Jobba i en av Europas hetaste städer med strand mitt i centrum, fantastiska sevärdheter, shopping och uteliv. Det är givetvis den spanska staden Barcelona vi pratar om. Barcelona ligger i regionen Katalonien som är en av
Spaniens rikaste områden. Detta märks då många internationella företag har valt att ha sina kontor här. Katalonien är ett väldigt speciellt område med sin egen flagga, sitt eget språk och egna värderingar. Du har alltså chansen att lära dig om två kulturer på samma gång – den spanska och den katalanska.
Arbeta i Barcelona
Arbetsmöjligheter/arbetsmarknad i Barcelona
Du behöver inte tala spanska för att kunna bo och jobba i Barcelona. Här finns flera stora och internationella företag som hela tiden söker efter svenska medarbetare. De flesta av dessa arbetar med kundtjänst eller försäljning via telefon och e-post. Dessa brukar också kallas för BPO (Business Process Outsourcing), vilket innebär att de sköter kundtjänsten eller försäljningen åt ett annat företag. I Barcelona hittar du även många Shared Service Centers där företag har förlagt vissa delar av sin verksamhet till staden.
Om du söker jobb på ett av dessa företag hjälper de dig oftast både med flygresa och boende under de första veckorna. De hjälper dig också att skaffa ett bankkonto, nationellt ID-nummer och annat som behövs när du börjar jobba. I Barcelona hittar du företag som Sellbytel, HP, T-mobile och Computacenter. Som svensk har du alltså stora möjligheter att hitta jobb redan innan du åker ner till Barcelona. Har du väl fått in en fot i företaget har du ofta goda chanser att avancera.
Jobbansökan i Barcelona
Du behöver inte ansöka på plats utan skriver ditt CV hemma i Sverige och skickar in detta via vår egen jobbportal. Tänk på att skriva både
CV och personligt brev på engelska då rekryteringsprocessen i princip alltid sker på detta språk. Ibland kan du också behöva svara på en del frågor i samband med din ansökan. Om du söker ett jobb med krav på svenskkunskaper som kommer du förmodligen behöva genomgå ett språktest. Detta kan vara muntligt via telefon, skriftligt eller båda delarna.
Arbetsmiljö och -kultur
Du kommer med största sannolikhet att arbeta på ett internationellt företag med många olika nationaliteter. Detta betyder att arbetsmiljön kommer vara annorlunda jämfört med om du hade jobbat på ett spanskt företag. Traditionellt är den spanska arbetsmiljön mycket mer strikt än i Sverige. Klädkoden på kontor är oftast 'business casual', vilket betyder byxor och en topp som täcker axlarna. Det är inte heller tillåtet att bära skor med öppen häl.
Arbetsrätt och lagar
Precis som i Sverige är en vanlig arbetsvecka i Spanien 40 timmar. Lunchen varar allt från 30–60 minuter och är obetald. Detsamma gäller med de två korta raster som du har under dagen. Arbetstimmarna varierar och om du jobbar på ett kontaktcenter får du räkna med att kunna vara flexibel. I Spanien har de alltid en siesta under dagens varmaste timmar och har i regel sedan öppet längre på kvällen. Detta är dock ingenting som callcenters tar efter då kunderna måste kunna nå dem under dagtid.
- Uppsägningstid: normalt 2-4 veckor.
Möjlighet att nätverka
Barcelona är en internationell stad där det ofta anordnas evenemang och träffar. Om du vill lära dig spanska kan du delta i olika 'language exchange' där du träffar en spansktalande person på en cafeteria eller liknande. Du lär denne svenska eller engelska och i utbyte lär den andra personen dig spanska. Du hittar dessa grupper på sociala medier som Facebook,
InterNations eller
Meetup. På sociala medier finns även grupper som "svenskar i Barcelona" där du kan ställa frågor och komma i kontakt med andra svenskar i staden.
Bo i Barcelona
Hitta boende
Det kan kännas överväldigande att hitta boende i Barcelona, speciellt om du inte talar spanska. Det är dock inte så svårt som du tror. Innan du åker ner kan det vara bra att höra sig för till exempel på Facebook i grupper om Barcelona. Det finns alltid personer som letar efter rumskompisar eller känner någon som hyr ut. Den största bosajten i Barcelona heter Idealista och har en uppsjö av boendeannonser. Dessa är dessutom på engelska om du väljer detta som språk.
Ett boende i Barcelona kan kosta allt från 300 euro upp till 4 000 euro i månaden. Mycket beror på läget och vart du vill bo. Vill du bo i Barceloneta som ligger precis vid stranden får du räkna med att priserna är högre. I samband med att du flyttar in får du nästan alltid lägga en deposition på en eller två hyror. Går du via en agentur eller mäklare får du dessutom betala en avgift till dem. Det är alltså viktigt att ha en budget när du åker ner.
Att göra i staden
Barcelona är en stad som har allt. Här hittar du fantastiska restauranger, nattklubbar vid stranden där du kan dansa natten lång, sevärdheter över hela staden och en lång strand. Vi får inte heller glömma fotbollsklubben FC Barcelona som är ett av världens bästa lag. Utanför Barcelona har du den vackra Costa Brava-kusten med fantastiska stränder och vandringsleder. Missa inte heller ett besök till staden Girona med sina medeltida byggnader och charmiga torg. Du kan också ta en promenad på den kända gågatan La Rambla.
Svenskar och expats i Barcelona
I Barcelona bor det många svenskar, både de som jobbar på callcenters och de som jobbar på spanska företag. Sociala medier och Facebookgrupper är ett bra första steg till att komma i kontakt med människor och lära dig mer om hur det är att bo i staden. Du som har barn kan glädjas åt att det finns en svensk skola. Om du börjar arbeta på ett internationellt företag kommer du med stor sannolikhet träffa många svenskar och andra skandinaver att utbyta erfarenheter med.
Levnadskostnader i Barcelona
Barcelona är betydligt billigare än Stockholm både när det kommer till att leva och bo. En trerätters-middag på en bra restaurang i Stockholm kostar cirka 700 kronor medan du i Barcelona bara betalar cirka 400 kronor. En cappuccino är också billigare i Barcelona då den kostar runt 15 kronor, istället för 30 kronor i Stockholm. Att köpa en liten mjölk på stormarknaden kostar runt 14 kronor i Stockholm men endast 9 kronor i Barcelona. Du kan alltså spara mycket pengar som boende i Kataloniens huvudstad.
Lära sig spanska
I Barcelona finns det två officiella språk, katalanska och spanska. Ska du bo där en längre tid kan det vara bra att åtminstone lära sig behjälplig spanska. Många av de internationella företagen erbjuder gratis spanskakurser. Det finns också en uppsjö av privatlärare och skolor som du kan vända dig till. Efter att du har bemästrat spanskan kan du också testa på att lära dig katalanska. Det är något som är väldigt uppskattat av katalanerna själva. Du kommer snart märka att invånarna är väldigt lokalpatriotiska.
Ankomst i Barcelona
Registrering och administration
Om du får anställning hos någon av Workwides partners kommer de i de flesta fall ge dig all nödvändig information i samband med att du blir erbjuden jobbet. Eftersom Spanien och Sverige är medlemmar i EU behöver du inte skaffa dig ett arbetsvisum. Du behöver dock skaffa dig ett NIE, vilket motsvarar ett svenskt personnummer. Detta gör du på ett skattekontor där du lämnar in ett bevis på din anställning tillsammans med ditt pass. Du betalar sedan en kostnad på 10 euro för att få ut ditt kort.
- Skaffa ett NIE-nummer
- Skaffa ett SSN-nummer (seguridad social)
- Öppna ett bankkonto
Öppna bankkonto
Det är få banker i Spanien som tillåter dig att öppna ett lönekonto utan att först ha skaffat ett NIE och socialförsäkringsnummer. När du har gjort detta kan du bege dig till valfri bank. Några av de största bankerna är LaCaixa, Santander och Sabadell. Undersök gärna om den bank du är intresserad av erbjuder internetbank på engelska innan du bestämmer dig. Du bör också vara medveten om att de flesta banker drar en månadsavgift från ditt konto för internetbank och andra tjänster.
Sjukförsäkring i Barcelona
Om du blir sjuk och måste stanna hemma från jobbet måste du lämna in sjukintyg, eller "baja" som det kallas, från första dagen. För att kunna få detta måste du ha ett "catsalut". Du väljer vårdcentral och måste där fylla i ett dokument med ditt NIE, visa upp ett hyreskontrakt som inte får vara äldre än tre månader samt ditt försäkringsnummer. Du kommer sedan få ett "CAP-kort" som du visar upp vid läkarbesöken. Detta är en av de första saker du bör skaffa som ny i Barcelona.
Skatter och sociala avgifter
Som anställd på ett internationellt företag dras skatten på din lön varje månad. Detta kan du se på din lönespecifikation varje månad. I samband med att du skaffar ditt NIE skaffar du även ett Socialförsäkringsnummer (Securidad Social). Detta görs på socialförsäkringskontoret. Om du inte kan spanska kan det vara bra att ta hjälp av en spansktalande kollega då myndighetspersonal ofta talar begränsad engelska. Du väljer sedan om du vill ta ut en privat sjukförsäkring som en extra trygghet. Medicin skrivs ut av en läkare om du kan uppvisa CAP-kortet.
Främsta anledningarna till att flytta till Barcelona
Barcelona sägs ha allt och visst stämmer det. Om du vill uppleva den spanska maten, ha stranden inom gångavstånd, varmt väder och chansen att lära dig ett nytt språk – då ska du välja Barcelona. Staden är populär bland unga svenskar och du kommer få erfarenheter och vänner för livet. Varje stadsdel i Barcelona har sin egen charm med egna fester och uppträdanden på torgen. Dessutom kan du upptäcka den vackra Costa Brava-kusten på dina lediga dagar. Med svenska som modersmål är du eftertraktad på arbetsmarknaden så ansök redan nu!