Så skriver du det perfekta personliga brevet för ett jobb utomlands

När du har finslipat ditt CV till perfektion är det dags att sätta tänderna i nästa projekt - ditt personliga brev. Detta dokument fungerar som ett komplement till ditt CV och förbättrar dina chanser att få arbetsgivares uppmärksamhet gentemot andra arbetssökande. Med hjälp av det personliga brevet kan du inkludera mer information om om dig själv som person samt dina färdigheter och kunskaper, för rekryteraren eller anställningschefen.  Alla företag kräver inte att du skickar in ett personligt brev när du söker jobb hos dem, men i vissa fall kan det vara en del av processen. Det är i dessa fall viktigt att veta att det personliga brevet inte ska berätta din livshistoria eller beskriva dina fritidsintressen, utan istället beskriva din yrkeskarriär och belysa varför du vill ha den tjänst du söker samt varför du tror att du skulle passa bra för den.  

Skräddarsy ditt personliga brev efter rollen du söker

man med datorPrecis som med ditt CV bör ditt personliga brev vara unikt för varje jobb du söker. Även om det är frestande att återanvända fraser från tidigare utkast, bör du komponera ett nytt brev i så stor mån det går. Det är såklart en aning tidskrävande men eftersom du anpassar brevet specifikt efter företaget du vill jobba hos kan det göra stor skillnad i slutänden. 

En allmän rekommendation är att du undviker generiska meningar och fraser, en öppningsfras bör därmed inte vara; “Till den som detta berör, jag är intresserad av den tillgängliga rollen.” Detta är inte en intresseväckande början på ditt personliga brev och det visar inte rekryteraren vilken specifik roll det är du söker. Ett tips är istället att göra lite efterforskningar och försöka hitta rekryteraren eller arbetsgivaren som kommer läsa ditt personliga brev så att du kan adressera denne personligen.

Till exempel: ”Hej Janet Andersson, jag såg att ni letar efter en ny kundsupportagent på Number One Gaming, och jag är mycket intresserad av rollen”.  

Vad du bör inkludera i ditt personliga brev 

Sanningen är den att de flesta rekryterare främst kommer skumläsa ditt personliga brev, men det betyder också att det inte behöver vara längre än en halv sida. Du kan i de flesta fall få med all viktig information på tre stycken om du använder dem klokt. Som tidigare nämnt bör detta dokument belysa din karaktär, din personlighet och de karriärsprestationer du har.

Ta upp tidigare jobberfarenheter eller praktikplatser som är relevanta för den position du vill ha, och lista kvalifikationer, examensbevis eller volontärarbete som stärker dig som giltig kandidat. Om du är osäker på hur strukturen eller utformningen av ditt personliga brev ska se ut kan du hitta flera mallar på nätet att ladda ner. Se dock till att du anpassar mallen och gör den till din egen.

1. En stark introduktion  

För att kunna fånga rekryterares uppmärksamhet bör det första stycket i ditt personliga brev vara fängslande och inbjudande. Försök att tänka utanför ramarna. Istället för klassiska meningar likt; ”Hej, jag vill söka det här jobbet”, prova något i stil med; ”Jag har alltid älskat problemlösning, och om jag får säga det själv är jag ett riktigt proffs inom det området. Det var faktiskt därför jag fick upp intresset för kundtjänstyrket”. Efter dina första inledande meningar, fortsätt med att förklara varför du skriver detta brev. Det kan till exempel vara att du såg den lediga tjänsten och omedelbart blev intresserad.

Ge sedan en tydlig motivering till varför du tror att du skulle passa utmärkt för rollen. Lägg lite extra vikt vid de färdigheter du har som du tror att företaget behöver. Detta har du förmodligen redan gjort i ditt CV men det här är din chans att förklara dem mer ingående.

2. Varför detta jobb? 

checklista för personligt brevDen viktigaste paragrafen i ditt personliga brev är den där du beskriver varför du söker det specifika jobbet. Företaget vill veta varför du brinner för vad de gör och om du kan passa in i deras team.

Gör lite efterforskningar om företaget för att ta reda på mer om deras vision och framtidsmål, du kan sedan använda det du hittar och knyta ihop deras historia eller  affärsidé, med dina personliga karriärmål. Du kan till exempel beskriva att den riktning de tar sin verksamhet i är i linje med hur du vill utvecklas i din karriär. Denna paragraf måste vara sann och personlig så att arbetsgivaren förstår att du är genuint intresserad av deras företag och vad det representerar. Utöver detta är det viktigt att lägga till några av de termer och fraser som används i jobbannonsen.

Om företaget letar efter någon som är ‘effektiv, social och lär sig snabbt’, bör du inkludera alla dessa ord någonstans i ditt personliga brev när du beskriver dig själv eller dina färdigheter. Du kan också lägga till en mening eller två som förklarar varför du vill arbeta i det land där jobbet är. Kanske för att du kan språket, eller att det alltid varit din dröm att bo och jobba där. Förklara att du är öppen för nya äventyr och att det inte är något problem för dig att flytta utomlands.

3. Avsluta med ett tack 

I ditt avslutande stycke bör du lägga till en kort sammanfattning som summerar varför du är intresserad av rollen och att du gärna skulle diskutera saken vidare i en intervju. Se också till att tacka arbetsgivaren för att hen tog sig tid att läsa ditt CV och personliga brev och nämn att du ser fram emot att höra från dem.  

Korta, snabba tips för ditt personliga brev 

  • Format och presentation - ditt personliga brev ska vara prydligt och stilrent, använd samma typsnitt som i ditt CV och se till att det inte är klottrigt och att alla nödvändiga stycken är med.
  • Undvik stavfel - det är lätt att missa även de mest uppenbara misstagen när du har stirrat på samma dokument en längre stund, så se till att någon annan korrläser ditt personliga brev innan du skickar ut det.
  • Använd exempel - om du har exempel på tidigare arbete du har gjort kan du lägga till dem för att ge en försmak på vad du har att erbjuda.
  • Om du känner dig oinspirerad - ibland kan det vara svårt att veta vilka ord och fraser du bör använda för att beskriva dig själv, och det kan kännas som skryt. Ett tips är att be en kollega ge dig några exempel - hur skulle de beskriva dig och dina talanger?

 

Vad du bör undvika i ditt personliga brev 

kvinna skriver personligt brevPrecis som i ditt CV finns det vissa element du bör undvika när du skriver ditt personliga brev. Här är några exempel:

  • Ge inte för mycket beröm - Du bör inte bara fokusera på hur bra företaget du söker jobb hos är och hur bra det går för dem. Hitta istället förbättringsområden och berätta för dem hur du kan hjälpa till. Det kan till exempel vara att företaget inte har så starka profiler på sociala medier, här är det då utmärkt att nämna att du har kunskap inom sociala medier och ökade ditt nuvarande företags synlighet på Facebook eller Instagram.
  • Du behöver inte nämna all din utbildning - Om du ännu inte har någon arbetslivserfarenhet kanske du tror att du måste lägga till all din tidigare utbildning i ditt personliga brev. Du bör dock istället fokusera på dina prestationer och lägga till dina senaste utbildningsresultat. Tänk på de kunskaper du har från din utbildning och hitta ett sätt att koppla dem till de färdigheter som krävs för rollen.
  • Var inte för formell eller för entusiastisk -  Tänk på tonen du använder i ditt personliga brev. Även om du vill vara professionell bör du undvika att vara alltför formell. Istället för att låta som en robot vill du verka ledig och lättillgänglig. Men å andra sidan bör du också undvika att vara för entusiastisk eller informell.

 

Ifall du inte har någon arbetslivserfarenhet än

Många kandidater som söker sitt första jobb efter en utbildning, kan inkludera en förklaring till varför de inte har någon tidigare arbetslivserfarenhet. En mening som "Även om jag bara har begränsad erfarenhet inom detta område är jag exalterad att lära mig mer" är ett utmärkt sätt att förklara att du inte uppfyller alla kraven än, men du är villig att kompensera för det.

Med andra ord handlar det om att fokusera på dina styrkor snarare än dina svagheter.  Andra saker du kan ta upp är till exempel att du kanske studerat utomlands. Du kan formulera det likt; "Jag vet redan vad en utlandsflytt innebär och har erfarenhet av att bo i ett annat land, jag är därmed redo att ta nästa steg i min karriär".

Om du når intervjufasen och blir frågad om tidigare erfarenheter kan du utveckla ditt svar baserat på denna punkt och vara ärlig med hur du planerar att använda de färdigheter du har för positionen.  

Sammanfattning

Att söka jobb idag kräver lite extra ansträngning från din sida, men om du är villig att lägga ner tiden kommer du att belönas i slutänden. Att ha det perfekta personliga brevet kan ge dig stora fördelar gentemot andra sökande, och om du lyckas hitta ett unikt sätt att beskriva dig själv och dina färdigheter på, har du snart ett kontrakt i handen.

Tänk på det som ett pussel där varje bit måste passa - strukturen, den starka introduktionen som beskriver dig och dina färdigheter, längden och avslutningen.

När du känner dig redo kan du spana in de öppna positionerna vi listar här för att hitta ditt nästa jobb utomlands. Lycka till!

Publiceringsdatum 20.04.2021
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons