De 10 saker du saknar mest som svensk utomlands

Kanske har du landat ett lyckat kontrakt i ett soligt semesterparadis som Cypern eller Malta? Eller så bor och arbetar du mitt i en hektisk metropol som New York eller London? Vad kan då möjligtvis fattas dig? En grönskande midsommarstång, semlor och snus? Det är några av de genomsvenska förekomster du kan sakna i ditt nya land, och det är inte alltid du är medveten om hur mycket du faktiskt uppskattar dessa. Vad du som utlandssvensk kommer sakna mest från Svea Rike när du flyttat utomlands, kan bara du svara på. Det finns dock några saker som majoriteten kan hålla med om att de känner ett styng av saknad för. Följande kommer en högst ovetenskaplig men erfarenhetsbaserad lista över de 10 saker vi under åren kunnat notera att svenskar saknar mest. Inte så oväntat är det familj och vänner som toppar denna lista.

1. Familj och vänner

Det är inte helt överraskande att vi saknar våra nära och kära när vi befinner oss utanför våra landgränser. Oavsett om du studerar i USA, jobbar inom norsk fiskenäring eller är jurist på EU:s högkvarter i Bryssel, är det tufft att vara flera mil ifrån våra närmaste. Som tur är finns Skype och andra sätt att höra av sig regelbundet med alla nära och kära när saknaden är som allra värst.
  1. Den egna sängen och kudden
Den som någon gång varit på en utlandsresa, av både längre och kortare slag, har kanske noterat att sängar, kuddar och sängkläder ofta skiljer sig avsevärt från vår svenska "sovrums-standard". Därför är ett tips att packa ner både favoritkudde och täcke när du flyttar utomlands. Som tur är breder IKEA-varuhusen ut sig över världen, till många utlandssvenskars förnöjelse.

3. Smågodis och saltlakrits

Som de gottegrisar vi svenskar är - ja, vi tillhör faktiskt världseliten när det kommer till att äta smågodis och lösgodis, så saknar vi självklart möjligheten att helgmysa med en välfylld och självplockad godispåse. I snitt sätter vi svenskar i oss cirka 16 kilo godis per person och år. Även om du kan sakna en påse med riktigt salt lakrits kan du se utlandsvistelsen som en klar möjlighet att passa på och dra ned på godiskonsumtionen, och det är ju inte helt fel kanske?
  1. Svensk husmanskost
Många är vi svenskar som under tropiska nätter drömt om falukorv, mammas köttbullar, lax, sill, kokt potatis, riktig bearnaisesås, strömming, kräftor, pannkakor och en mängd andra svenska favoriter. Just falukorv och köttbullar verkar vara en saknad som flera av oss erfar. Det är dock inte helt ovanligt att hitta både svenska restauranger och specialbutiker utomlands. Gör gärna lite egen efterforskning innan du ger dig av.

5. Svenska traditioner

Vi svenskar är, trots generell avsaknad av en stark religiös trosuppfattning, väldigt trogna våra svenska traditioner. Säger du "glad påsk", "trevlig valborg", "glad midsommar", "god jul" eller "gott nytt år", fattar ju varenda svensk vad du menar. Vi förstår också innebörden med ett bredare spektrum. Vi har en känslomässig anknytning till alla dessa förekomster, på svenskt vis. Dessa traditioner är viktiga för att få oss att känna samhörighet och knyta an. Utomlands kan saknaden efter att känna samhörighet bli stor. Vårt tips är att sluta an till ett svenskt samfund som Svenska Kyrkan i utlandet eller en svensk grupp via Facebook eller annat forum. Alla har inte detta behov dock, men även om du inte är religiöst lagd kan Svenska kyrkan i utlandet bidra med en stabil grundkänsla av trygghet, svenska värderingar och upprätthållande av våra kära traditioner.

6. Svenskt bröd och bakverk

Knapriga knäckebröd, mumsiga kardemummaskorpor, nygräddade kanelbullar, en gräddig semla, en saftig lussebulle, grovt rågbröd eller en Skogaholmslimpa. Vad vore världen utan dessa läckerheter? Ja, det får du prova på när du tar jobb utomlands. Det gör också nöjet att återvända på Sverigebesök desto angenämare. Många hungriga svenskar är vi som gjort i ordning en redig ostmacka när vi precis kommit innanför dörren och sällan har det väl smakat så gott!

7–10. Smått och gott

De fyra sista sakerna på vår lista kan sammanfattas i en rask följd: Snus, Ostbågar och svenska chips (typ dill, grill och pepparchips) med dipp (här saknar många gräddfil som är svårt att hitta utomlands). Sist men inte minst är kaviar. Det är dock inte helt omöjligt att hitta kaviar i utländska butiker nuförtiden. Hör gärna efter med din favoritbutik på hörnan så kan de säkert beställa en tub åt dig.
Publiceringsdatum 23.08.2018
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder