Bo och jobba i Lettland

Den vackra baltiska nationen Lettland är en av Europas mest prisvärda länder och erbjuder folk som flyttar utomlands flera karriärmöjligheter. Stora delar av landets befolkning består...

Lettland

Den vackra baltiska nationen Lettland är en av Europas mest prisvärda länder och erbjuder folk som flyttar utomlands flera karriärmöjligheter. Stora delar av landets befolkning består faktiskt av människor som inte är lettiska. Det lilla landet mellan Estland och Litauen har en befolkning på cirka 2 miljoner invånare och erbjuder flera naturområden, du kan bland annat besöka fyra nationalparker, flera vackra sjöar, klippor, ett och annat slott och fascinerande historiska reliker.  Majoriteten av landet har en lugn och avslappnad atmosfär, det enda undantaget är huvudstaden Riga där det finns betydligt mer att göra. En mix av charmiga restauranger och vackra parker är saker du kan hitta i den livliga och snabba lettiska huvudstaden. Det finns flera fördelar med att söka arbete och boende i Lettland. Du har nära hem till Sverige, de flesta pratar engelska i landet och att bo där är ofta billigare än i Sverige. Med ett bra handels- och affärsavtal mellan länderna är svenskar ofta en uppskattad arbetskraft i Lettland.

 

Central District, Riga Central District, Riga

 

 

Bo i Lettland 

 

Kort fakta om Lettland

 

 • Klimat: Torra, varma somrar och snöiga vintrar - temperaturer från +25-30 till -5 °C
 • Befolkning: Cirka 1.9 miljoner invånare 
 • Historia: Efter Sovjetunionens kollaps 1991 förklarade Lettland sin självständighet. Men på grund av historiska band med den tidigare federala staten är en av de största grupperna som bor i Lettland ryssar (27% av den totala befolkningen). Det finns också ett stort antal från Vitryssland (3,5%), Ukraina och Polen (cirka 2% vardera).

 

Visste du att...

 

 • Lettland är ett wifi-paradis. Landet har en av de snabbaste bredbandsuppkopplingarna i hela Europa och i huvudstaden Riga finns det över 800 anslutningspunkter. 
 • Över halva Lettland är täckt av skog (vilket gör det till ett av Europas grönaste länder), och tack vare nästan 500 kilometers kust finns det också flera stränder.  
 • Den nationella sporten i Lettland är ishockey och flera lettiska invånare spelar i NHL (National Hockey League) och KHL (Kontinental Hockey League).
 • Lettland har haft samma röda och vita flagga sen 1280 (med undantag då Sovjetunionen ockuperade Lettland), och den anses vara en av de äldsta i världen. 
 • En väldigt populär dryck i Lettland är öl, så pass populär att du i huvudstaden kan besöka ett öl-spa

 

Hitta boende i Lettland

Liepaja, Lettland Liepaja

Det finns flera olika möjligheter att hitta ett boende i Lettland om du tänker flytta dit. Du kan till exempel söka dig fram efter hyreslägenheter via via olika  webbsidor eller testa lycka via Facebook-grupper. Du kan också välja att köpa en bostad om du har tänkt dig att stanna en längre tid. Om du åker dit som utsänd genom ett svenskt företag så är de ofta behjälpliga med att hitta en bostad åt dig. Standarden på bostäder i Lettland kan variera kraftigt, så det rekommenderas att du själv är på plats för att kunna se lägenheten innan du bestämmer dig för den. Generellt sett finns det fler tillgängliga bostäder i Lettland än i Sverige, och de är många gånger även billigare än här i Sverige. Många utlänningar som flyttar till Lettland väljer att bosätta sig i Riga, då det är där de flesta jobben för internationella arbetare finns. En enrumslägenhet i Riga kan du få för 350 euro i månaden och en lägenhet med tre sovrum går att hitta för 600 euro. Ett annat populärt område är staden Jurmala, som ligger 25 kilometer väster om Riga. En enrumslägenhet i Jurmala kostar vanligtvis 400 euro, medan en lägenhet med tre sovrum ligger på 500 euro. Precis som i andra länder och städer tillkommer även kostnader för el, vatten och gas. I Lettland ligger dessa vanligtvis mellan 60-100 euro per månad, beroende på stad och område.

Levnadskostnader i Lettland

Att bo i Lettland är mycket billigare jämfört med andra länder i Västeuropa. Detta gör landet till en perfekt destination för de utlänningar som vill ha en suverän levnadsstandard men måste hålla sig till en budget. Allt från boende till restaurangbesök är oftast billigare jämfört med övriga Europa och när det kommer till att äta ute kan du hitta många bra alternativ. Restauranger i Riga erbjuder till exempel fasta menyer med måltider för endast 8 euro. Du kan också hitta flera trendiga barer och kaféer där kalla och varma drycker ligger på cirka 4-5 euro styck. När det gäller trestjärniga restauranger betalar du inte mer än 35-40 euro för en måltid för två. Andra kostnadsvänliga element i Lettland är internetanslutningen och dataplanen för din mobil. Ett abonnemang för snabbt och obegränsat internet kostar ungefär 20 euro per månad och en dataplan ligger på 10 euro i mobilavgift.

  Riga Daugavpils
Livsmedel    
1 kg apelsiner €1.57 €1.20
1 kg potatis €047 €0.40
12 ägg €1.89 €2.08
Restaurang/café    
1 Öl €2.80 €2
Måltid för 2 €40 €23.50
Cappuccino  €2.57 €2
Nöje och hälsa     
Medlemskap på gym €39 €40
Biobiljett €7.70 €5
Kollektivtrafik     
Enkelbiljett för buss €1.17 €0.50
Taxi (normal taxa) €8 €8
Genomsnittslön  €900 €700

 

Kollektivtrafik

När du vill ta dig inom och mellan de största städerna i Lettland är bussar och tåg de främsta alternativen. Det finns inget tunnelbanesystem i huvudstaden, men du kan enkelt ta dig runt med buss eller spårvagn. En enkelresa med dessa alternativ kostar 1,15 euro men du kan också köpa ett resekort som kan användas i en månad (cirka 50 euro per månad) via en app (e-biljett) eller i fysisk form som du kan fylla på. Vill du ha mer information om tidtabeller, rutter och kartor finns detta på Rigas Staiksme hemsida. Riga är även en optimal stad för långa promenader eller en cykeltur, särskilt på sommaren. Tack vare slingrande gränder, härliga torg och den vackra kanalen blir din promenad 10 gånger bättre!

Hur du spenderar din fritid

Turaida slott, Sigulda Turaida slott, Sigulda

Om du är naturmänniska har du tur - Lettland är ett grönt land som erbjuder många fantastiska landskap och intressanta aktiviteter. Du kan bland annat besöka flera parker där du kan tillbringa dina lediga dagar, men om du vill ta det ett steg längre är ett besök i Kemeri National Park, som ligger 1 timmes tågresa från Riga, att rekommendera. Denna park har stor biologiska mångfald och flera naturstigar som leder genom tallar och förbi flera sjöar. Se till att besöka The Great Kemeri Bog Boardwalk, en populär plats för fotografer som vill fånga både soluppgångar och solnedgångar i Lettland, oavsett årstid eller väder. En annan spännande plats är Seaside Park i Liepaja. Detta är en skogsbevuxen park på tre kilometer, där du hittar över 140 importerade och lokala trädarter. Förutom att få en rejäl dos av natur kan du också simma, spela minigolf, tennis, hoppa studsmatta och köra gokart när vädret tillåter det. Och om du har tid kan du även klämma in ett besök till "Ventas Rumba", Europas bredaste vattenfall, som ligger en timme bort. Från juli till augusti, de varmaste månaderna i Lettland, kan ett dopp på Cape Kolka, en av de längsta sandstränderna i hela Europa vara på sin plats. På denna pittoreska strand, där Östersjön möter Rigabukten, kan du klättra i observationstornet eller smaka på rökt fisk som gjorts av lokala fiskare. Är du istället ute efter en mer sagolik upplevelse är Gamla stan i Riga perfekt. Utforska de charmiga gatorna och de fascinerande byggnaderna med vackra färgglada fasader. Här hittar du dessutom flera mysiga kaféer, restauranger och söta souvenirbutiker i nästan varje hörn. Perfekta ställen att visa upp för din familj och dina vänner när de kommer på besök!

Träffa andra svenskar och utlänningar

Som tidigare nämnts består befolkningen i Lettland till stor del utav utlänningar. Det betyder att det är lätt att hitta människor som är i samma sits som du och kan dela dina erfarenheter. Ett sätt att ansluta till andra är att gå med i Facebook-grupper som Expats in Latvia. Via webbplatser som Internations kan du också ansluta till andra utlänningar och hitta evenemang och aktiviteter att delta i.

Språk - Lär dig lettiska

Det officiella språket i Lettland är lettiska men många talar också ryska eller engelska som andraspråk. Som svensk kan det vara bra att lära dig lite grundläggande lettiska, så att du kan bli en del utav ditt nya land. Det är även något som lokalbefolkningen kommer att uppskatta. Här är några fraser att börja med:

 • Hej! Hur mår du? - Labdien! Kā jums klājas?
 • Pratar du engelska? - Vai jūs runājat Angliski?
 • Vi ses sen - Uz redzēšanos

 


Jobba i Lettland

Kemeri Park Kemeri Park

Jobbmöjligheter för invandrare i Lettland är främst inom IT, turism och restaurangbranschen. Men i huvudstaden Riga finns det ett brett utbud inom andra sektorer, och de flesta jobb för invandrare är centrerade och ligger där (då nästan hälften av Lettlands befolkning bor i huvudstaden). Här kan du hitta jobb som kundservice eller försäljning på Shared Service Centers som Transcom. Det finns även lediga tjänster som översättare och engelsklärare. Dessutom lockar Lettlands kombination av europeisk arbetskultur och strategiskt läge (nära Ryssland) många IT-företag, vilket gör att IKT-sektorn expanderar snabbt. Efterfrågan på arbetskraft här förväntas öka i framtiden, så om du har en utbildning inom detta område har du goda chanser att få ett jobb!

Regler för arbetstillstånd

Då både Sverige och Lettland är medlemmar i EU krävs inget specifikt arbetstillstånd för att få arbeta i Lettland. För att detta ska gälla behöver du dock vara medborgare i ett av de 28 EU-länderna. Så även om du bor i Sverige men endast har ett medborgarskap från ett utomeuropeiskt land så gäller andra regler. Om du ska arbeta längre än 90 dagar i landet kan du behöva registrera dig hos landets myndigheter och kunna uppvisa ditt anställningsavtal.

Skriv en jobbansökan

När du ansöker om ett jobb i Lettland måste du översätta ditt CV till engelska och uppdatera ditt CV och personligt brev så de är relevanta för rollen du söker. Kom ihåg att lägga vikt vid dina styrkor och inkludera alla språk du pratar (kan du till exempel lite ryska? Inkludera det i ditt CV). Du bör också vara medveten om att personlighet ofta väger tyngre än erfarenhet, så om du blir kallad till en intervju efter att du skickat in din ansökan, se till att blända rekryteraren. Om du blir kallad till en intervju kommer den troligen att ske via Skype, och rekryteraren kommer hålla en artig och formell ton. 

Svenska jobb och företag i Lettland  

Om du vill arbeta i Lettland kan du gå tillväga på två olika sätt. Antingen kan du arbeta för ett svenskt företag eller organisation som finns i, eller kan sända dig till, Lettland. Det andra alternativet är att själv söka bland lediga jobb i landet, till exempel via internet. Bäst chans har du om du söker bland internationella eller svenska jobb i landet, då inte alla i Lettland talar flytande engelska. För dig som är intresserad av att flytta till Lettland för att arbeta där finns det en hel del svenska och svenskrelaterade företag och organisationer. Några exempel är Nordea, Handelsbanken, H&M, Ericsson och Scania. Du kan också välja att arbeta inom ett flertal andra områden, så som restaurangbranschen, hotellbranschen och kundtjänstbranschen. Idag finns det även ett stort behov av arbetskraft inom IT-området och ingenjörsområdet. Behovet av dessa yrkesgrupper antas dessutom komma att öka i landet i framtiden, vilket gör att har du utbildning inom dessa områden finns det goda möjligheter att få ett jobb. Många av jobben som finns är centrerade till och belägna i och omkring huvudstaden Riga, där även nästan hälften av landets befolkning bor.

Arbetsmiljö

Människor i Lettland tenderar att vara mycket reserverade, värdesätter integritet och tycker inte om att uttrycka sina känslor offentligt (de är också kända för att ha ganska stränga ansiktsuttryck). Därför är det bättre att undvika personliga frågor, särskilt på jobbet. På jobbet vill de komma till kritan och gärna följa bestämda strategier när det kommer till arbetet. Men låt inte detta hindra dig från att be dina kollegor om hjälp eller fråga om de vill hitta på något efter jobbet!  Deras affärsstil följer i allmänhet en hierarkisk ställning men det betyder inte att alla dina högsta chefer kommer vara väldigt strikta. Letter är till exempel relativt flexibla med punktlighet, särskilt med utländska medarbetare. Detta faktum är ett tecken på att människor mer aktivt försöker främja en trivsam arbetsplatskultur, särskilt de yngre generationerna på mångkulturella kontor och internationella företag. 

Anställningsvillkor

I Lettland har du vanligtvis en 40-timmars arbetsvecka, uppdelad på 8 timmar om dagen och fem dagar i veckan. Du har rätt till övertid och alla detaljer kring detta bör finnas i ditt arbetsavtal. Men kom ihåg att övertidsarbete inte får överstiga 144 timmar inom fyra månader. När du väl är anställd på ett lettiskt kontor har du minst 4 veckors årlig semester och tio dagars betald sjukledighet. Kvinnor har också rätt till 3 månaders betald mammaledighet och män tio dagar betald pappaledighet.

Uppsägningstid

Om du inte är nöjd med dina arbetsvillkor, din arbetsgivare eller själva jobbet har du alltid rätt att säga upp dig. Som anställd i Lettland är uppsägningstiden en månad såvida du inte kommit överens om en annan tidsperiod med din arbetsgivare. En månad är också den tidsperiod som gäller om du får sparken och måste lämna företaget. Ditt kontrakt kan innehålla en så kallad “probation period” som inte får överstiga tre månader. Under den här prövoperioden kan både du och din arbetsgivare säga upp arbetsavtalet genom att meddela det i skrift före uppsägningen eller avslutningen av din anställning.

Möjligheter att nätverka

Om du letar efter möjligheter att nätverka medan du bor och arbetar i Lettland, rekommenderar vi webbplatsen Eventbrite. Att delta i evenemang är ett perfekt sätt att skapa affärsförbindelser och träffa nya människor inom din sektor. Andra sätt att hitta evenemang eller ansluta till andra är via Facebook-grupper som Expats in Latvia och Riga Expats. Den senare är en ideell grupp som organiserar möten i olika barer, kaféer och restauranger varje månad. Deras mål är att samla människor från olika bakgrunder för att mingla och dela erfarenheter.

Handelsrelationer

Sverige och Lettland har en god handels- och affärsrelation. Faktum är att Sverige överlag är ett starkt varumärke i denna delen av Europa. I och med att länderna har liknande företagsklimat och goda engelskkunskaper har flera svenska företag valt att etablera sig i Baltikum, däribland i Lettland, eftersom arbetskraften är billigare i denna delen av Europa. Idag är det dock vanligare att personer från Baltikum kommer till Sverige för att arbeta här än tvärtom, vilket har hjälpt till att stärka bandet mellan Sverige och Baltikum. De allra flesta i Lettland talar och skriver idag god engelska, som nämnts ovan. Däremot kan kunskaperna i engelska hos medborgarna vara bristfälliga i mindre städer och orter i landet, där endast lettiska och ryska talas.

Utbildning innan och under din vistelse i Lettland

Med goda kunskaper i engelska kan du komma långt på arbetsmarknaden i Lettland. Specifika regler kan dock gälla för yrkesgrupper som kräver legitimering, så som läkare eller advokater. Om du är utbildad inom grupper som polis, domstol, försvar eller statsförvaltning krävs det att du är medborgare i landet för att kunna få arbeta inom dessa områden. Trots sina engelskkunskaper kräver många arbetsgivare i Lettland att du bör kunna någorlunda bra lettiska och/eller ryska. Om du inte söker dig till ett svenskt eller internationellt företag kan det därför vara bra att öva upp dig på dina kunskaper inom dessa språk innan du flyttar till landet. Det finns också goda möjligheter för dig att studera i Lettland, för dig som till exempel vill studera något av de önskade språken på plats. Ett av de stora universiteten i landet heter Riga Stardin University som erbjuder utbildning i språk. Du söker då direkt till det universitet du vill studera på. Om du är intresserad så går det att läsa mer om deras undervisning och vad de har att erbjuda vad gäller språkundervisning på respektive universitetets hemsida, eller kontakta dem direkt för att få mer information.


 

Anlända till Lettland

Daugava river, Riga Daugava river, Riga

Eftersom Lettland är medlem i Europeiska unionen behöver du som EU-medborgare inte ett arbetstillstånd för att kunna arbeta i landet. Du måste dock ansöka om ett residence permit om du ska stanna längre än 90 dagar.  Så här gör du det:

 1. Boka en tid - Det finns fyra kontor i Riga och många regionala kontor runt om i landet som du kan boka tid på för att ansöka om uppehållstillstånd, via e-post eller telefon. Var tydlig med att du behöver en tid med någon som kan engelska. Kontoret kommer svara inom 24 timmar med ett datum, en tid och ett bekräftelsenummer.
 2. Sjukförsäkring - Du måste bevisa att du har en sjukförsäkring för att få ditt uppehållskort. Som EU-medborgare kan du ta med dig ditt EHIC (European Health Insurance Card). Men om du är anställd i Lettland har du rätt att ta del av landets sjukvård.
 3. Ta passbilder - Under ditt möte kommer någon från kontoret ta bilder av dig för att inkludera dem i ditt uppehållskort. Du behöver dock fortfarande ta med två id-foton.
 4. Fyll i formuläret - För att spara tid kan du fylla i följande formulär och blanketter för EU-medborgare, innan ditt möte. 
 5. Dags för besöket - Se till att du tar med kopior av följande dokument:
 • Ditt pass
 • Det ifyllda formuläret
 • Ditt bokningsbekräftelsenummer
 • Adressbevis - ett undertecknat hyresavtal är bäst
 • 2 passfoton
 • En tryckt kopia av ditt EHIC
 • Bevis på anställning, inklusive löneuppgifter
 1. Gå tillbaka för att hämta ditt uppehållskort

 

Skattenummer och sociala avgifter

 När du väl har fått ett jobb i Lettland måste du också ansöka om ett skattenummer som heter TIN (Tax Identification Number). Detta nummer består av 11 unika siffror och är din identifikation inom socialförsäkringssystemet. Med detta nummer har du rätt att ta del utav försäkringstjänster som statlig pensionsförsäkring, arbetslöshets-, sjukdoms- eller föräldraledighetsförmåner, och så vidare. Kostnaden för dina sociala avgifter dras automatiskt från din lön varje månad.

Öppna ett bankkonto

Kuldiga-bron Kuldiga-bron

Om du inte vill ta itu med växlingsavgifter rekommenderar vi att du öppnar ett bankkonto i Lettland så snart som möjligt. Här finns flera banker att välja mellan, och de största är Swedbank, Rietumu, Citadele och Luminor.  För att öppna ett konto kan du antingen boka en tid (rekommenderas för de som inte har lettiska som modersmål för att säkerställa en engelsktalande kontorist) eller gå direkt till den bank du vill öppna konto hos. Dokumentationen du behöver ta med dig för att öppna ett konto varierar från bank till bank, så det kan vara smart att kolla upp dessa krav i förväg så du har med dig alla nödvändiga dokument till mötet och inte behöver boka in ytterligare en tid. Även om alla banker kanske inte ber om alla dokument som listas nedan, är det dessa de flesta av dem ber om:

 • Pass
 • Bevis för uppehållstillstånd/uppehållskort 
 • Adressbevis
 • Arbetsavtal/kontrakt

När du har fått alla dina dokument verifierade och ditt bankkonto aktiverat måste du också besöka bankfilialen och hämta ditt betalkort när det är klart, om banken inte skickar det via posten.

Sjukförsäkring

 I Lettland övervakas det offentliga hälso- och sjukvårdssystemet av Lettlands nationella hälsovårdstjänster (Latvian National Health Services) och är tillgängligt för svenskar och andra utlänningar som arbetar och bor i Lettland. Dock är vårdkvaliteten inte av samma standard som i många andra europeiska länder. Även om det har förbättrats de senaste åren har Lettland ett av de lägst rankade sjukvårdssystemen i Europa, främst på grund av långa väntetider, brist på faciliteter på landsbygden och inte tillräckligt med kunnig medicinsk personal. Av denna anledning tecknar många svenskar privata sjukvårdsförsäkringar och väljer att besöka privata sjukhus i Riga. När det gäller att välja en privat sjukvårdsförsäkringsplan finns det många alternativ. Du kan till och med ansöka om internationell sjukförsäkring innan du lämnar ditt land, vilket täcker dig var du än bor i världen.

Lön och inkomstskatt

 Den genomsnittliga lönen i Lettland varierar beroende på yrke. Till exempel kommer en sekreterare att tjäna cirka 871 euro per månad, medan en grafisk formgivare kan tjäna 1200 euro per månad. Lönerna i Lettland är inte lika höga som i andra europeiska länder, men kom ihåg att levnadskostnaderna är mycket billigare, så det balanseras upp ganska snyggt! Lettland hade tidigare en fast skattesats för inkomstskatt men har nu antagit ett progressivt PIT-system (Personal Income Tax). Den progressiva räntan baseras på nivån av årsinkomsten:

 • En skattesats på 20% gäller för inkomster upp till 20 004 euro
 • Varje inkomst mellan 20 004 euro och 62 800 euro har en skattesats på 23%
 • Varje inkomst över 62 800 euro har en skattesats på 31%

 Du kommer också att behöva betala sociala avgifter utöver din inkomstskatt, som för närvarande ligger på 11%.

Annat bra att veta om att vara svensk i Lettland

Om du flyttar till Lettland för att jobba gäller såklart den lettiska lagstiftningen för dig. Var beredd på att lönerna i landet oftast är lägre än i Sverige, men å andra sidan är det generellt sett billigare att bo och leva där än i Sverige. Lettland är, i förhållande till Sverige, ett fattigt land. Betydligt fler än i Sverige är arbetslösa där. Trots detta har landet hämtat sig efter de turbulenta ekonomiska åren under 1990-talet, och är idag ekonomiskt starkare än någonsin. Barn, ungdomar och yngre vuxna lever idag samma sorts liv som i övriga europeiska länder. Lettland må inte ligga så långt ifrån Sverige, men att flytta och bosätta sig i ett helt nytt land kan vara omvälvande, särskilt om inte engelska språket är ett officiellt språk i landet. På sajten Svenskar i Världen kan du prata med andra svenskar som är bosatta i landet och ta del av deras erfarenheter. Där får du även viktiga information och länkar om till exempel ambassaden, evenemang i landet och andra nyheter.

De främsta anledningarna att flytta till Lettland

 Om du funderar på att flytta till Lettland kan du förvänta dig en oförglömlig upplevelse i en av Europas snabbväxande ekonomier. Även om det är ett ganska litet land (nästan 2 miljoner invånare), håller Lettland en hög standard och har god livskvalitet, med massor av lockande jobbmöjligheter och en mycket stabil och lovande ekonomi. Här kan du säkra en bit av naturen helt för dig själv, oavsett om du cyklar eller tar en promenad på stranden. Du kommer att bli förvånad över antalet utlänningar som bestämt sig för att ge detta vackra land en chans. Så om du redan funderar på att själv ta reda på vad som gör denna ödmjuka nation till en magnet för utländska medborgare från olika delar av världen, kolla in några av de jobbmöjligheter i Lettland som vi erbjuder här på Workwide!

Hitta din lägenhet i Lettland