Att testa på och arbeta utomlands är för de allra flesta en positiv upplevelse som kantas av spänning, lärdomar och utmaningar. Det finns så mycket nytt att lära, att se och upptäcka och så många nya människor att lära känna. Men ska vi vara ärliga så har vi nog alla känt att många nya saker runt om oss kan bli överväldigande. Plötsligt känns det jobbigt, det kanske är lite motigt på nya jobbet eller med de nya vännerna, vilket gör att tankarna börjar snurra. Gjorde du fel val? Kanske det här med att arbeta utomlands inte är din grej trots allt?
Det är normalt att känna oro, både inför och under en förändring. Att söka arbete utomlands för att sedan flytta ifrån det som är välbekant är ett stort steg för de allra flesta. Även om vår erfarenhet av utlandsjobb till 98 % är positivt vill vi ändå adressera de sista 2 procenten. Dessa 2 % står för dem vars vistelse inte riktigt blivit som de tänkt sig av olika anledningar. Så vad ska du göra om detta sker? Det viktigaste är att du inte låter en dålig upplevelse hålla dig tillbaka.
"Hjälp, jag har nog sökt fel jobb!"
Under de första veckorna på en arbetsplats är det ofta mycket nytt, speciellt om jobbet är inom en bransch som är helt ny för dig. Det kan kännas övermäktigt och uppgifterna du tilldelas var inte riktigt vad du hade tänkt dig. Tänk om du sökt helt fel jobb? Vi vill börja med att säga att detta händer de allra flesta som kommer till en ny arbetsplats. Både utomlands och på hemmaplan. Det är lätt att känna sig bortkommen och att den bild du hade av arbetet skiljer sig lite grann från verkligheten.
Om oron över att du sökt fel jobb kommer över dig är vårt bästa tips att ta det lugnt. Vi vet att det säkert låter som en klyscha men om känslorna av att det är överväldigande tar över är det lätt att dra förhastade slutsatser. Ge arbetet ett par veckor. Vår erfarenhet är nämligen att det tar en stund att kunna bedöma om det verkligen är jobbet eller vanlig nervositet som skapar osäkerheten. Om känslan kvarstår kan det dock vara läge att samtala med företaget HR-avdelning för att se om dina arbetsuppgifter kan varieras.
”Det var inte jobbet jag sökte…”
Vi på Workwide är noggranna med att de företag som söker personal via vår plattform är seriösa och uppfyller de krav och regler som sig bör. Trots detta kan företagens policy i respektive land skilja sig från vad vi är vana vid i Sverige. Här är det viktigt att kunna skilja på de känslor av osäkerhet vi beskrivit ovan och huruvida företaget faktiskt håller vad de lovar. Tänk dock på att ett jobb med samma titel i Sverige kan ha andra arbetsuppgifter men det kan gälla att:
- Arbetsuppgifterna inte stämmer överens med arbetsansökan
- Oklara regler kring övertid respektive schemalagd arbetstid
- Kommunikationssvårigheter
- Inte tydligt formulerade arbetsuppgifter eller ansvarsområden
- Raster, flextid med mera.
Om du känner dig osäker på vad som gäller är det viktigt att du tar kontakt med någon på arbetsplatsen som kan se över detta. I första hand bör du vända dig till din närmsta chef för att påtala det du har frågor om. Ha dock återigen med dig att utländska arbetsplatser kan skilja sig mycket ifrån de svenska och därför vara lyhörd för de förklaringar som ges. Om du ändå tycker att du inte fått svar på dina frågor kan du vända dig till HR-avdelningen.
HR är oftast den avdelning som kan ge dig både hjälp och vägledning i frågor om anställningen. De är också insatta i vilka lagar och regler som gäller för landets arbetsmarknad och vilka rättigheter respektive skyldigheter du har. Det kommer alltid finnas uppenbara skillnader mellan arbetsplatser i Sverige och utomlands. Men tänk på att du har många resurser att ta kontakt med:
- Teamledare/Teamcoach
- Närmaste chef
- HR ansvarig
- Eventuellt fackligt ombud om detta finns
"Hjälp! Jag fixar nog inte språket!"
Vid utlandsjobb krävs det ibland att du kommunicerar på ditt andra eller tredje språk. Vår erfarenhet är att de flesta behöver en invänjningsperiod innan språket flyter med lätthet. Speciellt om arbetet kräver speciella eller mer avancerade termer. Det kan kännas utmanande att all kommunikation sker på ett annat språk, vilket ger upphov till osäkerhet och tvivel. Lugn, säger vi. Förmodligen har många av dina kollegor känt samma sak men efter ett par veckor blivit bekväma i språket. Ge det tid och tro på dig själv, och var inte rädd för att säga till när du inte förstår.
"Jag trivs med jobbet, men inte med staden"
Ibland sker det som du inte trodde skulle hända. Du kanske trivs jättebra på jobbet men staden du bor i känns både trist och grå. Alla som någon gång flyttat till en ny stad vet att det kan dröja ett tag innan trivseln sätter in. Vi på Workwide vill slå ett slag för att utforska staden och leta efter pärlor som andra besökare rekommenderat. Gör det gärna i sällskap med någon ny vän eller kollega och dela intrycken med någon. Alla städer har sin charm, men det kan ta en stund att upptäcka den.
"Jag känner mig lite ensam..."
Ensamhetskänslor är aldrig roliga och de kan verkligen förstöra en annars trevlig vistelse och även om det kan kännas jobbigt att ta sig ur den finns det lösningar. Först och främst, kolla upp om företaget anordnar några event så som AW och teamträffar för de anställda. Det är ett bra sätt att skapa relationer med kollegor samtidigt som du gör arbetsplatsen till ett ställe som ger dig sammanhang och syfte. Förutom det är sociala medier din bästa vän.
Där har du möjlighet att söka upp grupper med personer som också bor och jobbar i samma stad som du. Ganska ofta är detta personer som, precis som du, valt att flytta och arbeta utomlands och som söker nya vänner och kontakter. Här kan du hitta hela nätverk av personer och gå på träffar och evenemang som anordnas specifikt för dig som är ny i stan. Chansen är också stor att du hittar grupper med andra svenskar som gärna vill hålla ihop och göra roliga saker på fritiden.
"Drömlägenheten är en mardröm?"
Att trivas där du bor är mycket viktigt, det ska vara ditt hem under lång tid. Det är där du ska samla krafter och må bra. Men vad ska du göra om lägenheten som du tyckte så mycket om är en ren mardröm? Du kanske tittade på den när det var sol och varmt, men vid första regnet läcker det in. Det första du ska göra är att kontakt hyresvärden om det är något som brister. Kolla ditt kontrakt vad som gäller.
Om hyresvärden trots detta inte vill åtgärda felen, sök annan bostad. Det kan kännas jobbigt men se det positivt. Du har fortfarande ett boende så börja leta efter ny bostad. Oftast får du lägga en deposit på en lägenhet när du hyr utomlands och du kan förlora den om du flyttar ut i förtid. Men förhandla med din hyresvärd och påtala vad som inte har gjorts. Och se det som en chans att utforska andra områden i staden, kolla med dina kollegor som kanske känner till staden bättre. Ni kanske till och med blir grannar!
Lyft fram det positiva!
Även om saker inte riktigt blir som du tänkt dig finns det så gott som alltid något positivt att lyfta fram. Det är en fråga om attityd och något vi alla behöver träna på, speciellt när saker och ting gör oss besvikna. Vi vet att det inte alltid blir som vi har tänkt när vi tar steget utanför vår komfortzon. Det kan kännas tungt, jobbigt och utmanande och som om allting är omgivet av negativitet. I stunder som dessa är det bra att rent konkret lyfta fram något positivt.
Exempelvis kan du välja att skriva ner tre saker som varit riktigt bra under dagen, veckan eller sista tiden. Du kan fundera på vilka lärdomar och erfarenheter du fått genom denna besvikelse liksom vad dessa kan leda till i framtiden. Fråga dig själv vilka människor du mött, vilka nya steg du vågat ta och på vilket sätt du utmanat dig själv. Klappa dig själv på axeln för att du vågat ta steget! Även om det inte känns så för stunden så är det nu du växer och det kommer påverka både dig och din framtid.
Att ha förväntningar - bra eller dåligt?
Det som oftast sätter käppar i hjulet är våra förväntningar vi har på att situationer ska spela ut på ett visst sätt. Det är inget fel att ha förväntningar, så länge dessa inte är cementerade utan flexibla och möjliga att förändra. Vårt bästa tips är att givetvis ha positiva förväntningar på din vistelse utomlands men lämna öppet för alla eventualiteter. På så sätt blir du inte lika besviken om verkligheten inte stämmer överens med din inre bild och förväntan. Snarare har du lättare att anpassa dig och känna glädje och förväntan inför allt det nya!
Sammanfattning
Även om det, i de flesta fall, blir ett minne för livet att jobba utomlands kan det också uppstå situationer vi inte riktigt räknat med. Det är en del av livet och inget vi varken kan förutspå eller hindra. Däremot kan vi påverka hur vi hanterar situationen och ovan har vi gett ett antal tips på detta. Det är såklart vår förhoppning att just din vistelse blir fantastisk och det brukar det bli. Var positiv och ha rimliga förväntningar så bäddar du för en så bra upplevelse som möjligt!