Gå vidare efter en nekad jobbansökan

Det kan vara svårt att gå vidare efter en nekad jobbansökan, särskilt om det är ett jobb som du verkligen vill ha. Vid vissa tillfällen får du ett nej vid första utgallringen, alltså när du skickat in ditt CV. Det är oftast lite lättare att hantera. Vid andra tillfällen blir du först kallad på intervju med företaget men får sedan reda på att de gått vidare med en annan sökare. Det kan vara lite jobbigare att hantera eftersom du har investerat mer av din tid och fått känsla för jobbet.

Fortsätt vara positiv

Det är lätt att hamna i en negativ tankegång när du får ett nej på en intervju. Kanske känner du dig otillräcklig och att du inte kan mäta dig med de andra som sökte tjänsten. Det är vanligt att vi människor reagerar med negativa känslor när vi borde reagera på ett positivt sätt. Som tur är går detta att träna upp. Gör inte avslaget till en större grej än vad det är, analysera vad som gick fel, släpp det och gå vidare med nya ansökningar och nya jobbmöjligheter. Det är okej att bli besviken och ledsen men det är inte bra att gräva ned sig i negativitet. Det kan ge ditt självförtroende en törn och hindra dig från att söka nya spännande jobb. Kom ihåg att om du till exempel tog dig så långt som till en intervju hade du många kvaliteter som arbetsgivaren såg potential i. Fokusera på det positiva istället för negativa. Att du inte var rätt för just denna tjänst betyder inte att det alltid kommer vara så. Därför ska du aldrig bojkotta ett företag.

Fråga varför du fick ett nej

För att kunna utvecklas, gå vidare och förstå varför du inte blev vald är det viktigt att förstå vad det var som saknades i din ansökan. Därför behöver du inte vara rädd för att fråga arbetsgivaren varför du inte blev vald. Kanske framstod du som lite osäker i din intervju, eller så kanske en annan sökande hade kvaliteter som du inte har. När du vet varför du inte blev vald kan du också fokusera på de aspekterna och förbättra dig. Du kan till exempel alltid träna på intervjusituationer. Att få reda på varför du inte blev vald gör även att du slipper grubbla på vad som gick snett. Det blir enklare att gå vidare och fortsätta söka nya jobb. Om det skulle vara så att du inte fick jobbet på grund av att du saknar en viss kunskap eller färdighet, kan du anmäla dig till en kurs för att ändra på detta. Särskilt om det är en bransch som du faktiskt ser dig själv jobba inom i framtiden. Det kommer ge dig ett försprång till framtida jobb.

Fortsätt söka jobb

feedback after job rejection Det här är definitivt en av de viktigaste punkterna, för du kommer aldrig att få ett nytt jobb om du inte söker några. Ta med dig dina nya erfarenheter från denna jobbansökan och ta nya tag. Om du blev utgallrad redan i första processen kan det vara en fördel att se över ditt CV och se om det finns något som du kan förbättra. Du kan kanske framhäva din erfarenhet och bästa färdigheter på ett tydligare sätt eller det kanske är så enkelt att bara göra lite ändringar i designen. När du får ett nej är det lätt att lägga jobbsökandet på hyllan för en tid. Det är helt fel, du borde istället utnyttja läget du är i och lägga extra krut på sökandet. Om du blev kallad till en intervju betyder det att det finns en efterfrågan för det du erbjuder just nu och det måste du utnyttja. Sök till liknande tjänster och företag som det du blev nekad av, det behöver inte alltid finnas en ledig tjänst utan hör av dig och berätta för företagen att du finns. Att bli nekad en tjänst ger dig också ett tillfälle att vara innovativ. Det kanske är dags att se jobbsökandet med nya ögon. Försök hitta nya kanaler där du kan nå ut till företag inom din bransch. Ett exempel är olika grupper på sociala medier där många företag annonserar ut sina tjänster. Här kan du också utnyttja möjligheten att kunna kontakta rekryterare direkt via Messengertjänsten. Detta är också något som är möjligt på sajter som LinkedIn, ett perfekt sätt att komma i kontakt direkt med personalansvarige utan att försvinna bland hundratals andra ansökningar.

Se över ditt CV och personliga brev

Något av det mest grundläggande i en ansökning är ditt CV och personliga brev. Det måste vara välskrivet, utan stavfel och ge en överblick av dina färdigheter, erfarenheter och utbildningar. Det ska få arbetsgivaren att bli nyfiken på dig och intresserad av att boka in ett möte. Kanske är det redan här som grunden till ditt nej ligger. Om du skickar flera ansökningar till jobb som du är kvalificerad för och inte blir kallad till en intervju är detta ett bra ställe att börja. Var ärlig och rannsaka dig själv. Idag finns det många mallar att använda och kurser du kan gå online för att få hjälp till ett bättre CV och personliga brev. Du kan också rådfråga på din lokala arbetsförmedling eller bemanningskontor om du har något sådant i närheten. Ska du söka jobb utomlands bör ditt CV vara på engelska, även här kan det vara lönsamt att låta ett extra par ögon kolla på texten. Det är inte alltid så lätt att upptäcka sina egna stavfel och vad som kan göras bättre, därför bör du alltid låta en utomstående godkänna ditt CV.

Prata med vänner och familj

Ett annat värdefullt tips att ta del av när du blir nekad ett jobb är att vända dig till dina nära och kära. De kan ge dig det stöd och den peppning som du behöver för att återigen känna dig taggad till att söka nya jobb. De kan också ge dig råd om dina styrkor och svagheter och vad du bör fokusera på. Var inte rädd för att dela med dig av dina känslor till personer som du känner dig trygg med, det är ett bra sätt att undvika en negativ spiral. Att prata med nära och kära kan också ge dig nya tips till var och hur du kan söka jobb. Det är vida känt att kontakter är den enklaste vägen att få jobb så kanske slår du två flugor i en smäll. Kanske känner de någon i sin närhet som söker personal, eller så har de tips om var du kan söka jobb. De kan också hjälpa till att titta på ditt CV och personliga brev eller bara finnas där med råd och stöd i en situation som kan upplevas lite svår.

Ta det inte personligt

positive after job rejection Detta är en annan viktig punkt, det är inte dig personligen som det är fel på, du är bara inte rätt för tjänsten som de söker. Rekryteraren eller den som gör intervjun känner inte dig personligen utan gör sin bedömning först och främst efter den information som står på ditt CV. Att du inte fick jobbet betyder oftast bara att det fanns en person som var ännu bättre lämpad. Det finns alltså ingen anledning till att tänka i negativa tankebanor och tro att det är något personligt av rekryteraren. Det är också viktigt att tänka på att du inte är ensam i denna situation. I dagens samhälle är det oftast hundratals sökande till en och samma tjänst. Du är alltså inte den enda som får ett nej av rekryteraren. Om du blev kallad till en intervju kan du alltid trösta dig med att du kom längre än majoriteten av de sökande. Det är betydligt fler som får ett nej, än som får sitt drömjobb. Med detta som tröst är det lite lättare att gå vidare med nya jobbsökningar.

Håll kontakten med rekryterare

Även om du inte fick en specifik tjänst kan det finnas andra som passar dig, speciellt om du har kontakt med ett så kallat SSC- eller BPO-företag. De sysslar med så kallad outsourcing och har flera företag i samma byggnad. Ett sådant företag kan till exempel ha hand om kundtjänsten för stora namn som Apple och Philips. Båda dessa kan dessutom behöva svensktalande support. Om du inte fick jobbet du sökte hos Apple betyder inte det att du inte skulle passa för Philips, bara för att ta ett exempel. En del outsourcingföretag rekryterar själva medan andra använder sig av specialiserade rekryteringsfirmor. Dessa har normalt flera olika jobb för svensktalande utannonserade under samma gång. Lyckas du bygga upp ett bra förhållande med en viss rekryterare kan de tipsa dig om andra tjänster i framtiden. Kanske får du till och med förtur på några av jobben som utannonseras. Detta är också ett bra tips när du väl får ett jobb, för vem vet om du kanske vill söka dig vidare i framtiden. Spara alltid dessa kontakter och gör ett bra intryck.

Så tänk på…

Att få ett nej på en jobbansökan kan vara jobbigt och svårt att acceptera. Men med rätt tankegångar och en positiv inställning kan du vända dessa situationer till din fördel. Genom att analysera vad och varför du fick ett nej kan du dra lärdom av din erfarenhet och gå in starkare i framtida jobbintervjuer. Det viktigaste är att du inte deppar och slutar att söka jobb utan istället blir peppad till det motsatta. Att du har blivit kallat till intervju tyder ändå på att det finns ett intresse för att anställa dig.
Publiceringsdatum 05.12.2019
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons