Bo och jobba på Gibraltar

Gibraltar är ett brittiskt territorium som ligger på den Iberiska halvön i sydvästra Europa. Med sin blygsamma befolkningsmängd på cirka 30 000 invånare kan det till en...

Gibraltar

Gibraltar är ett brittiskt territorium som ligger på den Iberiska halvön i sydvästra Europa. Med sin blygsamma befolkningsmängd på cirka 30 000 invånare kan det till en början kännas som att flytta till en stad och inte ett land. Men trots sin ringa storlek, egentligen bara själva Gibraltar-klippan, så hyser detta lilla land ett stort antal företag tack vare landets fördelaktiga företagsskatt. Det kan kännas osäkert att arbeta på Gibraltar just nu på grund av Brexit och Storbritanniens utträde ur EU, men det beror helt och hållet på inom vilken bransch du är aktiv eller som du tänkt dig söka till. För personer inom spelbranschen, liksom finans- eller turistnäringsbranschen kan Gibraltar vara en plats som öppnar upp för många jobbmöjligheter.

Svenska jobb och företag på Gibraltar

Gibraltar

Ett arbetsområde som är relativt vanligt på Gibraltar är spelindustrin. Många spelbolag finns idag i Europa, och inte sällan på ställen som Gibraltar eftersom det är en av få länder i Europa där spelbolag kan få licens att verka inom spel- och casinobranschen online. Att arbeta inom spelindustrin kan innebära allt ifrån att programmera mjukvara till spelen till att arbeta med spelbolagets kundtjänst, vilket innebär att du inte behöver ha någon speciell utbildning för att kunna få ett arbete inom dessa bolag. Då många svenska spelsajter har sitt säte på Gibraltar är det meriterande att kunna prata såväl svenska som engelska flytande. I och med låga företagsskatter har många finansiella institut valt att ha en bas på Gibraltar. Om du har en utbildning inom bank- och finansbranschen kan en flytt till Gibraltar vara något för dig. Likaså om du har utbildat dig inom, eller arbetat inom, turistnäringen.

Regler för arbetstillstånd

Gibraltar tillhör Storbritannien, som tidigare i år röstade för att gå ur EU. Gibraltar själva röstade för att stanna i EU (med ca 96% av rösterna). Eftersom Gibraltar är brittiskt territorium så innebär Storbritanniens val att även Gibraltar går ur EU. Hur det kommer att bli i framtiden är ovisst om vad som kommer att gälla för dem som arbetar i Gibraltar och som är medlemmar av EU, men än så länge gäller alltså samma regler om arbetstillstånd på Gibraltar som inom resten av EU. Det innebär att svenska medborgare kan arbeta där utan att behöva något specifikt arbetstillstånd. Om du planerar att vara kvar längre än 90 dagar kan du dock behöva registrera dig hos myndigheterna där, samt kunna uppvisa ett anställningsavtal. Liksom i andra EU-länder kan du arbeta inom det mesta på Gibraltar, utan att behöva något särskilt tillstånd. Legitimerade yrken så som läkare och advokat, samt yrkesgrupper inom polisen, domstolen och statsförvaltningen med mera har dock sina egna regler som du bör kolla upp innan du flyttar dit.

Utbildning innan eller under din tid på Gibraltar

Att ha studerat engelska, eller på annat sätt lärt sig språket flytande, är en stor merit om du ska arbeta på Gibraltar. Det officiella språket där är nämligen engelska eftersom de är ett brittiskt territorium. Många talar även spanska, så om du ska arbeta inom serviceområdet, till exempel på en av Gibraltars många pubar, kan det vara bra att kunna prata spanska. Gibraltar har ett eget universitet, University of Gibraltar, vilket innebär att du också kan studera på plats. Om du vill veta mer om dina möjligheter att studera på Gibraltar är det enklast att besöka universitetets egen hemsida, eller kontakta dem för mer information.

Språk och handelsrelationer

Sverige har egentligen ingen specifikt stark handels- eller affärsrelation med just Gibraltar, utan snarare med Storbritannien. Den främsta relationen mellan Sverige och Gibraltar har istället att göra med skatteskillnader. Tidigare var Gibraltar helt skattefritt, idag betalas dock skatt men ingen betalar mer än 25 % effektiv skatt. Detta har medfört att flera utländska, däribland svenska, företag har etablerats på Gibraltar. De flesta svenskar som flyttar till Gibraltar gör det därför på grund av arbete. Engelska är det officiella språket på Gibraltar, men många av invånarna pratar till vardags spanska. Om du blir utsänd till Gibraltar av ett svenskt företag som riktar sig mot svenskar kan det gott och väl räcka med att du kan flytande svenska. Att vara flytande i engelska både i tal och skrift är i stort sett alltid meriterande, var du än arbetar.

Hitta ett boende på Gibraltar

Du kan välja att hyra en lägenhet eller köpa en bostad på Gibraltar. Det finns ingen direkt bostadsbrist på Gibraltar, så chanserna att hitta en lägenhet relativt stora. Att köpa en bostad på Gibraltar fungerar ungefär som i Sverige, och du vet vad du får när du väl har köpt något. De flesta som arbetar på Gibraltar väljer dock att bosätta sig på den spanska sidan i exempelvis La Linea.

Annat bra att veta om att vara svensk på Gibraltar

Det händer mycket för Gibraltar just nu. I och med att Storbritannien har valt att gå ur EU riskerar även Gibraltar att göra det. Många av Gibraltars invånare är dock inte positiva till det, så framtiden för Gibraltar inom EU är fortfarande oviss. Det är givetvis viktigt att veta om innan du flyttar till Gibraltar. Om även Gibraltar går ur EU kommer mycket att ändras för dig, liksom för resten av människorna som är bosatta där. För att få information om läget på Gibraltar och hur deras system fungerar med hänsyn till exempelvis ekonomi, social trygghet och lagar kan du besöka deras egen webbplats. Om du bestämmer dig för att flytta till Gibraltar kan det kännas skönt att ha någon koppling till Sverige eller att kunna få lite stöd och råd av andra svenskar utomlands. Genom att besöka Svenskar i Världens webbplats kan du få den informationen du behöver om hur det är att vara svensk och bosatt på Gibraltar. Där kan det också finnas möjlighet att prata med andra svenskar som är bosatta där. Det finns även andra webbplatser där du kan få kontakt med andra svenskar som arbetar utomlands, på både expats.com och compatriots.com kan du få kontakt med svenskar som jobbar och bor på Gibraltar eller i närheten. Gibraltar

Annons