Bo och jobba i Rumänien

När en utlandsflytt står på schemat bör Rumänien stå högt upp på din lista över destinationer. Landet, som ligger i sydöstra Europa, är något av en...

Rumänien

När en utlandsflytt står på schemat bör Rumänien stå högt upp på din lista över destinationer. Landet, som ligger i sydöstra Europa, är något av en dold pärla och för den som vill ta ett kliv utanför boxen finns stora möjligheter att skapa storslagna minnen här. Tack vare en rik och spännande historia och storslagen natur kombinerat med låga levnadskostnader, är Rumänien en perfekt destination för den som vill uppleva nöjen och kultur och samtidigt skaffa sig internationell arbetslivserfarenhet. De låga kostnaderna samt fördelar likt god infrastruktur och politisk stabilitet gör också Rumänien attraktivt för outsourcing, vilket innebär att det finns gott om företag i behov av svensktalande och utbildad arbetskraft.

Ankomsten till Rumänien

En annan fördel med att packa väskorna och styra skeppet mot Rumänien är att du inte behöver skaffa ett visum eller arbetstillstånd innan du anländer. Landet är, precis som Sverige, medlem i EU och inom EU råder fri rörlighet. Detta innebär att du som EU-medborgare har rätt att söka arbete, jobba, studera, bo samt på ålderns höst även gå i pension i Rumänien.

Arbets- och uppehållstillstånd

Något du dock måste hålla koll på är att även om du visserligen kan flytta och bosätta dig i Rumänien utan problem, måste du tre månader – närmare bestämt 90 dagar – efter ankomst, skaffa ett registreringsbevis. Detta bevis är en ID-handling som visar att du är registrerad i landet, och du fixar detta genom att besöka det rumänska migrationsverket (http://igi.mai.gov.ro/en). Det kan det ta lite tid innan registreringen slutförs, så tänk på att ansöka i god tid.

Viktiga ID-nummer

Andra viktiga detaljer som är bra att lägga på minnet är att du som arbetstagare i Rumänien kommer tilldelas ett 13-siffrigt skattenummer av den rumänska skattemyndigheten. Detta nummer används när din arbetsgivare betalar in skatt och sociala avgifter åt dig. Det är också det nummer du uppger på din skattedeklaration och det kan användas för att bland annat göra avdrag på kostnader för en privat sjukförsäkring.

Öppna ett bankkonto

Att öppna ett bankkonto är en viktig punkt att ta tag i så småningom. Till en början går det i de allra flesta fall utmärkt att använda ditt svenska bankkonto, även om du får räkna med att växelkursen påverkar hur mycket som landar på kontot när lönen betalas ut. Du som planerar att stanna i Rumänien en längre tid gör dock gott i att skaffa ett rumänskt bankkonto.  Glädjande nog är detta en process som ofta går relativt snabbt och smidigt. För att din ansökan ska godkännas krävs det att du kan uppvisa dokument som bland annat styrker din identitet. Exakt vilka papper du behöver kan skilja sig mellan olika banker, men du kommer med säkerhet behöva en kopia av ditt pass samt ett adressbevis, exempelvis ett hyreskontrakt eller en räkning. Om detta låter krångligt kan du få support och rådgivning av din nya arbetsgivare – hos flera av Workwides kunder finns en flyttkoordinator som hjälper till med just sådana ärenden. Det kan även finnas faddrar inom företaget som kan erbjuda assistans. Majoriteten av de stora bankerna i Rumänien erbjuder ett komplett utbud av olika banktjänster. Det som framför allt skiljer sig åt är avgifter, villkor och räntor så det lönar sig att jämföra de olika bankerna innan du bestämmer dig för var du öppnar ett konto. I Rumänien har man fortfarande sin egen valuta, leu (som förkortas RON). Du kan välja om du vill öppna ett konto med leu eller euro som valuta, men leu rekommenderas då den största delen av dina utgifter kommer att vara i leu.

Sjukförsäkring

Det är alltid skönt att veta hur du ska gå tillväga om en olycka sker eller om du skulle bli plötsligt sjuk när du lever utomlands. Om du skulle bli tvungen att uppsöka sjukvård i Rumänien har du som är försäkrad invånare rätt att få mediciner utskrivna på recept, akut vård, hjälp vid kroniska sjukdomar och mödravård hos den allmänna sjukvården. Tack vare den obligatoriska socialförsäkringen, vars försäkringsavgift automatiskt dras från din lön, har du rätt att nyttja den allmänna sjukförsäkringen i landet från och med den första inbetalningen. Det rekommenderas även att du tar med dig det blåa EU-kortet, då du med hjälp av detta European Health Insurance Card har rätt till akut sjukvård i Rumänien. Det är ett bra skydd att ha innan du har blivit försäkrad.

Lön och inkomstskatt

Vid första anblick kan din nya rumänska lön verka låg men det är lätt att bli sifferblind om du endast har svenska löner att jämföra med. Du måste ta med i beräkningen att det är billigare att bo och leva i Rumänien och att levnadskostnaderna inte blir lika höga. Du kommer därmed klara dig bra på den lön du får. Söker du arbete inom outsourcing, exempelvis på BPO:s (servicecenter) kan du vänta dig löner på upp till 12 000 kronor i månaden, vilka är attraktiva i rumänska mått mätt. Som svensktalande får du dessutom i många fall en språkbonus i tillägg till din lön. Det kan även finnas chanser att skrapa ihop lite extra pengar genom provision, som innebär att du får mer betalt om du gör bättre ifrån dig på jobbet. När du bor och arbetar i Rumänien är du också skyldig att betala inkomstskatt, denna ligger sedan januari 2018 på 10 %. Ett annat beslut som också togs under januari 2018 är att arbetstagare är skyldiga att betala samtliga sociala avgifter – arbetsgivaren bidrar endast med 2,5 % till en arbetslöshetsförsäkring. Det är dock arbetsgivaren som betalar in avgifterna åt dig.

  • Inkomstskatt: 10 % av bruttoinkomsten/månad (oavsett inkomst)
  • Sociala avgifter: 35 % av bruttoinkomsten/månad (10 % sjukförsäkring, 25 % pension)

Att arbeta i Rumänien

Arbetsmarknad

Du som hungrar efter att få visa framfötterna och bevisa dina talanger bör kika efter lediga jobb inom IT-branschen och på BPO:s, som erbjuder flera attraktiva utsikter när det kommer till arbetsmöjligheter. BPO står för Business Process Outsourcing och detta inkluderar tjänster inom marknader som IT och kommunikation, försäkringar, finans och sjukvård. Här ingår även jobb på så kallade servicecenters där du jobbar via antingen webben eller telefon som kundsupport. Förutom chansen att få in en fot på några av världens största bolag, är detta ett utmärkt sätt för dig att skaffa internationell erfarenhet och en fin merit att kunna sätta på ditt CV – något som kan hjälpa dig bli mer attraktiv för arbetsgivare när du återvänder till Sverige. Företagen i Rumänien tar dessutom väl hand om sina anställda, och det finns därmed flera möjligheter att klättra i graderna och utvecklas inom olika roller på företaget. En perfekt språngbräda för framtida anställningar med andra ord. För dig som har en universitetsexamen och söker arbete i Rumänien finns också en hel del möjligheter. Har du utöver en examen fler språk än svenska och engelska i bagaget – till exempel franska eller tyska, två språk som är väldigt efterfrågade just nu – har du goda chanser att bli anställd. Inom multinationella företag kan även din svenska vara användbar. Till de grundläggande kraven som du bör uppfylla hör datorvana och ett IT-certifikat ökar dina chanser ytterligare.

Anställningsvillkor

RumänienSom nyanställd finns det alltid mycket att tänka på, att dessutom genomgå denna process utomlands innebär ännu fler detaljer att försöka reda ut. Först och främst är det viktigt att se till att du får ett anställningskontrakt från din nya arbetsplats i Rumänien. Enligt lag ska detta ges i skriftlig form och det ska bland annat innehålla de villkor och skyldigheter som både du och din arbetsgivare ska följa, din arbetstitel och en arbetsbeskrivning, vilken typ av anställning du har (till exempel heltid eller halvtid), grundlön och normal arbetstid. En heltidstjänst i Rumänien innebär 8 timmar per dag och 40 timmar i veckan, precis som i Sverige. Behöver du arbeta övertid får du arbeta max 8 timmar extra per vecka. Är du anställd inom den privata sektorn i Rumänien har du även rätt att ta ut minst 21 lediga dagar om året för semester och liknande. Du får även rätt till betald ledighet vid familjeangelägenheter likt om du ska gifta dig, få barn eller om ett dödsfall sker inom familjen. Det finns utöver detta ett antal nationella helgdagar som du kan utnyttja, dessa ligger bland annat över påsk, jul och nyår.

Uppsägningstid

  • Generell uppsägningstid: 20 kalenderdagar
  • Kollektiv uppsägning: 30 kalenderdagar
  • Anställd i operativ position: 20 kalenderdagar
  • Anställd i ledande position: 45 kalenderdagar

Jobbansökningar

Det allra första steget på ditt Rumänien-äventyr börjar dock med att du skriver ihop en suverän jobbansökning så att du kan ro hem det där jobbet du har fått upp ögonen för. Kanske åker du först ner till Rumänien och söker jobb när du väl är på plats, eller så sköter du hela arbetssökningsprocessen hemma från Sverige. Oavsett gäller det att du skriver ihop en intresseväckande ansökan, precis som i Sverige önskar den arbetsgivare du vill jobba för att läsa en kort presentation om dig. Tänk på att lyfta dina styrkor och betona de kunskaper du besitter som kan hjälpa företaget utvecklas. Bifoga ett CV som innehåller relevanta anställningar och utbildningar samt specifika kompetenser och kvalifikationer (till exempel kursintyg, certifikat, diplom och liknande). Tänk också på att alla ansökningshandlingar bör översättas till rumänska eller engelska.

Att leva i Rumänien

Boende

När anställningskontraktet är påskrivet och flygbiljetterna är bokade (om du sökte jobbet från Sverige), kvarstår en viktig punkt - att hitta ett boende. Att hitta boende i Rumänien är relativt enkelt och det smidigaste tillvägagångssättet är att kontakta en lokal fastighetsmäklare, men att prata med nya arbetskollegor för att få råd om områden och hyresvärdar kan också vara ett tips. Populära städer att bo och jobba i är huvudstaden Bukarest som är hem åt över en miljon invånare, samt Timisoara, Sibiu och Cluj. I Bukarest är hyrorna som högst. Enklare lägenheter utanför centrum kan ligga på mellan 250–700 euro i månaden, beroende på storlek och standard. Nybyggda eller nyrenoverade lyxlägenheter i centrala lägen kan kosta betydligt mer än så. Du som är redo att ta ditt nya land med storm och nöjer dig med en helt vanlig standard kommer dock inte ha svårt att hitta ett billigt och bekvämt boende. Något som är bra att ha koll på är att el, vatten, värme eller gas som regel inte ingår i grundhyran, utan detta måste betalas separat varje månad. Men det kan variera beroende på vem du hyr av. Ta reda på vilka saker som måste betalas individuellt och om du måste teckna avtal med olika leverantörer som sköter detta. Tänk även på att alltid be om kvitto vid alla inbetalningar. Att anlända till Rumänien med lite extra pengar i en buffert är att föredra, i många fall måste du nämligen betala tre månaders hyra i förväg som deposition, när du har skrivit på ett hyreskontrakt. Om du är osäker på hur denna process fungerar kan du ta kontakt med någon som redan bor i landet och vet hur systemet funkar, eller med en flyttkoordinator på ditt nya företag. Tänk på att alla hyresavtal ska undertecknas av hyresvärden och hyresgästen och måste godkännas av en notarius publicus. För personer som ska studera och arbeta extra under sina studier finns det möjlighet att bo i särskilda studenthem och studentlägenheter. Oftast finns information om dessa lediga rum och lägenheter på universitetets hemsida, ibland även i lokala dagstidningar. Det går också bra att skapa konton hos flera olika fastighetsportaler online, där du kan få erbjudanden och notiser direkt till din personliga e-postadress.

Levnadskostnader

Prisläget i Rumänien överlag är cirka 50 % lägre än i Sverige. I synnerhet hyrorna är låga om du jämför med svensk standard. Har du tidigare bott i Stockholm kommer du i högsta grad bli positivt överraskad – i Bukarest kan du nämligen komma undan med upp till 70 % mindre i hyra än i Stockholm. Detta innebär att du kommer få mer pengar över till andra levnadskostnader, som mat och nöjen, vilka också är betydligt billigare i Rumänien än i Sverige. Det finns med andra ord inga ursäkter att inte ge dig ut på äventyr och utforska ditt nya land!

Trafikregler i Rumänien

Rumänien har precis som Sverige högertrafik, du behöver därmed inte anpassa dig till ett helt nytt trafiksystem. Det går här bra att fortsätta använda ditt svenska körkort om du ska köra i landet, och detta gäller oavsett hur länge du stannar. Har du inte ett körkort sedan tidigare går det utmärkt att förlita dig på kollektivtrafiken. Rumänien har ett väl utbyggt nätverk med järnvägar, internationella och nationella motorvägar, länsvägar och flygplatser. I landet är vissa vägar förlagda med vägtull och det finns särskilda kort som går att ladda med pengar för 7, 30 eller 90 dagar, alternativt för 12 månader. Du betalar mellan 3 - 28 euro, och cirka 1,2 euro för en liter bensin. Förutom klassiska trafikvett-regler har Rumänien vissa specifika bestämmelser att hålla koll på. Det kan till exempel vara bra att memorera var närmaste biltvätt ligger då det är olagligt att köra en kraftigt smutsig bil. Det är också förbjudet att tuta i tätbefolkat område. Hastigheterna på vägarna påminner mycket om läget i Sverige, generellt gäller 130 km/h för motorväg, 100 km/h för expressväg (Europaväg), 90 km/h på landsväg och 50 km/h i bebyggt område (tätort). Vill du ta med din bil när du gör flytten till Rumänien måste du registrera den hos Registrul Auto Româ (http://www.rarom.ro/en/), det rumänska trafikverket. Bilen måste också klara en besiktning.

Svenskar i Rumänien

Vi människor är som bekant ett flockdjur och umgås gärna i grupp med likasinnade. Även om du som flyttar till Rumänien kommer få ta del av ett rikt socialt och kulturellt liv, kommer det finnas tillfällen då hemlängtan griper tag i dig. Vid dessa tillfällen kan det vara en tröst att ha någon att prata svenska med, någon som förstår längtan efter en klassisk kanelbulle, en tallrik kroppkakor eller en söndagspromenad genom IKEA. Vill du få kontakt med svenskar som redan bor i landet, eller andra som planerar att flytta dit, kan du hitta flera grupper på sociala medier. Ett exempel är ”Svenskar i Rumänien” (https://www.facebook.com/groups/1817553028474030/ ) på Facebook. Här är det fritt fram att nostalgiskt minnas allt det moderlandet har att erbjuda och sedan stämma träff med andra svenskar för att utforska det nya landet! Rumänien

Annons