Tips på hur du undviker bedrägerier när du flyttar utomlands

Något du olyckligtvis kan bli medveten om när du flyttar utomlands är att vissa människor kommer försöka utnyttja och lura dig. Att falla för bedrägerier kan hända vem som helst men som nyinflyttad är du extra sårbar då du inte har full koll på hur byråkratin eller det allmänna systemet i landet funkar ännu. Bedrägerier har alltid funnits men har under senare år ökat allt mer online, och det kan vara svårt att avgöra vad som är legitimt och inte. Därför kan det vara smart att möta erbjudanden och liknande med en hälsosam skepsis i ditt nya land!  

Bostads- och lägenhetsbedrägerier

Bostads- och lägenhetsbedrägerier

När det kommer till att hitta en lägenhet väljer många att leta via olika hemsidor i hopp om att hitta något som de direkt kan flytta in i när de anländer. Men även om de flesta webbplatser har verifierat vem som äger lägenheten och att boendet är i gott skick, rekommenderar vi dig att vara försiktig. För att vara på den säkra sidan kan du föreslå ett videosamtal med någon som redan bor i lägenheten eller en mäklare så att han eller hon kan visa dig rummen och läget eller bara ditt framtida rum. Detta är ett utmärkt sätt att både få en virtuell rundtur i lägenheten och samtidigt träffa dina framtida rumskamrater (om du letar efter en lägenhet att dela med andra). 

En tumregel är också att du aldrig betalar en deposition eller hyra i förskott för en lägenhet du inte har sett personligen eller utan att ha sett ett undertecknat hyresavtal av båda parter, om du inte får boendet från din arbetsgivare eller en omlokaliseringsagent. I allmänhet är det också säkrare att hyra genom etablerade fastighetsmäklare. Det kan vara dyrare, men det är ett sätt att säkerställa ett boende i början av ditt äventyr och innebär oftast mindre stress för dig. Du kan också kika runt i olika Facebook-grupper och se om det finns medlemmar som ska flytta och därmed lämna sina lägenheter, och på så sätt kan ge dig kontaktuppgifter till sina hyresvärdar eller rumskamrater.

Här hittar du fler tips på hur du kan undvika dessa bedrägeriförsök.

Oärliga hyresvärdar

Även om de flesta hyresvärdar är ärliga och gör rätt, finns det en del skumma hyresvärdar där ute som kanske inte håller sina löften eller försöka lura dig. Några saker att tänka på är:

  • Bestämmelser gällande depositionen och vilket skick lägenheten ska vara i för att du ska få tillbaka den ska tydligt anges i ditt lägenhetskontrakt. Det är också bra att alltid ha bevis på hur lägenheten såg ut när du flyttade in (du kan till exempel ta bilder eller filmklipp när du är på plats). 
  • Kontrollera att alla dina räkningar har den korrekta summan, särskilt om de skickas till din hyresvärd först. En vanlig bluff är att dessa hyresvärdar ofta säger ett pris mycket högre än den faktiska fakturan.

Tips för att undvika bostadsbedrägerier

  • Har du hittat en möblerad lägenhet i stadens centrum för en riktigt låg hyra? Det är förmodligen för bra för att vara sant.
  • Saker att vara extra uppmärksam på: hyresvärden stressar dig igenom visningen eller pressar dig att snabbt teckna hyresavtalet? Vill han eller hon att du betalar kontant eller via en betaltjänst och inte direkt till ett bankkonto? Kan den här personen verkligen bevisa att hon eller han är ägaren till lägenheten? Be om bevis på ID eller fullständig kontaktinformation, eller sök efter den här personen på internet för att få extra information om henne/honom. 

 

Säkert jobbletande utan bedrägeri

kvinna melankolisk vid sjön

 

Om du ansöker om ett jobb hos Workwide kan du vara säker på att annonsen, jobbet och företaget är riktiga. När du accepterar ett jobberbjudande är det dock väsentligt att du alltid läser igenom ditt kontrakt noggrant och aldrig skriver under innan du har en klar helhetssyn. Det kan också vara bra att veta att du inte behöver skriva under ditt kontrakt direkt, du kan ta lite tid att gå igenom det i lugn och ro innan du signerar.

Riktlinjer för en säker jobbsökning

 

  • Varje legitimt företag har vanligtvis en fysisk adress, en egen e-postdomän, en officiell webbplats och sociala medier. Vi rekommenderar också att du kontrollerar rekryterarens profil, särskilt på LinkedIn!
  • Be om referenser: på sidor som Glassdoor kan du hitta recensioner skrivna av folk som tidigare har arbetat i företaget. Du kan också be om referenser från rekryteraren när du har din intervju.
  • Betala aldrig för arbete! Tjänster som kräver avgifter i förväg och erbjuder orealistiska löften är sannolikt en bluff. Utöver detta bör du se upp för jobbannonser med grammatiska- eller stavfel, här kan du ana en röd flagga.
  • Använd dig alltid av etablerade jobbportaler, som Workwide när du söker jobb utomlands. 

 

Ekonomiska bedrägerier

mannen med sin telefon orolig för bedrägerier

 

En annan viktig faktor för många som flyttat utomlands är att öppna ett bankkonto i det nya landet. Det finns ofta ett urval av kända banker över hela världen som du kan öppna konto hos, men det finns också nya digitala banker som erbjuder mer moderna lösningar. Om du väljer ett modernare alternativ bör du se till att göra lite efterforskningar innan du skapar ett konto. I vissa fall kan bedrägerier inträffa efter att du har godkänt ditt bankkonto. En vanlig bluff är att bedragare kontaktar dig via e-post (phishing) eller sms (smishing) och låtsas vara din bank. De kan be dig uppdatera din bank- eller kontoinformation genom att klicka på en länk men i verkligheten tar den här länken dig bara till en fejkad hemsida där bedragare får dina personuppgifter. Då dessa meddelanden kan vara mycket trovärdiga och till och med ha bankens logotyp eller ha duplicerat deras röstton, kan det vara lätt att bli lurad. Om du någonsin får ett sådant meddelande bör du dock ringa eller besöka din bank och fråga dem om det är en legitim begäran. Kom ihåg att aldrig dela några personliga detaljer eller betala någonting innan du vet till 100 % att det är din bank som står bakom meddelandet. Ett annan ekonomiskt bedrägeri som främst riktar sig till nyinflyttade, är att du får ett samtal från ett okänt nummer där en person presenterar olika investeringsmöjligheter. Dessa samtal handlar ofta om att de vill sälja dyra eller obefintliga aktier till dig, och lovar att du kommer få snabba och enkla pengar. Du bör aldrig lita på oönskade närmanden som detta som erbjuder något som låter för bra för att vara sant.

Tips för att undvika ekonomiska bedrägerier

  • Lita inte direkt på folk som tar oönskad kontakt. Även om din bank kan kontakta dig av olika anledningar kommer de aldrig att be dig (i något land) om känslig information via telefon.
  • Undvik att använda samma lösenord för alla dina onlinekonton eller internetbanker.
  • Undvik att använda offentlig Wifi-uppkoppling för banktransaktioner eller när du använder personlig information.
  • Kontrollera alltid e-postadresserna eller telefonnumren på internet. Du kan hitta recensioner eller webbplatser som stöder dina misstankar.

Att investera

Har du för avsikt att investera i ett företag eller en bransch i ditt nya land finns det även här en del fallgropar att hålla utkik efter. Är du grön inom investeringsbranschen kan du lätt falla för bedragare. Vissa är så pålästa, övertygande och skickliga att de kan lura även de mest luttrade. Det kan då vara bra att tänka efter en extra gång och att ha en del ess i rockärmen att dra fram när du känner dig osäker. Tre grundregler är att:

  1. Själv förstå vad du investerar i – är det delar som är oklara eller saknar information bör du ta det säkra före det osäkra och låta bli att investera.
  2. Får du ett erbjudande som låter alldeles fantastiskt och perfekt är det med största sannolikhet för bra för att vara sant.
  3. Är företaget du vill investera i registrerat och har tillstånd för verksamheten?

 

Andra bedrägerier att vara medveten om

 

  • Covid-19 och hälsorelaterade bedrägerier: Lita inte på e-postmeddelanden som säger att nyanlända kan dela sina bankuppgifter för att få Covid-19-vaccinet. Detta vaccin är gratis i alla EU-länder, och institutionerna skulle aldrig be dig om denna information i ett e-postmeddelande.
  • Bedrägerier inom dating-världen: Idag är det mycket vanligt att träffa en partner online och även om det blir lättare att upptäcka falska profiler, bör du var medveten om några röda flaggor som kan indikera att en person försöker utnyttja dig. Om personen du chattar med börjar bekänna starka känslor för dig och ber dig om ekonomisk hjälp bör du avbryta kontakten och meddela webbplatsen om det.
  • Försäkringsbedrägerier: Flyttar du utomlands med din bil? Var medveten om “spökmäklare” - bedragare som påstår sig sälja en billig bilförsäkring (som visar sig vara en bluff). Vi rekommenderar istället att du söker efter auktoriserade försäkringsbolag i ditt nya land. Många försäkringsleverantörer har närvaro runt om i världen, så deras namn borde låta bekant för dig. Du kan också vara berättigad att ändra din nuvarande försäkring, så din försäkring gäller även utomlands.

 

Hur man undviker bedrägerier - använd sunt förnuft

Som nyanländ kan det vara lite svårare att upptäcka en bluff, men i slutänden skiljer sig bedragarna inte mycket från de du kanske redan stött på i ditt hemland. Det bästa rådet vi kan ge är att alltid använda sunt förnuft när du ställs inför misstänksamma situationer. Om det verkar för bra att vara sant är det förmodligen en bluff. Tänk efter en extra gång, dubbelkolla alltid och gör efterforskningar med tillförlitliga källor - du kan till exempel fråga andra nyinflyttade via Facebook-grupper, samt dela dina misstankar med dina arbetskollegor och chefer. Det är bättre att vara 100 % säker än att bli lurad på pengar eller en bostad. Ju mer påläst du är desto svårare blir du för bedragare att lura!  

Publiceringsdatum 18.05.2021
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Cookies

Workwide använder cookies för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt. Genom att fortsätt använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies.