Att bo och arbeta i Dublin

När utlandsflytt är något du funderar över är Dublin en stad att titta närmare på. Irlands huvudstad har blivit en riktig magnet för storföretag som vill etablera sig i Europa eftersom Irland har en utmärkt infrastruktur och låga skatter för företag, vilket går hand i hand med en växande irländsk ekonomi. Efterfrågan på internationell arbetskraft är stor och Dublin är numera ett av Europas största teknikcentrum. Som svensktalande kommer du hitta många jobberbjudanden och här kan du passa på att bättra på engelskan i en av Europas gemytligaste kulturstäder.

Att arbeta i Dublin

Jobbmarknad och möjligheter Dublin

Google, Facebook, Slack, Apple och IBM har alla sina Europakontor i Dublin och söker ständigt medarbetare med specifika kvalifikationer och språkkunskaper såsom svenska. Förutom IT-jobb finns det gott om jobb inom kundtjänst och försäljning, och så kallade BPO (Business Process Outsourcing) där företag låter en tredje part sköta delar av verksamheten, som kundtjänst och ekonomi. Shared Services Centers är också vanliga i Dublin. Här har man centraliserat flera administrativa tjänster för större företag inom exempelvis IT, personalhantering, löneadministration och kundtjänst. Det finns många bra instegsjobb i just dessa branscher, samt goda chanser att stiga i graderna när du väl börjat. Du kommer även hitta gott om jobb inom sektorer som läkemedel och turism. Kombinationen svenska och engelska kommer göra dig attraktiv på jobbmarknaden i Dublin då den höga efterfrågan på svensktalande arbetskraft inte täcks av antalet inflyttade svenskar. Några av de företag i Dublin som kan söka svensktalande personal är Arvato, Concentrix, CPL, e-Frontiers eller Keywords Studios i roller som speltestare, kundtjänst eller inom sociala medier. Väl på plats i Dublin kommer möjligheterna till nya jobbsammanhang att vara stora, då till exempel endast Facebook har över 1 000 anställda i staden varav många av de anställda har fått sina jobb med krav om tvåspråkighet. Bra meriter och kontakter inom arbetslivet är bara några av fördelarna med att testa på arbetslivet i Dublin, som ofta kallas för Londons charmigare lillebror.

Ansöka om jobb

Det viktigaste när du söker jobb i Dublin är ditt CV. Även om du söker ett jobb på svenska bör ditt CV vara på engelska, då de som anställer kan vara av en annan nationalitet. Betyg, intyg och andra dokument bör också översättas till engelska. Hur du översätter din examen till motsvarigheten på Irland kan du se i NARIC-databasen där det finns en översikt tillgänglig på nätet. I många fall kan jobbintervjun hållas via Skype; var annars förberedd på att åka till Dublin för intervjuer eller sök när du redan är på plats.

Arbetsmiljö/kultur på arbetsplatsen

Eftersom Dublin har en stor arbetsmarknad för utländska företag och unga personer från hela Europa arbetar här är det en mer avslappnad attityd på arbetsplatsen. Generellt är irländare också mer sociala och avstressade än man är i många andra europeiska länder. Vanligtvis används förnamnen på arbetsplatsen. Uttrycken sir och madam används sällan på Irland, även om Mr och Mrs förekommer i formella sammanhang.

Anställningsvillkor i Dublin

Minimilönen på Irland är drygt 9,55 euro per timme och du får jobba max 48 timmar i veckan. Om du jobbar mer än så måste du jämna ut timmarna under andra veckor. Medelvärdet beräknas ofta på fyra månader för yrkesgrupperna i Dublin, i vissa fall upp till tolv månader. Är du fast anställd har du rätt till fyra veckors semester och nio betalda helgdagar. Hur lång uppsägningstid du har beror på hur länge du har varit anställd. En provanställning kan sträcka sig upp till tolv månader. Anställningstid/uppsägningstid:
  • 2 år - 1 vecka
  • 5 år - 2 veckor
  • 10 år - 4 veckor
  • 15 år - 6 veckor
  • Mer än 15 år - 8 veckor

Möjlighet till att nätverka

Sajten EventBrite är användbar för att se vad som är på gång i Dublin. Här hittar du information om jobbmässor inom teknik och IT, events som "Ladies businesslunch" och olika forum och evenemang. Du kan även surfa in på sajten Meetup där det finns mer informella grupper för unga professionella inom olika yrken. Sajten Dublin Chamber är för dig som söker mer renodlade businessevents. I Dublin är det lätt att hitta olika yrkesrelaterade sammanhang att umgås med andra, men också att bara träffas och prata på puben. Har du sökt och landat ditt jobb genom Workwide har du med stor sannolikhet en arbetsgivare som ordnar sociala aktiviteter för att du ska kunna träffa och lära känna dina kollegor privat.

Att bo i Dublin

Hitta boende

Att hitta boende i Dublin kan vara en utmaning eftersom så många vill bo här samtidigt som det byggs få lägenheter. Det finns dock flera sätt att gå tillväga, till exempel är det vanligt att hyra ett rum och dela lägenhet eller hus med flera andra och på så sätt dela på hyran. Är du ny i Dublin kan du börja titta på utbudet på nätet och höra med dina kontakter. Stora bostadssajter är daft.ie, rent.ie och myhome.ie, men det finns flera mindre sajter och korttidsboenden som Airbnb. Hyran varierar beroende på område och storlek men mellan 1 000–3 000 euro är normalt i Dublin, en enrummare centralt kan kosta drygt 10 000 kronor i månaden. Om du hyr får hyresvärden dock inte ändra hyran på två år. Hyreskontraktet brukar ligga på mellan sex månader och ett år, och du betalar en deposition som du får tillbaka när kontraktet har gått ut. Ofta hyr du möblerat och viss skötsel samt vatten och värme kan ingå i hyran, titta igenom vad som gäller innan du skriver på kontraktet.

Att göra i Dublin med omnejd

Förutom att Dublin är Irlands kulturella centrum har staden i och med alla sina internationella invånare fått många intressanta restauranger med mat från jordens alla hörn. Det är också lätt att träffa folk i denna öppna stad – på puben, i parken eller genom att bli hembjuden till någon. I Dublin är du aldrig längre än 20 minuter från naturen med hav, bergen Wicklow Mountains, parker eller botaniska trädgårdar. Phoenix Park är Europas största stadspark och det finns hundratals vandringsleder längs med kusten och i Dublins omnejd.

Svenskar och andra expats i Dublin

I Dublin är det lätt att träffa människor från hela världen och du kommer troligtvis träffa flera på din arbetsplats. Vill du specifikt ha kontakt med svenskar finns gruppen "Svenskar i Dublin" på Facebook där du kan få svar på alla dina funderingar som nyinflyttad. Varje år anordnar SWEA (Swedish Women's Educational Association) en julmarknad i Dublin med svenska varor. Du kan också bli medlem i SWEA Irland för deras bokklubb eller lekplatsträffar. Det finns även mycket information för dig som nyinflyttad på deras hemsida.

Levnadskostnad i Dublin

Även om hyror och transporter är dyrare i Dublin finns det mycket som är billigare jämfört med Stockholm. Irland är känt för sin ölkultur och en lokal öl kostar ca 57 kronor jämfört med 65 kronor i Stockholm. Att gå på café är också något billigare då en cappuccino här kostar ca 32 kr mot ca 35 kr i Stockholm. Vissa grönsaker som tomater är  runt25 % billigare i jämförelse och att köpa lägenhet i centrala Dublin är faktiskt cirka 30 % billigare än i centrala Stockholm.

Lära sig språket

I Dublin kommer du inte ha några större problem att göra dig förstådd då engelska är officiellt språk. Den största utmaningen kommer vara den irländska dialekten och specifika uttryck. Många jobb i Dublin för svensktalande kräver just svenska och flytande engelska, och här finns chans att bättra på den engelska du redan kan. Iriska är första officiella språk men talas endast av 1 % av befolkningen dagligdags. Även om du inte kommer behöva iriska i ditt jobb kan det vara ett tillfälle att lära sig grunderna.

Ankomst till Dublin

Registrering och annan administration

Då Irland tillhör EU kommer du inte behöva något arbetsvisum för att jobba i Dublin. När du har blivit erbjuden ett jobb är det dock viktigt att ansöka om ett irländskt personnummer (Personal Public Service Number). Detta kallas PPS och det kommer behövas för all kontakt med myndigheter, arbetsgivare, för socialförsäkring och om du vill ta körkort. Du ansöker om PPS på ditt närmaste socialkontor och du kan boka ett möte online. Till mötet tar du med dig pass/ID-kort och ett adressbevis, så det är bra att ha boende ordnat innan.

Öppna ett bankkonto

När du börjar på ditt jobb behöver du ett irländskt bankkonto, vilket är ganska enkelt att öppna. Du går till ditt lokala bankkontor och tar med dig pass, intyg om anställning samt adressbevis. Du kan jämföra olika banker och deras avgifter på nätet. Stora banker är Bank of Ireland, EBS, Ulster Bank och KBC Bank. Bankernas generella öppettider är 09.00-16.00 på vardagar, samt stängt på helger. Irland använder sig av euro, så håll koll på växelkursen när du överför pengar mellan Irland och Sverige.

Sjukförsäkringar i Irland

Som EU-medborgare har du rätt att ta del av Irlands offentliga sjukvårdssystem med samma rättigheter som en irländsk medborgare. Detta system inkluderar sjukförsäkring, socialförsäkring, statlig pension och föräldrapenning. Du betalar själv kostnaden för läkarbesöket. Väntetider för behandling och läkartider i offentlig vård är dock ofta långa, därför väljer nästan hälften av invånarna en privat sjukförsäkring som extra tillägg. Som anställd kan ditt företag erbjuda att hjälpa till med privat försäkring. Det finns även ett "medical card" för den med låg inkomst som därmed får vissa tjänster inom sjukvården gratis.

Skatter och sociala avgifter

I Dublin är det ditt PPS-nummer som du använder för kontakt med myndigheter, något annat nummer behövs inte. PPS kan du ansöka om direkt när du tecknat ett anställningsavtal med arbetsgivaren, för att sedan skicka numret till företaget du ska jobba hos. Det finns även en blankett för intyg om skattelättnad som du får från skattekontoret eller din arbetsgivare. Därefter får du ett "Tax Credit Certificate" som intygar vilken skatt du ska betala, vilket beror på inkomst och civilstånd. Förutom skatt dras även de sociala avgifterna från din lön.

Främsta anledningarna till att flytta till Dublin

Att flytta till Dublin är ett karriärmässigt bra val, här finns stora internationella företag och gott om möjligheter både till arbete och att nätverka med människor från hela världen. Dublin är också en trivsam stad, lagom stor för dig som gillar kultur och att vara i naturen då det är lätt att ta sig ut på pubar, musikevenemang eller ta tåget upp längs kusten. Här kan du också bättra på din engelska och få vänner för livet, men också kontakter som tar dig vidare i karriären i Sverige eller andra länder. Ta chansen och sök ett jobb i Dublin via Workwide! Dublin
Publiceringsdatum 08.03.2019
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons