Lära sig ett nytt språk utomlands, hur svårt är det?

Drömmer du om att lära dig ett nytt språk? Ett av de bästa sätten är att befinna sig i det land där det talas. Då kan du träna dig dagligen i ditt vardagsliv och samtidigt kombinera det med studier. Om du gillar det alternativet finns en rad olika språkkurser som är CSN-berättigade. Kanske kan du till och med arbeta samtidigt och då ha ytterligare en möjlighet att tala språket varje dag?

Det är svårt att lära sig ett nytt språk genom att endast ta lektioner och träna hemma. Du behöver ofta underhålla dina kunskaper, helst genom att prata språket varje dag. Detta kan verka enkelt i teorin men svårare i praktiken, särskilt om du bor i Sverige och alla runt omkring dig pratar svenska. Har du möjligheten bör du därför passa på att besöka landet där språket talas ofta eller till och med flytta dit för att kunna ta det till dig. Det kan räcka med ett par månader för att få in grunderna.

Hur snabbt kan jag lära mig?

Hur snabbt du lär dig ett nytt språk beror på många faktorer. Vissa har lättare för språk och inlärning än andra. Undersökningar visar dock att det går att lära sig ett nytt språk på så lite som tre månader. Huvudregeln är att ju mer du kommer i kontakt med språket desto snabbare går det att lära sig. Tänk på att inte stressa och försök lyssna på uttal och betoningar så mycket som möjligt.

Tänk på att alltid utgå från dig själv innan du tar steget till en flytt. Fundera på hur du bäst kommer lära dig det nya språket och utgå från detta. Det är på så sätt som du snabbast kommer att bli bekväm med språket och lära dig snabbast. Det går dock inte att svara på exakt hur lång tid det kommer ta eftersom detta är individuellt.

Vilka svårigheter finns?

Det händer ofta när svenskar flyttar utomlands att de endast umgås med andra skandinaver. Om du flyttar till ett land med syftet att lära dig ett nytt språk kommer detta att göra inlärningen svårare. Om du endast umgås med folk som pratar svenska kommer du väldigt sällan att behöva använda det språk du studerar i vardagen. Det kommer då ta längre tid att lära sig.

Det som är svårt med att lära sig ett nytt språk är alla slangord och "att läsa mellan raderna". När du studerar lär du dig grunderna, det vill säga grammatiskt korrekta formuleringar, men inte alla undantag som görs av de som har språket som modersmål. Det finns också ord som kan ha flera betydelser. Om du inte kommer i kontakt med lokalbefolkningen kan det därför vara svårt att lära sig alla dolda regler.

Hur kan jag lära mig snabbast?

Detta är också individuellt och beror på din egen inlärningsteknik. Du vet bäst själv hur du ska göra för att lära dig snabbast. Det som rekommenderas är att du kommer i kontakt med språket så mycket som möjligt. Lyssna på radio och tv, köp tidningar och läs dem, prata så mycket och ofta som du kan. Då lär du dig snabbare än om du bara sitter vid skolbänken.

Har du möjlighet är det en bra ide att även skaffa ett arbete i ditt nya land. Då har du chansen att tjäna lite extra pengar och använda ditt nya språk i en naturlig miljö. Även om det bara är några timmar i veckan kommer det att underlätta och hjälpa dig att bli bättre på ditt nya språk. Du får även en erfarenhet att lägga till på ditt CV.

Ta hjälp av språkskolor

Om du vill studera samtidigt som du bor i landet kan du välja att ta en språkkurs. Du kan även söka in på högskolan eller plugga på distans via nätet. Oavsett vilket du väljer kommer detta vara ett bra sätt att lära dig mer om grunderna och grammatiken. Många av dessa kurser är studiemedelsberättigade så du får lite extra pengar samtidigt som du studerar.

Sammanfattning

Det fina med att lära sig ett språk utomlands är att du även kommer hem med ny livserfarenhet. Kanske har du knutit kontakter som du kan ha nytta av i framtiden? Gör efterforskningar på olika alternativ gällande språkskolor och tänk efter vad som passar dig bäst. Valmöjligheterna är många så du ska absolut kunna hitta någonting för att maximera din inlärning av det nya språket.

Publiceringsdatum 13.12.2018
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons