Oavsett hur länge du i utgångsläget har planerat att stanna utomlands kan en slarvigt planerad finansiell plan eller budget sätta käppar i hjulet på hela din upplevelse som utlandssvensk. En flytt utomlands kräver disciplin och ett personligt engagemang från din sida redan innan du har bokat din flygbiljett för att du skall kunna överleva de första månaderna till ett år i ett annat land.
Genom att spendera lite extra tid hemma i Sverige på att ta reda på vad du kan förvänta dig i form av fasta utgifter och generella kostnader så kommer de första månaderna i det nya landet att gå som på räls.
Förväntad inkomst
Ett sparkapital vid flytt utomlands är utmärkt för att täcka kostnader på kort sikt men beroende på hur mycket du har sparat sedan innan och hur höga levnadskostnaderna är i utlandet så kommer pengarna att ta slut utan att ha en fast inkomst.
En viktig faktor som kommer att påverka potentialen för en högre inkomst utomlands är hur pass stor efterfråga det finns i landet eller staden på en svensk med just din bakgrund. En hög efterfråga kommer att underlätta dina marginaler med utgifter och inkomst på samma sätt som en mättad arbetsmarknad kommer att göra det motsatta.
Titta främst på:
- Hur mycket tjänar någon med dina meriter i landet?
- Är det ett stort behov av någon med dina kvalifikationer i landet?
- Finns det jobb lägre ner på karriärstegen som du har stor chans att få snabbt?
När du har fått dig en idé över hur mycket du realistiskt sett kan tjäna per månad är det dags att se hur mycket av det som kommer att gå till nödvändigheter.
Boende
Ett tak över huvudet är en av de, om inte det absolut viktigaste elementet för att leva och i förhållande till din lön med största sannolikhet också kommer att vara den största fasta utgiften. Logiskt sett bör du därför spendera mest tid av din planering med att hitta ett boende som passar just din budget.
Reser du med möbler från Sverige till ditt nya boende så kan det innebära en markant ökning i kostnaden för själva flytten så ta reda på hur mycket det kostar för själva frakten. En liten detalj som är lätt att glömma är att uttagen på elektronikprylar kan vara annorlunda i det nya landet - hur många adaptrar kommer du att behöva?
Tänk främst på:
- Hur stor är skillnaden mellan att på centralt jämfört med i förorten?
- Hur mycket kostar det att bo i en etta jämfört med att dela lägenhet med andra?
- Vad är mäklaravgiften och hur mycket behöver du lägga i deposition?
Om du väljer att bo en bit utanför centrum där du eventuellt kommer att jobba så tillkommer resekostnader vilket du också ska ha med i beräkningarna.
När du har sett över bostadskostnader, mäklaravgifter och depositionen som krävs för en flytt är det dags att skapa dig en bild över bostadsrelaterade kostnader.
El, vatten och A/C
Är din motivation för att flytta utomlands ett varmare klimat, ja då kommer du att behöva räkna med en kostnad i form att användandet av A/C och framförallt om landet har generellt högre el- och vattenkostnader.
Tänk främst på:
- Försök att prata med någon annan som redan bor i landet om kostnaderna för varje säsong under året
- Hur stor del av din inkomst kommer potentiellt att läggas på el och vatten?
När du har skapat en bättre bild av de större utgifterna och framförallt vad du kan förväntas tjäna per månad i det nya landet kan vi avslutningsvis lista ett gäng andra kostnader som är lätt att missa.
- Internet
- Telefonräkning (framförallt om du kommer att ha kvar ditt svenska nummer en tid)
- Uttagsavgifter (innan du har skaffat ett utländskt bankkonto)
- Skatt
- Hotell (om du inte har boende första tiden efter ankomst)
- Mat
Genom en väl utförd budgetplanering innan du lämnar Sverige löper du en mycket högre chans att få precis vad du är ute efter med din utlandsflytt.
Till sist är all budgetplanering endast så bra som hur bra du är på att hålla den - har du plats i din budget för den där restaurangmiddagen eller utekvällen i början? Som sagt i inledningen - en utlandsflytt kräver disciplin och med rätt inställning kommer du att klara det galant.