Hur du skriver ett CV för ett jobb utomlands

Att få till ett relevant och intresseväckande CV kan kännas som en utmaning. Du måste tänka på att strukturera det rätt samt ha med all relevant information som en framtida arbetsgivare kan tänkas vilja se. Det vanligaste formatet för ett CV är att ha med din utbildning, lista din arbetserfarenhet samt dina meriter och se till att alltid nämna din senaste arbetsplats först. Ditt CV ska också belysa särskilda kompetenser och färdigheter som du anser passar rollen du söker, samt saker du har åstadkommit i din karriär. 

Några nyckelfaktorer att tänka på:

 
 • Tänk på strukturen - ditt CV ska inte vara plottrigt eller svårt att förstå. Ett förslag på en struktur är:
  • Personlig information/“Om dig”-sektion
  • Sammanfattning
  • Arbetslivserfarenhet och bedrifter 
  • Utbildning
  • Kompetenser och kunskaper
  • Volontärjobb 
  • Språk du talar 
 • Se till att alla jobb och erfarenheter är i kronologisk ordning, ditt senaste jobb eller din senaste utbildning ska vara högst upp 
 • Undvik tidsluckor i ditt CV - men om du har dem förklara gärna varför (du kan till exempel ha förlorat jobbet under coronapandemin och har haft svårt att hitta en ny tjänst). Beror det istället på en personlig orsak bör du hålla det neutralt och inte ge för mycket detaljer. 
 • Om du har en bild på ditt CV (det är inget måste) se till att välja en professionell sådan 

Skräddarsy ditt CV efter tjänsten och landet där jobbet finns 

skriver CVOm du skapar ett CV för ett jobb utomlands är en oskriven regel att du bör översätta det till engelska. Detta betyder inte att du ska lägga in ditt svenska CV i Google Translate och hoppas på det bästa, du måste se till att det håller en professionell standard och är anpassat efter jobbet du vill ha. Det finns även flera detaljer att ha i åtanke, såsom att översätta alla dina jobbtitlar korrekt och att du tänker på hur du ska skriva datum. På engelska ska alla månader skrivas med stor bokstav, till exempel “January”.  Utöver detta bör du skräddarsy ditt CV så att det matchar med företaget, tjänsten och det land som jobbet finns i, då dessa är viktiga faktorer. Genom att noga gå igenom jobbannonsen till tjänsten du vill söka kan du få en bättre bild av vad arbetsgivaren är ute efter. Kolla specifikt efter vilka ord och fraser de använder för att beskriva den perfekta kandidaten, det kan till exempel vara saker som; grundläggande kunskap inom SEO, driven och social, och villig att ta på sig extrauppgifter. Just dessa ord och fraser bör du inkludera någonstans i ditt CV, på så sätt betonar du att du har vad som krävs för jobbet.  Ett annat tips är att besöka företagets hemsida och se hur de presenterar sig själva. Har de anammat ett humoristisk sätt att beskriva sin verksamhet eller är de mer seriösa? Anpassa ditt CV efter företagets ton. Du kan även gräva lite djupare och se vilka mål företaget har för framtiden och se om du kan lägga till något om det i ditt CV. Ett mål kan till exempel vara att de vill att deras kunder ska vara 100 % nöjda med deras tjänster inom ett år. Du skulle i sådana fall kunna lägga till en mening likt; “I min tidigare roll hjälpte jag till att skapa ett frågeformulär där vi kunde mäta hur nöjda kunder var med våra tjänster”.  Sist men inte minst bör du skräddarsy ditt CV efter landet där jobbet är. Du kan belysa att det inte är några problem för dig att flytta utomlands och att du ser det som ett steg i rätt riktning i din karriär. Du kan även nämna att du har språkkunskaper passande för både rollen du söker och landet som du eventuellt ska flytta till. Och om du inte kan språket sedan innan kan du nämna att du är villig att lära dig via språkkurser eller liknande. Utöver språket kan du ta med en mening som rör flytten, till exempel att du är organiserad och redo för nya utmaningar som tillåter dig att växa som individ. 

Testa en CV-mall för en cool design

Att ha ett CV som sticker ut från mängden kan vara till en stor fördel när du söker jobb utomlands. Då det ofta är stor konkurrens om populära tjänster kan rekryterare ha en hel hög med CV:n att gå igenom när rekryteringsprocessen väl påbörjas. För att få ett övertag över andra sökande kan ett annorlunda CV då vara en bra idé. Det är dock inget måste, att ha ett enklare CV med alla dina meriter listade på ett annars blankt dokument kan också vara det som ger dig jobbet i slutänden.  Men om du vill testa på något nytt finns det flera färdiga mallar som du kan hitta på nätet och bara behöver fylla i. Du kan till exempel hitta gratis CV-mallar i Windows Word-program med en coola designer. Se dock till att inte överdriva, det viktigaste är att ditt CV är stilrent och professionellt i slutänden.  Om du inte vill använda dig utav en färdig mall bör du åtminstone se till att ditt CV är prydligt och organiserat. Detta genom att till exempel använda ett typsnitt som är lättläst och att du har tydliga jämna mellanrum mellan alla nya stycken. Du kan även lista saker i punktform då detta är något som fångar läsarens öga.  

Lägg lite extra krut på din sammanfattning 

Ideas for a CVHögst upp på ditt CV bör du ha en kort sammanfattning där du nämner vad du har att erbjuda, vilka kompetenser du har samt vad du har åstadkommit i din karriär. På så sätt kan företag och rekryterare få en snabb överblick på vad du kan göra och varför du kan vara en perfekt kandidat för rollen de vill fylla. Denna sammanfattning ska även belysa dina professionella prestationer och den erfarenhet du har som kan vara perfekt för jobbet. Undvik dock att ramla i fällan av att använda trötta klyschor när du beskriver dig själv. Exempel på sådana är; “jobbar hårt” och “kan ha många bollar i luften”.   Sammanfattningen är en förhandsvisning av vad som senare kommer förklaras mer detaljerat i ditt CV. Standard är att du håller dig till max fem meningar.  Exempel: Rutinerad kundtjänstarbetare med 2+ års erfarenhet vars mål är att alltid göra kunder 100 % nöjda. Jag är motiverad, resultatdriven och anpassar mig snabbt till förändringar. Har i tidigare roller identifierat processer som behöver förbättras och hittat lösningar som visade sig lönsamma för både kunder och företag. Röstades fram som månadens kundtjänstarbetare 5 månader i rad. 

Nämn några bedrifter efter varje jobbroll du haft

Ett vanligt misstag är att du endast nämner vilka ansvarsområden du hade i tidigare roller på ditt CV. Du kan till exempel ha listat saker som att du hade huvudansvaret för all kommunikation mellan olika avdelningar, eller att du såg över företagets ekonomi. Detta är bra saker att ha med men du bör även nämna dina mer betydande prestationer.  Rekryterare och arbetsgivare vill veta vad du gjorde i din förra roll som gynnade företaget, och inte nödvändigtvis de arbetsuppgifter du gjorde varje dag. Tänk på saker som du bidrog med i tidigare roller som hjälpte företaget gå med vinst eller förbättrade en föråldrad process. Du kan till exempel ha skapat ett nyhetsbrev så företaget kan nå ut till sina kunder på ett smidigare sätt, vilket sparade både tid och prestation. Detta är något du bör belysa lite extra då det visar att du är kreativ och lösningsorienterad. 

Undvik dessa misstag 

 
 • Att använda samma CV för alla utlandsjobb du söker - Även om du bestämt dig för att söka två jobb som liknar varandra kommer de aldrig vara identiska och du bör därmed inte använda samma CV till dem båda. Som vi nämnt tidigare bör du alltid skräddarsy dina erfarenheter och kunskaper efter det jobb du söker, företaget där jobbet finns och landet där jobbet är. På så sätt kan rekryterare och arbetsgivare se de färdigheter du har som passar in med tjänsten de vill fylla. 
 
 • Stavfel - Detta kan vara ett av de vanligaste misstagen i ett CV och en av de saker som du alltid bör undvika. Ett stavfel kan skicka fel signaler till potentiella arbetsgivare då det kan misstas för att du är slarvig och inte korrekturläser ditt CV. Du kan enkelt undvika stavfel genom att låta någon annan läsa igenom ditt dokument innan du skickar iväg det. Ibland är det enkelt att stirra dig blind på din egen text och ett par ögon som inte sett texten innan kan enklare upptäcka grammatiska misstag eller stavfel. Se dock till att dubbelkolla texten igen även efter någon annan har korrekturläst, innan du skickar iväg den. 
 
 • Att inte lista erfarenheter du har utanför jobb - Om du är yngre och letar efter ditt första riktiga jobb efter examen från skolan, har du kanske inte så mycket arbetslivserfarenhet att inkludera i ditt CV. Det är då viktigt att du tar upp alla typer av relevant erfarenhet du har, även om det varit obetalda tjänster. Detta kan till exempel inkludera saker du gjorde i skolan, som att driva en skoltidning, eller så har du kanske erfarenhet av volontärarbete som att plocka upp skräp i din stad. 
 
 • Att ljuga - Detta är en självklarhet. Även om du ska framställa dig själv i ditt allra bästa ljus i ditt CV, och att det ibland kan vara frestande att tänja lite på sanningen, är det oetiskt att ljuga. Detta är också något som kommer bita dig rejält i baken om din arbetsgivare upptäcker att du inte varit ärlig med vilka kunskaper du har. 
 
 • Klyschor - Många av de fraser och påståenden som används i CV:n är urvattnade och meningslösa. Att påstå att du är någon som alltid “jobbar hårt” och “ger 100 %” får dig inte att stå ut från mängden. Försök istället beskriva dig själv och dina färdigheter mer specifikt. Vi förstår att det är enkelt att använda klyschor när du skriver ett CV på ett språk som inte är svenska, men ta tiden att leta upp synonymer och andra fraser som du kan använda istället. 
 

Ha med exempel på tidigare jobb 

Har du kanske en hemsida eller ett instagramkonto där du lagt upp texter eller bilder från jobb du gjort, eller en portfolio som visar dina tidigare prestationer? Detta kan till exempel vara publicerade texter du skrivit för ett företag, eller en hemsida som du har varit med och designat eller kodat. I så fall kan du lägga in en länk till denna källa i ditt CV eller i ditt personliga brev. Detta är exempel på tidigare jobb där du visar vad du kan göra och något som rekryterare och arbetsgivare ofta uppskattar då de på så sätt kan bedöma de jobb du gjort.  Du kan även inkludera diplom eller priser du fått för ditt arbete. Du kan till exempel ha läst en kurs i marknadsföring för sociala medier och efter kursen fått ett diplom eller ett certifikat som du kan nämna i ditt CV. Du kan även nämna om du mottagit ett stipendium eller pris för något du gjorde i skolan då detta är bevis på att du gjorde ett bra jobb som imponerade många.   

Vad gör jag om jag inte har någon arbetserfarenhet?  

I många jobbannonser vill arbetsgivare gärna att du ska ha tidigare erfarenhet inom liknande roller eller områden, du kan till exempel se att de gärna vill att du har en examen i något relaterat till arbetet. Men om du söker ett jobb utan att ha någon riktig arbetslivserfarenhet sedan tidigare, måste du istället tänka utanför den traditionella boxen och nämna andra kvaliteter som du har som passar tjänsten. Som vi nämnt här ovan kan detta vara obetalda tjänster och erfarenheter du har utanför jobb.  Om du pluggat en termin utomlands är detta till exempel utmärkt att nämna på ditt CV. Tänk på vad du lärde dig under din tid utomlands - snappade du upp ett nytt språk? Eller lärde du dig något fundamentalt om dig själv som människa? Ta med alla användbara erfarenheter som du anser är passande för jobbet du vill söka.  Kanske kan du redan prata ett tredje eller till och med fjärde språk sedan innan (inte flytande men tillräckligt bra för att klara dig utomlands) och kan använda detta till din fördel. Eller så har du volontärjobbat eller haft praktik utomlands där du lärt dig saker som du kan använda i framtida jobb. Detta kan inkludera att du anordnat insamlingar eller tillsammans med andra frivilliga städat upp i naturen. Allt detta är värt att nämna i ditt CV då det visar att du har en entreprenörsanda, att du är driven och villig att jobba hårt för att se en förändring.   

Se till att du har aktuella referenser 

Colleagues talkingDet är inget måste att ha med referenser i ditt CV, vissa lägger endast till en mening likt “Referenser kan ges på begäran”. Företaget du söker jobb hos kan då kontakta dig och be om referenser om de tycker att det är aktuellt. Men att faktiskt ha referenser listade på ditt CV kan göra det mer trovärdigt och det är ett sätt för dig att visa upp att du har folk som kan gå i god för att du har presterat väl förr och är kunnig inom områden som du listar.  Om företaget du söker jobb hos inte ber om fler, räcker det med en referens. Det ska helst vara någon som känner dig väl och kan prata om hur du fungerar professionellt samt kan ge en relevant bild av hur du jobbar samt vilka dina styrkor är i jobbsammanhang. En före detta kollega eller en nuvarande chef eller manager är exempel på referenser du kan använda. Det är givetvis viktigt att personen känner till att den är din referens och är okej med det. Se också till att det är en person du jobbat med nyligen och inte för 5 år sedan. Om du inte har haft ett tidigare jobb kan du alltid fråga en lärare från skolan att vara din referens. När du skriver ut din referens på ditt CV ska du se till att inkludera namn och titel, samt kontaktuppgifter likt ett mobilnummer eller en mejladress. 

Finslipa ditt CV utefter landet du vill jobba i 

Något som är bra att känna till är att många länder har sina egna preferenser när det kommer till hur du ska skriva ditt CV. Det är till exempel en ganska stor skillnad mellan hur ett CV skrivs i Spanien jämfört med Storbritannien.  Några gemensamma faktorer för när du söker jobb utomlands och finslipar ditt CV, är att ta med alla de språkkunskaper du har. I många fall bör du också inkludera ett foto på dig själv. Här kommer lite fler exempel för olika länder: 
 • Spanien - Ha med personlig information likt adress, födelsedatum, var du är född samt vilken nationalitet du tillhör. Lägg till ett foto på dig. 
 • Portugal - Ditt CV bör vara upp till 2-3 sidor långt och du ska inkludera information likt var du är född samt födelsedatum, nationalitet och civilstånd. Om du läst några kurser eller varit på seminarium inom tidigare jobb bör du nämna detta. Lägg till ett foto på dig. 
 • Grekland - Ditt CV kan vara upp till 3-5 sidor långt och du bör ha med minst tre referenser. Om du är man ska du inkludera om du gjort militärtjänst. Lägg lite extra krut på sektionen om tidigare arbetslivserfarenhet och prestationer. 
 • Italien - CV:t ska vara 1-2 sidor, och du bör ha med personlig information likt adress och telefonnummer. Även på ett italienskt CV bör män nämna om de gjort militärtjänst. En sektion om kompetenser och framtida mål bör du spara till ditt personliga brev. 
 • Tyskland - Inkludera ett foto på dig och håll dig till 1-3 sidor. Personlig information likt nationalitet, födelsedatum och plats, civilstatus, samt nuvarande adress och telefonnummer ska finnas med. Ha med minst en referens och gå gärna in på djupet gällande tidigare erfarenhet, utbildning, utlandsstudier och vilka språk du talar. 
För att vara på den säkra sidan när du skriver ett CV för ett jobb utomlands bör du göra lite research om landet jobbet är i, samt hur arbetsgivare där föredrar att CV:t är utformat.   

Du är nu redo att skriva ett CV för ett jobb utomlands! 

cup of coffeeEtt starkt och väl formulerat CV kommer ta dig längre än du tror. När du ansöker om ett jobb (utomlands eller ej), är det nämligen alltid viktigt att göra ett bra första intryck, och här på Workwide ger vi dig alla tips och råd som du behöver för att lyckas med detta.  Om du har svårt att komma igång kan du alltid börja med att göra ditt svenska CV så bra som du bara kan och därefter lägga lite extra krut på att översätta det. Kom ihåg att hålla en ren och tydlig struktur, samt att undvika stavfel och grammatiska fel i all möjlig mån. Motivera varför du vill ha jobbet du söker och varför du tror du skulle passa perfekt för rollen - genom att belysa dina kompetenser och skickligheter. Och sist men inte minst, be alltid någon att korrekturläsa ditt CV innan du skickar iväg det!  När du känner dig nöjd med ditt CV är det dags att tackla nästa projekt - att skriva ett suveränt personligt brev. Och vi har såklart tips på hur du utformar även detta. 
Publiceringsdatum 24.11.2020
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons