När är bästa åldern att flytta utomlands

Att gå i många svenskar fotspår och flytta utomlands är ofta ett bra drag, oavsett om det är för en kortare stund eller permanent. Det är en bra erfarenhet och ger nya perspektiv på livet. Oavsett hur långt bort du flyttar och hur länge du är borta, kommer en utlandsvistelse vara något du alltid bär med dig och lär dig massor av. I en globaliserad värld är det dessutom väldigt enkelt att ta steget och flytta. Som ung är det oftast inga större problem att bryta upp och flytta iväg ett tag. Särskilt inte om flytten är inom Europa där EU-medlemskapet gör att medborgare har rätt att bo länge i ett annat EU-land om det finns en anledning. Anledningen kan till och med vara arbetslöshet och vid en flytt av den anledning får du som svensk behålla dina svenska förmåner under minst sex månader.

När får du flytta utomlands?

Som med så mycket annat i Sverige så är det myndighetsåldern som styr när du får flytta utomlands på eget bevåg. När du är över 18 får du göra vad du vill med ditt liv och ingen kan stoppa dig (förutom regler och lagar i landet du vill flytta till som kan variera mycket). Innan du fyllt 18 är det dock fortfarande dina föräldrar eller en annan förmyndare som bestämmer över dig. Om det istället är så att dina föräldrar bestämmer att ni ska flytta måste bägge föräldrarna vara med på det. Det finns även undantag till 18-års-regeln - många minderåriga åker på språkresa. Då flyttar du utomlands temporärt, under ett par veckor eller en månad, och bor hos en värdfamilj för språkstudier. Även här gäller dock att du måste ha föräldrars medgivande för att få åka.

Flytta utomlands i tjugoårsåldern

När du är runt tjugo till tjugofem befinner du dig ofta i en ålder där du har goda möjligheter att flytta utomlands. De flesta kanske inte har en glasklar plan för framtiden än och det är lätt att hitta jobb som inte kräver någon utbildning, om du är beredd att jobba lite udda tider och kanske dela lägenhet med andra för att spara pengar. Många flyttar även iväg för att plugga i den här åldern. Skolor har ofta ett samarbete med andra universitet runtom i världen. Då är det också förutbestämt hur de utländska universitetspoängen ska räknas om i din svenska examen. I och med EU får du också studera hela program på universitetsnivå i andra EU-länder. Utanför EU, som till exempel i USA, går det också ofta att studera. Men då lär du få räkna med att betala terminsavgifter ur egen ficka (eller CSN).

Flytta utomlands när du är 25-30 år

En annan bra tid att flytta utomlands är direkt efter att du tagit en universitetsexamen. Du har då fräscha kunskaper och oftast lättare att flytta på dig om du inte har familj med mera. Många nyutbildade upplever även att det är lättare att hitta ett bra ingångsjobb i andra länder än Sverige. För en del universitetsutbildade är också lönerna högre i många länder än i Sverige vilket också kan vara en dragfaktor. Tänk på att de flesta länder utanför EU har hårda regler för vem som får och inte får arbeta där, och att regelverken skiljer sig åt från land till land. Enklast är att kontakta ambassaden för det land du vill flytta till och se hur du bäst går tillväga. Tänk också på att det i värsta fall kan bli att du får fängelse eller blir utvisad om du arbetar utan tillstånd.

Flytta utomlands för kärleken

Ytterligare en konsekvens av globaliseringen är att det blivit lättare att hitta kärleken utomlands. Och den du är kär i vill du oftast bo med, oavsett ålder. Även här är det lätt inom EU, men svårare utanför Europas gränser. För dig som till exempel träffar en person i USA eller Australien så krävs det ibland att ni gifter er för att problemfritt kunna bo tillsammans i hans eller hennes land.

Finns det en bästa ålder för att flytta utomlands?

Det är under universitetsåren som det oftast är enklast att flytta till ett annat land. Alternativt åren direkt efter. Det mesta är enklare när du är ung och inte så bunden av familj, förpliktelser och ett eventuellt bolån. Det är också under de åren som du normalt sett är som mest anpassningsbar och har lättast att etablera dig i något nytt. Även om det inte är för sent efter 30 är det ändå bra att inte vänta för länge.
Publiceringsdatum 04.05.2019
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons