Flytta utomlands säkert under Corona

Om du planerar att söka jobb utomlands finns det numera en del knepiga situationer som du bör vara beredd på. Men låt inte dessa stoppa dig från att förverkliga din dröm. Att packa ihop dina grejer och flytta under en pandemi kan verka stressigt, men det är inte på långa vägar omöjligt.  kvinna i flygplats En fråga som kanske dyker upp när du planerar din flytt utomlands är om det verkligen är värt att flytta under en pandemi? Det korta svaret är ‘ja’. Det finns nämligen flera sätt för dig att hålla dig frisk även om de flesta länderna i världen är påverkade av Coronaviruset. Och om du kollar upp all aktuell information kan du både anlända och hålla dig fortsatt säker i ditt nya land.  En av de viktigaste aspekterna för att kunna genomföra din flytt utomlands är att det är tillåtet att resa och omlokalisera dit. Om du har sökt ett jobb via Workwide kan du vara säker på att din framtida arbetsgivare har tagit alla nödvändiga åtgärder. De har också koll på hur läget är just nu och hur du säkrast kan ta dig till ditt nya land. I många fall kan ditt nya företag också erbjuda dig extra stöd så att din flytt går smidigt, säkert och utan extra stress.  Det är viktigt att veta att du kommer anlända till din destination. Även om det inte finns lika många direktflyg just nu, finns det flera anslutande flyg via de större städerna i Europa. Du kan alltså behöva ta två flyg (eller behöva övernatta någonstans) för att komma fram, men på ett eller annat sätt kommer du att anlända.

Planera din resa in i minsta detalj 

Sedan Corona bröt ut har det tyvärr inte hittats en universal lösning på hur vi bäst ska hålla oss säkra för att undgå smittan. Alla länder har inte reagerat på samma sätt och har inte använt sig utav samma säkerhetsåtgärder. Många länder har dessutom ändrat sina åtgärder och restriktioner utefter antal fall och hur allvarlig situationen varit i stunden. Du kan därmed behöva göra lite extra research inför din flytt och bör läsa på om de senaste COVID-19 restriktionerna i ditt nya land innan du åker. Restriktioner kan ändras veckovis så se till att du har den senast uppdaterade informationen

Några saker att tänka på:

Håll avstånd skyltDitt nya lands rådande restriktioner är inte förhandlingsbara, du måste respektera dem och följa dem oavsett hur obekväma de kan verka. Om du inte följer restriktionerna kan det leda till att du får betala dyra böter.  Inför din flygresa kan det vara bra att veta att vissa flygbolag har antagit en strikt policy där mittensätet lämnas tomt på planet så att passagerarna sitter med avstånd mellan sig, majoriteten av flygbolag har också tvång på att alla passagerare måste ha på sig munskydd under hela flygresan. För extra säkerhetsåtgärder under din resa kan du ha med dig handsprit samt undvika att ta med handbagage.  Var beredd på att du kan behöva ta ett coronatest innan du reser då många länder vill att du ska visa upp ett negativt provresultat när du anländer. Du kan även behöva ta ännu ett test på flygplatsen när du landat.  Vissa länder har en obligatorisk karantänperiod på två veckor beroende på vart du reser ifrån. Om detta gäller i ditt nya land måste du hitta en lägenhet att bo i innan du reser så att du kan åka direkt dit från flygplatsen när du anlänt. Vissa företag kan dock erbjuda dig möjligheten att bo i ett hotellrum under din karantän. Du måste även meddela myndigheterna i ditt nya land vilken adress du kommer bo på så att de kan komma förbi och se till att du stannar i karantän.  Kravet att ha på dig munskydd kan också skilja sig från land till land. I vissa länder måste du ha på dig munskydd när du reser med kollektivtrafiken eller vistas i en allmän byggnad, och i andra länder måste du ha på det varje gång du lämnar huset och vistas utomhus. Att hålla avstånd är en regel som gäller i alla länder, och innebär att du ska hålla ett avstånd på två meter mellan dig och andra. Gör ditt bästa för att anpassa dig efter och följa ditt nya lands regler och riktlinjer. 

Jag har precis anlänt - vad gör jag nu? 

Att flytta utomlands kan väcka många känslor, och även innan coronaviruset blev en del av vår vardag var det ett stort beslut. Två av de främsta känslorna är oftast spänning över att påbörja ett nytt liv, samt en oro för det okända. Dessa känslor kan tillsammans kännas överväldigande i stunden. Du kommer stöta på svåra situationer och coronaviruset kommer till en början att påverka din utlandsvistelse, så ett sätt att navigera genom dessa känslor är att förbereda dig för vad som kommer att hända.  Några saker du bör vara beredd på: 
  • Du kommer inte kunna träffa människor på samma sätt som innan:
kvinna utomlands i videosamtalAtt skapa nya kontakter och hitta nya vänner är en väsentlig del av att flytta utomlands, och att ha ett nätverk av människor gör vardagen lite enklare. Under denna pandemi är det dock svårt att knyta kontakter på det sätt vi gjorde innan, och då alla icke-väsentliga aktiviteter har ställts in kan du inte träffa människor på event likt festivaler eller andra publika sammanhang. I vissa länder har även restauranger stängt ner, eller så släpper de bara in ett visst antal människor åt gången under begränsade öppettider. Utöver detta kan det också vara svårt att lära känna dina nya kollegor då din nya arbetsplats inte kan anordna aktiviteter utanför jobbet där ni kan träffas. Lösningen: Som tur är lever vi i en teknisk ålder vilket betyder att det är enkelt att hålla kontakten med i princip alla. Idag är ingen längre än ett telefon- eller videosamtal bort, du kan därmed fråga dina nya kollegor om de skulle vilja presentera sig närmare via ett videosamtal så att du kan få ett ansikte på de du ska jobba närmast med. Och när det är dags för lunch kan du alltid ringa upp en kompis från Sverige så kan ni äta lunch “tillsammans”. Ett annat tips är att gå med i olika Facebookgrupper eller andra communities online för svenskar som flyttat utomlands, här går det att hitta nya vänner som går igenom samma sak som du.  I många länder är det också tillåtet att hitta på saker utomhus, du kan till exempel möta upp någon och gå på en promenad tillsammans - så länge ni följer rådande restriktioner som att hålla avstånd. Vissa länder har dessutom öppnat upp museer för ett visst antal människor åt gången, som du kan besöka så länge du har på dig munskydd (om detta krävs).   
  • Du kommer känna dig ensam stundvis 
Att flytta utomlands helt ensam och sedan eventuellt behöva gå direkt in i karantän när du anlänt, kommer vara tufft. Dagarna kan kännas extra långa och tråkiga när du bara har dig själv att umgås med och du inte får lämna din lägenhet.  Lösningen: I de flesta länder varar karantänen endast i två veckor, och även om de kommer vara de två längsta veckorna i ditt liv, finns det sätt att distrahera dig själv på. Då de flesta företag tillåter sina anställda att jobba hemifrån just nu, kommer du till exempel förmodligen att påbörja dina första veckor på ditt nya jobb när du är i karantän. På så sätt känns veckodagarna inte lika långa.  När arbetsdagen är över finns det flera andra sätt att hålla dig sysselsatt:
  • Streamingtjänster likt Netflix kommer vara din bästa vän i karantän - påbörja en ny serie eller se om en gammal  
  • Hitta träningsprogram på Youtube och rör på kroppen 
  • Försök lära dig något nytt
  • Lyssna på en podcast samtidigt som du städar eller lagar mat  
  • Sortera alla bilder du har på din dator och organisera dem i mappar 
Försök att hitta sätt att distrahera dig från negativa känslor och tankar - du kommer ta dig igenom denna perioden och det kommer bli bättre. 

Sjukförsäkring utomlands

andas skyltI den rådande situationen är det viktigare än någonsin att du tänker på din hälsa och tar hand om dig. Det kan därmed vara smart att kolla upp vart du ska vända dig om du blir sjuk eller blir smittad av coronaviruset i ditt nya land. Om du redan har en sjukförsäkring från Sverige kan det vara bra att kolla om denna täcker dig även utomlands, annars finns det sätt för dig att skaffa en försäkring i ditt nya land. I de flesta fall får du till exempel automatiskt tillgång till sjukvård när du börjar jobba i landet. Se dock till att du har ett europeiskt sjukförsäkringskort och ta med dig detta. Med detta kort får du läkarvård under samma förhållanden och till samma kostnad som personer som är födda i ditt nya land. Sjukförsäkringskortet är en bra lösning att ha under de första veckorna utomlands innan din sjukförsäkring startar. Många länder i Europa erbjuder högkvalitativ sjukvård och många företag kommer automatiskt att inkludera dig i en sjukförsäkringsplan när du har skrivit på ett kontrakt och är officiellt anställd. Försäkringen dras från din lön så du behöver inte göra några betalningar själv. Många av de företag som Workwide arbetar med erbjuder sjukvårdsförsäkring med jobbet. I de flesta länder kan du också välja en privat sjukvårdsförsäkring. Med denna privata försäkring får du vissa förmåner, till exempel kortare väntetider för att träffa en läkare, du kan träffa läkare som talar bättre engelska, få ett privat sjukhusrum, och du kan få tandvård och hjälp inom flera andra områden. En annan sak att tänka på, förutom att säkra sjukförsäkring, är att lära dig om hälso-och sjukvårdsalternativen för svenskar och utlänningar i ditt nya land. Det kan vara bra att veta vilka de bästa faciliteterna är och var de finns. Vilken är närmast dig och hur tar du dig dit? Vart går du om du behöver ta ett Coronatest? Vilken ID-handlingar behöver du ta med?

Coronavaccinet

Ungefär ett år efter att Coronavirus började spridas över världen kom ett efterlängtat vaccin. För närvarande är de största distributörerna läkemedelsföretagen Pfizer-BioNTech och Moderna, och de har skickat ut sina vacciner till de flesta länder. Om du redan hunnit vaccinera dig betyder detta tyvärr inte att du får gå utan munskydd eller resa utan att följa restriktioner. Faktum är att myndigheterna fortfarande rekommenderar att du följer regler likt social distansering och självisolering till så stor mån som möjligt. Vissa alternativa lösningar har dock tagits fram, i november 2020 skapade till exempel International Air Transport Association (IATA), ett initiativ till ett digitalt vaccinpass. Detta initiativ måste emellertid godkännas av regeringar och institutioner innan det börjar gälla.  Ett annat initiativ som skapats är en app som informerar passagerarna om vilka tester, vaccin och andra åtgärder de behöver innan de reser. Appen informerar också var du kan testas och hur du delar dina test- och vaccinationsresultat säkert med flygbolag och gränsmyndigheter. Detta initiativ har inte spridit sig över hela världen ännu, men appen ger dig en lista över landsspecifika behörighetskrav, så det blir lättare att hålla reda på reglerna och begränsningarna beroende på din destination. En idé som redan är verklighet i länder som Ungern och Island, är immunitetspass. De skapades för att kunna dokumentera de som har haft Covid-19 och sedan återhämtat sig. Medan endast de vaccinerade skulle få vaccinpasset, ges immunitetspasset bara till dem som har antikroppar och immunitet.   

vänner utomlands med munskyddTa det steg för steg 

Coronavirus har visat sig vara ett envist virus, och du bör definitivt ta det på allvar, men låt det inte hindra dig från att utforska ditt nya land. Så länge du följer restriktionerna, som att bära munskydd och hålla avstånd till andra, kan du fortfarande åka på sightseeing och hitta utomhusaktiviteter. Ge ditt nya land och nya jobb en chans genom att sätta upp små mål för dig själv. Det kan vara att ge det ditt allt i tre eller sex månader och att försöka peppa dig själv och göra det bästa av din situation under den här tiden. Kom ihåg, i slutänden varar ingenting för evigt, inte ens en global pandemi.
Publiceringsdatum 09.03.2021
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons