Svenska godsaker och andra varor för utlandsboende svenskar

En flytt till ett annat land ger både nya intryck och spännande saker att uppleva. Kanske har man flyttat på grund av jobb, studier, kärleken eller för att man vill prova på att leva på en annan plats. Men möjligtvis börjar du snart sakna något – svenska produkter och livsmedel! Men vad är typiskt svenska produkter och ska man behöva åka till Sverige för att få kalles kaviar på smörgåsen? Och finns det annat man kan sakna med Sverige? Årstiderna är förvisso svåra att importera, men inte behöver du resa tillbaka till Sverige för att handla svenska specialiteter eller uppleva svensk shopping. I många länder finns lokala butiker med svensk anknytning, och dessutom är det enklare än någonsin idag att genom e-handel shoppa över gränserna.

Svenska varor du kommer att sakna (det gjorde vi på redaktionen i alla fall)

Det finns en hel del saker som är kända för att vara saknade av svenskar som flyttat utomlands. Saker som man tar för givet när man bor i Sverige men som man plötsligt upptäcker vikten av när man tagit sitt flyttlass och begett sig. Kalles Kaviar är redan nämnd, men även knäckebröd, chokladbollar och kokosbollar, välling, lingonsylt, daimtårta, svenska köttbullar, saltlakrits, inlagd sill, svensk choklad, julmust, filmjölk, gräddfil, blodpudding, falukorv och till och med Hönökaka är fler exempel som vi får höra från de som flyttat. Om man tittar bortanför livsmedelsbranschen så kan svenskproducerade möbler och kläder som är på modet i Sverige ibland vara saknade. För att inte tala om snus, för snusaren! Beroende på var du bor så kanske det är svårt att få tag i svensk film och svenska böcker, och det är inte alltid att det går att streama film och e-böcker kanske inte är någonting för dig. Den goda nyheten är att handeln upptäckt efterfrågan på många platser.

Fysiska butiker

Det finns många fysiska butiker och kedjor som exporterar svenska saker ut i världen. Förmodligen mest känd är Ikea som finns i väldigt många länder – fler än 40 länder om vi ska vara specifika, och som specialiserat sig på att erbjuda typiskt svenska produkter. Detta gäller inte bara möbler, utan även ätbara produkter, som är en särskild nisch som Ikea antagit i länder utanför Sverige på senare tid. Detta är dels för att människor i andra länder är nyfikna på Sverige och tycker det är lite kul att testa svenska varor, men även för att tillfredsställa den efterfrågan som många utlandsflyttade svenskar har om typiska, svenska varor. Traditionella varor som man kan hitta hos Ikea i andra länder är bland annat köttbullar, potatis och gräddsås/brunsås (i restaurangen), samt varor att ta med sig hem som kaviar, knäckebröd, godis som exempelvis saltlakrits, svensk öl, ekologisk jordgubbssylt och lingonsylt, senap, klassiska skorpor och så vidare. Vill du kanske känna igen dig i en svensk klädaffär istället så är det inte helt omöjligt att du hittar exempelvis en H&M-butik, då kedjan etablerat sig långt utanför Sveriges gränser. Bortsett från butikskedjor som är svenska så kan du i större städer, och har du tur även på mindre orter, hitta svensknischade, lokala butiker. Många affärer som säljer varor från världens olika hörn, så kallade world markets, brukar också ha en hylla eller två med populära svenska produkter, både i matväg och inredning med mera. Det är heller inte helt ovanligt att det finns butiker som bara säljer svenska produkter, särskilt inom Europa.

Handla svenska produkter online

Även om det förstås är härligt att gå i fysiska butiker och shoppa det man saknar från Sverige så finns det inte alltid det man söker och saknar på plats. Då är online-shoppingen guld värt! Idag kan du hitta precis vad som helst på nätet. Behöver du fylla på förrådet med snus finns exempelvis Snusdirekt som levererar svenskt snus till hela världen. Discshop låter dig som bor i utlandet köpa filmer, TV-spel, musik och annat. Butiken sverigeonline.se har som målsättning att leverera precis det du saknar till just det land som du bor i. Kanske hittar du din svenska favorit där? Andra liknande webbshoppar för dig som saknar svenska produkter är till exempel Butik Hemlängtan och scandinavianstuff.com. Om du har tips på e-handel som säljer svenska produkter så tar vi gärna emot tips! [email protected].  
Publiceringsdatum 06.10.2016
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons