla.

För de som söker en mer avslappnad och lite långsammare vardag är Tartu också ett utmärkt alternativ då befolkningen inte endast består utav studenter utan till stor del av familjer och äldre.

 

Pärnu

Visste du att du kan hitta vackra sandstränder i Estland? Om detta är vad du hoppas på i närheten av din nästa bostad kan staden Pärnu vara ett bra alternativ för dig.

Den lilla semesterorten, inbäddad i den sydvästra delen av landet, har en rolig och livlig atmosfär under de varmare sommarmånaderna och en mer avslappnad atmosfär på hösten och vintern. Stadens invånare får därmed det bästa av två världar.

Det finns dock alltid gott om liveevenemang, DJ:s och teaterföreställningar under hela året, vilket har cementerat staden som en av de mest populära i landet för emigranter.

 

Narva

Det sista populära resmålet är Narva, en övervägande rysktalande stad i den norra delen av landet. Det är den tredje största staden i Estland, med ett rikt och levande förflutet som du kan se glimtar av i det världsberömda slottet och gamla befästningar, plus utsikten över Ryssland och Östersjön.

Den här staden är väldigt avslappnad, så den är mycket bättre för familjer eller äldre människor som letar efter ett långsammare och lättare liv, eller människor som inte längre längtar efter stadslivets puls och rörelse.

 

Bostäder i Estland

Bostadsmarknaden i Estland rör sig i ett väldigt högt tempo, och för emigranter som letar bostad kan det ibland vara svårt att hänga med, särskilt om de börjar leta efter en bostad innan de flyttat från sitt hemland. Det är vanligt att hus och lägenheter går till den som tecknar ett kontrakt och betalar först, oavsett om bostaden har reserverats eller utlovats till en annan köpare. Av denna anledning bör du, så fort du hittar ett hus eller en lägenhet du gillar, ta ett beslut inom max 24 timmar efter din första visning. På så sätt riskerar du inte att fastigheten tas av någon annan.

Hyresmarknaden i landet är bra för emigranter och hyrespriserna är mycket lägre än vad du kan förvänta dig från andra europeiska städer - även i huvudstaden Tallin. Om du tittar på en lägenhet med ett sovrum i huvudstaden, ligger hyran på 400-450 euro i månaden. Om du däremot vill ha en lyxig lägenhet kan priserna gå upp till 1 200 euro i månaden.

Eftersom hyresmarknaden kan vara så snabb rekommenderar vi att du hittar boende innan du flyttar till landet så att du kan vara säker på att du har någonstans att bo. Du kan hitta lägenheter på internet, likt via Facebook-grupper. Du kan även kolla i lokala tidningar när du väl är på plats för att se om några hyresvärdar lägger upp annonser.

Ett annat alternativ är att kontakta en fastighetsmäklare i en stad du funderar på att flytta till. Denne kommer att kunna hitta potentiella hyresfastigheter till dig, men det blir normalt mycket dyrare att gå på husjakt med en professionell fastighetsmäklare.

Här är några estniska byråer som hjälper dig att hitta fastigheter:

Det här är några av de mest populära Facebook-grupperna som används av hyresvärdar för att lägga upp nya lägenheter för uthyrning:

Till skillnad från de flesta länder kan hyresavtal i Estland vara för både en bestämd eller ospecificerad tid, och du kan förhandla denna tidsperiod fritt med din hyresvärd. Det finns ingen minimitid för hyresperiod heller, så du kan till och med få en lägenhet där du betalar din hyra dagligen. Ditt hyresavtal kommer att vara på estniska, men se till att be om en översatt version så att du kan se exakt vad du skriver på för.

Allmänna kostnader, likt räkningar för vatten och el, ingår normalt inte i din månadshyra och kan ibland bli ganska kostsamma. På sommaren kan du räkna med att betala runt 80 euro, och på vintern kan priserna gå upp till så mycket som 180 i månaden. För att få en bra uppfattning om hur mycket du måste betala rekommenderar vi att du ber din hyresvärd att visa tidigare elräkningar.

När du tecknar ett hyresavtal i Estland blir du vanligtvis ombedd att betala en deposition i förskott, vilket kan motsvara 1-3 månaders hyra. Beroende på din hyresvärd kan du också behöva betala din första månadshyra i förskott.

Tartu

Tartu centrum

 

Hur du kan spendera din fritid

Estland är känt för att vara ett land som är väldigt framåtsträvande när det kommer till digitalisering och teknik, så många av invånarna gillar att vara offline på fritiden och tar avkoppling på största allvar. Tack vare utbudet av terräng som täcker det lilla landet finns det många sätt att tillbringa din fritid i naturen. Och om du vanligtvis inte gillar att vara utomhus kommer du knappast bli uttråkad då det även finns ett pulserande stadsliv.

Cirka tre fjärdedelar av Estland består av orörd natur, det finns med andra ord gott om skogar, sjöar och klippor som du är fri att utforska på en vandring eller bilresa när du inte arbetar. Några av de största naturattraktionerna inkluderar Kärdla-kratern, som bildades av en meteor som träffade jorden för 455 miljoner år sedan, och Saulas blå källor (sötvattenkällor som ligger i norra Estland). Vi föreslår också att du besöker en av de många naturliga källorna som finns över hela landet och som anses vara heliga platser för helande.

En av anledningarna till att så många emigranter väljer att flytta till Estland är på grund av landets rika och levande kultur som du kan njuta av var du än befinner dig i landet. Estlänningar älskar till exempel sin musik, och landet har faktiskt den största samlingen av folksånger i världen! Du kan också hitta massor av musik-, mat- och kulturfestivaler som inte får missas under hela året.

Om du är en modeälskare kommer du snabbt bli förälskad i Estland eftersom gatorna i huvudstäderna kantas av butiker, affärer och popup-marknader där du kan hitta unika, handgjorda föremål som hjälper dig att sticka ut från mängden.

Det finns också något för alla på landets regelbundna evenemang och festivaler som äger rum under hela året. Här är några av de mest populära:

 • Haapsalu Tchaikovsky Festival
 • Into The Valley Festival
 • Viljandi Music Festival
 • Weekend Festival Baltic
 • Tallinn Black Nights Film Festival
 • Hiiu Folk Festival
 • Kalana Saund Winter Wonder
 • Tallinn Craft Beer Weekend
 • Walking Lights Festival

 

Levnadskostnader i Estland

Levnadskostnaderna i Estland anses generellt vara låga jämfört med andra större europeiska städer, men är något dyrare än vissa av de andra länderna i Östeuropa. Levnadskostnaderna kommer att variera mycket beroende på vilket område du bor i, vilken typ av lägenhet du väljer och din livsstil.

Priserna i Estland är nästan hälften så höga som i Stockholm, och hyrespriserna är 140 % lägre än i Stockholm, vilket gör det till ett extremt prisvärt alternativ för alla svenskar.

Att äta ute är också väldigt billigt i Estland, en måltid på en genomsnittlig restaurang kostar vanligtvis cirka 9 euro per person, och en öl eller en kaffe på ett café kostar cirka 3 euro.

I genomsnitt kan en ensamstående person räkna med att betala cirka 540 euro i månaden för att bo i Estland, vilket inte inkluderar hyran.

 

Trafik och kollektivtrafik

Att ta sig runt i Estland är mycket prisvärt, enkelt och snabbt tack vare landets organiserade och kompakta natur. Oavsett var du bor i landet kommer det inte vara svårt att ta sig runt.

När det kommer till transportalternativ finns det många sätt att ta sig runt. Välj mellan taxibilar, bussar, spårvagnar, tåg, flygplatser och hamnar som kan ta dig runt i din stad, till andra städer och på internationella resor på nolltid.

För taxibilar finns det ingen standard eller reglerad taxa och du måste gå till specifika taxistationer när du vill resa. Du kan därmed inte vinka till dig en taxi eller bli upplockad från gatan som du kan göra i många andra länder - som tur är finns det gott om appar, likt Taxify som hjälper dig att hitta en taxistation nära dig.

I de större städerna finns ett buss- och spårvagnsnätverk som är mycket pålitligt och går från klockan 05.00 till midnatt. Du kan antingen köpa en enkelbiljett för cirka 1,50 euro, eller så kan du få ett förbetalt resekort. Om du bor i Tallinn har du dessutom rätt till gratis kollektivtrafik om du uppfyller vissa krav (du kan dubbelkolla på Tallinns stads hemsida).

Tågtjänsterna i Estland är utmärkta för emigranter och är mycket prisvärda, ett snabbtåg från Tallinn till Tartu kostar cirka 10 euro för en 2-timmars resa - och många av tågen har också gratis wifi.

Den största flygplatsen i Estland, Lennart Meri Tallinn Airport, röstades nyligen fram som en av de bästa i Europa och ligger bara en kort 4-kilometers resa från stadens centrum (mindre än en 30-minuters resa). Här finns fantastiska lågprisresor till resten av Europa, plus internationella förbindelser.

Slutligen, eftersom Estland ligger vid kusten, kan du också resa med båt. Tallinns hamn är den största hamnen och betjänar åtta miljoner resenärer om året. Från hamnen kan du snabbt resa till städer som Stockholm, Helsingfors och Sankt Petersburg.

 

Hitta andra emigranter

För ett land med drygt en miljon människor finns det fortfarande många emigranter att träffa när du flyttar till Estland – i huvudstaden Tallin finns till exempel över 190 000 människor från andra länder.

Många estländare talar engelska, men om du vill hitta andra svenskar eller emigranter kan de enkelt hittas online i facebook-grupper. Du kan hitta dessa grupper genom att helt enkelt googla namnet på staden du flyttar till och "expat groups", “svenskar i xx” eller "international groups".

Även om du vill hitta människor som talar svenska, eller kommer från Sverige är det också viktigt att lära känna lokalbefolkningen. Estländare är varma, vänliga och välkomnande människor så de är fantastiska vänner att ha när du bor i deras land. Att träffa lokalbefolkningen kommer också att hjälpa dig att bo in dig i landet eftersom de kommer kunna hjälpa dig att fördjupa dig i den estniska kulturen.

Narva

Slottet i Narva

 

Lär dig språket

I Estland talar de en blandning av estniska, engelska och ryska. Om du pratar engelska bör du klara dig i de flesta större städerna, men i några av de norra områdena kan ryska vara det primära språket.

Även om majoriteten av människor kommer kunna förstå dig om du pratar engelska, är det alltid bra att försöka lära sig några fraser på estniska för att klara sig i det nya landet.

Här är några vanliga fraser:

 • Hej - Tere
 • God morgon - Tere hommikust
 • God natt - Head ööd
 • Ja/Nej - Jah/Ei
 • Hur mår du? - Kuidas läheb?
 • Tack - Tänan
 • Snälla - Palun
 • Förlåt - Vabandust

Viru Bog nationalpark

 

Jobba i Estland

Estland ger dig möjligheten att jobba inom många olika branscher, vilket du kan ha stor användning för i framtiden. Även om du bestämmer dig för att flytta hem, eller till ett annat land, senare i livet.

Det finns gott om professionella möjligheter i Estland för emigranter, och du kan välja att arbeta på distans från staden du bor i, eller på ett av de professionella kontoren i de större städerna.

Estland är mycket känt för att vara ett digitaliserat land och har en blomstrande startup-gemenskap – The World Economic Forum satte till och med Estland som Europas #1 entreprenörsland.

Några av de viktigaste industrierna i Estland som kan vara av intresse för emigranter inkluderar:
 

 • IT: Estland är mest känt för sin imponerande inställning till allt digitalt, så det är inte konstigt att deras IT-område är ett av de mest attraktiva för emigranter från hela världen. Över 3 700 estniska företag anställer för närvarande för IT-roller, så det finns gott om jobb tillgängliga. Dessa företag förlitar sig också på engelsktalande internationella kandidater för att hjälpa till med internationella kunder.
 • Starta företag: Estländarna är även mycket entreprenöriella så det finns ett stort antal nystartade företag som letar efter nya människor att anställa. Oavsett om du vill arbeta för en start-up eller starta ett eget företag, kommer det att finnas gott om karriärmöjligheter för dig.

Estland introducerade också nyligen Digital Nomad Visa, vilket innebär att om du är en distansarbetare kan du ansöka om att få bo i landet i upp till 12 månader, utan att behöva få jobb på ett estniskt företag.

 

Arbetsmiljö och kultur

I Estland är den typiska arbetsveckan 38 timmar lång under 5 dagar i veckan, och du är berättigad att få generösa 28 dagars årlig semester.

Medellönen i Estland ligger på cirka 1 500 euro i månaden, vilket är en ganska bra inkomst jämfört med andra europeiska länder, särskilt med tanke på hur överkomliga levnadskostnaderna också kan vara.

Arbetskulturen i Estland är ganska formell, estländare är mycket fokuserade och hårt arbetande – de är redo att arbeta längre timmar, inklusive övertid om det behövs. Estländare är även mycket privata människor och försöker hålla arbete och privatliv väldigt åtskilda, så förvänta dig inte att de ska börja prata om sina familjer när de är på kontoret - eller åtminstone inte förrän de känner dig bättre.

Estland har starka band med de nordiska länderna, så arbetskulturen är väldigt lik hur det är i Sverige eller Norge. De sägs vara reserverade, direkta och känslolösa när det kommer till affärer. De köper inte överdrifter eller marknadsföringsknep utan är mycket mer rakt på sak, vilket kan skilja sig helt från den arbetskultur du är van vid i ditt land.

Bli inte orolig om det är långa perioder av tystnad i estniska affärsmöten, detta är inte en besvärlig sak, utan betraktas istället som en tid för alla att samla tankarna när man för seriösa diskussioner. Se även till att ge ett bra fast handslag och håll ögonkontakt när du går på ett möte.

Estland följer fortfarande en traditionell arbetskultur i den meningen att män förväntas tilltala kvinnor först, och yngre förväntas initiera hälsningarna med äldre människor först.

 

Skatter och lön

Om du väljer att bo i Estland kan du njuta av landets berömda proportionella inkomstskatt där alla förväntas betala 20 %. Dessa skatter kommer att dras från din lön varje månad, så du behöver inte oroa dig för att behöva fylla i dina egna skatteformulär eller göra ytterligare betalningar.

I Estland förväntas din arbetsgivare också betala den sociala skatten på 33 % som inte dras från din lön, utan baseras på din bruttoinkomst.

När du väl är med i det estniska arbetsregistret och din arbetsgivare betalar din sociala skatt, har du automatiskt rätt till social- och sjukförsäkring i landet.

 

Möjligheter att nätverka

När du flyttar till ett nytt land där du ännu inte har ett nätverk av kontakter, är det viktigt att träffa nya människor som arbetar inom din bransch, då dessa kan hjälpa dig i din karriär.

I Estland blomstrar startup-gemenskapen så det finns många sätt att träffa affärsmän och andra med stor erfarenhet – särskilt i huvudstaden.

Oavsett vilken bransch du arbetar i är det lätt att nätverka eftersom det alltid finns massor av träffar och evenemang under hela året för att koppla samman människor. Om du vill hitta ett nätverksevent i närheten av där du bor kan du söka efter något som "Nätverksevenemang i Tallinn" eller "Meet business professionals in Estonia".

 

Tallinn   Rohuneeme, Estland

Tallinn                                                                     Rohuneeme

Anlända till Estland

Estland är en del av EU, och det betyder att om du också kommer från ett EU-land kommer du ha lätt att flytta till landet. Du behöver bara ansöka om ett långsiktigt uppehållstillstånd som tillåter dig att stanna i landet i mer än 90 dagar. Detta kommer också vara giltigt i 5 år.

För att ansöka om tillståndet, gå till det lokala migrationskontoret i det område av Estland du bor i och lämna in följande dokument:

 • Kopia av ditt pass
 • Arbetsavtal från din arbetsgivare
 • Adressbevis
 • Kvitto
 • En ansökningsblankett (fylls i på kontoret)

Myndigheterna kommer sedan bedöma din ansökan, vilket kan ta några dagar. 

Sjukförsäkring i Estland

Något du bör prioritera när du flyttar från ditt hemland till Estland är att bli en del av det estniska sjukförsäkringssystemet. Om du arbetar för ett estniskt företag kommer de kunna registrera dig i systemet. De kommer också att betala sociala avgifter till skattemyndigheten som gör att du är berättigad till försäkringen.

När du väl är med i systemet kan du beställa ett sjukförsäkringskort från den estniska försäkringskassan - European Health Insurance Card. Detta kommer att täcka alla typer av medicinsk vård som du kan behöva när du bor i Estland. Du kan dock behöva vänta cirka tre månader innan du får beställa sjukkortet, så under den tidsperioden kan det kanske vara värt att teckna en kort privat sjukförsäkring så att du är skyddad ifall något skulle hända.

Om du väljer att teckna en privat sjukvårdsförsäkring finns det flera alternativ att välja mellan:

 • SOM
 • ERGO
 • Inges
 • KindlustusEst
 • Salva Kindlustuse
 • Swisscare

 

Öppna ett estniskt bankkonto

Det är möjligt att ha kvar ditt svenska bankkonto även efter att du flyttat till Estland, men för många betalningar i landet kan du behöva ha ett estniskt bankkonto. Många hyresvärdar kan till exempel kräva att din hyra överförs från ett estniskt bankkonto.

Att öppna ett bankkonto i Estland är enkelt och snabbt, du behöver bara se till att du tar med dig alla korrekta dokument till ditt lokala bankkontor för att kunna registrera dig.

Några av de mest populära bankerna i Estland är:

 • Bigbank
 • Coop Pank
 • Holm Bank
 • Inbank
 • LHV Pank
 • Luminor Bank

För att öppna ett bankkonto, besök en av de lokala filialerna i ditt område och ta med följande dokument:

 • Ett giltigt pass eller nationellt ID-kort
 • Adress och kontaktuppgifter
 • Ett färskt kontoutdrag
 • Hyreskontrakt eller räkning för att bevisa att du bor i landet

 

De främsta anledningarna till att flytta till Estland

Om du funderar på att flytta till Estland tror vi att du kommer att vara mycket nöjd med ditt val. Estland är inte bara ett vänligt och välkomnande land för emigranter, utan har också en avancerad och teknologiskt sinnad kultur som gör det perfekt för alla som är entusiastiska över innovation.

Med sjöar, skogar, klippor och helande spa finns det många sätt att varva ner efter en lång dag på kontoret, vilket har gjort landet till ett resmål för alla som hoppas på ett mer avslappnat sätt att leva. I kombination med ett utmärkt transportsystem är det alltid lätt att utforska nya delar av landet och uppskatta dess naturliga skönhet.

En annan stor fördel med att bo i Estland är att många talar engelska, men du har också chansen att lära dig estniska och ryska.

Så vad väntar du på? Det finns verkligen inget bättre ställe än detta prisvärda, digitala paradis.

Här är våra 10 bästa anledningar till varför du bör överväga att flytta över till Estland:

 1. Välkomnande lokalbefolkningen
 2. Lägre levnadskostnader
 3. Rik och levande kultur
 4. Vacker natur och friluftsliv
 5. Mycket tekniskt sinnad
 6. Stark start-up kultur
 7. Imponerande transportsystem
 8. Engelska talas i stor utsträckning
 9. Bra balans mellan arbete och privatliv
 10. Möjlighet att lära sig nya språk

Om tanken på att bo och arbeta i Estland lockar dig, varför inte kolla in några av de lediga jobb som vi erbjuder i landet här på Workwide!

Kaberneeme

Kaberneeme

Cookies

Workwide använder cookies för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt. Genom att fortsätt använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies.