De fem största missuppfattningarna när du flyttar utomlands

kvinna utomlandsMånga drömmer om att flytta utomlands, särskilt på vintern när Sverige är grått och slaskigt. Det många dock inte tänker på i första hand är de praktiska aspekterna vid en utomlandsflytt. Likt hur mycket startkapital du behöver eller hur du ska lägga upp en budget? Är det viktigt att kunna språket? Är det verkligen bättre att leva utomlands och vilka skillnader finns det? Det finns mycket att fundera på inför en eventuell flytt. Det finns många missuppfattningar när det kommer till att flytta utomlands. En dröm om att allt kommer lösa sig så fort du landat i ditt nya land är vanligt. Men det är alltid bra att vara förberedd inför en flytt. Genom att ha realistiska och välinformerade förväntningar slipper du bli besviken och kan snabbare komma till rätta och trivas i ditt nya hemland.

1. Att tala språket är ett måste för att flytta utomlands

Detta är en utav de vanligaste missuppfattningarna hos människor som vill flytta utomlands. Du måste faktiskt inte kunna modersmålet i ditt nya land innan du flyttar dit. Att kunna några ord eller fraser kan alltid vara bra, men även det klarar du dig utan om du verkligen inte har tid eller kan lära dig språket innan du flyttar. Detta beror i stort sett på att alla länder kan grundläggande engelska idag. Det finns sannolikt alltid en person som kan tala engelska i din nya omgivning och skulle inte det finnas, finns det alltid appar som kan översätta ord och fraser åt dig. Dessutom lär du dig oftast det nya språket fortare när du lever och studerar eller arbetar i ett nytt land. Ju mer du lyssnar och hör andra prata, desto lättare är det att snappa upp ord och fraser.

2. Att flytta och bo utomlands är synonymt med lyx

Visst kan det vara lyxigt att flytta utomlands för de som vunnit eller ärvt mycket pengar eller har en partner som tjänar mycket pengar. Då kan de njuta av lediga dagar och slippa arbeta. Men detta är inte fallet för alla, så ett arbete som genererar inkomst eller ett studielån är ofta ett måste. De flesta som flyttar utomlands måste arbeta på vardagarna precis som hemma och hur underbart det kan verka i början kommer livet utomlands också med en vardag till slut. Åker du utomlands för att studera ger det dig förhoppningsvis en bra utbildning som kan öka både jobberbjudanden och din inkomst i framtiden. Dessutom kan det kännas betydligt lättare att vakna och gå till jobbet om du bor i ett land med ett härligt klimat. Om människor som tycker att det är lyxigt att bo utomlands menar vardagslyx kan vi hålla med, men räkna inte med att allt kommer med en guldkant. mann flyttar utomlands

3. Gräset är alltid grönare på andra sidan

Gräset är inte alltid grönare på andra sidan och många utlandssvenskar är nog beredda att hålla med. I många länder ser det annorlunda ut när det kommet till försäkringar, sjuk- och tandvård, utbildning och skatter. Det är inte många som tänker på det innan de bestämmer sig för att flytta. Men det är bra att vara beredd på att det kan se annorlunda ut i ditt nya hemland - på gott och ont. Oftast kan skola och sjuk- och tandvård tas för givet när du bor i Sverige. Det är något som alla kan ta del av och det är till och med gratis för barn och tonåringar. I andra länder runtom i världen måste du dock betala för hela familjen när det kommer till sjukvård och försäkringar. Det är därför bra att skaffa så mycket information som möjligt innan en eventuell flytt.

4. Du behöver ett stort startkapital

Många tror att du måste ha sparat ihop pengar under en lång tid för att klara av en utomlandsflytt. Detta är inte sant, du kan klara dig om du har tillräckligt med pengar för ett par månader framöver, förutsatt att du har ett jobb och boende när du flyttar till landet eller att du söker jobb så fort du anlänt. Det går även att bo på hostel eller hotell tills du hittat boende. Oavsett hur du gör kan du klara dig på ett litet kapital om du är smart med dina pengar.

5. Du får ingen hemlängtan och känner dig hemma direkt

Trots att du kanske har ett jobb och boende säkrat innan flytten och har drömt om att göra denna resa länge, kan det ta tid innan du känner dig hemma. En ny kultur, nytt språk, nytt klimat och nya människor runt omkring dig kan bidra till att du saknar tryggheten och det bekanta innan du vänjer dig. Du kan även känna hemlängtan när du missar födelsedagar, högtider och andra familjesammanhang när du bor utomlands. Det är en del av livet som utlandssvensk som du helt enkelt får acceptera.
Publiceringsdatum 04.03.2020
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder