Livet efter examen (I) - Arbeta utomlands utan tidigare arbetslivserfarenhet

Vi har flera gånger listat anledningar till varför alla bör bo och arbeta utomlands minst en gång i livet. Det är ett beslut som kräver stort mod och handlingskraft, men de personliga och professionella fördelarna med upplevelsen väger definitivt tyngre än alla utmaningar du kan stöta på. Hur ska du gå tillväga om du vill flytta utomlands för att jobba men nyligen tagit examen och inte har någon tidigare arbetslivserfarenhet att sätta på CV:t? Finns det fortfarande en chans att få ett jobb och arbeta utomlands? Och hur kan du tackla detta “hinder” i din jobbsökning? Det krävs lite extra ansträngning och uthållighet men det viktigaste är att du redan har allt du behöver för att lyckas!  

Skapa din egen definition av arbetslivserfarenhet

glada tjejer efter examenNär du tar examen från gymnasiet eller universitetet öppnar du dörren till ett nytt skede i livet. Detta kan vara lite skrämmande, och det kan vara förvirrande att ge dig in på arbetsmarknaden samt att skriva jobbansökningar. Hur ska du få ett jobb om (nästan) alla jobb på marknaden kräver att du har någon form av erfarenhet? Tricket här är att tänka på alla erfarenheter du har utanför arbetsmarknaden. Du behöver inte ha ett CV med en omfattande lista över arbetsroller du har haft för att hävda att du har erfarenhet inom ett fält! Istället kan alla färdigheter och kompetenser du har fått i andra aspekter av ditt liv räknas som giltiga erfarenheter. 

Visa upp dina sidoprojekt och andra relaterade färdigheter

Dina sidoprojekt är alla aktiviteter som du gjort utanför skolan, vilket kan bevisa att du har förvärvat några värdefulla färdigheter. God praxis är att betona de färdigheter som är relaterade till den position du ska söka, så att du kan skräddarsy ditt CV utefter jobbet i fråga. Några av de aktiviteter du kan lägga till är till exempel:
  • Studier utomlands - Om du vill ha en första arbetserfarenhet utomlands och du redan har studerat eller bott utomlands måste du definitivt inkludera detta i ditt CV!
  • Volontärarbete - Det är definitivt en obetald erfarenhet, och det säger mycket om dig: att du är modig, proaktiv och gillar att bli utmanad.
  • Stipendium/Utmärkelser - Många har gjort olika typer av projekt i skolan eller på universitetet och ett tips är att skapa en portfölj med de mest relevanta. Där kan du också inkludera om du har deltagit i tävlingar (och kanske till och med vunnit!), samt om du fått ett stipendium eller en utmärkelse av något slag. 
  • Deltagit i ett idrottslag - Att vara en del av ett lag är ett utmärkt sätt att bevisa allt från lagarbete till engagemang, så varför inte nämna det i ditt CV?
  • Deltagit i en musik- eller teatergrupp - Samma här. Att vara involverad i denna typ av aktivitet kan visa rekryterare att du är modig, självsäker och bestämd - alla nödvändiga kompetenser för många roller relaterade till kundtjänst eller försäljning!
  • Hobbys och intressen - Du kan också sälja in dig själv genom att förklara vad dina hobbys och intressen är. Gillar du till exempel att laga mat eller att rita? Det kan säga att du är en kreativ person som kan tänka "utanför ramarna". 

Bli inte överväldigad av jobbeskrivningar

flickor som söker jobb utomlands onlineKraven som definieras i en jobbannons har fortfarande betydelse i slutänden, men tänk på att dessa krav bara beskriver en drömprofil för rollen som företaget vill fylla. Faktum är att alla företag vet att de flesta av deras sökande inte har alla färdigheter som listas eller kan checka av varje enskilt krav. I slutänden är det färdigheterna och attityden som kommer att avgöra om en kandidat är lämplig eller inte för positionen. Därför är det viktigt att du inte känner dig överväldigad eller avskräckt när du ser alla krav. Håll dig positiv, tro på dig själv och skriv en ansökan trots att du kanske tvekar på om du borde! Tricket här är att hitta en balans mellan att sikta för högt och att sikta för lågt. Det är till exempel fantastiskt att vara ambitiös, men att ansöka om positioner på medelnivå kanske inte är den bästa strategin (och det kan leda till att du blir ännu mer besviken om du inte får jobbet). Tänk istället på att företag är mer villiga att var flexibla med erfarenhet när de behöver fylla ett jobb på nybörjarnivå. Så ansök ändå! 

Vänner utomlands? Kontakta dem!

Förutom all hjälp som du kan få via Lingocruit och Workwide, kan du skaffa värdefulla kontakter genom att berätta för världen att du letar efter ett jobb utomlands. Luta dig inte bara tillbaka och vänta, var proaktiv och ta kontakt med vänner som bor utomlands nu eller de som har varit utomlands. Inte bara för att höra om de känner till jobb som du kan söka utan också för att fråga om deras erfarenheter eller om de har tips på hur du ska tänka kring jobbansökningar. Att lära känna andra emigranter och få deras erfarenheter kan vara inspirerande och kan få dig att känna dig mer förberedd och säker på ditt val att arbeta utomlands! Även om europeiska kulturer är ganska lika och inte skiljer sig så mycket, finns det fortfarande några skillnader att komma ihåg när du söker jobb. Att vara medveten om det kulturella sammanhanget kan ge dig ett försprång gentemot andra sökande när du landar den efterlängtade anställningsintervjun. Ett allmänt exempel är att organisationer i sydeuropeiska länder värdesätter ett välstrukturerat CV, samtidigt som företag i Skandinavien tenderar att bry sig mer om vad du tar med i det personliga brevet. Så se till att din ansökan är anpassad efter det land du söker till. Även för internationella jobb måste du skräddarsy ditt CV, inklusive jobb på nybörjarnivå.

Överväg en praktikplats utomlands...

ung man söker jobb utomlandsSom nyutexaminerad är det rimligt att du vill börja arbeta inom ditt valda område så snart som möjligt. Men du kanske inte känner dig redo att ansöka om en position på nybörjarnivå ännu och vill hitta en annan möjlighet att använda all den kunskap du förvärvat under de senaste åren. I det fallet kan du överväga en praktikplats utomlands. Det låter dig påskynda din utveckling, utvidga dina horisonter och i slutänden kommer du bli en ideal kandidat för flera jobb! Allt samtidigt som du får upptäcka ett nytt land och en ny kultur.

... eller hitta en position inom dessa fält!

Men du behöver inte sätta press på dig själv och bara fokusera på att hitta ett jobb eller en praktikplats inom ditt studieområde. Om du är övertygad om att arbeta utomlands är din högsta prioritet, finns det flera jobb att söka inom andra områden! Även om de kanske inte är direkt relaterade till din bakgrund, kommer de fortfarande ge dig en berikande upplevelse för både professionell och personlig utveckling. På Workwide listar vi dagligen massor av positioner på nybörjarnivå inom olika områden, där ditt modersmål räknas som en erfarenhet och kan ge dig en klar fördel gentemot andra sökande. Sök jobb inom: 
  • Kundtjänst: Det finns oräkneliga kundtjänstjobb tillgängliga i olika länder, och de flesta av dem kräver inte att du har tidigare erfarenhet! Faktum är att många företag utbildar dig på plats vilket förbereder dig tillräckligt för alla arbetsuppgifter. Så om du gillar att prata med människor och är en problemlösare kan det här vara det perfekta jobbet utomlands (och en suverän arbetslivserfarenhet) för dig!
  • Försäljningsutveckling: De specifika arbetsuppgifterna i ett säljjobb kommer att variera beroende på vilket område du utbildas i. Om du till exempel får ett jobb som telefonförsäljare kommer dina arbetsuppgifter vara att väcka intresse för en tjänst eller att sälja denna via telefon. Det intryck du ger till potentiella kunder är avgörande, så interpersonella färdigheter och att vara en god lyssnare är avgörande för denna typ av roll.
  • Gästfrihet (turism och resor): Detta är ett annat område där de flesta roller inte kräver tidigare erfarenhet och där möjligheterna finns i överflöd, särskilt under sommaren. Detta fält erbjuder människor att arbeta sig upp från nybörjarroller till ledande befattningar! Det viktigaste kravet här är att ha enastående kommunikation samt kunna arbeta väl med andra. De flesta företag erbjuder onboarding i början, men du lär dig också de flesta av dina uppgifter när du väl är på plats.

Att arbeta utomlands utan arbetserfarenhet - är det möjligt?

Låt oss vara tydliga - processen med att söka jobb är en känslomässig berg-och dalbana och det faktum att du saknar gedigen arbetslivserfarenhet gör det förmodligen inte bättre. Men kom ihåg att oavsett hur du går tillväga för att arbeta utomlands, är uthållighet och beslutsamhet nyckeln. Det kommer inte att bli en lätt uppgift, men det är inte heller omöjligt. Lägg ner tid och engagemang, gör efterforskningar, skräddarsy ditt CV för de jobb du vill ansöka om och håll dig positiv! Kom också ihåg att vårt team på Lingocruit och Workwide finns för att hjälpa dig att hitta ett jobb. 
Publiceringsdatum 13.07.2021
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder