Förbättra ditt CV inför en karriär utomlands

Att skriva ett bra och intresseväckande CV är en av de viktigaste punkterna när du ska söka jobb. Söker du jobb i utlandet vill rekryteraren dessutom att du skriver på engelska. Det är viktigt att språket är professionellt och anpassat efter det företag du vill arbeta hos. De flesta har redan koll på vad ett CV ska innehålla i form av arbetslivserfarenhet, studier och färdigheter. Alltså är det språkbruket som måste finslipas när du ska söka jobb internationellt. Vissa vill även att du skickar med ett personligt brev tillsammans med ditt CV. Ett personligt brev ska inte återge hela din livshistoria eller beskriva alltför väl vad du gör på din fritid eller hur din familjesituation ser ut. Att däremot avsluta brevet med ett par rader om vad du har för hobbyers kan vara trevligt och ge en bättre helhet för dig som person. Istället är det personliga brevet menat att tydligt beskriva varför just du bör ha tjänsten du söker. Du ska beskriva och motivera varför du söker just det jobbet på precis det företaget samt vilka kvaliteter du har som du kan tillföra företaget.

Få ditt CV rätt från början

När du skriver ditt CV ska du tänka struktur. Dela in dina erfarenheter i stycken som utbildning, arbetslivserfarenhet och övriga meriter. Ditt senaste arbete eller senast avslutade utbildning ska alltid skrivas högst upp. Vad som är värt att tänka på när du söker jobb utomlands är dels att få till titlarna korrekt, dels datumen. Använder du siffror skriver vi i Sverige datum år, månad och dag medan USA har en annan ordning och skriver månad, dag och år. Vill du istället skriva exempelvis 7 July 2019 ska du tänka på att stava månaden med stor bokstav. Gällande yrkestitlar är det amerikansk engelska som överväger och därför är den allmänna rekommendationen att använda dig av det sättet. Ordet utbildning bör översättas med antingen educational programmes eller med study programmes. Presenterar du dig och dnt utbildning i ett personligt brev är rekommendationen att skriva ett kommatecken även före ordet "and". Det gör vi vanligtvis inte i svenskan. När du radar upp dina utbildningar och arbetslivserfarenheter bör dessa vara skrivna i tydliga kolumner där namnet på exempelvis utbildningen skrivs på ena sidan och datumet skrivs på andra sidan.

Fel som du bör undvika

Ett slarvigt CV utan tydlig struktur som hoppar omotiverat i tiden och som har tidsglapp mellan exempelvis arbeten utan förklaring brukar rekryterare inte tycka om. Ett generellt skrivet CV där rekryterarna förstår att du skickar iväg samma ansökning till flera olika företag är också någonting som går bort. Se till att utformningen är professionell, tydlig och avskalad. Bifogar du en profilbild ska också den vara professionell och inte exempelvis en festbild eller också visa andra människor. På nätet finns flera mallar som du kan använda eller kopiera gratis. Så tänk på:
  • Följ en tydlig struktur
  • Undvik tidsglapp
  • Skriv ett CV och personligt brev för varje tjänst du söker
  • Din profilbild ska ge ett seriöst intryck
Det är lätt att det blir stavfel, särskilt om du skriver på ett språk som inte är ditt modersmål. Många rekryterare har förståelse för att något fel kan smyga sig in, men är det flera uppenbara slarvfel ger det inget bra intryck. Låt exempelvis en vän läsa igenom din ansökan innan du sänder iväg den. Du kan också använda dig av jobbsökarcoacher och CV-tjänster på exempelvis nätet som hjälper dig att skriva på ett korrekt sätt. Du ska absolut inte översätta i Google Translate då den översättningen sällan är helt felfri. En annan aspekt är att anpassa texten och språket till den roll du söker. Du bör alltid vara professionell men söker du en roll som exempelvis jurist bör tonen vara en annan än om ditt drömjobb är exempelvis bartender. Ett bra tips är att besöka företagets hemsida för att se hur de presenterar sig. Är det en lekfull hemsida eller mer strikt? Du bör också tänka på hur företaget önskar ta emot ditt CV. Ska det mejlas eller vill företaget att du fyller i en profil via deras hemsida?
  • Se till att korrigera stavfel
  • Använd inte Google Translate
  • Anpassa ton efter företag och yrkestitel
  • Skicka in din ansökan på efterfrågat sätt

Var noggrann med referenserna

När du söker jobb är det mer regel än undantag att arbetsgivaren önskar referenser. Tänk på vilka referenser som skulle kunna vara bra för dig för det aktuella jobbet som du söker. Kom också ihåg att fråga dina tänkta referenser innan du anger dem till rekryterare samt förbered dem på vilken tjänst du har sökt. Skriv helst inte ut deras kontaktuppgifter i ditt CV utan ta med dem till intervjun istället. Du ska inte heller uppge dina privata uppgifter som ditt personnummer när du ansöker. Skriv även med din ålder om du tycker det är relevant för tjänsten.

Varför vill du jobba i landet?

Eftersom du söker ett jobb utomlands kan det vara bra att ta med ett kort stycke om varför du önskar att jobba och bosätta dig i det tilltänkta landet. Har du någon anknytning dit? I så fall kan du tjäna på att ta upp den i ditt personliga brev. Har du vistats i landet i perioder under din uppväxt och kanske kan språket, är det möjligt att du har en fördel då du redan känner till en del om landets seder och bruk. I annat fall ska du motivera varför landet och staden lockar.

Tillfällig eller tillsvidare

På vår hemsida brukar vanligtvis företagen ange i annonserna om tjänsten är en visstid eller om det är en tillsvidare anställning. I de fall företaget önskar att anställa någon på lång sikt är det viktigt att du tar hänsyn till det och inte skriver att du är ute på genomresa. Önskar du ett tillfälligt arbete är det därför bättre att du söker en annan tjänst. Du kan exempelvis kontakta företagets rekryteringsavdelning om du vill jobba på ett specifikt företag och framföra din förfrågan. Säg inte heller att du kan jobba ett år om du inte planerar det. Att vara ärlig i ditt CV är viktigt. Du ska självklart lyfta fram dina positiva sidor och egenskaper men att ljuga för att få en viss tjänst är inte att rekommendera. Du kanske får tjänsten men lögnen kommer att uppenbaras om du börjar jobba på företaget. Är det så att du ser ditt drömjobb här hos oss, har de flesta kvalifikationer men att någon del saknas kan du ändå skicka in. Beskriv då utförligt hur du är bra på de övriga delarna samt att du ser fram emot att lära dig den saknade färdigheten.

Seriösa företag

De företag som annonserar ut lediga tjänster via vår hemsida är alla seriösa. På så sätt vet du att du kommer få lön och ha rättigheter enligt lag. Däremot kan anställningsreglerna skilja sig från de svenska som du är van vid. Arbetstiderna och arbetsdagarnas längd kan variera likaså hur din rätt till semester ser ut. Se till att vara påläst kring landets arbetsmarknadslagar redan innan du söker och eventuellt tackar ja till jobbet. Du skyddas av den svenska socialförsäkringen i upp till ett år efter att du har flyttat utomlands. Vissa företag hjälper till med flygbiljett och boende under den första tiden. Kommentera gärna detta i ditt personliga brev om så är fallet. I övrigt är det ett bra tips att hänvisa till uppgifter i annonsen. Det blir ett bevis på att du har tagit dig tid att läsa igenom, den vilket rekryterare uppskattar. Återigen handlar det om att vara förbered och seriös som arbetssökande. Har du en relevant fråga kan du ta den i mejlet om ansökan ska mejlas in men slösa inte rekryterarens tid på frågor som inte behöver ställas.

Bli ingen kliché

Att skriva ett CV på ett språk som inte är ditt modersmål kan betyda att ordförordet är mer begränsat och det blir svårt att inte fastna i klichéer som du tror att arbetsgivaren vill höra. Försök att nyansera ditt språk. Även här är ett tips att ta hjälp av en vän eller arbetssökarcoach som kan ge ärlig återkoppling. För att undvika att du fastnar i samma ordval kan du söka upp synonymer till ditt ord. Koppla också orden till exempelvis en specifik uppgift som du utförde på ditt förra arbete. Att skriva att du är driven, seriös, kommer alltid i tid, kan ha många bollar i luften, är bra på att samarbeta och gärna umgås med kollegor är bra, men beskriver du inte hur blir det bara tomma ord. På vilket sätt är du stresstålig, hur gör du ditt bästa på din arbetsplats, hur märker kollegorna att du är driven eller på vilket sätt har du hjälpt föregående arbetsgivare att spara pengar eller ökat effektiviteten? Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att ge konkreta exempel på det du skriver.

Vad söker företaget?

Om du söker ett arbete utomlands som är inom kontor, försäljning, mötesbokning eller administration är det vanligt att du sitter med dina kollegor i ett kontorshotell där även andra företag huserar. Då kommer du att möta människor från världens alla hörn med olika erfarenheter och bakgrund. Om du då i ditt CV anger att du är en ensamvarg som jobbar bäst självständigt i en lugn arbetsmiljö där du kan dra dig tillbaka blir det fel både för dig och för företaget. Sök dig till arbeten som passar din personlighet och som eftersöker din kompetens.

Sammanfattning av att förbättra CV för jobb utomlands

I stort behöver du tänka på i princip samma saker som när du skriver ett CV för jobb utomlands som i Sverige. Du bör vara tydlig, strukturera upp din ansökan, inte ha tidsglapp, kontrollera stavningen, motivera varför du ska ha jobbet och varför du önskar jobba på företaget. Tänk på småsaker som kan vara avgörande i det stora hela som hur du skriver datum, att ange titlar på ett korrekt sätt samt hur språket/landet använder sig av stor respektive liten bokstav. Rådfråga gärna en vän eller jobbsökarcoach om hjälp för ett bra resultat.
Publiceringsdatum 29.09.2019
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder