Bo och jobba i Australien

Australien är ett perfekt alternativ att bo och arbeta i för den som vill kombinera en hög levnadsstandard med ett behagligt klimat. Australien lockar människor från...

Australien

Australien är ett perfekt alternativ att bo och arbeta i för den som vill kombinera en hög levnadsstandard med ett behagligt klimat. Australien lockar människor från hela världen som vill komma hit för att njuta av den välkänt avslappnade kulturen samtidigt som de kan göra karriär på jobbet – och många av dem är svenskar. Tack vare våra generellt goda kunskaper i engelska är svenskar hett villebråd på arbetsmarknaden om du har den efterfrågade kompetensen. Här finns arbeten inom många olika branscher och oavsett om du vill stanna ett år för att tjäna ihop pengar till långsemestern eller om du satsar på ett långvarigt arbete i Australien kan du här hitta ett jobb som passar dig.

Svenska jobb och företag

Australien

Australien har länge varit ett populärt land för svenska företag att placera delar av sin verksamhet i. Det geografiska läget är strategiskt för den som vill få en bra utgångspunkt med hela Asien inom räckhåll. Dessutom är Australien i sig en stor marknad för företag eftersom det finns gott om köpstarka konsumenter i landet. Som svensk kan du därför hitta platser på företag där dina kunskaper i det svenska språket kan komma väl till pass. Det är då en viktig merit och för tjänster där svenska är ett måste slipper du konkurrera med australienska arbetssökande. I takt med att antalet multiinternationella företag utökar sin verksamhet till att inkludera Australien kan det också finnas arbetsöppningar för svenskar på dessa företag. Det innebär att du exempelvis kan jobba med kundsupport där behovet av kompetens på svenska är större jämfört med andra sektorer. Med både svenska och engelska i bagaget är du attraktiv för dessa positioner eftersom dina chefer vet att du behärskar språket och klarar av att kommunicera med både svenskar och australiensare utan problem. Naturligtvis behöver du inte använda din svenska i jobbet för att ha chans att få en anställning i Australien. Med tanke på att många svenskar talar flytande engelska finns det goda möjligheter att konkurrera på samma villkor som människor från andra länder. Om du vill ha ett säsongsarbete kan exempelvis fruktplockning vara ett alternativ. Om du föredrar en mer långsiktig anställning finns det ofta jobb med varierande befattningar inom sektorer som oljeindustrin, it och finansvärlden. Här är det särskilt större städer som Sidney och Melbourne där de flesta möjligheterna finns, men det kan också löna sig att hålla koll på jobbannonser i mindre städer.

Arbetstillstånd

Om du vill jobba i Australien krävs det normalt ett arbetstillstånd. Det finns olika typer av visum för Australien och du måste välja det som passar dina syften för att besöka landet. Om du endast vill åka hit för att besöka landet och se efter om det är något för dig räcker det med ett turistvisum. Det är giltigt i tre månader och låter dig besöka alla delar av landet, men det ger dig inte tillstånd till att arbeta i landet. För det behöver du ett arbetsvisum, som till exempel ett ”Working Holiday Visum”. Det låter dig arbeta i Australien i ett år och passar därmed perfekt för den som vill säsongsarbeta i landet. Australien utfärdar också studentvisum för den som har kommit in på ett australiensiskt universitet. Ditt visum börjar gälla först när du når Australien. Det betyder att du kan ansöka om visum och få det bekräftat utan att du behöver stressa med resan när du har fått beskedet. På så sätt kan du fortsätta att leta efter jobb från Sverige innan du bestämmer dig för att resa. Det enklaste sättet att ansöka om ett visum är att besöka Australiens ambassad på nätet och fylla i ett formulär. I vissa fall kan du behöva besöka deras fysiska ambassad i Stockholm för att lämna kompletterande uppgifter.

Utbildning

Om du vill åka till Australien och studera finns det gott om alternativ för dig. Här finns några av det södra halvklotets bästa universitet som har både goda kopplingar till näringslivet samt världsberömda avdelningar inom forskning. University of Melbourne och University of Sydney är två exempel på universitet som ofta rankas som topp 50 i världen. Om du redan har en kandidatexamen från ett svenskt universitet kan du välja att åka hit och läsa en masterutbildning. De australiensiska universiteten har terminsavgifter för svenska studenter, men du kan ofta få lån för dessa från Centrala studienämnden.

Språk och affärsrelationer

I Australien är engelska det officiella språket. Den australienska varianten av engelska har en karaktäristisk dialekt, men den brukar inte vara speciellt svår att förstå för svenskar med medelgod kunskap i språket. Om du ändå känner dig osäker kan du fräscha upp skolengelskan genom att gå en språkkurs på en språkskola. Även dessa utbildningar är ofta CSN-berättigade och ger dig en bra början på din vistelse i Australien innan du väljer att söka jobb.

Boende och samhälle

Om du vill bo i Australien behöver du först bestämma dig för vilken typ av boende du är ute efter. Många unga människor som arbetar i de större städerna väljer att dela lägenhet för att få en lägre hyra. Det finns gott om sajter på nätet där du kan hitta annonser av människor som letar efter likasinnade att dela lägenhet med. Ett tips är att bo första tiden i Australien på hostel eller hotell för att kunna besöka boendet på plats. På så sätt slipper du skriva långa kontrakt utan att ha sett ditt boende, och det blir därmed lättare att hitta något som passar dig.

Svenskar i Australien

Australien har blivit ett allt populärare land att emigrera till för svenskar som har tröttnat på den svenska kylan och letar efter ett nytt äventyr. Många stannar bara under en säsong eller två för att få ett miljöombyte och njuta av klimatet medan andra lär sig att älska livsstilen och väljer att påbörja ett liv här. För svenskar i Australien finns det flera Facebook-grupper och hemsidor som syftar till att föra samman människor med liknande erfarenheter, och som regelbundet arrangerar olika evenemang med svenska teman. Där kan du också få hjälp med praktiska frågor som underlättar din flytt till Australien, och som även hjälper dig att hitta ett passande arbete. Enklast är att helt enkelt söka på ”svenskar i…” och den stad där du bor för att hitta en lokal Facebook-grupp. Det finns grupper för alla större städer, såsom Sydney, Melbourne och Perth.

Australia

Annons