Levnadskostnader utomlands

När du skapar din budget kan det vara en bra idé att först skaffa sig en allmän bild av hur ett par vanliga föremål såsom hyra, kommunaltrafik, en stor stark eller ett gymkort kostar i ett par europeiska länder i jämförelse med Stockholm. Vi kommer att titta på en överslagsräkning på kostnaderna i huvudstaden för fyra europeiska länder;

Med hjälp av en snabb överblick kommer det att vara enklare för dig att planera de första månaderna i någon av dessa länders huvudstad. Innan vi gör det kan det vara bra att få en idé över de utländska valutorna i dessa länder. Valutan i Bulgarien är Lev (BGN) och 1 Lev motsvarar cirka 5 kronor, vilket underlättar en jämförelse då du kan ta priset i Lev och multiplicera det med 5 för att få en uppskattning för vad det kostar i Sverige. Valutan i Spanien och Tyskland är Euro (€ / EUR) och 1 Euro motsvarar 9.7 kronor - en tumregel är att multiplicera beloppet du ser i Euro med 10 för en enkel överslagsräkning. Eftersom båda länderna använder Euron som är centraliserad valuta så kommer priserna på varor att vara ungefär samma. Valutan i Storbritannien är Pund (£ / GBP) och 1 Pund motsvarar cirka 11 kronor.

Hyra (ett sovrum centralt)

Ska du bo i en etta i Stockholm city kostar det drygt 10 000 till 11 000 i månaden i hyra som vi använder som måttstock i jämförelse med de andra europeiska huvudstäderna. En månatlig hyra i Bulgarien’s huvudstad Sofia kommer att kosta dig 570 Lev i månaden, eller runt 2 800 kronor. För en etta i Madrid får du räkna med att behöva betala i genomsnitt €780, eller 7 600 kronor. Lyckas du hitta en etta i Berlin kommer det att kosta dig cirka €740, eller drygt 7 200 kronor. Londons bostadssituation är ökänd och hade du tänkt dig en etta i Storbritanniens huvudstad kommer du åtminstone behöva betala £1 700 i månaden, eller drygt 18 700 kronor.

Tunnelbana/buss (månadskort i kommunaltrafiken)

Ett månadskort hos SL för transport i lokaltrafiken i Stockholm kostar 830 kronor. Ska du ta dig runt i lokaltrafiken i Sofia motsvarar ett månadskort 50 Lev, eller 250 kronor. Ett månadskort i innerstaden i Madrid kommer att kosta straxt under €55, eller 535 kronor. Genomsnittspriset för ett månadskort i Berlin kostar strax över €80, eller precis under 800 kronor. Liknande priset på hyran så kostar ett månadskort i Londons lokaltrafik runt £132 vilket motsvarar knappt 1 500 kronor.

En McDonaldsmeny

För en Big Mac-meny i Stockholm kostar det runt 70 kronor. En liknande meny på en McDonalds i Sofia skulle kosta dig 8 Lev, eller 40 kronor. I både Madrid och Berlin kommer en Big Mac-meny att kosta cirka €7, eller straxt under 70 kronor. Ska du köpa en sådan meny i London kommer du behöva att lägga ut runt £5, eller 55 kronor.

En liter mjölk

En liter Arla standardmjölk kostar i matbutiken runt 9 kronor. I Sofia ligger priset för en liter mjölk ligger på straxt under 2 Lev, eller cirka 9 till 10 kronor. För en liter mjölk i både Madrid och Berlin kommer det att kosta ungefär €0.8 vilket är drygt 8 kronor. I London går en liter mjölk på runt £0.90 vilket är 10 kronor.

En stor stark (0.5 liter)

En halvliter öl på krogen i Stockholm kostar i genomsnitt runt 60 kronor. Beställer du en stor stark i Sofia ligger priset på 2 Lev eller 10 kronor. I genomsnitt kostar en halvliter öl i både Madrid och Berlin runt €3, eller 30 kronor. En öl på krogen i London kostar £4.50, vilket är straxt under 50 kronor.

En cappuccino (vanlig)

Går du in på ett café i Stockholm och beställer en vanlig cappuccino går det på cirka 35 kronor. Beställer du en cappuccino i Sofia kommer det att kosta straxt över 2 Lev eller 10.50 kronor. En cappuccino i Madrid kostar €1.75 (17 kronor) medan i Berlin kostar det €2.50, eller straxt under 25 kronor. På ett café i London kostar en vanlig cappuccino runt £2.50, eller runt 29 kronor.

Internetkostnad (60 mb/s eller högre med obegränsad nedladdning)

För en standarduppkoppling i innerstaden i Stockholm får du lägga ut ungefär 300 kronor per månad. En liknande uppkoppling i Sofia kostar 15 Lev, eller 75 kronor i månaden. I Madrid kostar en internetuppkoppling €34, eller knappt 330 kronor i månaden. Kostnaden för internet i Berlin är likt Stockholm, €25 (240 kronor) per månad. Internet i London är också väldigt likt Stockholm, £24 (260 kronor) per månad.

Ett gymkort (en månad)

I genomsnitt kostar det 400 kronor i månaden att ha ett gymkort i Stockholm. Ska du gå på gymmet regelbundet i Sofia kommer det att gå på runt 44 Lev, eller 220 kronor per månad. Ett gymkort i Madrid kostar ungefär lika mycket som i Stockholm, €39 (380 kronor) per månad. I Berlin kostar det motsvarande €25 (240 kronor) per månad. För ett gym i London kan du räkna med att lägga ut £46 (510 kronor) i månaden.  

Publiceringsdatum 21.09.2017
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons